levendula szörp készítése

 • Kertből a spájzba,  levendula szörp készítése

  Levendula szörp készítése

  A levendula szörp készítése, egy tényleg egy órás elfoglaltság, és garantáltan finom nyári nedüt tehetsz az asztalra. Hasonló eljárásban készül mint a bodza szörp, vagyis az idő végzi el a java munkát, nekünk csak hagyni kell állni.

  Nyugodtan engedjük el a fantáziánkat! Az alap receptet osztom meg, amihez (én is szoktam) tegyetek bátran mentalevelet, vagy más gyümölcsöt(alma, eper, áfonya) ami még gazdagabbá teszi az ízvilágát!

  A levendula szörp igaz, hogy egy cukor bomba de számos jótékony hatása miatt, mértékkel fogyasztva igen egészséges. Nagyon szeretem a levendula illatát, rengeteg bokrom van a kertemben, mert nem csak megörvendeztet az illatával és a szépségével, de nagyon sokmindenre fel lehet használni a virágait.

  Levendula szörp hozzávalói:

  • 40 dkg szárától megszabadított levendula virág (kb két nagy csokor)
  • 2 liter víz
  • 2 kg cukor
  • 3 db kezeletlen citrom
  • tiszta üvegek

  Elkészítése:

  1. A levedula fejeket vágjuk le a szárról és folyó víz alatt mossuk le szűrőben.
  2. Tegyük fel nagyobb fazékba főni a vizet és rakjuk bele a cukrot.
  3. Főzzük össze szirupnak. (ha már forr együtt egy 5 percig látni fogjuk, hogy egynemű)
  4. Tegyük bele a fazékba a levendulát, a felkarikázott citromot és fedjük le.
  5. 1-2 napig maradhat így, majd szűrjuk le sűrű szövésű szűrőn át a szörpöt.
  6. Ha szeretnénk hosszabb időre eltenni, forraljuk fel mégegyszer, és azonnal töltsük üvegekbe, zárjuk le, majd fejjel lefelé pihentetjük 5 percig. Ezután talpára fordítva maradjon egy napot dunsztban. (Bebugyolálva, lassan hül ki)
  7. Felbontás után a szörpöt hűtőben tároljuk.

  A sötétebb virágú levendulából ilyen gyönyörű lila szörp lett, a halványabból sárgás színű. Ezt csak azért írom, hogy senki ne lepődjön meg, ha nem ilyen lesz mint a képemen. Sokan tesznek bele citromsavat is, ami tovább fakítja a színt, de az aromája ugyan olyan finom, mint a sötétebb szörpnek.

  Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  Fűszernövényeket te is tudsz otthon nevelni!