BLOG

  • egyéb

    Mérgező a halloweeni tök belseje!

    Sokan nem tudják még, de bizony mérgező a halloweeni tök belseje, még ha nem is étkezésre szánjuk, gyermekeink kíváncsisága miatt nagyon kell vigyáznunk tökfaragás alatt, nehogy megkóstolják! Semmiképp nem elriasztásként szánom a cikkemet a témában, de mint oly sok haszonnövényünk esetében, a mindent a szemnek semmit a szájnak elvét kell követnünk.

    Ilyen tök-olyan tök..

    Mikor megérkezik az ősz, elkezdődik a tökszezon ideje is. Szerencsére egyre jobban válnak alapélelmiszerekké a tökök, évről évre fogyasztunk belőlük többet. Ez nagyon szuper, mivel a tökök tele vannak fontos tápanyagokkal, illetve vitaminokkal, nem utolsósorban még finomak is. Vásárlásnál viszont nagyon körültekintőnek kell lennünk, és csak arra a célra felhasználni a tököket, amire vettük, ugyanis amíg a sütőtökök általában nagyon finom csemegénk, addig a dísztökök már kis mennyiségben is hatalmas problémát okozhatnak!( Akár 1-2 falat)

    Mérgező a Halloweeni tök belseje 1.

    Magyarországon is hagyománya van a tökfaragásnak, a halloweeni ünnep megtartása is kezd bekúszni az életünkbe, főképp a gyerekek szeretik nagyon! Ezzel pedig a Halloween-i tökök népszerűsége is egyre népszerűbb, amik viszont nem ehetők. Ezek a tökök narancssárga színűek, alapvetően díszítési célokat szolgálnak. Magyarországon megtalálhatók 2-3 kilogrammos (Gomez F1), illetve nagyobb, 10-20 kilogrammos fajták (Cronus F1) is.

    Mitől mérgező a halloweeni tök?

    Azt nagyon fontos tudni, hogy mind a kettő, de még inkább a kisméretű, dekoratív fajták tartalmazzák az úgynevezett keserűanyagot, a Cucurbitacinokat, az íze eleve kellemetlenül keserű, ugyanakkor mérgezők is! Éppen ezért a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH), felhívást tett közzé, amiben felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy csak azokat a tököket egyék meg, melyeket étkezési célra árusítanak, a dísztököket semmiképpen se!

    A fogyasztókra nagy veszélyt jelent sajnos, ha a kereskedők nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termés fogyasztásra alkalmatlan. Éppen ezért, mindig legyünk körültekintőek, ha fogyasztásra szánt tököt szeretnénk vásárolni, inkább kérdezzünk az eladótól.

    Milyen panaszok jelentkeznek mérgezés esetén?

    A dísztökök toxikus vegyületeket, kukurbitacinokat tartalmaznak, melyek rendkívül keserűek, valamint hőkezeléssel sem veszítik el hatásukat, és fogyasztásuk már kis, néhány falat esetében is komoly, kellemetlen tüneteket okoz: gyomorgörcs, hányás, hasmenés, vagy akár kiszáradás formájában.

    Mérgező a Halloweeni tök belseje gyerekekre

    Ha mérgező a halloweeni tök belseje, hozzá sem érhetünk?

    Nagyon jó móka a tökfaragás, senki kedvét nem szeretném elvenni, mert kár is lenne kihagyni. Rengeteg növényünk van, amiben gyönyörködünk, de jól tudjuk, hogy fogyasztásuk mérgező. Ide kell sorolnunk a dísztököket-halloween tököket is, és kimondott kreatív célokra használni. A bőrünkkel érintkezve nem okoz mérgezést, az evésére kell figyelnünk, főképp kissebbekre jobban, akik kérdés nélkül vesznek még a szájukba bármit.

    Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Ha érdekelne egy nagyon finom sütemény, ami főzőtökből készül és a krémesre hasonlít, ide kattints a receptért>>Tökös pite

  • REFLEXZÓNÁS MASSZÁZS FŐKÉP
    Egészség

    Reflexzónás masszázs

    A reflexzónás masszázs egy masszázstípus, amely arra épül, hogy a test különböző területeihez tartozó reflexzónákat stimulálja. Lábfejünk, kezünk, arcunk masszírozása már akkor is nagyon kellemes és frissítő élményt jelent, ha valamelyik családtagunk vagy akár mi magunk végezzük. Ha pedig egy képzett masszázsterapeutát engedünk reflexzónáink közelébe, az eredmény utánozhatatlan.

    Ismerjétek meg, mit tud a reflexzónás masszázs

    „A reflexológia művészet, a tudatos érintés csodálatos művészete.” Csi Ann

    A reflexológia módszere a szervezet öngyógyító folyamatain és azok beindításán alapszik, tapasztalati úton alakult ki, és fejlődik mind a mai napig. A reflexzónák olyan idegpontok, amelyek egy-egy távoli testrésszel-szervvel vannak kapcsolatban. Az egész testen mindenütt találunk reflexzónákat, melyek ingerlésével, masszázsával kapcsolat létesíthető az adott zóna és a hozzá tartozó szerv között és így ingerhatást lehet kifejteni.

    Mire alkalmas a reflexzónás masszázs?

    • Diagnosztika:
      A vizsgált végtag-arc reflexzónáinak fokozott nyomásérzékenysége, vagy a bőr alatt tapintható elváltozások a zónához tartozó szerv-szervrendszer működési-energetikai zavarára utalnak.
    • Terápia:
      Az egyes szervek diagnosztikus masszázs során észlelt funkciózavara a hozzájuk tartozó zónák rendszeres, kúraszerű, vagy esetenként elhúzódó ingerlésével pozitív irányba befolyásolható: a szerv működése szükség szerint akár serkenthető, akár gátolható. A reflexzónás masszázs – a betegség okától ill. a beteg szervtől függetlenül – mindazokban az esetekben hatásos, amikor a szervezet energetikai önszabályozó rendszere még működőképes.

    Ismerkedjünk meg pár területtel, amit a reflexológiában kiemelten kezelnek:

    Reflexzónás talp masszázs:

    Talpunkon megtalálható szervezetünk kicsinyített leképezése. Úgy kell elképzelni, hogy amikor szemből nézzük a két egymás mellett lévő talpat, mintha egy ember állna előttünk. A kettős szervek mindkét lábon megtalálhatók, pl. vesék, míg pl. a szívnek megfelelő zóna csak a bal lábon helyezkedik el. A reflexzónás talpmasszázs alkalmával nyomás hatására egyszerű reflexet váltunk ki a szervezetben, ezáltal közvetlenül tudunk hatni belső szerveink működésére. A reflex akaratunktól független, ösztönös visszajelzés ad az ingerre. Az inger hatására keletkező impulzus eljut a központi idegrendszerhez, ezzel egyidőben az adott szervhez.

    reflexzónás mazzsázs talp

    Kézreflexzóna- masszázs:

    Kezünkön olyan pontok találhatók, amelyek kapcsolatban állnak különféle szerveinkkel, ízületeinkkel, a gerincünkkel, a nyirokrendszerünkkel, de még az agyunkkal is. Ezen a 150 négyzetcentiméteres területen számtalan energetikai meglepetés rejtőzik. A kézreflexzóna- masszázs segítségével enyhíthetők a fájdalmak és csökkenthető a stressz. Ha valamelyik szervnél betegség vagy túlterheltség áll fenn, akkor a kéz jelez: megkeményedik az adott ponton, piros lesz, megduzzad vagy fáj. Ekkor jut szerephez a kézreflexzóna-masszázs. Segítségével serkenthetjük a vérellátást és a nyirokáramlást, megtisztíthatjuk a légutakat, megszabadíthatjuk a gerincet és az ízületeket a blokkoktól.

    reflexzónás mazzsázs kéz

    Reflexzónás arcmasszázs:

    Az arcunk rengeteg dolgot árul el, mesél rólunk. Hordoz személyiségjegyeket, megmutatja mennyi stressz ér minket, mennyit dolgozunk, mennyit alszunk, mennyit mosolygunk, milyen a belső világunk.

    A reflexzónás arcmasszázs esetén a szervek zónáinak arcon lévő pontjait masszírozzák. Ahogyan a talpunkon, kézfejen, úgy az arcon is megtalálhatóak a szerveink idegvégződései. Az arcon kisebb a felület, így nem annyira részletes, mint pl a talpunk. Az arcunkon összesen 24 zóna található. A reflexzónás masszázsokat használhatjuk egészségünk megőrzésére, szervezetünkben lerakódott méreg- és salakanyagok tisztítására, valamint adott állapotok, betegségek esetén segítheti a kezelések felerősítését.

    reflexzónás mazzsázs arc

    A reflexzónás masszázs mellékhatás mentes terápiás lehetőséget nyújt a szervezet bármely részének gyógyításában akár önállóan, akár kiegészítő kezelésként alkalmazva. Alkalmazhatósága nincs életkorhoz kötve, a csecsemőktől az aggastyánokig egyaránt végezhető.

    Ellenjavallat:

    • fertőző betegségek
    • gombás láb
    • lázas állapot
    • mélyvénás trombózis
    • heveny gyulladás a visszerekben
    • műtét után 3-6 hét
    • nyílt sebek
    • orbánc
    • lábszárfekély
    • üszkösödés
    • törött állapot
    • extrém zúzódás
    • ficam
    • veszélyeztetett terhesség

    „A bölcsnek tudnia kell, hogy az egészség az ember legnagyobb ajándéka, és meg kell tanulnia, miként kovácsolhat hasznot a betegségből a gondolatai révén.” (Hippokratész)

    Szeretnék ajánlani cikkem végén Neked egy kitűnő reflexzónás masszőrt, aki gondoskodik az egészségem fenntartásárók és csodás élménnyel ajándékoz meg minden kezelés során. Végzettséggel rendelkezik arc-kéz és talpmasszázs területén, egy-egy kezelés után mindig felfrissülten és kisimult idegrendszerrel távozom Tőle, így jó szívvel ajánlom mindenkinek aki szeretné kipróbálni! Itt megtekinthetitek a Facebook oldalát és megtaláljátok az elérhetőségeit: Tünde Reflexzónás Arc-Kéz-Talp és lábmasszőr

    Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Ha szeretnél a masszázshoz egy saját olajat, akár te magad is elkészítheted! Itt olvashatod a Levendulaolaj készítése házilag receptemet, remélem téged is elbűvöl az illata!

  • Tökfaragás eredménye
    egyéb

    Tökfaragás Halloweenre

    A tökfaragás egy hagyományos őszi tevékenység, amely kreatív és szórakoztató módja annak, hogy díszítsük az otthonunkat a Halloween vagy az őszi ünnepek alkalmából. Egy esős hétvége nálunk előrébb is hozta ezt a programot, de cseppet sem bánjuk, ha tönkre menne október végéig, hát újra neki állunk!

    A tökfaragás hagyományát leggyakrabban az amerikai Halloween ünnepéhez kötik, pedig Magyarországon is a régi időkre nyúlik vissza a története. A dolog érdekessége, hogy a 20. század eleji paraszti világban kifejezetten kedvelt volt Magyarországon a töklámpások készítése, amivel ijesztgették, heccelték egymást a fiatalok.

    Az első erről szóló történet, egészen Salamon király idejébe nyúlik vissza: László király, tartva a trónfosztástól, biztonsági okból a visegrádi vár tornyába záratta Salamon királyt. Az őröknek parancsba adták, hogy éjszaka töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy mindig szemmel tarthassák a rabot. A lámpások így a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „Fénylik, mint Salamon töke!” 

    Gyerekek kedvence lett a Halloveen

    Véleményem szerint semmi értelme azon rágódni, hogy miért ünneplünk Halloweent, miért majmoljuk Amerikát?! A gyerekek nagyon kedvelik és várják ezt a hozott ünnepet, imádják a játékos horror eseményt. Az ijesztő élmények csak akkor szórakoztatóak, ha a játék kontextusában hangzanak el. Vagyis a gyerekeknek félniükk kell, de biztosnak kell lenniük abban is, hogy biztonságban vannak, az egész csak játék. Az ijesztő dolgok biztonságos helyről való felfedezésével a gyerekek többet megtudhatnak arról is, hogyan reagálnak a félelem és a szorongás érzésére.

    A horrorisztikus dolgoknak tehát nem kell egyáltalán traumatizálnia a gyerekeket, főleg akkor, ha azok a saját korosztályuknak megfelelően vannak tálalva. Bár a Halloween eredetileg spirituális ünnep volt, ma már főként a szórakozásról szól. Az egyik hagyományos halloweeni időtöltés a töklámpás faragás. Némelyik vicces, de van, amelyik ijesztő, hát nálunk otthon ebben merül ki az élmény.

    Itt vannak lépések, amelyek segíthetnek a tökfaragásban:

    1. Válaszd ki a tököt: Válassz egy egészséges és szimmetrikus tököt, amely megfelel az elképzeléseidnek a méret és a forma tekintetében. A tököt választva figyelj a sima, száraz bőrre és a stabil talpára.

    2. Vágás előkészítése: Vágd le a tök tetejéről egy cikkszűrővel vagy egy erős, éles késsel a „skalpot”. Ezt a tetejét később majd fedőként használjuk.

    3. Tisztítás: Használj egy kanalat, hogy óvatosan eltávolítsd a tök belsejét és a magjait. Győződj meg róla, hogy a belseje teljesen üres legyen.

    4. Rajzolás: Rajzolj fel egy tervezett mintát vagy mintákat a tök bőrére egy filctollal, hogy a vágása egyszerűbb legyen. Bonyolultabb mintákhoz érdemes sablont készíteni, akár csak kinyomtatni egy mintát, amit ha ráragasztasz a tökre, egy éles késsel már át tudod vinni a felületére a követendő vonalakat, amit aztán filccel még meg is rajzolhatsz a tökön.

    5. Vágás: Használj speciális tökvágó készletet, vagy éles kis kést a rajzolt minta szerinti kivágásra. Legyél nagyon óvatos, hogy ne sértsd meg, mivel a tökfaragás során könnyű megcsúszni a késsel.

    6. Kreativitás: Próbálj ki különböző mintákat, formákat és stílusokat. Lehetséges, hogy akár több réteget is kivághatsz, amitől igazán 3D jellegű lesz a végeredmény!

    7. Megvilágítás: Helyezz egy gyertyát, LED gyertyát vagy egyéb világító eszközt a kivágott tök belsejébe. Az üreges tökből kisütő fény gyönyörű hatást hoz létre.

    8. Díszítés: Ha elkészültél a tökökkel, helyezd őket az otthonodnak megfelelő helyre. Lehetőség szerint kreatív módon rendezd őket, például asztalra, lépcsőre vagy udvarra. Mehetnek mellé további őszi vagy Halloween kiegészítők is!

    9. Vigyázz a biztonságra: Ha gyertyát használsz a tök belsejében, győződj meg róla, hogy ne maradjon felügyelet nélkül, és helyezd őket tűzveszélytől távoli helyre.

    10. Örülj az eredménynek!: Élvezd a kész tökök látványát, és oszd meg őket családoddal és barátaiddal.

    A tökfaragás egy nagyszerű alkotó tevékenység az őszi ünnepek idején, és lehetővé teszi, hogy kifejezze a kreativitást. A végeredmény egyedi és látványos díszei lehetnek az otthonodnak.

    Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Ha érdekelnek a kerti fűszernövények, talán érdekes lehet neked ez a cikk is>>Fűszernövények ültetése

  • épített műszempilla főkép
    Szépség

    Épített műszempilla

    Nem létezik olyan szempillaspirál a világon, amivel olyan hatást tudnál elérni, mint egy szálankénti épített műszempillával. Számos nőben okoz hatalmas dilemmát a döntés miért is cserélné le, a régi jó bevált szempillaspirálját valami teljesen másra, amihez foghatót még sosem tapasztalt.

    Saját tapasztalatom és pillásom segítségével készült cikkem ad választ Neked, hogy miért is éri meg kockáztatni, ki tudja a végén lehet a szemetesben landol majd a szempillaspirálod?

    A hatás akár 4-5 héten keresztül is eltarthat, ha megfelelően ápolod és követed a szempilla stylist-od tanácsait. Nincs annál jobb érzés nőként, mint reggel felébredve „kész arccal” kezdeni a napot, egyetlen smink mozdulat nélkül!

    épített műszempilla összehasonlítva

    Épített műszempillával öröm a reggeli ébredés!

    A szempilla hosszabbítás érzékivé varázsolja a tekintetedet. Az eredmény lehet természetes és visszafogott, vagy éppenséggel extravagáns – mindig a leginkább stílusodhoz passzoló. Sosem kenődik el, nincs fekete maszatolás, bármit csinálhatsz vele! Hogy pontosan értsd, mitől függ a természetes vagy extrém pillák készítése, jöjjön egy gyorstalpaló:

    A műszempillásod jó esetben tapasztalt szakember, aki minőségi anyagokkal dolgozik és segít a számodra megfelelő pilla kivitelezésében. Természetesen a te kérésednek megfelelő pillákat épít, amihez fontos a saját, természetes pillaállomány helyes megítélése. Ennek tekintetében tudja kiválasztani a megfelelő szempilla ívet, sűrűséget, amely kényelmes, tartós és esztétikus lesz, viselete pedig nem terheli meg az egészséges pillaszálakat.

    Műszempilla 1-10D- mit is jelent?

    Az 1D, 2D, 3D, stb megnevezések azt jelentik, hogy egy szál saját szempillára hány szál műszempillát applikálnak fel. A D-k száma tehát az egy saját szálra épített műszempillák számát jelöli, ami akár 6D, vagy extrém esetekben 10D is lehet, sőt van e fölött is, de az fotózáshoz ajánlott, amit utána egyből le is oldalnak.

    Mit kell tudni az ívekről?

    A nagy többség a C,D,CC ívekkel dolgozik ezek a természetességtől a látványosig terjednek, használatával nőies, szexi tekintet nyújtható anélkül, hogy túlságosan drámai hatású lenne. Létezik: J-M-L-D típúsú ívek, vagyis minden létező pillaforma elkészíthető!

    épített műszempilla készen

    Műszempilla szálak vastagsága

    A pilla vastagsága egy szál szempilla vastagsága mm-ben megadva. A mérettartomány: 0,01-020mm. A vékonyabb pillákból több szálat lehet felrakni úgy, hogy a vendég saját pillaállományát ne tegye tönkre.

    Extrém színek extrém alkalmakra!

    Sokan gondolhatják úgy, hogy a műszempilla építés nem lehet annyira kreatív és sokszínű, mint például a műkörömépítés vagy a fodrászat. Azonban már vannak olyan termékek, melyekkel szó szerint sokszínűvé lehet tenni ezt a szakmát is: a színes műszempilla termékek! Akár szilveszter, fesztivál vagy fotózás legyen az alkalom, ezekkel a műszempillákkal feldobhatod a sminket! Bizony léteznek már: pink, piros, lila, kék és zöld színekben pompázó pillák!

    Minőségi alapanyagok a tartos műszempilláért!

    Mint a legtöbb szépségápolási folyamat, a szempillaépítés is előkészítéssel kezdődik. A hosszú ideig tartó, szép pillasorhoz az első lépés nem a szalonban van, a következő folyamatokkal készül az épített műszempilla:

    1. A vendégnek figyelnie kell, hogy szempillaépítés előtt ne használjon: zsíros, olajos alapozót, sminkterméket és mindenféleképpen smink nélkül érkezzen! Természetesen időpont foglalással tudunk eljutni egy szalonba, érdemes körül érdeklődni, hogy profi szakembert keress fel, hiszen órákon keresztül dolgozik a szemed körül.
    2. Építés megkezdésekor kezdés a zsírtalanító- Primer felvitele a természetes szempillákra, ami erős és biztos tapadást biztosít a szempilla ragasztó számára, ennek köszönhetően növeli a szett tartósságát.
    3. A kiválasztott szempillák felhelyezése következik, amihez az én pillásom gyémántporos csipeszt használ, ami azért jó, mert amikor fanolja a pillakat (több szálat fog egyszerre) nem csúszik ki a csipeszből míg belemártja a ragasztóba.
    4. Építés végén van a fixáló, (nála ez super bonder) ami elősegíti a tartosságot és hamarabb párologtatja a ragasztót.

    A ragasztó választékból a felhozatal határtalan. Itt minden pillásnak magának kell kitapasztalni melyik válik be neki és a vendégnek. Ami fontos a hőmérséklet és a páratartalom. Nagyjából mindegyiknél elmondható, hogy a 22-23°C ideális a megfelelő páratartalommal.

    épített műszempilla rakás

    Új korszak a szempillaépítés világában: UV TECHNOLÓGIA

    Mint minden területen a szépségiparban, folyamatosan jönnek az új technológiák, hogy minél jobban kiszorítsák az allergiás reakciókat és növeljék a komfortérzetünket, gyorsítsák a szempillaépítők munkáját. Mit is jelent az UV LED technológia?

    Rengeteg cyano-akrilát allergiás kapta vissza épített szempilláját ezzel az eljárással, mert UV fényre stabilabban köt a speciális fotó aktív vegyület és nincs kipárolgása ezután. Az építés befejeztével azonnal, ventillátorozás nélkül lehet nyitni a vendég szemét. Nem terheli sem a vendég sem a szakember szervezetét. A pillásnak nem kell foglalkoznia a páratartalommal, a hőmérséklettel.

    Nem csíp, nem irritál, azonnal érheti víz, mehet a vendég szoliba. A teljes kötés azonnal megtörténik, a vendégek nagy örömére minden eddiginél tartósabbak a pillák, 80-90% telített szettekkel érkezhetnek 3-4 hetenként töltésre.

    Mit kell tudni a töltésről, ha elszántad magad, hogy pillákkal ékeskedj ezentúl?

    A saját szemillánknak is van egy élettartama: 8-12 hét alatt cserélődik ki teljesen. Az elöregedő szálak elhullanának maguktól is, persze láthatóbb, ha a műszempillával együtt hullik ki, ez egy természetes folyamat. Töltésre 3-5 hetente kerül sor, ami nem csak a pillástól függ, hanem a vendégtől is, hogy mennyire vigyáz rá, vagy egyéb tényezőktől mint pl: a hormonok, stressz, izzadékonyság stb..

    A vendég tájékoztatása

    A profi szakember munkája hiábavaló, ha vendégét nem tájékoztatja a szempillaviselés alapszabályairól. Ismernie kell a vendégnek, hogy hogyan viselje az épített pillasort. A műszempilla viselete egyszerű és könnyű, de néhány szabályt fontos betartani ahhoz, hogy a pillaszálak ne potyogjanak le 1 hét után.

    Applikálás után 48 órával erősen ajánlott a párás, nedves környezet kerülése, de ez idő eltelte után is óvni kell a szempillákat a víztől, gőztől, párától. A szolárium és a szauna nem javasolt, illetve a szemdörzsölés sem. (Kivéve az UC technológiával ragasztott pillák, ott nincs száradási idő.) Természetesen a zuhanyzás és strandolás is megengedett, csak ne töltsünk hosszú időt a víz alatt!

    A szem környékén nem szabad olajos vagy zsíros sminkterméket használni, illetve a szempillaspirál is feleslegessé válik. A pillákat többször is ki kell fésülni szempillafésűvel, óvatosan. Így a műszempilla töltés akár 3 hét múlva is ráér, hosszabb ideig marad tartós a bámulatos pillasor.

    Műszempilla gondozása

    Az én pillásom kizárólag minőségi anyagokat használ, így vigyáz a saját pilláimra és az egyik legprofibb terméket választotta az organelle márkát, amivel én mindig csodálatos pillákkal távozom Tőle!

    Ha további kérdésetek lenne, vagy időpontot szeretnétek egyeztetni az ajánlásom után, bátran keressétek, legyetek igézően gyönyörű tekintetűek, mert olyan jó nőnek lenni!

    H.E.Lash Roomhttps://www.facebook.com/hanikedina

    Érdekel miért járok elektromos kerékpárral? Ha érdekel a cikk ITT elolvashatod a tapasztalataimat.

  • BLOG,  Egészség,  egyéb

    A kecskehús előnyei a diétában!

    A kecskehús a legértékesebb diétás étel, amelyet sok nemzet fogyaszt. Az ókortól kezdve az orvosok a kecskehúst ajánlották, mivel az sok vitamint tartalmaz és jótékony tulajdonságokkal rendelkezik.

    Ezt a húsfajtát az is megkülönbözteti, hogy a szervezet rendkívül könnyen emészti, telíti a szükséges aminosavakkal és mikroelemekkel. A kecskehús különlegessége az is, hogy sokkal alacsonyabb koleszterin- és egészségtelen zsírtartalommal rendelkezik, ellentétben a hagyományos marha- vagy sertéshússal.

    Kecskehús

    Kecskehús íze

    A kiváló minőségű húsnak nem lesz idegen szaga és íze. Egy fiatal kecske húsa könnyen megkülönböztethető – világosabb, mint a bárány, és a zsír leggyakrabban fehér lesz.

    A kecsketejből készült termékek reneszánszukat élik, a tudatosan táplálkozók és a különleges ízeket kereső ínyencek egyaránt előszeretettel vásárolják a kecsketejet, illetve a belőle készült sajtokat, túrót, kefírt.

    A kecske a testtömeghez viszonyított tejtermelésben az élen áll (8-10x). Egy átlagos magyar kecske évente 250-400 liter tejet ad.

    Kecskehús tej

    A vakítóan fehér kecsketejnek számos egészségügyi előnye van a tehéntejjel szemben:

    • A kecsketejből készült élelmiszerek könnyen emészthetők és kevés allergén anyagot tartalmaznak
    • vitaminokban (A-, E-, K-, és C-vitamin) és ásványi sókban gazdag, létfontosságú aminosavakkal bőven ellátott nagy értékű tápanyagforrás
    • Migrén és stressz esetében is igen jótékony hatásúak
    • A kecsketej kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemőtáplálásban
    • fogyasztása remek rák elleni védelem is egyben
    • jót tesz a bőrnek
    • erősíti az immunrendszert és a csontokat

    A kecske természetéről pár gondolat:

    A kecskékről sok téves hiedelem terjedt el: igénytelenek, büdősek és hasonlók. Ez egyáltalán nem így van, sokminden függ a helyes tartásától!

    A kecskék meglehetősen játékos állatok, és nagyon szórakoztató nézni őket, amint egymást kergetik és fejelgetik. Ráadásul nagyon jól kijönnek a gyerekekkel is.

    A régi ismeretség miatt a kecskék a legelő többi állatához képest erősebben kötődnek az emberhez, állítólag a lovakhoz vagy a kutyákhoz hasonlóan kommunikálnak az emberrel. Nézésük elég kifejező, kecskevágásban járatosak szerint meglehetősen szemrehányóan néznek a késsel közeledő gazdára. Nem véletlenül mondja a kapatosan hazaérkező férj szúrós szemű feleségéről: néz, mint kecske a késre.

    Tápláléka fűfélék, zöldségek, virágok (de szinte mindent megeszik, kíváncsi természeténél fogva belekóstol minden növényi anyagba, amit ehetőnek érez köztük fém és karton dobozokba is)

    Ahogy az Agrárszektor írja, mondhatni, hogy csirkés és sertéses nemzet vagyunk, az említett húsfajtákon kívül marhát, libát, pulykát és olykor-olykor nyulat, halat fogyasztunk, de aligha hallottuk valakitől azt, hogy kecskehúst evett ebédre/vacsorára. Ha húsról nem is beszélhetünk, tejről és tejtermékekről annál inkább. Amennyire nem „divat” a kecskehús, annál inkább trendibb a kecsketej, kecskesajt és a kozmetikumok is.

    Kecskehús sütése

    Az emberek évezredek óta fogyasztják a világ számos részén.

    Az olyan országokban, mint India, Pakisztán és Banglades, ahol a lakosság nagy része nem engedheti meg magának a marha- vagy csirketermékeket, a kecskehús nagyon alacsony áron kapható.

    A kecskehús bizonyos kultúrák étrendjében is fontos szerepet játszik, mivel több vasat tartalmaz, mint más húsfajták.

    A kecskének nincs olyan része, amelyet ne lehetne hasznosítani. Íz és kalóriatartalom szempontjából a kecskehúst gyakran hasonlítják a bárányhúshoz. Mindkettő közös vonásokkal és sok különbséggel rendelkezik. Mindkét fajta diétás étel, különösen fiatal kecskék esetében, de a kecskehús sósabb íze van, mint az édes bárányé.

    Kecskehús bontási egységek és előnyös felhasználásuk:

    • Comb: egybesütve, párolva, szeletelve.
    • Gerinc: karaj egybesütve, szeletelve, frissen sültnek, rántva.
    • Vesepecsenye: rántva, töltve, egybesütve.
    • Nyak: sütve, tokánynak, pörköltnek.
    • Karaj: egybesütve, szeletelve, frissensültnek, rántva.
    • Szegy: sütve, töltve.
    • Lábak, fej: főzve, forrázva
    • Máj: sütve.

    Az íze miatt is érdemes kecskét fogyasztani, de mindig hártyázzuk le felhasználás előtt alaposan. Ha sütjük a húst, érdemes 2-3 nappal előtte bepácolni, fokhagymával és szalonnával megtűzdelni, főleg az idősebb állatok húsát. Így a kicsit édeskés hús puhább, ízesebb, porhanyósabb lesz.

     A kecskehús a következő anyagokat tartalmazza:

    1. B-vitamin1, BAN BEN2, BAN BEN3, BAN BEN4, BAN BEN5, BAN BEN6, BAN BEN9, BAN BEN12, E, N.
    2. Ásványi anyagok: kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, klór, kén, jód, mangán, króm, fluor, molibdén, kobalt, nikkel és ón.
    3. Alapvető és nélkülözhetetlen aminosavak.
    4. Fehérjék – 39,1 / 100 g termék.
    5. Zsírok – 28,6.

    A gazdag és egészséges összetétel, kellemes íz és finom állag mellett a kecskehús nem érinti a parazitákat, ami még inkább a fogyasztása melletti érvként említendő!

    Kíváncsi vagy én miért készítek kecske kefírből lángost?

    Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  • egyéb

    Általános konyhai mértékegységek

    Az általános konyhai mértékegységek nagyon jól jönnek, ha elromlik a mérleg, lemerül benne az elem, vagy csak egyszerűen sietünk és nem annyira lényeges, hogy minden grammra vagy milliliterre stimmeljen. Ilyen esetekben pontos mérés, illetve mérleg nélkül kell valahogy meghatározni, hogy a receptekben szereplő alapanyagokból mennyit is használjunk.

    A mérés, mérleg nélkül is megoldható és viszonylag pontosan meghatározható, hogy egy csésze, bögre vagy evőkanál liszt, cukor, só, tej, stb., mégis mennyi dekagramm (dkg), gramm (g), illetve milliliter (ml). Ebben nyújt kis segítséget ez az oldal, ahol megtalálható, néhány, gyakran használatos általános konyhai alapagyag, mérleg nélkül is meghatározható mennyisége.

    Általános konyhai mértékegységek

    Általános konyhai eszközeinkkel így számolhatunk:

    • 1 ml 15 csepp 1 g
    • 1 teáskanál (tk) 5 ml 5 g
    • ½ tk 2,5 ml 2,5 g
    • 1 evőkanál (ek) 15 ml 15 g
    • ½ ek 7,5 ml 7,5 gÁ
    • 1 cup (bögre) 250 ml 250 g
    • ¼ bögre 60 ml 60 g
    • ½ bögre 125 ml 125 g
    • ¾ bögre 180 ml 180 g

    Kanalak

    1 teáskanál = 5 ml
    1evőkanál = 3 kávéskanál azaz 15ml
    1cup us = 16 evőkanál

    Általános konyhai alapanyagokhoz:


    1 teáskanál (tk) 5 ml 6 g
    ½ tk 2,5 ml 3 g
    1 evőkanál (ek) 15 ml 18 g
    ½ ek 7,5 ml 9 g

    Cukor (porcukor)
    1 teáskanál (tk) 5 ml 4 g (3 g)
    ½ tk 2,5 ml 2 g (1,5 g)
    1 evőkanál (ek) 15 ml 12 g (9 g)
    ½ ek 7,5 ml 6 g (4,5 g)
    1 cup (bögre) 250 ml 230 g
    ¼ bögre 60 ml 57 g
    ½ bögre 125 ml 115 g
    ¾ bögre 180 ml 172 g

    Liszt
    1 teáskanál (tk) 5 ml 4 g
    ½ tk 2,5 ml 2 g
    1 evőkanál (ek) 15 ml 12 g
    ½ ek 7,5 ml 6 g
    1 cup (bögre) 250 ml 160 g
    ¼ bögre 60 ml 40 g
    ½ bögre 125 ml 80 g
    ¾ bögre 180 ml 120 g

    Keményítő
    1 teáskanál (tk) 5 ml 3 g
    ½ tk 2,5 ml 1,5 g
    1 evőkanál (ek) 15 ml 9 g
    ½ ek 7,5 ml 4,5 g

    Sütőpor
    1 teáskanál (tk) 5 ml 4 g
    ½ tk 2,5 ml 2 g
    1 evőkanál (ek) 15 ml 12 g
    ½ ek 7,5 ml 6 g

    Mit jelent, hogy meleg sütőbe tegyük?

    1. Alacsony kb. 100-120 fokos hőmérsékletűre állított sütő, amely 5 percig bekapcsolva van.

    2. Meleg, azaz 180-220 fokos hőmérsékletűre állított sütő, amely 5 percig bekapcsolva van.

    3.Forró, azaz 230-300 fokos az a sütő amelyet 15 percig forrósitunk.

    Általános konyhai mértékegységek 2

    Jó ha tudjuk !
    Konyhai mértékegység körülbelül:


    1 csapott evőkanál liszt 1,5 dkg
    1 púpozott evőkanál liszt 2 dkg
    1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg


    1 csapott evőkanál só 1,5 dkg
    1 dl liszt 5 dkg
    1 dl dara 7 dkg
    1 liter liszt 65 dkg


    1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg
    1 csapott kávéskanál só 1 dkg,
    1 késhegynyi só 0,5 dkg
    1 csapott evőkanál zsír, vagy vaj 2-3 dkg
    1 csapott evőkanál olaj 2 dkg
    1 diónyi zsír, vagy vaj 2 dkg
    1 tojásnyi zsír, vagy vaj 5-6 dkg


    1 csapott evőkanál cukor 1,5 dkg
    1 púpozott evőkanál cukor 2 dkg
    10-12 közepes burgonya 1 kg
    8-10 közepes alma 1 kg
    1 nagyobb fej káposzta 1 kg
    1 nagyobb fej kelkáposzta 1 kg


    1 csésze 2,5 dl
    1 csésze folyadék 250 ml
    1 csésze liszt 150 g
    1 csésze cukor 225 g
    1 csésze barna cukor 175 g
    1 csésze vaj 225 g
    1 csésze méz 350 g
    1 csésze zsemlemorzsa 50 g
    1 csésze rizs nyersen 200 g
    1 csésze apróra vágott mogyoró 175 g
    1 csésze szárított gyümölcs 175 g
    1 csésze kókuszreszelék 75 g


    1 vizespohár 2-2,5 dl
    1 borospohár 1-1,5 dl
    1 levesestányér a belső karimáig 2,5 dl
    1 késhegynyi vastagság kb. 3 mm
    1 csomag vaj 10 dkg
    1 csomag margarin 25 dkg
    1 csomag sütőpor 10 g
    1 csomag vaníliás cukor 10 g
    1 csomag tortazselé 11 g
    1 csapott mokkáskanál citromsav 2 g

    Kíváncsi vagy én miért választottam indukciós főzőlapot?

    Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  • BLOG,  mindmegtettem én

    Mi a titka a jó receptnek?

    Hogy mi a titka a jó receptnek, azt számomra egyértelműen a végeredmény határozza meg. A saját oldalamon kizárólag úgy és olyan recepteket osztok meg, amiket bárki el tud készíteni a leírásom alapján. Nem vagyok magam sem szakács, sem séf, egyáltalán nem vagyok „szakmabeli”, nem is célom magasabb szinten a konyhaművészet. Szerencsére, megvannak az erre igényt tartóknak is a megfelelő platformok, oktatások, ahol komolyabb szintű szakács feladatok, kihívások vannak tanítva.

    Egyéni ízlések vagy pofonok

    Egyszerű háziasszony vagyok, sok év tapasztalatából osztom meg a receptjeimet, a célom, hogy sikerélményt adhassak azoknak is, akik még az elején járnak a konyha rejtelmeinek útján. Nem gondolom, hogy minden egyes recept mindenkinek ízleni fog, de fontosnak tartom, hogy az elkészítési folyamat követhető és átlátható legyen.

    Sok háziasszony velem együtt, szívesen keresgél és próbál ki más recepteket is, ezért is jó platform az internet.

    Egymástól tanulhatunk, ismerhetünk meg újdonságokat, régi idők féltve őrzött családi receptjei kapnak nyilvánosságot.

    Titka a jó receptnek

    Mi a titka a jó receptnek?

    Sokszor látom az online térben, a közösségi oldalakon, hogy üzleti fogásként tesznek fel receptet, a nagyobb követőszám elérése érdekében. Ezzel nem is lenne gond, ha ezek kipróbált és használható receptek lennének. Sajnos az a tapasztalatom, hogy sok esetben nem így van.

    Szeretnél saját pékárut sütni? Mutatom lépésről-lépésre>>

    Szerintem:

    • A jó recept megadja a pontos hozzávalókat, és akár alternatívát is kínál, az egyéni felhasználhatóság miatt. (pl: a vaj helyett akár zsír, vagy margarin használata. Cukor helyett édesítőszer stb..)
    • A lépések úgy vannak megadva, ahogy a munkafolyamat is zajlik az étel-ital-bármilyen recept készítése alatt. Senki nem szeretne belekeveredni, vagy kihagyni fontos lépést.
    • A receptjeimet, ahol csak szükségesnek látom képekkel is illusztrálom. Jó érzés a vizuális visszaigazolás, hogy úgy és ott tartunk-e ahol kell.
    • Nagyon fontosnak tartom az önazonosságot. Magam is keresem a könnyen elkészíthető recepteket,nincsenek különleges konyhaszerkentyűim, nem is fogok belemenni nagyon bonyolúlt elkészítésekbe. VISZONT! Minden receptem saját magam is elkészítem, és a tapasztalataim alapján osztom meg Veletek!
    Titka a jó receptnek 2

    Nagyon jól emlékszem még drága nagymamáim, hogyan próbáltak nekem segíteni, mikor fiatalasszonyként nekiálltam magam főzni a családomra! „Készíts egy vékony rántást..”, „Csak annyi vízben amennyit jónak látsz..”, „Annyi zsiradékot tegyél hozzá amennyit felvesz..” Ismerős nektek is?

    A jó receptnek a titka, hogy szájbarágósan, és pontos mértékegység, alapanyag megjelöléssel van közzétéve. Ha most kezdenék el főzni, úgy érezem olyan oldalt választanék mint a saját mindmegtettem oldalam, ahol gyerekjáték az ételek elkészítéséhez szükséges lépések követése. Ez az én célom. A fiatal önmagam megtanítása főzni-sütni. Mert szerencsére most is sok fiatal „én” fog követni engem, vagy férfiak akiknek új terület a „szakácskodás”, és szeretnék meglepni a kedvesüket egy terített asztallal otthonukban.

    Titka a jó receptnek 3.

    Sikerekben gazdag, élvezetes órákban eltöltött sütögetést-főzöcskézést kívánok Nektek!

    Leszpuch Henrietta

    Ha tetszett a gondolatom és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  • Téliesített medence
    Medencekezelése

    Téliesített medence ébresztése 10 lépésben

    A téliesített medence ébresztése elkezdődött nálunk. Ha te sem tetted el a hideg hónapokra a medencédet, a hőfokok emelkedésével nálad is eljött az ideje megnyitni a strandszezon!

    Természetesen nem elég kicsomagolni a téliesített medencét, most indul a szezon első karbantartása és a víz első kezelése. Ha nem volt teljesen lecsomagolva a medencéd, most egy csúnya zöld tavad lehet, amit el kell dönteni, mennyire érdemes megtisztítani a belekerült szeméttől és fürdőzésre alkalmassá tenni a vizet.

    Egy rendesen téliesített medence teljesen zártan, téliesítő folyadékkal kezelve, merev falúnál fagytestekkel, a gépészetről lekötve töltötte a hideg évszakot.

    Első körben a takaró ponyvát kell rendbe tennünk, hogy levételkor a rajta megtapadt szemét ne kerüljön a vizünkbe. Egy nagy seprűt használjunk,amivel beérünk a medence közepéig és eltávolíthatjuk a leveket és durvább szennyeződéseket.Ha a kosz nagy részét lesöpörtük, akkor a takaró egyik oldalánál fogva húzzuk le a medencéről a ponyvát. Ehhez érdemes segítséget kérni, két-három ember jobban boldogul.

    A medencetakarót terítsük ki a medence mellé és slaggal, valamint kefével tisztítsuk meg alaposan. Amint készen állunk, hagyjuk teljesen megszáradni, majd szorosan feltekercselve tároljuk száraz, sötét helyen a következő téliesítésig.

    Gyűjtsük be a fagytesteket ha voltak, melyeket szintén tisztítsunk meg a tárolás előtt.(csővázas medencéknél nem kell fagytestet használni, a táguláshoz alkalmazkodik a rugalmas anyaguk, amit a fagyás okozhat.)

    Ezt követően távolítsuk el a dugókat, melyek a be és kiömlő nyílásokat zárták le. A szűrőberendezést és a szkimmert rá is köthetjük a kivezetésekre.

    A medence víz ha szennyeződést hagyott az oldalfalon, egy kefés tisztítóval járjuk végig, eltávolítva a rátapadt szennyeződéseket, zsírréteget. Lehet kapni kimondottan erre kifejlesztett tisztítószert, de a domestosz is tökéletesen megfelel erre a célra. A leülepedett szennyeződést hálóval vagy robotporszívóval takarítsuk ki.Töltsük fel a medencét, hogy a beszívó cső bemeneti nyílását ellepje a víz.

    Elsőként a homokszűrő tetején levő szelepet állítsuk visszamosás (Backwash) opcióra, majd kapcsoljuk be a szűrőt. Ilyenkor a szűrő nem a medencébe juttatja a leülepedett szennyeződéseket, hanem kilöki magából a medencén kívülre. Hagyjuk működni pár percig a gépet, majd állítsuk le.

    Ezután a szelepet öblítés (Rinse) funkcióba kell átváltani, hogy teljesen kimossuk a szűrőberendezést. Egy erre kialakított csövön keresztül kimegy a koszos víz. Ha úgy ítéljük meg, hogy a szennyeződés megszűnt, akkor ismét kapcsoljuk le a gépészetet, állítsuk a szelepet a normál szűrésre opcióra, és megkezdhetjük a medence vizének tisztítását.

    Előfordulhat, hogy a medence vize piszkos és a szűrő ismét telítődik. Ilyenkor a leírt tisztítási folyamatot érdemes megismételni.

    Következhet a víz kémiai rendbetétele. Mindenképp érdemes használni mérőszerkezetet, hogy a vízkeménység, ph és klór szintet ellenőrizni tudjuk. Első lépés egy klór-sokk, ami nyárindításnál elengedhetetlen, vagyis nagyobb mennyiségű klórt kell belekeverni oldott állapotban a vízbe. Ezután algagátló szert is öntsünk a vízbe, hogy elejét vegyük a későbbi nehézkes tisztításnak. A kerti medence vízminőségét ellenőrizzük az első pár napban gyakrabban, és pótoljuk a szükséges anyagokat, míg be nem állnak az értékek egy állandó szintre.

    A vegyszer adagolóba elég egy multi tablettát tenni, ami folyamatosan oldódva tartja fenn a vízbe szükséges adalékanyagokat.(klór, algátlanító, pelyhesítő)

    A medence víz PH szintje mindig 7,2 és 7,4 ,a klór szintje 0,6 és 1 mg/l között legyen!

    A téliesített medence szezonnyitása ezzel befejeződött, de várjunk pár napot a fürdőzés előtt, hogy a medence vize tiszta és friss legyen, a vegyszerek pedig elérjék a kívánt koncentrátumot, mikor már nem irritálja a bőrfelszínt.

    A téliesített medence ph beállítása miért fontos?

    Gyakran felmerül a kérdés, hogy miért kell ennyi vegyszert használni és mitől van az, ha nem szép áttetsző kék a medence vizünk?

    A fürdőmedence vize csak abban az esetben lesz tiszta és átlátszó, ha összetevői kémiai egyensúlyban vannak.

    Ehhez szükséges a gépezet. Alapvető feladat a szennyeződések eltávolítása, vízforgató segítségével és a vegyszerek elkeverése a vízben. A vízforgató szivattyúból és szűrőből áll. Nagyobb medencékhez homoktöltetes, a kisebbekhez papírbetétes szűrőt használunk.

    • A papírbetétes szűrők alacsonyabb költségűek, de sűrűn kell mosni a papírbetétet és sokkal több üzemórát kell mennie az alapos tisztításhoz.
    • A homokszűrő berendezés beszerzése nagyobb anyagi teher, de működtetése és karbantartása nagyon egyszerű, a leghatékonyabb eszköz a tisztításhoz.

    Minden szűrőberendezés vásárlásakor a medence köbméterhez kell választani a gépezetet ahhoz, hogy hatékonyan elvégezze a tisztítást. A medencékhez sok esetben kapunk papír vagy homokszűrőt, ám ezek szinte minden esetben a mérethez adható legkisebb teljesítményűek, ezért érdemes egy nagyobb gépezetbe beruháznunk.

    A medence tulajdonosok számtalanszor találkoznak azzal a problémával, hogy az előírt mennyiségű klórt adagolják a vízhez, mégis zavaros, algás a víz. A pH mérése után derül ki, hogy a magas pH volt a probléma okozója.

    Kimondhatjuk, hogy a legfontosabb lépés és a legelső ellenőrzés mindig a ph ellenőrzése. Szinte minden esetben felfelé mozdul el, erre ph csökkentőt kell alkalmaznunk. Lehet kimondottan ph minusz folyadékot kapni, de nekem évek óta a 30%-os háztartási sósav vált be erre a célra.

    Ha 7.8 felé megy a ph érték, a 30%-os sósavat 2 dl-ként, vödör vízbe elkeverve,hozzáöntjük a medencevízhez, folyamatos forgatás mellett. Pár óra múlva visszamérjük, ha még szükséges további 2 dl hígított sósavat adjunk a vízhez folytassuk amíg a ph a megfelelő értékre nem áll be. 7,2.(Minden mennyiség a víz köbméterének függvénye)

    Tipp: A medence takarására szolárfóliát javaslok, méretpontosan lehet megvásárolni. Minimum 150-180 mikronos vastagságút, ami védi a vizet az éjszakai visszahűléstől a buborékoknak köszönhetően és jobban is melegszik alatta a vizünk!

    Téliesített medence ébresztése 10 lépésben
    180 mikronos szolártakaró (366cm)

    Sok napsütést, jó pancsolást kívánok a nyári szezonhoz!

    Szeretnéd megtudni, miért érdemes kempingezni?

    Kövesd a Facebook oldalam, ahol elsőként osztom meg receptjeimet, írásaimat!

  • A sátrazásról,  élmény-boldogságmorzsa

    Kempingezni miért is jó?

    Kempingezni nemrég kezdtünk el a férjemmel, bevallom, első körben kicsit kényszerből döntöttünk a sátrazás mellett, anyagi okokból. Azóta beleszerettünk ebbe a szabadság érzésbe, ami egy egészen másfajta élményt hozott az életünkbe. Bizony sokan felteszik a kérdést, az inkább szállodás, apartmanos nyaralást preferáló ismerőseink, hogy mi ebben a jó?

    Mert, hogy SZERINTÜK kempingezni:

    • macerás, ki- be pakolni,
    • egy fullos kemping egyéb költséggel (főleg, ha bérli az ember a lakókocsit/lakóautót) annyi mint egy félpanziós wellness és ott legalább elé teszik az ételt stb. Mi sátrazunk, vagyis nincs fenntartási díjunk.
    • gyerekkel kínlódás
    • közös WC, fürdő…na ne, azért nem fizet, nem táborozni akar…

    Megvan egy szálloda vagy egy full panorámás teraszos apartmannak is a maga varázsa (hidegebb évszakokban mi is ezt választjuk) , de ez valahogy más feeling! Miért is?

    1. Tapasztalatom szerint a kempinges ember egy másik faj. A kempingben ha segíteni kell, mindjárt van 5-10 fő aki függetlenül attól, hogy milyen nyelven beszélsz ugrik segíteni. A kempingben sokkal toleránsabbak az emberek mint egy szállodában, személyes véleményem szerint egy kempingben sokkal kevesebb a sznob, a kirakat vendég mint a szállodákban.
    2. A kempingben mindig van egy korty pálinka, egy kis sör bárkinél. A gyerekek sokkal könnyebben találnak játszótársakat mint egy hotelben. Szabadon biciklizhetnek, rollerezhetnek (a közlekedési szabályokat betartva) bandázhatnak, boltba mehetnek a kemping területén, úgy, hogy közben nyugodt vagy.
    3. Kempingezni sokkal felszabadítóbb, sokkal nyugodtabb, mindezt úgy, hogy kint vagy a természetben, ha reggel úgy tartja kedved megnézed a napfelkeltét, vagy este a parton ülve a naplementét, és sorolhatnám… igazi szabadság!🤩
    4. Én szeretem a kényelmet. De amiért mégis a kempingbe vágyom , hogy egész egyszerűen más a közösségi élet. Simán odajön valaki ,hogy megkérdezze ,van-e kedved röplabdázni, mert hiányzik egy ember. A gyerekek csapatokban bandáznak. Reggel iszod a kávéd és odaköszönsz a szomszédnak és ő visszaköszön és nem néz rád hülyén😅.
    5. Este a bulikon a kemping együtt van és bulizik . Még csak magyar kempingben jártam , de azt mondtam ,hogy ezt a fajta közvetlenséget nem adja meg semmilyen szálloda. Ott valahogy úgy érzed ,az emberek azért jöttek, hogy magukban legyenek. Itt is van rá lehetőséged, de közben részese maradsz akár csak megfigyelőként a társasági életnek.
    6. Mert senki nem néz rád furán, ha kócos vagy, ha egy szál hálóingben, pizsamában slattyogsz el a mosdóba ébredés után, jó reggelt köszönés mindenkinek jár, nyugodtan lehetsz egész nap bikiniben, vagy ha úgy tartja kedved, csinosan felöltözve, mindenkinek minden természetes.
    7. Egy idő után az egyik 3-4 csillagos szálloda ugyanolyan, mint a másik. De mutass két egyforma kempinget 🙂
    8.  Ha valaki lebetegszik nem kell lemondani mint a szállodát, megyünk máskor.
    9. Bárhova megyek mindig a saját ágyamban (matracomon, ágyneműmben)alszom.
    10. Ami szintén nem mellékes, sokkal olcsóbb kempingbe menni, mint szállodába, ahova a legtöbbször csak aludni mennénk be. Így többször tudunk kiruccani akár egy hétvégére is.
    Kempingezni 2

    Kempingezni mindenhol más élményt jelent

    Mindezek után még tovább szűrhetjük a lehetőséget, akár az időjárás, akár a program és környezeti tényezők szerint.

    • Kettesben szeretnénk elvonulni, ehhez kisebb , nyugodtabb kempinget is kereshetünk.
    • Gyerekkel-gyerekekkel már érdemes megnézni mennyire gyermekbarát a hely. Egy gyermekbarát kempingben minden ki van alakítva a vizes blokkokban is a kicsik méretére, akár babákkal is megvan minden kiegészítő felszerelésük (pl:pelenkázó). Játszótér, fűtött medence is található és animációs programokkal szórakoztatják a gyerkőcöket.
    • Kutyával is lehet kempinget keresni, találhatunk olyan helyet, ahol tartozik a kempinghez saját kutyastrand is! (ez újdonság!)
    • Élményfürdők, vagy gyógyvizek kedvelőinek szintén sok lehetőség kínálkozik, még szabad átjárással is, így a területdíjba a fürdőbelépő ára is bele van kalkulálva,jelentősen kedvezőbb áron, mintha csak a fürdőbe mennénk.
    • A kirándulás és természetjárók szintén megtalálhatják azokat kempingeket, ahonnan tökéletes kiindulópontként megszállhatnak.
    • A tengerpartok szerelmeseinek saját partjuk lehet, a tenger zúgására elaludni és ébredni is fantasztikus élmény!
    Kempingezni jó

    Ha igazán ki szeretnél mozdulni a komfort zónádból és megtapasztalni a fent említett indokaimat, keress rá pár kempingre akár itt Magyarországon, hogy lásd, ebben is sokat fejlődtünk és milyen szolgáltatásokat nyújtanak ezek a helyek!

    Kövess Facebookon, ahol a legfrissebb cikkeimet közlöm elsőként!

    Kíváncsi vagy miért járok elektromos kerékpárral? ITT mesélek a pedelecről bővebben!

  • fűszernövények tartása,  Kert

    8 kedvelt menta fajta és felhasználási lehetőségei

    A menta igen könnyen gondozható fűszernövény, amely gyorsan növekszik, és akár egy közepes méretű cserépben is nevelhetjük egész nyáron. Tavasztól új hajtásokat növeszt, a telet átvészeli és a fagyok beálltáig rengeteg felhasználási lehetőséget kínáló gyógynövényünk.

    Tanácsos a külön ültetése, mivel hosszú földalatti indákkal terjed, így ha a növényt közvetlenül a kerti ágyásba ültetjük, számítsunk rá, hogy nagyon gyorsan elnyomja a kertben levő többi növényt, és kiirtása már igen nehéz feladat lesz.

    A menta családjához tartozik a közkedvelt citromfű, a zsálya, és a csalán is.

    A kertészetekben ma már számtalan újfajta lát napvilágot, így kedvünkre vásárolhatunk különlegességeket.

    Menta bokor

    A 8 legismertebb és legkedveltebb menta fajták:

    • Borsmenta: A legismertebb, erősen fűszeres illatú, tojásdad levelű fűszernövény.Kiváló fűszer- és gyógynövény, melynek díszítő értéke sem elhanyagolható. Enyhén csípős ízű, kellemes hűsítő hatású.A belőle készült gyógytea remekül csillapítja a torokfájást, a köhögést, mivel erős baktérium és vírusölő hatással is rendelkezik, valamint jó hatással van emésztésünkre, és csökkenti a puffadást, szélgörcsöket.
    • Fodormenta: A sima zöld menta egyik tovább nemesített változata, sötétzöld levelei enyhén fodrosak, és az erek mélyen húzódnak.
    • Ananászillatú menta: a neve is mutatja, hogy kellemes ananászhoz hasonló illatot áraszt, emellett levelei is igen mutatósak a fehér vagy krém színű szegéllyel.
    • Gyömbér menta: A A borsmentához hasonló hatóanyagokat tartalmazó gyömbér illatú menta, teája gyomorpanaszok, valamint hányinger csillapítására alkalmas.
    • Csokoládé menta: Levelei sötétzöld alapon bronzos árnyalatúak. Levélzete folyamatosan szedhető, azonban a virágzás előtti időszakban tartalmazzák a legtöbb illóolajat. Ahogyan neve is mutatja, illata és íze mentolos csokoládéra hasonlít. Jellegzetes aromája miatt tökéletes választás édességek, italok készítése során.
    • Eper menta: A leveleket, melyek kissé kerekdedek, csipkézett szélűek, középzöldek, megdörzsölve és megkóstolva az enyhe menta íz mellé az érett szamóca kellemes íze is társul, innen kapta nevét is. Felhasználhatósága a gyümölcsös ízvilágának köszönhetően sokrétű, hiszen édességek, jégkrémek, valamint italok alapanyagaként egyre szélesebb körben alkalmazzák.
    • Marokkói menta: Szintén az egyik legkedveltebb, legismertebb menta fajták közé tartozik. Zöld levelei kissé hosszúkásak, kerekded alakúak, felületük ráncos. Íze kevésbé kesernyés a többi mentához képest, így hűsítő italok, desszertek, édességek kiváló hozzávalója.
    • Narancs menta: Zöld színű, kissé bronzos árnyalatú levelei kerekded alakúak, enyhén molyhosak, kellemes narancsos illatot árasztanak. Tökéletes ízesítője süteményeknek, koktéloknak.
    Menta tea

    Minden menta fajtára elmondható, hogy szeretik a gyakori, nagy melegben naponkénti locsolást, mivel igen érzékeny a kiszáradásra.

    Nagyon sokoldalúan felhasználható fűszernövényünk, ezért érdemes több fajtáját is ültetni, gondozni,hogy egész nyáron ellássanak bennünket hűsítő-frissítő aromájukkal. Nem igényes, kedveli a napos, világos területeket, mérsékelten nedves talajokat. Ne felejtsük el a mentát folyamatosan szedni, visszavágni, mert csak így lesz elég erős és bokros növekedésű a növény.

    Milyen fűszernövényt érdemes ültetni..

    A nyári szezonhoz hozzátartoznak a finom limonádék, fagylaltok és koktélok is. Ha tartunk otthon cserépben, vagy a kertünkben mentát, mindezek alapjaihoz elengedhetetlen alapanyag!

    Végezetül egy kedvcsináló recept a mentás borsókrémleves>>

    Kövesd a facebook oldalamat,és csatlakozz hozzám, ahol legelőször osztom meg a legújabb receptjeimet!