MINDMEGTETTEM ÉTEL RECEPTEK
A mindmegtettem honlapon kategóriákba gyűjtöm a saját receptjeimet. Használd a keresőt, ha egy bizonyos receptet keresel, de ötletszerzés szempontjából is igyekszem segíteni a napi főzés-sütés mókuskerekében.
-
Egyszerű cukkini tócsi recept
Az egyszerű cukkini tócsi nagyon hasonlít a hagyományosan burgonyából készült tócsihoz (lapcsánkához). Nálam a burgonyás tócsi téli étel, a cukkini tócsi viszont kifejezetten nyári változat (bár télen is elkészíthető). Rengeteg helyről beszerezhető szezonjában, egyébként is egészséges zöldség, érdemes minél többféle változatban beiktatni az étrendünkbe. Bár ez a zsiradékban sült forma a kevésbé egészségesek közé tartozik, mégis nagyon jól esik akár hűs tejföllel, vagy feltétként főzelékhez.
Íme egy egyszerű cukkini tócsi recept:
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű cukkini
- 2 tojás
- 3 evőkanál liszt(lehet több, amennyit felvesz)
- 2-4 gerezd fokhagyma (opcionális)
- Só és bors ízlés szerint
- Növényi olaj a sütéshez
Egyszerű cukkini tócsi elkészítése:
- Vágjuk le a cukkini két végét, de nem hámozzuk meg,nagylyukú reszelőn reszeljük le.
- Nagyjából egy teáskanálnyi sóval sózzuk meg a reszelt cukkinit, majd hagyjuk állni 15 percig, hogy a felesleges nedvesség kioldódjon belőle. Ezután nyomkodjuk ki a nedvességet a cukkiniből.
- A kinyomkodott cukkinit tegyük egy tálba.
- Adjuk hozzá a tojást, a lisztet, opcionálisan adhatunk hozzá apróra vágott fokhagymát, sót és borsot ízlés szerint. Az állaga egy lágy, formáját megtartó, de ne csöpögős massza kell hogy legyen. Az sem jó, ha túl híg, mert sütés közben széteshet, de az sem jó, ha túl kemény és szinte szaggatni kell.
- Egy serpenyőben hevítsünk fel elegendő növényi olajat közepes lángon.
- Nagyobb kanállal tegyünk a serpenyőbe adagokat a masszából, és formázzuk őket lapos korongokká.
- Süssük mindkét oldalát aranybarnára, és tegyük papírtörlőre, hogy felszívja az olajat.
- Tálaljuk friss zöldségekkel vagy tejföllel.
Képekben az elkészítés folyamata:
Jó étvágyat!
Az egyszerű cukkini tócsi kiváló ötlet, hogy kiváltsd a már megunt rizs-krumpli köretet, bármilyen húshoz nagyszerűen passzol! Még egy ötlet! Feldobhatod a rántott húst, ahol a panírozás helyett a lisztbe forgatott hússzeleteket, ebbe a masszába mártod, és így sütöd ki! Sokkal tartalmasabb, laktatóbb lesz és isteni ételt varázsolhatsz így!
Rajongsz a kecsketermékekért? Készítenél egy isteni finom lángost kecske kefírrel? Találsz az oldalamon érdekességeket is a kecskehúsról!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
-
Hekk sütés lépésről lépésre
A nyár egyik legkedveltebb finomsága az aranybarnára sült hekk, amely mellé remekül illik a savanyúság. Nem tudod elkerülni a hekket, ha strandon jársz, de ez nem jelenti azt, hogy otthon ne készíthetnéd el te magad a finomságot. Hidd el, nem nehéz a rántott hal készítése, csupán néhány dologra kell odafigyelned, hogy tökéletesen tálald.
A rántott hekk nem a klasszikus panírban készül
Finomlisztet és/vagy kukoricalisztet szoktak pirospaprikával egybeforgatni, majd ebbe a keverékbe hempergetik a halat, utána jöhet a sütés.
Amennyiben a mélyhűtőből veszed ki a hekket, tedd át a hűtőbe és hagyd, hogy ott olvadjon ki a hal, nem szabad szobahőmérsékleten tárolni.
A hekktörzset egészen a gerincig be kell vagdosni, majd itasd fel róla a felesleges nedvességet. Utána jöhet a sózás, amelyből jusson a bevagdosott részekbe is, úgy lesz igazán ízletes a hal.
Bármilyen rántott halról is legyen szó, mindig forró olajba kell dobni, utána pedig nagyon figyelni kell, nem szabad túlsütni a laza szerkezetű húst, különben száraz lesz. A hekknek 8-10 perc sütés bőven elég. A bundája kellemesen ropogós lesz, a hús pedig szaftos és lágy.
Hozzávalók:
- 2 db nagy hekk
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kukorica liszt
- 1/2 evőkanál fokhagymapor
- 1/2 evőkanál törött paprika
- 2 kiskanál törött bors
- ízlés szerint só
Hekk elkészítése:
- A haltörzset egy éles késsel a hasánál vágjuk végig.
- A fekete foszlányokat és bélmaradványokat távolítsuk el a hal hasüregéből.
- Mossuk át a halat, majd egy éles késsel vakarjuk át kicsit,hogy teljesen tiszta legyen, ne maradjon rajta pikkely.
- A megtisztított halat írdaljuk be, majd ízlés szerint sózzuk le.
- Keverjük össze a kétféle lisztet a fűszerekkel és forgassuk meg benne a halakat.
- Bő forró olajban süssük ki a haltörzseket.
- Ízlés szerint tálaljuk sült burgonyával vagy friss kenyérrel és savanyúsággal.
Jó étvágyat!
A strandokon ami még nagyon csábító, az a lángos! Természetesen ha otthon készíted, az is ugyan olyan jól fog esni, de lényegesen olcsóbban jössz ki, és akár nagyobb társasággal is élvezhetitek a „balatoni” lángosozás feelingjét.
Ha kíváncsi vagy az én receptemre, ami egy hétig is eláll a hűtőben és akár minden nap frissen kisüthetsz belőle, itt megtalálod! És ha még kecskekefírhez is hozzájutsz ( Itt tudsz vásárolni), akkor ahhoz is hoztam lángos receptet Neked!
-
Krémes tökfőzelék-nagymamám receptje alapján
A tökfőzelék elsősorban a felnőttek kedvence, emlékeim és tapasztalataim alapján a gyerekek nem szeretik. Ennek főképp a nagyüzemi főzés az oka, én sem szerettem, az oka, hogy ecettel és sok szanaszét gyülemlő kaporlevéllel készítették. A nagymamám főzeléke viszont megváltoztatta a véleményem,isteni finoman készítette.
Van két kis titok, amivel nagyon szerethető lesz a tökfőzelék. Az egyik a kefír,ami belefőzve megadja az enyhe savanyítást, krémességet. A másikat én találtam ki, hogy gyerekbaráttá tegyemezt az amúgy ízletes főételt. Lehet kapni papír teafilter, ami elég nagy ahhoz, hogy becsomagolva kerüljön a kapor a főzelékbe főzés alatt, így nem lesz tele a növény leveleivel az étel, viszont az íze ugyanúgy belefő.
Ha így készíted a tökfőzeléket, pillanatok alatt a gyerkőcökkel is meg lehet etetni!
Még egy apró trükk: Nem mondjuk ki a nevét. Sajnos a legtöbbüknek már kialakult az undorkép a tökfőzelék szóra, ezért mi „Tádé kedvenceként” tálaljuk az unokáknak. Ufgye mennyivel izgalmasabban hangzik? Próbáljátok ki remélem ti is sikerrel jártok vele!
Hozzávalók:
- 1 kg gyalult tök
- 2 ek zsír vagy olaj
- 1 fej vöröshagyma(nekem két kisebb volt)
- 2 dl kefír
- 1 ek liszt
- 2 dl tejföl
- 1 csokor kapor
- 1ek. pirospaprika
- só
Tökfőzelék elkészítése:
A tököt ha friss meghámozzuk, kimagozzuk,legyaluljuk, hagymát megpucoljuk. A kapor csokrot teafilterbe tesszük.
A felkockázott vöröshagymát a zsiradékon meginszteljük.
Pirospaprikát rászórjuk, elkeverjük, majd gyorsan rádobjuk a tököt, nehogy megégjen. Megsózzuk,hozzáöntjük a kefírt, beletesszük a kaporral megtömött filtert és lefedve hagyjuk főni.
Kevergetni kell időnként, hogy ne kapódjon le az alja, amíg szépen megpuhul saját levében.(1 dl vizet lehet aláönteni)
Jól elkeverjük a lisztet a tejföllel.
Ráborítjuk, megkeverjük, és szépen hagyjuk besűrűsödni a főzeléket. Kivesszük a kaprosfiltert, és elkészültünk.
A tökfőzeléket nálunk sertéspörkölttel tálaljuk, de nagyon finom hozzá a tükörtojás, sült oldalas, bármilyen sült hús is, de természetesen magában fogyasztva is isteni finom, selymesen krémes.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
-
Sertéspörkölt recept
A sertéspörkölt nem véletlenül a magyar konyha egyik kiemelkedő receptje. Magyar ember egészen biztosan tudja, mi az a sertéspörkölt, és habár ízlések és pofonok különbözőek, talán azt is kijelenthetjük, hogy a többségünk szereti is ezt az ételt.
Mindenkinek megvan a maga receptje, vagy legalább az az íz, amit a sertéspörkölttel kapcsolatban megszokott otthon. Én itt bemutatok egy olyan alap sertéspörkölt receptet, amit akkor is, ha még sosem főzted ezt az ételt, nyugodtan kipróbálhatsz. Ha gyakran készíted, talán akkor is tudok néhány újdonságot mondani – például hogy mitől lesz igazán jó egy pörkölt.
Hozzávalók:
- 1 kg lapocka (lehet comb rész is, de az szárazabb)
- 4-5 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 paradicsom
- 5 ek. zsír (nem olaj!)
- 2 ek. pirospaprika
- só, bors, örölt kömény
Sertéspörkölt recept
- Először készítsd elő a hozzávalókat. Tisztítsd meg és vágd ízlés szerinti méretű kockákra a húst, a sertéspörköltbe általában 2-3 cm-es húskockákat teszünk. Vágd apróra a hagymát. Kockázd fel a paradicsomot és a paprikát, pucold meg a fokhagymát.
- Amikor a hagyma aranyszínű, húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és keverd el. Ne spórolj a pirospaprikával, sem mennyiségben, sem minőségben. A tökéletes sertéspörkölt második titka éppen az, hogy elég sok és elég jó minőségű pirospaprikát használj.
- A zöldséget és a fokhagymát aprítógépben összepépesítjük és mehet a hagymára. Ezzel el is készítettük a sűrű szaft alapját.
- Mehet bele a darabolt sertéshús és magas lángon pár percig(kifehéredésig) pörköljük össze.
- Ezután sózzuk, borsozzuk, köményezzük és felhúzzuk egy kis vízzel, éppen hogy ellepje. Ez ne legyen több egy dl-nél. Vedd le a lángot takarékra, és főzd tovább félig lefedve.
- A sertéspörkölt a hústól függően kb. 75-90 perc alatt fő puhára. Mindvégig alacsony lángon, félig lefedve főzd. Nagyjából 15 percenként keverd meg, és nézd meg, hogy elfőtte-e a levét. Ha igen, akkor öntsd föl egy nagyon kevés vízzel. Ez legfeljebb egy fél deci legyen egyszerre, és összesen sem kell több, mint 2,5 decit aláönteni.
A tökéletes sertéspörkölt harmadik titka éppen a főzésében rejlik. Vagyis hogy a sűrű szószt, amit egy jó pörkölttől elvárunk, a lassan, kevés vízzel főzés és részben pirítás során nyerjük el. A pörköltet a hagyma és a pirospaprika sűríti be, nem szükséges más sűrítőanyagot hozzáadni. De a tökéletes szószhoz arra igenis szükség van, hogy minden alkalommal a zsírjára lepirítsd a sertéspörköltet, és csak egy kevés vízzel öntsd fel.
Sertéspörkölt tálalása
A sertéspörkölthöz köretként kiválóan illik a nokedli, sós főtt burgonya, tarhonya, főtt tészta. De bármilyen, hagyományos körettel ki lehet próbálni, akár rizzsel vagy még sült krumplival is. Sőt, a sertéspörkölt még önmagában, friss ropogós fehér kenyérrel is tökéletes fogás. A savanyúság lehet bármilyen, de a szezonjában a kovászosuborka a legtökéletesebb választás a pörköltekhez.
Miért ennyire jó a sertéspörkölt?
Szeretjük a sertéspörköltet, mert ismerjük, megszoktuk. Gyerekkorunk óta, hacsak valaki nem él húsmentes vagy disznómetnes diétán, akkor egészen biztosan évente többször fogyasztja ezt az ételt. Legyen otthon, menzán, vendégségben vagy akár bográcsban, gondolom te is így vagy vele. Ezen nincs mit magyarázni, a sertéspörkölt az egyik olyan ételünk, ami a magyar konyha nagyságát bizonyítja aképpen, hogy ilyen kevés hozzávalóból ilyen kiváló étel készíthető.
Feltétként is tökéletes!
A legtöbb főzelékhez igényeljük a húsos feltétet, ezért akár kéltféle étel is tálalható belőle. Én legutóbb egy régi receptemhez, a tökfőzelékhez készítettem sertéspörköltet feltétnek, így a család egyik fele nokedlivel fogyasztotta, a másik fele pedig főzelékkel ette.
Ami a zöldségeket illeti, ma már az év minden szakában lehet friss paradicsomot és paprikát kapni. De nyugodtan használhatsz sűrített paradicsomot vagy télire eltett lecsót is, néhány évtizeddel ezelőtt még ezzel ízesítették télen a sertéspörköltet.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
-
Lecsó bográcsban recept képekkel
Lecsó bográcsban készül nálunk a leggyakrabban nyáron, akár magunknak, akár nagyobb társasággal jövünk össze. Nagy különbség nincs a lábosban főzött és bográcsos változat között, ám a közös munka és eredmény a szabadban eltöltött idő, sokkal finomabbá teszi.
A lecsó klasszikus magyar ételünk, igazi nyári kedvenc, zöldségragu, tulajdonképpen egyfajta paradicsom-paprika pörkölt.
A lecsó alap receptet készítettem, de számos variációban elkészíthető,függően attól, hogy milyen alapanyag található éppen a hűtőszekrényben, illetve miként szeretnénk gazdagítani.
A legnagyobb viták és egyet nem értések vannak az „igazi” lecsóról. Egy klasszikus Váncsa-idézetnél jobban nem fejezi ki semmi: „a lecsó az, mit a készítője annak szán”. Ezenfelül pedig mindegyik szakács meg van győződve arról, hogy az ő receptje a legjobb. Magam is így gondolom, ezért én a saját egyszerű változatomat fogom közzé tenni.
Olyannyira sokféle változatban létező ételről beszélünk, hogy még nevének eredete sem teljesen tisztázott. Ezzel együtt annyi megállapítható, hogy maga a „lecsó” szó az 1930-as évek táján keletkezett, legalábbis ekkor tűnt fel először. A kibontakozó magyar konzervipar szárnyain nemcsak országosan terjedt el ez a név, hanem a környező országokban is ismertté vált.
Minden ételre igaz, de a lecsóra különösen, hogy a legjobb eredményhez nem elég a megfelelő recept kiválasztása, a legkiválóbb alapanyagokra is szükség van. Ehhez elengedhetetlen, hogy a lecsót a hozzávalók szezonjában főzzük. Az illatos, napérlelte zöldségek ízétől lesz igazán finom a lecsónk, ezt a kényszerérett zöldségek nem adják meg.
Lecsó bográcsban elkészítéséhez szükséges alapanyagok:
- 2 kg lecsó paprika
- 4-5 fej vöröshagyma
- 5 db paradicsom
- 2 nagy ek. zsír (szerintem a jó lecsó alapja a zsír!)
- 2 ek. pirospaprika
- 1 ek. só
- 2 db zöldpaprika (opcionálisan erős ha szeretjük a csípőset)
Lecsó bográcsban elkészítése lépésenként:
- A vöröshagymát összekockázzuk, nem kell apróra. A paprikát megmossuk, lekarikázzuk, csumát kivágjuk. Sokan nem szeretik a magházat felhasználni, szerintem nagyon finom, én mindig bele karikázom azt is, csak a zöld csumát szárral dobom ki.
- Paradicsomot ha nem szeretjük a héját, leforrázzuk, meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk. (Én nem teszem, csak négybe vágom mosás után)
- Zsiradékot a bográcsban elkezdjük melegíteni és hozzátesszük a hagymát. Megdinszteljük egy kicsit. Teljesen nem kell, majd a többi zöldséggel együtt
- Hozzátesszük a paradicsomot, ami segít a levével, hogy ne égjen le és mehet a lecsó paprika és zöldpaprika is. Hozzáadjuk a sót és kb. 30-40 percig együtt rotyog, ne felejtsünk el többszőr belekeverni.
- Ha megfőtt a lecsó, legvégül hozzárakjuk a pirospaprikát. (Ha nem szeretitek, nem muszáj, mi így szoktuk)
- Jól összekeverjük, pár perc múlva kész a lecsó bográcsban!
Jó étvágyat és kellemes időtöltést a készítéséhez!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szívesen főzök a szabadban, nézd meg a lekvárt is bográcsban készítettem!
-
Máglyarakás a maradékmentő
A máglyarakás maradékmentő recept, amit már anyáink is nagyon kedveltek. Az elnevezés, hogy régen, amit találtak a kamrában, azt rakták össze, rakásra. Lekvár, dió, tej és vaj mindenkinél volt otthon, lekvár pedig elérhető volt a kamrából. Már nem nagyon pazarlunk, a drága pékárú ritkán szárad ránk, de nagyon jó ebéd ötlet egy tartalmas levessel.
A lekvár nyugodtan cserélgethető, lecserélhető bármilyen ízre és a gyümölcs is lehet akár körte is, de áfonyával és kemény barackkal is isteni finom lehet. A sütőben szépen összeállnak a rétegek, a zsemléből tészta lesz, a gyümölcsökből édes töltelék, de a tojáshab koronázza meg a desszertet.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 10 db kifli
- 8-10 ek barack lekvár
- 6 ek darált dió
- 5 tojássárgája
- 4 dkg porcukor
Az öntözéshez:
- 4 dl zsíros tej
- 2,5 dl tejszín
Az almához:
- 1 kg alma
- 3 ek barna nádcukor
- 5 dkg vaj
- 2 kk őrölt fahéj
A fehérjehabhoz:
- 5 tojásfehérje
- 3 ek kristálycukor
- plusz 23 ek szilva klekvár
Máglyarakás elkészítése:
- A kifliket karikára vágjuk,az almákat megpucoljuk, kivágjuk a közepét és vékonyan leszeleteljük.
- A tejet és a tejszínt felforraljuk, majd ráöntjük a kiflikre forró tejszínes tejet, óvatosan, hogy ne törjük nagyon össze az egészet átforgatjuk.
- Az almákat 5 dkg vajon egy lábosban rövid ideig pároljuk, a barnacukorral és a fahéjjal.
- A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, és ezt is a kiflis alapba keverjük. Aki szereti a mazsolát, az tehet bele egy nagy marékkal.
- Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, és vastagon megszórjuk zsemlemorzsával. Az aljába alaposan belenyomkodjuk a kiflis keveréket, a tetejét pedig megkenjük a baracklekvárral és megszórjuk darált dióval.
- Végül az almaszeleteket is a tepsibe halmozzuk az alapra.
- Ezután 180-200°C- fokra betesszük kb. 20 percre a sütőbe.
- Közben a tojásfehérjéből és a cukorból krémes, selymes habot verünk.
- Ha elkészült, óvatosan beleforgatjuk a szilva lekvárt, az sem baj, ha csíkos marad. A habot aztán ráhalmozzuk az elősütött kiflire és almára, majd szép csúcsokat készítünk belőle, hogy amikor megsült, tényleg olyan legyen, mint egy lángoló máglya. Közben a sütő hőfokát visszavesszük 170°C-ra.
- Még kb 15 percig sütjük amíg a hab teteje elkezd pirulni, készen is van!
Langyosra hűtve szeleteljük.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha szereted a régi klasszikus sütemény recepteket, talán ez a cseresznyés habos lepény receptem is tetszeni fog!
-
Sajtos csirkecomb római tálban
Sajtos csirkecomb elkészítése római tálban a legpraktikusabb. Nagyon finom omlós lesz a csirke és az összes hozzávalók egymás ízétől átjárva készülnek el. Egy tál étel, mellyel nem kell a tűzhely mellett állni, mégis egy bármilyen alkalomra felszolgálható főételt tehetünk az asztalra.
Sajtos csirkecomb hozzávalói:
- csirkecomb
- 1púpozott ek liszt
- 2 kk őrölt pirospaprika
- 1 tk só
- 1 kk őrölt bors
- 1 nagyobb fej vöröshagyma vagy egy csokor újhagyma
- 1,5 dl tejföl
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
- A római tálat áztassuk vízbe amíg előkészítjük a hozzávalókat.
- A lisztbe keverjük el a pirospaprikát, borsot. A csirkecombokat mossuk meg.
- Forgassuk meg az ízesített lisztben a combokat, majd pakoljuk a pataki tálba(vizet öntsük ki amiben áztattuk). A maradék lisztet szórjuk a húsra.
- A felkarikázott hagymával rétegezzük tovább.
- Jöhet a reszelt sajt, szépen egyenletesen.
- Végül takarjuk be a kikevert tejföllel, amibe egy kis sót keverjünk.
- Zárjuk le a tál tetejével, és mehet a hideg sütőbe a sajtos csirkecomb.
- 180°C-ra állítsuk a sütőnket és kb. 1 órán keresztül süssük. Vegyük le a pataki tál tetejét,így még 15 percig pirítsuk meg a tetejét.
A sajtos csirkecombhoz köretnek tökéletesen passzol a krumplipüré, a petrezselymes rizs, vagy párolt zöldségek.
Első réteg a lisztes csirkecombok Hagymakarikákat rétegezünk rá Jó étvágyat!
Szívesen készítenél valami süteményt is a főétel mellé?
Gyere csatlakozz a facebook csoportomhoz, minden friss receptemet ott osztom meg először!
-
Csirkés-zöldséges tortilla készítése házilag
A csirkés-zöldséges tortilla készítése házilag egy olcsó gyors megoldás és cseppet se gondold, hogy ha nem a tökéletes kerek forma a végeredmény, az nem lesz szép tálaláskor. Véleményem szerint sokkal gusztusosabbak a kicsit „tökéletlen” külsejű saját sütések, mint a formára milliméter pontosan egyforma áruházi termékek.
Mennyi időt vesz igénybe a tortillakészítése házilag
Elkészíted egy óra alatt és ebben benne van a töltelék készítése is. Nagyon egyszerű lesz a recept, hidd el konyhatudomány nélkül el tudod készíteni és a siker is meglesz!
Tortilla lapok hozzávalói és receptje:
- 50 dkg liszt (lehet felesben kenyér vagy teljes kiőrlésű a sima lisztel-BL55 keverve)
- 1 tk só
- vaj 4 dkg
- olaj 4 tk.
- 2 dl jó meleg víz
tészta összegyúrása A lisztet (liszteket) egy tálba szitáljuk, belekeverjük a sót. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és az olajat. A zsiradék lehet csak vaj (80dkg) vagy csak olaj (8 tk). Végül a jó meleg vízzel összedolgozzuk. Fontos, hogy a víz meleg legyen, ettől lesz majd hajtható a tortilla lap, így nem fog törni.
A tésztagombócot 10 percig állni hagyjuk, ettől szép homogén lesz, könnyebb vele dolgozni. Mérleg segítségével 8 egyenlő részre osztjuk kis gombócokra. Ha nem számít hogy nem egyforma, szemmel is eloszthatod.
tésztagombócok nyújtása Csirkés-zöldséges töltelék és az öntet hozzávalói:
- 50 dkg csirkemell filé
- 2 ek.csirkefűszersó
- 1 tk bors
- majoranna
- kk római kömény
- 1 pohár natúr joghurt
- kapor (szárítottból 1 ek)
- 2 gerezd fokhagyma
- só
Amíg a tészta pihen, összevágjuk vékony csíkokra a csirkét és befűszerezzük.
csirke összeszeletelése és befűszerezése Egy pohár natúr joghurtot vagy tejfölt kikeverünk aprított fokhagymával vagy fokhagyma porral-krémmel, sóval,borssal kaporral(szárított) és egy kis erős paprika krémmel.(ízlésed szerint a fűszereket szabadon választhatod)
öntet készítése Csirkés-zöldséges tortilla készítése a lapok kisütésével folytatódik
Nagyon könnyű a gombócok kinyújtása. Semmit nem kell alátenni, látod én a tiszta munkalapon dolgozom, nem fog leragadni. Legalább 1mm vékonyra nyújtsd ki, nem baj ha nem tökéletes a forma. Én a sütéshez az elektromos óriás palacsinta sütőt használtam, de bármilyen tapadásmentes serpenyő megfelel. Szárazon sütjük közepesen forró felületen. Mindkét oldalt kb. 3-4 percig hagyjuk sülni.
tortilla sütése itt 4-es fokozaton az 5-ből A megsütött tortilla lapokat egyből vizes konyharuhába takarjuk, így szépen puhul majd a saját gőzében. Rakhatjátok egymásra őket ahogy sülnek. Töltésig hagyd a vizes konyharuhába, hogy tudd tekerni!
konyharuhába sütés után Az előkészített csirkét közepesen magas hőfokon(indukciós lapon 7-es fokozaton a 9-ből nálam) 10 perc alatt megsütjük. Ha kifehéredett a husi, akkor van átsülve.
csirke sütése 10 perc Minél többféle zöldséget használsz, annál gazdagabb ízvilágot kapsz. Én kész zöldség-mixet, paradicsomot és lila hagymát készítettem össze.
zöldségek felszeletelése Ha elkészültünk mindennel, egyszerűen megtöltjük a tortilla lapot a csirkével, zöldségekkel. Alulról felhajtjuk és két oldalról összefogjuk a tekercset. Érdemes egy alufóliába az alját betekerni, hogy evés közben is egyben maradjon a töltelékkel. Legvégül nyakon öntjük az általunk készített öntettel.
Akár készen is vásárolhatsz különböző önteteket, de ha követted a receptet, láthatod milyen egyszerűen elkészítheted magad és így olcsóbban is jön ki.
Ha eltennétek későbbre, hűtőben eláll 2-3 napig a kész tortilla lap. Mindig frissen akár mikróban megmelegítve töltsük tálalás előtt.
A tortilla(ejtsd: tortijja) eredete, története>>
Kíváncsi vagy más könnyen készíthető csirkés étel receptre is?
Kövesd a facebook oldalamat és csatlakozz,itt osztom a legfrissebb receptjeimet!
-
Tortilla készítése házilag
A tortilla készítése házilag egy olcsó gyors megoldás és cseppet se gondold, hogy ha nem a bolti tökéletes kerek forma a végeredmény, az nem lesz szép tálaláskor. Véleményem szerint sokkal gusztusosabbak a kicsit „tökéletlen” külsejű saját sütések, mint a formára milliméter pontosan egyforma áruházi termékek.
Mennyi időt vesz igénybe a tortillakészítése házilag
Elkészíted egy óra alatt és ebben benne van a töltelék készítése is. Nagyon egyszerű lesz a recept, hidd el konyhatudomány nélkül el tudod készíteni és a siker is meglesz!
Tortilla lapok hozzávalói és receptje:
- 50 dkg liszt (lehet felesben kenyér vagy teljes kiőrlésű a sima lisztel-BL55 keverve)
- 1 tk só
- vaj 4 dkg
- olaj 4 tk.
- 2 dl jó meleg víz
tészta összegyúrása A lisztet (liszteket) egy tálba szitáljuk, belekeverjük a sót. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és az olajat. A zsiradék lehet csak vaj (80dkg) vagy csak olaj (8 tk). Végül a jó meleg vízzel összedolgozzuk. Fontos, hogy a víz meleg legyen, ettől lesz majd hajtható a tortilla lap, így nem fog törni.
A tésztagombócot 10 percig állni hagyjuk, ettől szép homogén lesz, könnyebb vele dolgozni. Mérleg segítségével 8 egyenlő részre osztjuk kis gombócokra. Ha nem számít hogy nem egyforma, szemmel is eloszthatod.
tésztagombócok nyújtása Nagyon könnyű a gombócok kinyújtása. Semmit nem kell alátenni, látod én a tiszta munkalapon dolgozom, nem fog leragadni. Legalább 1mm vékonyra nyújtsd ki, nem baj ha nem tökéletes a forma. Én a sütéshez az elektromos óriás palacsinta sütőt használtam, de bármilyen tapadásmentes serpenyő megfelel. Szárazon sütjük közepesen forró felületen. Mindkét oldalt kb. 3-4 percig hagyjuk sülni.
tortilla sütése itt 4-es fokozaton az 5-ből A megsütött tortilla lapokat egyből vizes konyharuhába takarjuk, így szépen puhul majd a saját gőzében. Rakhatjátok egymásra őket ahogy sülnek.
konyharuhába sütés után Ha elkészült a házi tortillánk, eldönthetjük, hogy mire használjuk fel. Ha eltennétek későbbre, hűtőben is eláll 2-3 napig. Ha frissen szeretnétek kisütni tálalás előtt a hűtőben napokig tartható a nyers tészta.
Ha szeretnél többet tudni erről a népszerű lepényről, itt olvashatsz róla: