Sütemények

  • Lekváros piskótatekercs késszítése
    Kevert tészták

    Lekváros piskótatekercs

    Nem lehet mellé nyúlni a lekváros piskótatekercsel, ez az a süti, amit bárki bármikor szívesen elfogyaszt. Egyszerűen, gyorsan elkészül viszonylag kevés allergénnel(tojás, glutén) és nem kell félteni a melegben sem, hogy könnyen megromlana. Amikor gyerekeket várunk, szívesen készítem, mert nagyon szeretik, könnyű puha piskótája bármivel tölthető. A baracklekváros a kedvenc, de tölthető nutellával, diókrémmel, pudinggal és gyümülcsökkel is.

    Hozzávalók:

    • 6 db tojás
    • 6 ek cukor
    • 6 ek liszt
    • 1 csipet só
    • 1 ek víz
    • 1 ek olaj
    • 1 cs. sütőpor
    • kb 10 ek lekvár a töltelékhez (vagy amivel szeretnétek tölteni)

    Lekváros piskótatekercs elkészítése:

    A sütőt be is kapcsolhatjuk 170°C-ra, mert be is melegszik mire a tésztát kikeverjük.

    1. A tojásokat külön tálban válasszuk szét, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
    2. A sárgáját a cukorral kifehéredésig keverjük és adjuk hozzá a vizet, olajat, lisztet, sütőport.
    3. Keverjük simára és egy kevés fehérjehabbal lazítsuk fel, majd nagy mozdulatokkal, lágyan keverjük hozzá az összes habot.
    4. A piskóta masszát egy lapos sütőpapírral kibélelt tepsire oszlassuk el vékonyan egyenletesen. (nagy sütőméretű tepsit használjunk, itt a cél, hogy ne legyen túl vastag a piskótánk)
    5. A sütőben nekem 14 perc kellett a 170°C-on, kb ennyi idő alatt átsül, egy fogpiszkálóval nézzük meg a közepét, hogy ragacsos-e még. Ne süssük túl, mert akkor szárad és törni fog, a 13-14 perc kb. minden sütőben elég lesz!
    6. Egy megvizezett (hidegvizes) tiszta konyharuhára tegyük át lefordítva a piskótát, és húzzuk le a sütőpapírt óvatosan a tésztáról.
    7. Hajtsuk rá a hosszabbik részére és tekerjük fel a konyharuhával együtt.
    8. Hagyjuk kb 10 percig így feltekerve, szépen ki fog alakulni a tekercsformánk.
    9. Tekerjük lassan ki a piskótát a konyharuhából és vékonyan teljes felületén kenjük meg lekvárral vagy az általunk választott töltelékkel.
    10. Visszatekerve porcukorral megszórjuk a tetejét és kissé ferdén szeletelve tálaljuk!

    Jó étvágyat!

    Piskótatekercs készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Imádod a lekváros sütiket? Akkor ezt a receptemet is érdemes megnézned>>lekvárosbukta

  • mirinda szelet vagy fanta szelet, üdítő szelet mindmegtettem
    Krémes sütemények

    Mirinda szelet

    Nevezhetjük a mirinda szeletet üdítő, vagy fanta szeletnek is, egy biztos, hogy megunhatatlan, könnyen elkészíthető és mindenki által jól ismert süteményről van szó. A tetejét már sokféle gyümölcs ízzel elkészítettem, de továbbra is a narancsos verzió a befutó, ez a citrusos íz illik legjobban a túró és kakaós tészta kombóhoz.

    Amilyen szörpöt vagy üdítőt találsz otthon(ne kóla legyen vagy tonic) nyugodtan készítsd el azzal, sőt bíztatlak is, hogy több ízvilággal próbáld ki, nekem a kivi volt még ami bejött.

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 6 db tojás
    • 6 ek liszt
    • csipet só
    • 6 ek víz
    • 2 ek kakaópor
    • 6 kanál cukor
    • 1 cs. sütőpor
    • 1 dl étolaj

    Túrós krémhez:

    • 25dkg túró
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 25 dkg margarin/vaj
    • 25 dkg porcukor

    Tetejérere:

    • 2 cs. vaníliás puding
      • 7 dl Fanta üdítő, vagy 4 dl jaffa szörp+3 dl víz( más szörpöt is használhatsz)

      Mirinda szelet elkészítése:

      1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
      2. A sárgáját kikeverjük fehéredésig a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kakaóport, olajat, és a 6 ek vizet.
      3. Ha kikevertük simára, óvatosan keverjük hozzá a kemény fehérjehabot is.
      4. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180°C-on süssük kb 25-30 percig (tűpróba a közepén, hogy átsült-e)
      5. Amíg sül a tésztánk, elkészítjük a túrót. A margarint keverjük habosra a porcukorral, vaníliás cukorral majd tegyük hozzá az összetört, krémes állagú túrót, és keverjük egyneműre.
      6. Kenjük meg a kihült tésztát a túrós krémünkkel.
      7. Egy lábosba tegyük a 2 cs pudingport, majd csomómentesen keverjük ki az üdítővel(szörp+vízzel) és kezdjük el főzni. Ha jól besűrüsödött, kevergetve hűtsük ki.
      8. Amikor már kézmeleg, egyenletesen öntsük a túróskrém tetejére, és tegyük hűtőbe teljes dermedésig.

      Jó étvágyat!

      Mirinda szelet készítése képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Imádod a túrós sütiket? Akkor ezt a receptemet is érdemes megnézned>>Túrógombóc egyszerűen

    • Mákos-meggyes kevert süti főképe
      Kevert tészták

      Mákos-meggyes kevert süti

      A nyár egyik legkedveltebb, leggyorsabban összedobható receptje a mákos-meggyes kevert süti, ami bármilyen idényjellegű gyümölccsel elkészíthető. Megszórhatjátok eperrel, cseresznyével, málnával, ribizlivel, szederrel, ami épp frissen is kapható, de mirelitt gyümölcsel is kiváló.

      A cseresznyét, meggyet kimagozva kell felhasználni, ez a legtöbb munka ami ennél a sütemény elkészítésénél időben számolni kell!

      Hozzávalók:

      • 3 db tojás
      • 15dkg cukor
      • 1 cs. vaníliás cukor/vanília por
      • 20 dkg őrölt mák
      • 1 cs. sütőpor
      • 2 dl tej
      • 20 dkg liszt
      • 1 üveg magozott meggy-vagy annyi gyümölcs amit a tetejére szórhatunk

      Mákos-meggyes kevert süti elkészítése:

      1. A tojásokat a cukorral habverővel szép krémesre keverjük. ( ne sajnáljuk rá az időt, kb 10 perc)
      2. Hozzáadjuk a mákot, elkeverjük.
      3. Mehet bele szitán át a 20dk liszt, a sütőpor, majd a tej.
      4. Egy kissebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a tésztát.
      5. Megszórjuk a tetejét gyümölccsel és 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük, kb 25 perc alatt.(tűpróba a közepén!)

      Jó étvágyat!

      Én dupla adagból készítettem és már megbántam, hogy nem nagyobb tepsit használtam, ez a süti nagyon szép magasra megnő a sütés alatt, ne aggódjatok, a ha a nyers tészta vékonynak tűnik a tepsiben!

      Mákos-meggyes kevert süti készítése képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Ha egyszerű sütemény recepteket keresel, talán ez is tetszeni fog neked>>Almás-mákos torta liszt nélkül

    • Sütés nélküli zserbó főképe
      Sütés nélküli sütemények

      Sütés nélküli zserbó

      Aki imádja a diós süteményeket és nem szeretné használni a sütőjét, annak a sütés nélküli zserbó lesz a kedvenc receptje! 😋Barátnőm hozta a születésnapomra, hatalmas sikert aratott vele, természetesen ez volt az első ami elfogyott az asztalról! Nem véletlen, isteni finom volt és eszembe sem jutott, hogy ez sütés nélkül készült!

      Hozzávalók:

      • 1-2 csomag keksz (bármilyent használhattok, csak szögletes és kemény fajta legyen)
      • kb. 20 dkg sárgabarack lekvár
      • 20 dkg darált dió
      • 10 dkg porcukor vagy 2 kanál méz
      • Étcsoki+ 3 ek olaj a tetejére máznak

      Sütés nélküli zserbó elkészítése:

      1. A diót darálljuk le, és keverjük hozzá a porcukrot,(mézet) és annyi lekvárt, hogy összeálljon krémesen.
      2. A kekszet rakjuk ki szorosan tepsiben( 20×35)
      3. Kenjük rá a diós-lekváros masszát
      4. Rétegezzük még ugyanígy 2x
      5. Az utolsó kekszrétegre készítsünk csokimázat.
      6. Vízgőz fölött olvasszunk fel 10 dkg étcsokit, és keverjünk hozzá 3 ek. olajat, keverjük el és mehet a sütire.
      7. Hűtőben 1 éjszaka alatt átpuhul és lehet learatni a sikert érte!

      Jó étvágyat!

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Esetleg ez a receptem is érdekelhet Téged>Banános-csokis kevert sütemény

    • Házi rétes főkép
      Házi rétes

      Házi rétes készítése

      A vékonyra húzott házi rétes készítése profiknak és mamáknak való feladat, gondolják sokan, hisz a tészta szakadásmentes húzása valóban nem egyszerű, de nem is olyan dolog, amit ne tudnál megcsinálni. Sokféle rétestészta van, mindenki másra esküszik. Sokan tévesen úgy gondolják, réteslisztből kell készíteni, pedig nem feltétlenül, sőt. Rugalmas, jól húzható tészta finomlisztből készül. Ha mindent jól csináltál, akkor hajszálvékonyra tudod húzni, amit aztán kedvedre dúsíthatsz édes vagy sós töltelékkel.

      Mire kell figyelni, hogy ne szakadjon a házi rétes tésztája?

      Ahogy már említettem, a liszt fajtája és minősége kulcsfontosságú, de van más is, amire figyelni kell.

      • Sertészsírt vagy olajat használj
      • A terítőt mindig szórd meg liszttel, így a tészta nem fog leragadni.
      • Húzás előtt a kezedet is olajozd/zsírozd be.
      • Mindig a tenyereddel vagy kézfejeddel húzd a tésztát, ne az ujjhegyeddel, mert akkor szakadni fog.
      • A húzás mindig kis lépésben történjen, ne siess vele.
      • A kihúzott tésztát töltés előtt locsold meg zsiradékkal és tejjel higított tejföllel erre azért van szükség, hogy a tészta ne száradjon ki, szaftosabb lesz és rugalmas marad.
      • A zsiradékot csorgasd, ne kend, mert a tészta érzékeny, elszakadhat.
      • Az ízlésed szerint megtöltött rétest először óvatosan, a kezed segítségével tekerd, a továbbiakban a terítő segítségével csavard.

      Hozzávalók:

      • 80 dkg finomliszt (BL 55)
      • 6 dkg sertészsír vagy egy ek olaj
      • 5 dl langyos víz
      • 1 ek. ételecet (10%)
      • 1 tk só
      • 10 dkg olvasztott sertészsír vagy olaj a kenéshez)

      Házi rétes elkészítése:

      1. A hozzávalókat mérjük keverőtálba, kézzel vagy géppel dagasszuk hólyagosra, addig, amíg a tészta elválik az edény falától. A tészta kidolgozásánál mindig langyos legyen a víz, véletlenül se forró, mert akkor nem lesz jó a tésztánk.
      2. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, gömbölyítsük ki, majd tegyük kiolajozott tálba.  A tészta tetejét is kenjük meg olajjal, majd fedjük le és hagyjuk legalább 1 órát állni. (Én legalább másfél órát hagytam, akkorra igazán összeérik a tészta, és gyönyörűen húzgálható lesz.)
      3. Pihentetés után a tészta húzása következik. Az étkezőasztalra terítsünk tiszta terítőt, szórjunk rá lisztet, majd a tésztát helyezzük a közepére.(2 adagra osztva először az egyik felét)
      4. A tésztát kezdjük el kihúzni, óvatosan, a kezünket tegyük a tészta alá és húzogassuk az asztal szélei felé, egyenletesen. A nyújtásnál domború kézfejjel nyúljatok a tészta alá és nyújtsátok folyamatosan, magatok felé. A közepétől induljatok, hogy a közepe minél vékonyabb legyen, hiszen ahhoz, már nem tudtok a későbbiekben hozzáférni. A tésztának olyan vékonynak kell lennie, hogy ha újságot tennénk alá, olvasni tudjuk. Nem baj, ha a tészta elszakad, a legfontosabb, hogy vékony legyen, mert minden vastagabb részt érezni fogsz a harapásnál.
      5. A vékony, kihúzott tésztát töltsük meg édes vagy sós töltelékkel, a kihúzott tészta lelogó részeit szakítsuk le, gömbölyítsük és adjuk a következő tésztához. tekerjük fel, utána indulhat a sütés.

      A töltelékhez

      • 25 dkg mák
      • 1 kg alma
      • 2 ek cukor (ízlés szerint)
      • 3 ek olvasztott zsír,
      1. Miközben a tészta pihent, elkészítjük a tölteléket is. A darált mákot elkeverjük annyi cukorral, amitől kellemesen édes lesz, az almákat lereszeljük, megcukrozzuk. További zsírt olvasztunk.
      2. Az összeállításhoz, spricceljük meg zsírral a tésztát, locsoljuk is be a tejjel higított tejföllel majd szórjuk meg mindenhol mákkal (módjával), és szórjuk rá a lereszelt, kinyomkodott almát. Ez nagyon fontos! Esetleg még szórjuk meg cukorral, majd következik a tekerés.
      3. Minden oldalát egy cseppet hajtsuk fel a tésztának – miután levágtuk a vastag széleket. (Ezeket újragyúrva, kicsit megint pihentetve nyújthatjuk megint) Épp csak 2-3 centit, hogy ne essen ki a töltelék.
      4. ha téglalap alakúra nyújtottuk , akkor a hosszabb oldalt fogva kell feltekerni Majd a végén kívülről is kenjük meg tejföllel. Sarkallatos pont, hogy ne egy csíkba halmozzuk fel a tölteléket, majd tekerjük fel vastagon a tésztába, hanem egyenletesen elosztva mindenhová, így a tészta mindenhol szép vékony marad.
      5. A rétest a tepsi méretéhez igazítva vágjuk, és tegyük bele.
      6. Előmelegített forró sütőbe dugjuk, és ha száradni látjuk, mindig kenjük be zsírral, ez fontos pontja a sütésnek, különben száraz lesz a rétesünk. Kb. fél óra alatt készül el.

      Grízes-meggyes töltelék:

      • 20dkg búzadara
      • ízlés szerint cukor
      • pici fahéj
      • 1üveg magozott meggybefőtt
      • tejföl
      1. Serpenyőben kevés zsiradékon átpiítunk 2 dl búzadarát.
      2. Rá öntünk 2 dl forró vízet,cukrot, sót, fahéjat, ezekkel összekeverjük, lehúzzuk a tűzről és fedővel letakarjuk kb. 20 percig. Nem szabad a fedőt levenni, nem kell kevergetni, tökéletes gríz lesz.
      3. Keverjük a kész darához a lecsöpögtetett meggyet, a továbiakban ugyanúgy járjunk el mint az almás-mákos tölteléknél.

      Készítés képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Szívesen készítesz igazi régi receptekből süteményt? Akkor ez is tetszeni fog Neked>>Mézes krémes

    • túrós pogácsa
      Apró sütemények

      Túrós pogácsa

      A túrós pogácsa receptem nem a legolcsóbb változat, de én mégis gyakran elkészítem, mert nagyon-nagyon finom és pontosan a benne levő túró, saj és vaj kombó miatt nem fog kiszáradni, napokig fogyasztható anélkül, hogy porzana a szánkban!

      Nincs vele sok macera, egyszerűen össze kell csak dolgozni , kiszaggatni és megsütni, az illat konyhában sütéskor már jelezni fogja, hogy micsoda istenifinomságra készülhetünk! Legyen szó vendégvárásról vagy csak egy sima nassolásról, egy jó pogácsa mindig jól jön.

      Természetesen én most is dupla adagból készítettem el, és 130db pici pogim lett, vagyis a megadott mennyiségből kb. 60-70 darabra készüljetek, persze függ attól a darabszám, hogy mekkora pogácsa szaggatóval dolgoztok!

      Hozzávalók:

      • 25 dkg túró (Érdemes a krémesebb változatot használni)
      • 25 dkg vaj vagy margarin
      • 25 dkg liszt+ szóráshoz
      • 10 dkg trapista reszelt sajt
      • 1 tojás
      • 25 dkg friss élesztő( vagy 1 csomag granulátum)
      • 1 1/2 tk só

      Tetejére:

      • 1 tojás
      • 10 dkg reszelt trapista sajt

      Túrós pogácsa elkészítése:

      1. A túrót egy tálba tesszük, nagy lyukú reszelőn keresztül belereszeljük a hideg vajat, hozzáadjuk a lisztet, a kis lyukú reszelőn lereszelt sajtot, a tojást, belemorzsoljuk az élesztőt, sózzuk, és az egészet tésztává gyúrjuk a kezünkkel. Egy kicsit ragyacsos tésztát kapunk, ha nem áll össze, mehet hozzá még egy kevés liszt.
      2. Lefóliázzuk/letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük. 
      3. A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, késsel vékonyan csíkozzuk.(nem muszáj, csak mutatósabb lesz)
      4. Egy 3 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kis pogácsákat szaggatunk belőle. A leesett darabokat könnyedén összedolgozzuk újra és kiszaggatjuk.
      5. Tepsire sorakoztatjuk, hagyjuk még 20 percet kelni, majd lekenjük a tetejét a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal.
      6. Közben előmelegítjük a sütőt 180°C és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

      Jó étvágyat!

      Túrós pogácsa készítése képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Tökéletes kiegészítője egy tartalmas levesnek, vagyis ebédre is elkészítheted, akár ezzel a receptemmel>>Lencsegulyás sertéshúsból

    • Hólabda torta készítése
      Klasszikus torták

      Hólabda torta bármilyen alkalomra

      Hólabda torta lett a választásom a kis menyem születésnapjára, mert karácsonykor is nagy kedvenc és a leggyorsabban eltűntetett sütemény szokott lenni. Szerencsére tortának készítve is nagy sikere volt, szerintem mutatós is, és a készítése-díszítése sem tartott órákig!

      Nagyon-nagyon finom lett, ezért biztosan többször is fogom sütni! Az adagok egy 26cm-es tortaformára vannak megadva, ezért ha kisebb tortácskát készítenél (18cm-es formában) egyszerűen csak felezd meg a hozzávalókat!

      Hozzávalók:

      A tésztához:

      • 8 tojás
      • 24 dkg kristálycukor
      • 20 dkg finomliszt
      • 4 dkg holland kakaópor
      • 1 csomag sütőpor

      A krémhez:

      • 7 dl tej
      • 5 csapott evőkanál finomliszt
      • 30 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
      • 20 dkg porcukor
      • 2 evőkanál rumaroma (ha gyerekek nem esznek belőle, akkor inkább 2 evőkanál rum)
      • 1 csomag vaníliás cukor
      • 6 evőkanál kókuszreszelék

      A tetejére+oldalára:

      • 10 dkg étcsokoládé
      • 2 ek olaj
      • kb 5-6 dkg kókuszreszelék az oldalára

      Hólabda torta készítése:

      1. A sütőt előmelegítjük 165 fokra.
      2. A tojásokat (nem kell kettéválasztani) a kristálycukorral felverjük habosra (fehéredésig). Ne sajnáljuk az időd rá!
      3. Hozzá szitáljuk a liszt, kakaópor, sütőpor keverékét és simára keverjük a tésztát.
      4. A tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a tésztamasszát – elegyengetjük. 
      5. Az előmelegített 165 fokos, légkeveréses sütőben kb. 45-50 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet – végezzünk tűpróbát!)
      6. A megsült tésztát még forrón (konyhakesztyűben) borítsuk ki egy süteményrácsra és hagyjuk teljesen kihűlni!
      7. A krémhez egy lábasban keverjük simára a lisztet a tejjel, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrítsük be (amikor már bugyborékol, jó lesz). Folpackot rásimítva, hogy ne bőrösödjön a krém hűtsük ki a krémet teljesen!
      8. A vajat a porcukorral habosítsuk ki, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a rumaromát vagy rumot, majd keverjük össze a lisztes/tejes főzött krémmel. Habosítsuk ki ezt a krémet is. A krémből vegyünk ki egy keveset… annyit, amennyi elég lesz az oldalát körbekenni. A nagyobb rész krémhez pedig keverjük bele a 6 evőkanál kókuszreszeléket. Mindkét krémet tegyük be a hűtőbe dermedni minimum 2 órára, mert ekkor még nagyon lágy a krém, nem lehet szépen körbekenni, megtölteni vele a tortát.
      9. A kihűlt tésztát recés késsel vágjuk három egyforma szeletre, majd töltsük meg a tortát a kókuszos krémmel.
      10. A sima krémmel (amibe nem tettünk kókuszreszeléket), kenjük körbe a torta oldalát, majd panírozzuk be kókuszreszelékkel.
      11. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, keverjük simára az olajjal, majd vonjuk be vele a torta tetejét. Végül díszítésként tegyünk rá akár mint én rafaello golyókat, vagy bármilyen általunk kitalált díszítést.

      Jó étvágyat!

      Tipp: A tortát 18 cm-es tortaformában is el lehet készíteni – ebben az esetben minden hozzávalót felezve számoljunk!

      Hólabda torta készítése képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Esetleg ez a receptem is érdekelhet Téged>>Diótorta

    • húsmentes receptek,  Kevert tészták,  Sütés nélküli sütemények

      Túrógombóc egyszerűen

      Régen sokszor volt túrógombóc a kedvemért, amit a nagymamám készített,gyerekként is nagyon szerettem. Bőségesen megszórtunk porcukorral és tejföllel😊

      Az elkészítése tényleg nem bonyolult, igaz, megvan a maga buktatója – a búzadarát óvatosan kell adagolni, nem szabad túlzásba vinni, mert akkor nem tudunk habkönnyű gombócokat tenni a tányérra.Az általam megadott mennyiséggel szerintem tökéletes, de nem biztos, hogy egyforma méretű az evőkanalunk, így érdemes 6 kanál darával kezdeni és a 7-dik evőkanál az állagtol függően kerüljön bele.

      A hidegen történő pihentetésnek köszönhetően szép gombócokat tudunk majd formázni, ráadásul tényleg strapabírók lesznek, főzés közben nem fognak szétesni.

      A gombócok mindig gyöngyöző vízbe kerüljenek, majd türelmesen várjunk, míg feljönnek a víz felszínére, még hagyjuk őket picit, csak utána szedjük ki. (Kb. 5 perc míg feljönnek és meg kb 5 perc amíg átfőnek teljesen.)

      Hozzávalók a gombóchoz:

      • 50 dkg tehéntúró
      • 7 púpozott ek. búzadara
      • 1 csipet só
      • 1 csapott ek. cukor
      • reszelt citromhéj (aki szereti)

      A forgatáshoz:

      • 20 dkg zsemlemorzsa
      • + 1 kk. fahéj( aki szereti)
      • 5 dkg vaj

      A tálaláshoz:

      • 2 dl tejföl
      • ízlés szerint porcukor

      Túrógombóc elkészítése:

      1. A túrót, a tojást, a búzadarát, a cukrot és a sót egy tálban jól összedolgozzuk. (Lényeg, hogy ne legyenek benne nagyobb túródarabok. A legjobb, ha előzetesen szitán áttörjük a túrót vagy eleve a krémesebb változatot vesszük meg)
      2. Legalább 2 órára a hűtőbe tesszük, én előző este szoktam begyúrni, egy éjszakát hűtőztetem.
      3. Az 5 dkg vajat megolvasztom, aranysárgára pirítom, lassú tűzön megpirítom benne a zsemlemorzsát.
      4. Vizet forralok, vizes kézzel gombócokat formázok a masszából és enyhén sós, forró vízben megfőzöm (kb. 10 perc alatt).
      5. Ha megfőtt ,kiszedem és a prézliben megforgatom.
      6. Tejföllel és porcukorral vagy porcukros tejföllel tálaljuk.

      Túrógombóc készítése képekben:

      A gombócok készítése akár gyerekekkel is jó móka

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Leves mellé még ez is nagyon finom édes második ebér>> Szerintem ez is a receptem is tetszeni fog Neked>>Máglyarakás a maradékmentő

    • Bukta készítés főképe
      Kelt tészták

      Bukta készítés

      A bukta igazi hungarikum, szeretjük egy leves mellé, vagy csak úgy, mert Mi leginkább sárgabarack lekvárral töltjük, ami természetesen saját házi főzés, de szinte bármivel tőlthető. Képzeljétek, én most felhasználtam az unokáim kinder buenó szeleteit és nagyon nagy sikere volt! Nyilván a nutellás töltelékkel is mennyei finomság, nézzetek körül otthon, és bátran kísérletezzetek többféle töltelékkel.

      Maga a tésztája egy könnyű, lágy dagasztott kelt tészta, amit én természetesen megint dupla adagban sütöttem meg, így a legnagyobb tepsim pont tele lett vele. Sajnos meg nem számoltam, de ez az extra adag már nagycsaládos, vagy vendégváró mennyiség, vagyis döntsétek el, hogy az alapmennyiségek alapján mennyit szeretnétek sütni.

      Az tény, hogy a legfinomabb frissen, másnap már sosem ugyan olyan lágy, de zacskóban tárolva még két napig simán ehető és finom, vagy egy kicsit rámikrózva azonnal fogyasztva olyan lesz mint frissen kisülve.

      Hozzávalók:

      Tészta hozzávalók:

      • 350 ml 2,8%-os tej
      • 30 g élesztő (friss)
      • 50 g porcukor
      • 250 g búzaliszt (BL55)
      • 250 g búza-rétesliszt (BFF 55)
      • 1/2 kk só
      • 1 db tojás (közepes, „M”-es méretű)
      • 90 g vaj
      • A tepsibe a kenéshez:120gr vaj

      Tölteléknek:

      • lekvár (sárgabarack, szilva, megy, bármilyen amit szerettek vagy van otthon) Sokkal könnyebb feltekerni, ha sűrű lekvárt használtok, kevésbé folyik ki vagy szívja fel a tészta.
      • Kinder szelet
      • nutella

      Bukta elkészítése:

      1. A szobahőmérsékletű tejben (1 dl) felfuttatjuk az élesztőt egy teáskanál cukorral.
      2. A liszteket és a porcukrot egy tálba szitáljuk a sóval.
      3. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt. A maradék tejet óvatosan adagoljuk összekeverés közben a tésztához, mert lehet nem veszi fel mindet.
      4. Kb. 5 perc dagasztás után elválik a tál oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk, letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. (Kb 30-45 perc alatt)
      5. Lisztezett asztalon fél cm vastag téglalapot nyújtunk, majd kb. 7×7 cm-es négyzetekre vágjuk. (30 db négyzetet kell kapnunk.)
      6. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy nutelláva töltjük őket.(Én félbe vágtam a kinder szeleteket, így raktam rá.)
      7. Ha rájuk tettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából. Kicsit érdemes összenyomkodni az összezárásnál és az oldalánál.
      8. 12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk úgy, hogy az alján legyenek az összeeresztések.
      9. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, addig bemelegítjük a sütőt 180°C-ra, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük.
      10. Hagyjuk a tepsiben kihülni, majd szépen szétválasztgatva tálcára pakoljuk és porcukorral megszórjuk tálalás előtt.

      Jó étvágyat!

      Bukta készítése képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Szereted a könnyű, kelesztett tésztákat? Szerintem ez is a receptem is tetszeni fog Neked>>Kakaós csiga kelt tésztából

    • Kecsketúrós falatkák elkészítése képekben
      Apró sütemények,  Partikra menüsorok

      Kecsketúrós falatkák

      Olyan sokszor ennénk valami gyors, fincsi nasit, ezért a kecsketúrós falatkák receptjét szeretném ha kipróbálnátok, mert ez pont az a recept amit ilyenkor előveszek! Mivel javarészt túrót tartalmaz, zsiradékkal és liszttel összedolgozva, nem kell hozzá nagybevásárlás. Tényleg bő fél óra alatt elkészül (sütéssel együtt) és melegen meg, hát valami isteni finom!!!

      Ha vendégek jönnek, ez a recept a legygyorsabb választás! Akár a fagyasztódban is tarthatsz kecsketúrót, felolvasztás után is remekül lehet dolgozni vele, a Bagylyashegyi tenyészetből bármikor beszerezheted, akár nagyobb mennyiségben is, hogy mindig kéznél legyen!

      Finom és nagyon egyszerű apró sós finomság, amit megszórhatunk köménymaggal, szezámmaggal, de akár reszelt sajt is kerülhet a tetejére. Nem kell keleszteni, nincs benne élesztő, de még sütőpor sem, sőt tojás sem kell a tésztájába. Ha nem akarjuk rögtön sütni, betehetjük egy éjszakára a hűtőbe, de akár rögtön süthetjük is, úgy is nagyon finom lesz. Lehet a tésztájába medvehagymát, vagy fokhagymát, vagy kaprot is gyúrni, ha úgy tartja kedvetek!

      Hozzávalók:

      • 400 gr kecsketúró
      • 400 gr liszt (lehet felezve teljeskiőrlésűvel)
      • 100 gr vaj
      • kb. 200 gr zsír
      • 1-2 tk só ízlés szerint
      • 1 tk őrölt kömény
      • 1 tojás felverve a tetejét megkenni
      • egész kömény
      • szezám mag
      • 5 dkg reszelt sajt

      Kecsketúrós falatkák elkészítése:

      1. A lisztet összekeverjük a sóval, őrölt köménnyel, hozzáadjuk a túrót, elmorzsoljuk benne a vajat, végül annyi zsírt adunk hozzá, hogy lágy, könnyen kezelhető tésztát kapjunk (ha nagyon picit ragad az nem gond, de túlságosan ne legyen ragacsos!). 
      2. Lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 1 cm vastag téglalap alakúra, melyet felvágunk 2×2 cm-es kockákra.( Bizony, ezt még szaggatni sem kell,
      3. A tetejét lekenjük a felvert tojással, ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal, köménymaggal, reszelt sajttal, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. (én a kockák felére szezámmagot a másik felére reszeltsajtot szórtam, a köményt szeretjük így az mindenhova ment!) 
      4. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
      5. Már melegen is ehetitek nyugodtan, isteni finom, kívül ropogós, belül puha falatkák!

      Jó étvágyat!

      Kecsketúrós falatkák elkészítése képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

      Ha érdekelnek a kecsketermékek, kövessétek Gáborék oldalát is, Náluk mindig friss , maguk által készített isteni finom termékeket tudtok vásárolni>>Baglyas-hegyi Tenyészet Kistermelői termékei

      Ha további recept érdekel ami kecsketermékből készült, talán ez is tetszeni fog Neked>>Gyümölcsturmix kecske kefírrel, akár a falatkák mellé is! Egy vitaminbomba lesz!!!