Sütemények

  • Hólabda torta készítése
    Klasszikus torták

    Hólabda torta bármilyen alkalomra

    Hólabda torta lett a választásom a kis menyem születésnapjára, mert karácsonykor is nagy kedvenc és a leggyorsabban eltűntetett sütemény szokott lenni. Szerencsére tortának készítve is nagy sikere volt, szerintem mutatós is, és a készítése-díszítése sem tartott órákig!

    Nagyon-nagyon finom lett, ezért biztosan többször is fogom sütni! Az adagok egy 26cm-es tortaformára vannak megadva, ezért ha kisebb tortácskát készítenél (18cm-es formában) egyszerűen csak felezd meg a hozzávalókat!

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 8 tojás
    • 24 dkg kristálycukor
    • 20 dkg finomliszt
    • 4 dkg holland kakaópor
    • 1 csomag sütőpor

    A krémhez:

    • 7 dl tej
    • 5 csapott evőkanál finomliszt
    • 30 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
    • 20 dkg porcukor
    • 2 evőkanál rumaroma (ha gyerekek nem esznek belőle, akkor inkább 2 evőkanál rum)
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 6 evőkanál kókuszreszelék

    A tetejére+oldalára:

    • 10 dkg étcsokoládé
    • 2 ek olaj
    • kb 5-6 dkg kókuszreszelék az oldalára

    Hólabda torta készítése:

    1. A sütőt előmelegítjük 165 fokra.
    2. A tojásokat (nem kell kettéválasztani) a kristálycukorral felverjük habosra (fehéredésig). Ne sajnáljuk az időd rá!
    3. Hozzá szitáljuk a liszt, kakaópor, sütőpor keverékét és simára keverjük a tésztát.
    4. A tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a tésztamasszát – elegyengetjük. 
    5. Az előmelegített 165 fokos, légkeveréses sütőben kb. 45-50 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet – végezzünk tűpróbát!)
    6. A megsült tésztát még forrón (konyhakesztyűben) borítsuk ki egy süteményrácsra és hagyjuk teljesen kihűlni!
    7. A krémhez egy lábasban keverjük simára a lisztet a tejjel, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrítsük be (amikor már bugyborékol, jó lesz). Folpackot rásimítva, hogy ne bőrösödjön a krém hűtsük ki a krémet teljesen!
    8. A vajat a porcukorral habosítsuk ki, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a rumaromát vagy rumot, majd keverjük össze a lisztes/tejes főzött krémmel. Habosítsuk ki ezt a krémet is. A krémből vegyünk ki egy keveset… annyit, amennyi elég lesz az oldalát körbekenni. A nagyobb rész krémhez pedig keverjük bele a 6 evőkanál kókuszreszeléket. Mindkét krémet tegyük be a hűtőbe dermedni minimum 2 órára, mert ekkor még nagyon lágy a krém, nem lehet szépen körbekenni, megtölteni vele a tortát.
    9. A kihűlt tésztát recés késsel vágjuk három egyforma szeletre, majd töltsük meg a tortát a kókuszos krémmel.
    10. A sima krémmel (amibe nem tettünk kókuszreszeléket), kenjük körbe a torta oldalát, majd panírozzuk be kókuszreszelékkel.
    11. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, keverjük simára az olajjal, majd vonjuk be vele a torta tetejét. Végül díszítésként tegyünk rá akár mint én rafaello golyókat, vagy bármilyen általunk kitalált díszítést.

    Jó étvágyat!

    Tipp: A tortát 18 cm-es tortaformában is el lehet készíteni – ebben az esetben minden hozzávalót felezve számoljunk!

    Hólabda torta készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Esetleg ez a receptem is érdekelhet Téged>>Diótorta

  • húsmentes receptek,  Kevert tészták,  Sütés nélküli sütemények

    Túrógombóc egyszerűen

    Régen sokszor volt túrógombóc a kedvemért, amit a nagymamám készített,gyerekként is nagyon szerettem. Bőségesen megszórtunk porcukorral és tejföllel😊

    Az elkészítése tényleg nem bonyolult, igaz, megvan a maga buktatója – a búzadarát óvatosan kell adagolni, nem szabad túlzásba vinni, mert akkor nem tudunk habkönnyű gombócokat tenni a tányérra.Az általam megadott mennyiséggel szerintem tökéletes, de nem biztos, hogy egyforma méretű az evőkanalunk, így érdemes 6 kanál darával kezdeni és a 7-dik evőkanál az állagtol függően kerüljön bele.

    A hidegen történő pihentetésnek köszönhetően szép gombócokat tudunk majd formázni, ráadásul tényleg strapabírók lesznek, főzés közben nem fognak szétesni.

    A gombócok mindig gyöngyöző vízbe kerüljenek, majd türelmesen várjunk, míg feljönnek a víz felszínére, még hagyjuk őket picit, csak utána szedjük ki. (Kb. 5 perc míg feljönnek és meg kb 5 perc amíg átfőnek teljesen.)

    Hozzávalók a gombóchoz:

    • 50 dkg tehéntúró
    • 7 púpozott ek. búzadara
    • 1 csipet só
    • 1 csapott ek. cukor
    • reszelt citromhéj (aki szereti)

    A forgatáshoz:

    • 20 dkg zsemlemorzsa
    • + 1 kk. fahéj( aki szereti)
    • 5 dkg vaj

    A tálaláshoz:

    • 2 dl tejföl
    • ízlés szerint porcukor

    Túrógombóc elkészítése:

    1. A túrót, a tojást, a búzadarát, a cukrot és a sót egy tálban jól összedolgozzuk. (Lényeg, hogy ne legyenek benne nagyobb túródarabok. A legjobb, ha előzetesen szitán áttörjük a túrót vagy eleve a krémesebb változatot vesszük meg)
    2. Legalább 2 órára a hűtőbe tesszük, én előző este szoktam begyúrni, egy éjszakát hűtőztetem.
    3. Az 5 dkg vajat megolvasztom, aranysárgára pirítom, lassú tűzön megpirítom benne a zsemlemorzsát.
    4. Vizet forralok, vizes kézzel gombócokat formázok a masszából és enyhén sós, forró vízben megfőzöm (kb. 10 perc alatt).
    5. Ha megfőtt ,kiszedem és a prézliben megforgatom.
    6. Tejföllel és porcukorral vagy porcukros tejföllel tálaljuk.

    Túrógombóc készítése képekben:

    A gombócok készítése akár gyerekekkel is jó móka

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Leves mellé még ez is nagyon finom édes második ebér>> Szerintem ez is a receptem is tetszeni fog Neked>>Máglyarakás a maradékmentő

  • Bukta készítés főképe
    Kelt tészták

    Bukta készítés

    A bukta igazi hungarikum, szeretjük egy leves mellé, vagy csak úgy, mert Mi leginkább sárgabarack lekvárral töltjük, ami természetesen saját házi főzés, de szinte bármivel tőlthető. Képzeljétek, én most felhasználtam az unokáim kinder buenó szeleteit és nagyon nagy sikere volt! Nyilván a nutellás töltelékkel is mennyei finomság, nézzetek körül otthon, és bátran kísérletezzetek többféle töltelékkel.

    Maga a tésztája egy könnyű, lágy dagasztott kelt tészta, amit én természetesen megint dupla adagban sütöttem meg, így a legnagyobb tepsim pont tele lett vele. Sajnos meg nem számoltam, de ez az extra adag már nagycsaládos, vagy vendégváró mennyiség, vagyis döntsétek el, hogy az alapmennyiségek alapján mennyit szeretnétek sütni.

    Az tény, hogy a legfinomabb frissen, másnap már sosem ugyan olyan lágy, de zacskóban tárolva még két napig simán ehető és finom, vagy egy kicsit rámikrózva azonnal fogyasztva olyan lesz mint frissen kisülve.

    Hozzávalók:

    Tészta hozzávalók:

    • 350 ml 2,8%-os tej
    • 30 g élesztő (friss)
    • 50 g porcukor
    • 250 g búzaliszt (BL55)
    • 250 g búza-rétesliszt (BFF 55)
    • 1/2 kk só
    • 1 db tojás (közepes, „M”-es méretű)
    • 90 g vaj
    • A tepsibe a kenéshez:120gr vaj

    Tölteléknek:

    • lekvár (sárgabarack, szilva, megy, bármilyen amit szerettek vagy van otthon) Sokkal könnyebb feltekerni, ha sűrű lekvárt használtok, kevésbé folyik ki vagy szívja fel a tészta.
    • Kinder szelet
    • nutella

    Bukta elkészítése:

    1. A szobahőmérsékletű tejben (1 dl) felfuttatjuk az élesztőt egy teáskanál cukorral.
    2. A liszteket és a porcukrot egy tálba szitáljuk a sóval.
    3. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt. A maradék tejet óvatosan adagoljuk összekeverés közben a tésztához, mert lehet nem veszi fel mindet.
    4. Kb. 5 perc dagasztás után elválik a tál oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk, letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. (Kb 30-45 perc alatt)
    5. Lisztezett asztalon fél cm vastag téglalapot nyújtunk, majd kb. 7×7 cm-es négyzetekre vágjuk. (30 db négyzetet kell kapnunk.)
    6. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy nutelláva töltjük őket.(Én félbe vágtam a kinder szeleteket, így raktam rá.)
    7. Ha rájuk tettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából. Kicsit érdemes összenyomkodni az összezárásnál és az oldalánál.
    8. 12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk úgy, hogy az alján legyenek az összeeresztések.
    9. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, addig bemelegítjük a sütőt 180°C-ra, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük.
    10. Hagyjuk a tepsiben kihülni, majd szépen szétválasztgatva tálcára pakoljuk és porcukorral megszórjuk tálalás előtt.

    Jó étvágyat!

    Bukta készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Szereted a könnyű, kelesztett tésztákat? Szerintem ez is a receptem is tetszeni fog Neked>>Kakaós csiga kelt tésztából

  • Kecsketúrós falatkák elkészítése képekben
    Apró sütemények,  Partikra menüsorok

    Kecsketúrós falatkák

    Olyan sokszor ennénk valami gyors, fincsi nasit, ezért a kecsketúrós falatkák receptjét szeretném ha kipróbálnátok, mert ez pont az a recept amit ilyenkor előveszek! Mivel javarészt túrót tartalmaz, zsiradékkal és liszttel összedolgozva, nem kell hozzá nagybevásárlás. Tényleg bő fél óra alatt elkészül (sütéssel együtt) és melegen meg, hát valami isteni finom!!!

    Ha vendégek jönnek, ez a recept a legygyorsabb választás! Akár a fagyasztódban is tarthatsz kecsketúrót, felolvasztás után is remekül lehet dolgozni vele, a Bagylyashegyi tenyészetből bármikor beszerezheted, akár nagyobb mennyiségben is, hogy mindig kéznél legyen!

    Finom és nagyon egyszerű apró sós finomság, amit megszórhatunk köménymaggal, szezámmaggal, de akár reszelt sajt is kerülhet a tetejére. Nem kell keleszteni, nincs benne élesztő, de még sütőpor sem, sőt tojás sem kell a tésztájába. Ha nem akarjuk rögtön sütni, betehetjük egy éjszakára a hűtőbe, de akár rögtön süthetjük is, úgy is nagyon finom lesz. Lehet a tésztájába medvehagymát, vagy fokhagymát, vagy kaprot is gyúrni, ha úgy tartja kedvetek!

    Hozzávalók:

    • 400 gr kecsketúró
    • 400 gr liszt (lehet felezve teljeskiőrlésűvel)
    • 100 gr vaj
    • kb. 200 gr zsír
    • 1-2 tk só ízlés szerint
    • 1 tk őrölt kömény
    • 1 tojás felverve a tetejét megkenni
    • egész kömény
    • szezám mag
    • 5 dkg reszelt sajt

    Kecsketúrós falatkák elkészítése:

    1. A lisztet összekeverjük a sóval, őrölt köménnyel, hozzáadjuk a túrót, elmorzsoljuk benne a vajat, végül annyi zsírt adunk hozzá, hogy lágy, könnyen kezelhető tésztát kapjunk (ha nagyon picit ragad az nem gond, de túlságosan ne legyen ragacsos!). 
    2. Lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 1 cm vastag téglalap alakúra, melyet felvágunk 2×2 cm-es kockákra.( Bizony, ezt még szaggatni sem kell,
    3. A tetejét lekenjük a felvert tojással, ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal, köménymaggal, reszelt sajttal, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. (én a kockák felére szezámmagot a másik felére reszeltsajtot szórtam, a köményt szeretjük így az mindenhova ment!) 
    4. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
    5. Már melegen is ehetitek nyugodtan, isteni finom, kívül ropogós, belül puha falatkák!

    Jó étvágyat!

    Kecsketúrós falatkák elkészítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Ha érdekelnek a kecsketermékek, kövessétek Gáborék oldalát is, Náluk mindig friss , maguk által készített isteni finom termékeket tudtok vásárolni>>Baglyas-hegyi Tenyészet Kistermelői termékei

    Ha további recept érdekel ami kecsketermékből készült, talán ez is tetszeni fog Neked>>Gyümölcsturmix kecske kefírrel, akár a falatkák mellé is! Egy vitaminbomba lesz!!!

  • Macaron-főkép, macaron recept, tökéletes macaron
    Apró sütemények

    Macaron-ez az igazi recept hozzá!

    A macaron sokunk szívébe belopta magát. A népszerűségének az lehet az oka, hogy nagyon látványos, hogy a szívárvány minden színében pompázik, és emellett a különleges töltelékek gondoskodnak az ízbombáról. Sokszor el is feledkezünk róla, hogy valójában egy habcsók. A macaron az egyik olyan édesség, melyet az emberek szívesebben vásárolnak cukrászdában, mert tartanak az elkészítésétől, nem mernek belevágni a gyártásába.

    Én most készítettem először, a képeken láthatjátok is, hogy sokat kell még gyakorolnom a formázást, nem vagyok cukrász, de szerintem az íz már első alkalommal is kárpótolt a kevésbé szép kinézetén, szóval arra bíztatlak, próbáld ki te is, mert zseniális ami egy harapással a szádban robban ízvilág!

    Ha őszinték akarunk lenni, azt el kell ismerni, kényes finomság, figyelmesnek kell lenni a sütésénél, be kell tartani bizonyos szabályokat, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

    Tudtad, hogy még macaron világnap is van, minden év március 20-án?

    Mielőtt belevágnál a recept elkészítésébe, be kell szerezned pár fontos alapanyagot és kelléket.

    • D-mag hőmérőt
    • mandulalisztet
    • por formátumú ételszínezéket
    • illetve én vettem tojásfehérjét készen(kiváltható tojás szétválasztással)
    • keményítő
    • szilikonos sütőlap
    • habzsák zacskó

    Macaron hozzávalói:

    • 160 g tojásfehérje Kb. 5-6 tojásból tudod kinyerni ha nem zacskós fehérjét használsz. (A tojásfehérje legyen pihentetett! A pihentetés azt jelenti, hogy egy napig tároljuk őket szobahőmérsékleten (22 fok), vagy 4-5 napig hűtőben.)
    • 150 g kristálycukor 
    • 190 g mandula liszt (min.52-54% zsírtartalmú) 
    • 170 g porcukor
    • 6 g keményítő 

    Sütésnél mindig fontos, hogy grammra pontosan legyenek lemérve az alapanyagok, vannak receptek, ahol el lehet csalni a dolgot, a macaronnál viszont nem megengedett! Használj mérleget!

    Elkészítése:

    1. A tojás fehérjét a kristálycukorral vízgőz felett 50 fokig melegítjük. (Itt kell a mag hőmérő!)
    2. Kihűlésig kihabosítjuk, szép fényes és kemény habbá.
    3. Hozzáadjuk az átszitált mandula lisztet, porcukrot, keményítőt és egy késhegynyi színezéket (por állagú).Ha több színt szeretnél, akkor oszd annyi részre a habot, ahány színt használsz, és külön tálakban keverd hozzá.
    4. Nagy körkörös mozdulatokkal elkeverjük, míg lávaszerűen folyik (lecsúszik a kanálról, nem szakad, hanem szalagosan folyik) 
    5. Habzsákba töltjük! 
    6. Szilikon lapra nyomjuk (közel tartjuk, hogy tudjon térülni, egyenesen tartjuk, hogy szép legyen a talpa). Egy tipp: Érdemes számolni nyomás közben, és minden macaronnál ugyanaddig tartani nyomva a habzsákot. Kb 200Ft-os érme nagyságúak legyenek a korongok. Megcsapkodjuk a lemezt párszor az asztalhoz, így szépen elterülnek a korongok, majd 120 fokon nyitott ajtónál 2percig szárítjuk, utána 145 fokon 15percig sütjük. 
    7. Csak akkor vedd le a sütőlapról, ha már kihűltek.
    8. A kész macaron héjakat már ekkor érdemes összepárosítani, hogy méretben egyformákat töltsetek majd be és ragasszatok össze.
    9. A krémek ha elkészülnek, hűtőben kell tartani akár másnapig és a kész héjakat is bedobozolva hűtőben tartjuk!

    Ha már annyi időt fordítunk a macaronok elkészítésére, akkor a töltelékkel már ne pepecseljünk annyit! Erre egy kiváló opció lehet a következő alaprecept, ami tulajdonképpen két főbb alkotóelemből áll: fehércsokoládé (200 g) és tejszín (100 g), mégis megannyi lehetőséget hordoz ízesítés tekintetében!

    Legegyszerűbb alap töltelék macaronba:

    Hozzávalók:

    • 100 gr állati eredetű tejszín(kék meggle növényivel helyettesíthető allergiásoknak)
    • 200 gr fehér csokoládé

    Elkészítése:

    1. A tejszínt feltesszük melegedni, és ameddig forráspont közeli állapotba nem kerül, összetördeljük a csokoládét.

    2. A meleg habtejszínt ráöntjük az összetördelt csokoládéra, és várunk néhány percet, hogy a meleg folyadék kellőképpen megolvassza a csokoládét. (Érdemes magas mérőedényben dolgozni) Botmixerrel jól összeturmixoljuk. A krémet egy spatula segítségével átkeverjük. Lefedjük frissen tartó fóliával a fóliát közvetlenül a krémre simítjuk, hogy ne bőrösödjön hűtés közben. Néhány órára betesszük a hűtőbe, hogy visszadermedjen a töltelékünk.

    3. A kihűlt krémet néhányszor átkeverjük, habzsákba töltjük, és a macaronok közepébe nyomjuk.

    A macaron a rengeteg ízével és színével olyan különleges, ezért pár töltelék receptet hoztam nektek, amiből ízlésetek szerint tudtok választani!

    Macaron epres töltelékkel

    Hozzávalók:

    • 300 gr fehércsoki
    • 50 gr tejszín
    • 150 gr eper sűrítmény (az epret kevés cukorral, citromlével sűrűre főzzük és botmixerrel turmixoljuk) vagy eperlekvárt használunk.

    Elkészítés:

    A tejszínt felmelegítjük, beletördeljük a csokit, belekanalazzuk az eper sűrítményt majd simára keverjük botmixerrel. Hagyjuk kihűlni (elég szoba hőmérsékletűre), ezután mehet a hűtőbe 1-2 órára és már tölthető is.

    Kókuszos töltelék:

    Hozzávalók:

    • 150 gr fehér csoki
    • 50 gr kókuszreszelék, kávédarálóban pépesre őrölve
    • 100 gr tejszín

    Elkészítése:

    A tejszínt felmelegítjük, beletesszük a kókuszpépet és botmixerrel egyneműsítjük. Mehet is a hűtőbe.

    Csokoládés krém hozzávalók:

    • 60 g étcsokoládé
    • 60 g tejszín
    • 20 g vaj

    Elkészítése:

    A tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a csokit és a vajat. Elkezdenek olvadni a tejszínben, botmixerrel egyneműsítjük,majd kihűtjük, amikor már nem forró, hűtőbe tesszük.

    A macaronok frissen és jól behűtve a legfinomabbak, maximum 1 hétig állnak el. Jól fagyaszthatók, akár betöltve vagy akár csak a héjak is, gondosan lezárt dobozban!

    Jó étvágyat!

    Macaron készítése képekben:

    Még egy tipp: Ajánlottam a literes tojásfehérjét, amit pasztőrözött állapotban tudtok megvenni, nagyon könnyű vele dolgozni. Mivel felbontás után pár napig áll csak el, ezért én kiporcióztam a receptben megadott mennyiségekből és a maradékot fagyasztóba tettem, így csak elő kell vennem a következő sütéshez, így nem veszik kárba!

    macar

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Ha te is szereted a habcsók jellegű süteményeket, akkor ez a sváb recept is biztosan tetszeni fog, az elkészítése lényegesen egyszerűbb, az íze viszont fenomenális>>Nuss-stangli

  • Csöröge-fánk-keszitese-kepekben-9-es-fokep
    Apró sütemények

    Csöröge fánk-a farsang sztárja

    A csöröge fánk a farsangi szezon kihagyhatatlan eleme! Különleges formájú, mennyei csöröge igazi finomság, és nincs is vele annyi munka, mint a szalagossal, sokkal egyszerűbb az elkészítése mint gondolnád! A  farsangi mulatságba ha fánkot vinnél akkor ez a recept a legjobb választás!

    A csöröge fánk, más néven a herőce vagy a forgácsfánk is még mindig nagyon kedvelt édesség!

    Porcukorral megszórva tálaljuk és természetesen jó sok házi baracklekvárral, így lesz a legfinomabb! Élesztő nélkül készül. Tojásfehérjét ne rakj bele, mert attól keményebb lesz a tészta, a rum viszont jót tesz az ízének és az állagának is!

    Hozzávalók:

    • 60 dkg liszt
    • 1 csom. sütőpor
    • 1csom. vaníliás cukor
    • 1csipet só
    • 8 dkg porcukor
    • 10 dkg lágy vaj
    • 6 db tojás sárgája
    • 30 dkg tejföl
    • 40 ml rum
    • olaj a sütéshez
    • porcukor
    • citromhéj

    Elkészítés

    1. A csöröge fánk elkészítéséhez a lisztet keverőtálba szitáljuk.
    2. Hozzáadjuk a sütőport és alaposan összekeverjük.
    3. Keverő tálba ütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk az olvasztott vajat a tejfölt, porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, rumot, csipet sót és habosra keverjük.
    4. Hozzámehet a sütőporos liszt is, és egyneműre keverjük. Kicsit liszezett felületen átdolgozzuk.(Én réteslisztel dolgoztam a nyújtásnál, de sima liszttel is jó lesz!)
    5. Folpackba csavarva, hűtőben pihentetjük fél órát.
    6. Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd rombuszokat vágunk belőle (derelyevágóval vagy késsel), aminek a közepébe vágást ejtünk és a vágáson keresztül átfordítjuk az egyik sarkát.Nem baj, ha nem egyformák, nekem is lett kissebb-nagyobb méretben is.
    7. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és bő olajban kisütjük a csöröge fánkokat. Ha pirosodik, fordítsuk meg, mindkét felét sütni kell. Az indukciós lapon a 7-esen, ami még nem a legforróbb, de egyenletesen sül.
    8. Porcukorral megszórva tálaljuk.

    Jó étvágyat!

    Csöröge fánk készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Természetesen klasszikus fánk receptem is va, ha kipróbálnád, biztosan nem fogsz csalódni>>Szalagos fánk recept

  • Kokuszkocka-fokep
    Kevert tészták

    Kókuszkocka

    A retró kókuszkocka egy szuper süti, kevés olyan embert ismerünk, aki ne szeretné. Sokan egy piskóta tésztát készítenek hozzá, de ha kipróbáljátok ezt a mézes tésztát, szerintem tis is érezni fogjátok a különbséget! Az omlós, mézes tésztát édes csokimáz fedi és kókuszreszelék borítja, úgy tökéletes, ahogy van. A lényeg, hogy ne elázott, de jó kis szaftos sütikénk legyen!

    A látszan néha csal, mert amilyen mutatós, olyan gyorsan el is készül, amolyan keverem-forgatom sütike!

    Nem véletlen, hogy soha-de soha nem fogjuk megunni és száműzni az asztalunkról, hiszen bármilyen alkalommal kínálható és mindenki szereti!

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 40 dkg finomliszt
    •  28 dkg cukor
    •  5 dkg vaj 
    •  3 evőkanál méz
    •  1 kávéskanál szódabikarbóna
    •  1 cs. vaníliás cukor
    •  1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
    •  1 tojás
    •  kb. 2 dl tej

    Krémhez:

    •  20 dkg vaj (esetleg margarin)
    •  5 dkg kakaópor
    •  1 evőkanál rum (esetleg rumaroma)
    •  1 dl tej
    •  20 dkg cukor
    • + a „hempergetéshez” 20 dkg kókuszreszelék

    Kókuszkocka elkészítése:

    1. A tésztához a vajat/margarint, cukrot, vaníliás cukrot a tojással jól kikeverem, majd hozzáadom a mézet és a citrom reszelt héját, amivel szintén alaposan összekeverem. 
    2. A lisztet a szódabikarbónával elkeverem és apránként hozzá adom a masszához, amit folyamatosan kevergetek közben. 
    3. Végül adom hozzá a tejet (annyi tej kell bele, hogy kicsit nyúlós legyen a tészta, bele lehessen a tepsibe önteni, de azért ne folyjon, ne legyen híg). 
    4. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntöm a tésztát, simára elegyengetem és hőlégkeveréses sütőben kb. 180 fokon 25-30 percig sütöm (természetesen lehet sima sütőben is sütni, de annál szerintem kell a 200 fok). 
    5. Ha kihűlt a tészta, akkor kb. 4×4 cm-es kockákra felvágom. 
    6. A krémhez a tejet meglangyosítom, felolvasztom benne a vajat/margarint, majd hozzáadom a kakaóport és a cukrot és simára keverem, végül hozzákeverem a rumot vagy rumaromát is.
    7.  Ha elkészült a krém, félórára félre teszem, hogy picit dermedjen, sűrűbb legyen, hogy a kockákat meg tudjam forgatni benne és ne folyjon le róla az összes (ha picit megdermedt, akkor jobban megmarad a tésztán).
    8. Minden kockát 8-10 másodpercig a krémben hagyok villára szúrva, hogy egy picit magába szívja a krémet (de ne ázzon át teljesen).
    9. Majd meghempergetem a kókuszreszelékben.
    10. Hideg helyre teszem (akár hűtőbe) 1-2 órára, hogy megdermedjen/összeálljon, és az ízek „összeérjenek”.

    Jó étvágyat!

    Kókuszkocka elkészítése képekben

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Ha kókuszos sütemény recepteket keresel, talán ez is tetszeni fog neked>>Hólabda

  • Apró sütemények

    Nuss-stangli

    Mórról kaptam a nuss-stangli receptjét, amiról ez idáig nem is hallottam, de rögtön megtetszett! Egy fantasztikusan finom, sváb sütemény receptjét hoztam el nektek, ami nem hiányozhatott a térség esküvői és ünnepi asztalairól sohasem és sok helyen még őrzik ezt most is ezt a hagyományt. Milyen jó, hogy ismét előkerült ez a recept, hiszen egy könnyen elkészíthető sütemény, amit hosszú hetekig lehet tárolni! (Már akinél marad, mert nagyon eteti magát!!)

    Sok helyen zongorabillentyűként emlegetik, bár talán annak kicsit más a tésztája, a lényeg hogy ez a süti tényleg abbahagyhatatlanul eteti magát!

    Hozzávalók:

    • 40 dkg porcukor átszitálva
    • 50 dkg darált dió
    • 1 marék zsemlemorzsa
    • 1 citrom reszelt héja+fél citrom leve
    • 4 tojás fehérje
    • 2 tojás sárgája
    • 1 cs. vaniliás cukor
    • fél dl rum

    Nuss-stangli elkészítése:

    1. A porcukrot és a tojásfehérjét a citrom levével jó kemény habbá verjük.
    2. A tojáshab 1/3-át félretesszük a máznak, a többit összekeverjük az összes hozzávalóval.
    3. Ha laza a tészta, akkor diót vagy morzsát teszünk még hozzá.
    4. Erősen meglisztezett gyúródeszkán kézzel, és sodrófával kb. fél cm vastagra nyújtjuk, majd vizes késsel csíkokra vágjuk.
    5. Sütőpapírt teszünk a tepsibe, és nem túl közel(sütés során dagadni fog) ráhelyezzük a csíkokat, megkenjük a maradék tojáshabbal majd hagyjuk száradni 2 órát.
    6. A sütőben is szárítjuk! 140°C-on süssük kb. 15 percig. Ne égessük! Ha a hab kemény, már kész. (A hab ne piruljon meg a tetején, maradjon szép fehér!)  

    Nuss stangli készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Ha te is szereted a diós süteményeket, ez a recept is biztosan tetszeni fog, mert szintén sokáig eláll és nagyon finom>>Hókifli dióval töltve

  • banános-csokis kevert sütemény
    Kevert tészták

    Banános-csokis kevert sütemény

    Az egyik legjobb kombót tartalmazza a banános-csokis kevert sütemény! A banán édessége a csokoládéval olyan szerethető párosítás, hogy egy sütemény alapjaiban is nagyszerűen érvényesül! Egyszerűen és fontos, hogy gyorsan elkészíthető könnyű tésztájú sütike receptet szeretnék megmutatni, amit magam is gyakran összedobok akár vendégvárónak is.

    Amikor szaftosabb, vagy tejfölös, majonézes főételt készítek, nem biztos, hogy egy krémes sütemény jó választás desszertnek. Ez az egyszerű kevert süti viszont nagyon jól passzol a nehezebb fogások után is, mert krém nincs benne, viszont a csokoládétól és a krémes banántól könnyen csúszik!

    Hozzávalók:

     kb. 40×30 cm-es tepsihez

    • 6 közepes tojás
    • 25 dkg kristálycukor
    • 40 dkg finomliszt
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 20 dkg olvasztott vaj kihűtve
    • 4 jó érett közepes banán
    • 1dl tej
    • 20 dkg tej- vagy étcsokoládé

    Banános-csokis kevert sütemény elkészítése:

    1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
    2. A banánokat eltördelve poharas turmixba tesszük, lepürésítjük.
    3. Hozzáadjuk a 25 dkg cukrot és a tojásokat és kb 2 percig még turmixoljuk.
    4. Ezután kiöntjük keverőtálba és hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejet, összekeverjük.
    5. Beleszitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet is. Simára keverjük a tésztamasszát, majd belekeverünk 15 dkg apróra tört csokoládét. 
    6. Sütőpapírral kibélelt tepsibe egyengetjük a tésztát, majd a maradék 5 dkg apróra tört csokoládét szórjuk a tetejére. 
    7. Az előmelegített, 190 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 25-30 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát!
    8. A megsült süteményt fa táblára vagy süteményrácsra borítjuk, langyosra hűtjük, majd megszórjuk a tetejét pici porcukorral és kis kockákra szeletelve tálaljuk. 

    Jó étvágyat!

    Banános-csokis kevert sütemény készítése képekben:

    Tipp: Én amikor belekevertem a szódabikarbónás lisztet, egy kicsit kézi habverővel átkevertem, így teljesen csomómentes lett a tésztám.

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Ha egyszerű sütemény recepteket keresel, talán ez is tetszeni fog neked>>Almás-mákos torta liszt nélkül

  • Almás-mákos torta liszt nélkül főkép
    Kevert tészták

    Almás-mákos torta liszt nélkül

    Ez a fajta almás-mákos torta gyakran kerül nálunk hétvégenként az asztalra, mivel gyorsan elkészíthető és nem is kalóriabomba. Hogy egyértelműen írjam, közel sem hízlal annyira mint bármely más hagyományos sütemény. A cukor lecserélhető édesítőszerre, az így elkészített édesség bátran ehető diéta alatt is! Ami lényeges, hogy a glutén érzékenyek is és tejteremékek kerülői is bátran fogyaszthatják!

    Egy tálra lesz szükség és egy általad választott tortaformára, vagy kisebb tepsire. Tényleg csak össze kell keverni a hozzávalókat és megsütni! Ügye nincs ennél egyszerűbb recept?

    Hozzávalók:

    • 20 dkg darált mák
    • 2 teáskanál sütőpor
    • 3-4 ek. cukor vagy édesítő, pl. eritrit (ízlés szerinti mennyiség)
    • 1 citrom leve és lereszelt héja
    • 3 db alma lereszelve
    • 2 tojás
    • 1/2 mk fahéj

    Almás-mákos torta elkészítése:

    1. Az egész tojásokat habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és jól keverjük össze.
    2. Szilikon sütőformában, tortaformában vagy pitesütő formában 180°C-on, 25-30 perc alatt süssük készre.

    Egyszerű, laktató és isteni finom!

    Jó étvágyat!

    Képekben is látszik milyen egyszerű sütemény az almás-mákos torta:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtett

    Imádod a diétás süteményeket? Talán ez a receptem is tetszeni fog >>Gluténmentes almás pite