sertéspörkölt főkép
sertésből készült ételek

Sertéspörkölt recept

A sertéspörkölt nem véletlenül a magyar konyha egyik kiemelkedő receptje. Magyar ember egészen biztosan tudja, mi az a sertéspörkölt, és habár ízlések és pofonok különbözőek, talán azt is kijelenthetjük, hogy a többségünk szereti is ezt az ételt.

Mindenkinek megvan a maga receptje, vagy legalább az az íz, amit a sertéspörkölttel kapcsolatban megszokott otthon. Én itt bemutatok egy olyan alap sertéspörkölt receptet, amit akkor is, ha még sosem főzted ezt az ételt, nyugodtan kipróbálhatsz. Ha gyakran készíted, talán akkor is tudok néhány újdonságot mondani – például hogy mitől lesz igazán jó egy pörkölt.

Hozzávalók:

  • 1 kg lapocka (lehet comb rész is, de az szárazabb)
  • 4-5 közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 paradicsom
  • 5 ek. zsír (nem olaj!)
  • 2 ek. pirospaprika
  • só, bors, örölt kömény

Sertéspörkölt recept

  1. Először készítsd elő a hozzávalókat. Tisztítsd meg és vágd ízlés szerinti méretű kockákra a húst, a sertéspörköltbe általában 2-3 cm-es húskockákat teszünk. Vágd apróra a hagymát. Kockázd fel a paradicsomot és a paprikát, pucold meg a fokhagymát.
  2. Amikor a hagyma aranyszínű, húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és keverd el. Ne spórolj a pirospaprikával, sem mennyiségben, sem minőségben. A tökéletes sertéspörkölt második titka éppen az, hogy elég sok és elég jó minőségű pirospaprikát használj.
  3. A zöldséget és a fokhagymát aprítógépben összepépesítjük és mehet a hagymára. Ezzel el is készítettük a sűrű szaft alapját.
  4. Mehet bele a darabolt sertéshús és magas lángon pár percig(kifehéredésig) pörköljük össze.
  5. Ezután sózzuk, borsozzuk, köményezzük és felhúzzuk egy kis vízzel, éppen hogy ellepje. Ez ne legyen több egy dl-nél. Vedd le a lángot takarékra, és főzd tovább félig lefedve.
  6. A sertéspörkölt a hústól függően kb. 75-90 perc alatt fő puhára. Mindvégig alacsony lángon, félig lefedve főzd. Nagyjából 15 percenként keverd meg, és nézd meg, hogy elfőtte-e a levét. Ha igen, akkor öntsd föl egy nagyon kevés vízzel. Ez legfeljebb egy fél deci legyen egyszerre, és összesen sem kell több, mint 2,5 decit aláönteni.

A tökéletes sertéspörkölt harmadik titka éppen a főzésében rejlik. Vagyis hogy a sűrű szószt, amit egy jó pörkölttől elvárunk, a lassan, kevés vízzel főzés és részben pirítás során nyerjük el. A pörköltet a hagyma és a pirospaprika sűríti be, nem szükséges más sűrítőanyagot hozzáadni. De a tökéletes szószhoz arra igenis szükség van, hogy minden alkalommal a zsírjára lepirítsd a sertéspörköltet, és csak egy kevés vízzel öntsd fel.

Sertéspörkölt tálalása

A sertéspörkölthöz köretként kiválóan illik a nokedli, sós főtt burgonya, tarhonya, főtt tészta. De bármilyen, hagyományos körettel ki lehet próbálni, akár rizzsel vagy még sült krumplival is. Sőt, a sertéspörkölt még önmagában, friss ropogós fehér kenyérrel is tökéletes fogás. A savanyúság lehet bármilyen, de a szezonjában a kovászosuborka a legtökéletesebb választás a pörköltekhez.

Miért ennyire jó a sertéspörkölt?

Szeretjük a sertéspörköltet, mert ismerjük, megszoktuk. Gyerekkorunk óta, hacsak valaki nem él húsmentes vagy disznómetnes diétán, akkor egészen biztosan évente többször fogyasztja ezt az ételt. Legyen otthon, menzán, vendégségben vagy akár bográcsban, gondolom te is így vagy vele. Ezen nincs mit magyarázni, a sertéspörkölt az egyik olyan ételünk, ami a magyar konyha nagyságát bizonyítja aképpen, hogy ilyen kevés hozzávalóból ilyen kiváló étel készíthető.

Feltétként is tökéletes!

A legtöbb főzelékhez igényeljük a húsos feltétet, ezért akár kéltféle étel is tálalható belőle. Én legutóbb egy régi receptemhez, a tökfőzelékhez készítettem sertéspörköltet feltétnek, így a család egyik fele nokedlivel fogyasztotta, a másik fele pedig főzelékkel ette.

Ami a zöldségeket illeti, ma már az év minden szakában lehet friss paradicsomot és paprikát kapni. De nyugodtan használhatsz sűrített paradicsomot vagy télire eltett lecsót is, néhány évtizeddel ezelőtt még ezzel ízesítették télen a sertéspörköltet.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük