Kelt tészták,  reggelire ötletek,  vacsorára ötletek

Kefíres lángos 1 hétre

A kefíres lángos tésztáját elkészítem gyakran, a gyerekek nagy kedvence. Tényleg elronthatatlan, kevés hozzávalóból áll, így bátran ajánlom kezdőknek is. Azt szeretem benne, hogy 1 hétig eláll a hűtőben. Így ez nem egy kis egyszeri adag és 1 hét alatt sose volt olyan, hogy ne fogyott volna el. Mérettől függően természetesen de kb. 20-25 db lesz ebből az adagból.

Hozzávalók:

  • 1 kg búzaliszt (BL55)
  • 2 db tojás (közepes, „M”-es méretű)
  • 300 g kefir
  • 1 evőkanál só
  • 1 csapott evőkanál kristálycukor
  • 200 ml 2,8%-os tej
  • 50 g élesztő (friss)

Kefíres lángos elkészítése:

  1. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot is hozzáadjuk, felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztőt hozzákeverjük a liszthez, hozzáadjuk a kefirt, a tojást és a sót, majd kézzel vagy robotgépben kidolgozzuk a tésztát.
  3. Amennyit fel szeretnénk használni, annyit kiveszünk a tésztából a többi mehet letakarva hűtőbe.( vigyázz, dagadni fog, nagyobb tálba tedd)
  4. A kint maradt tésztát meleg helyen kelesztjük fél órát.
  5. Gombócokat( öklömnyi kb) formálunk, olajjal megkent felületen, és ismét hagyjuk kelni.
  6. Olajat felhevítünk egy serpenyőben, olajos kézzel jó vékonyra széthúzzuk a gombócot és a közepesen forró olajban kisütjük néhány perc alatt.
  7. Az első oldalt fedő alatt 1-2 percig( mikor már szép piros) konyhai csipesszel vagy két villával megfordítjuk, majd ha a másik oldala is megsült, az olajból kivéve lecsepegtetjük, és konyhai papírtörlőre tesszük.

Lángos feltét:

A lángos kevés sóval és fokhagymával megkenve is isteni finom, de azért a sajtos tejfölös változata a legkelendőbb és leglaktatóbb is!

Mire van szükséged?

Ha legalább 10 db lángoshoz számolsz: reszelj le 20 dkg sajtot, egy pohár tejfölbe nyomj 3 gerezd fokhagymát, keverd ki kevés sóval. A friss lángosokat kend meg vele és szórd meg a reszelt sajttal.

Érdekesség, hogy a lángost édesen is ehetitek! Egyszerűen kenjétek feltétnek a baracklekvárt rá, olyan mintha fánkot ennétek!

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Készíts mellé egy könnyű zöldborsó levest és meg is van az ebéd!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük