Sütemények

  • papucsállatka sütemény
    Apró sütemények,  Kelt tészták

    Papucsállatka

    Ennek a sütemény receptnek a neve kitaláció,mivel a papucsállatka elnevezés jutott róla eszébe a nagynénémnek, aki kicsit újra gondolta ezt a lágy kelt tésztát. Sokkal egyszerűbben elkapkodható akár gyerekeknek is a mérete miatt, és a lágy tésztája, a krémes tölteléke miatt nagy kedvenc az unokáimnak is.

    Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt (BL55)
    • 1 dl min. 2,8-as tej
    • 2 dkg élesztő
    • 3 ek. cukor
    • 1 mk. só
    • 2dl min. 30%-os tejszín
    • 1 tojás
    • 1 tojás sárgája
    • A tetejére egy tojás felverve a kenéshez

    Töltelék:

    • Nutella
    • Darált mák+cukor+szilvalekvár

    Papucsállatka elkészítése:

    1. A langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
    2. A hozzávalókkal lágy tésztát dagasztunk, amit 1 órát hagyunk letakarva kelni.
    3. A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és pohárral vagy fánkszaggatóval kb. 8cm-es köröket szúrunk ki.
    4. A közepére egy fél tk nutellát vagy szilvalekváros mákot teszünk. ( A 10 dkg darált mákot és 10 dkg porcukrot összekeverjük 1-2 ek szilvalekvárral, a lényeg, hogy sűrű krémes állagot kapjunk) Felbehajtjuk, a széleit villával összenyomkodjuk.
    5. Sütőpapírral bélelt lapos nagy tepsire sorakoztatjuk őket, kis helyeket hagyva a sütemény közt és hagyjuk 15 percet újra kelni.
    6. Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra, majd felvert tojással lekenjük a papucsállatkákat és kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

    Papucsállatka készítése képekben:

    Jó étvágyat kívánok!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked>> Csokis kifli-Jucustól

  • Túrós batyu mindmegtettem
    Kelt tészták

    Túrós batyu

    Próbáld ki a legfinomabb túrós batyut, amit valaha kóstoltál, aminek a tésztája könnyű és puha, a tölteléke pedig krémesen mennyei túró! Klasszikus kelt tészta alappal, bármilyen étkezésre, tartalmasabb levesek mellé főétkezésre is megállja a helyét.


    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 6 dkg cukor
    • 60 dkg liszt
    • 2,5 dkg élesztő
    • 2,5 – 3dl tej
    • 1 tojássárgája
    • 8 dkg puha vaj
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • csipet só

    Töltelék hozzávalói:

    • 40 dkg túró
    • 2 tojássárgája
    • 3-4 ek. cukor (ízlés szerint)
    • 1. cs. vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja (bio)
    • 2-3 ek. búzadara
    • 1 csipet só
    • 10 dkg mazsola(opcionális)

    Kenéshez 1 tojás

    Elkészítése:

    1. Élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben.
    2. A lisztet átszitáljuk, és a hozzávalókkal jól összedolgozzuk a tésztát.
    3. 1 órát kelesztetjük, közben elkészítjük a tölteléket.
    4. A túrót összetörjük krémesre, hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, 1 csomag vaníliáscukrot, reszelt citromhéjat, ízlés szerint cukrot, 2-3 evőkanál búzadarát, csipet sót.
    5. A tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, majd felkockázzuk 10×10cm-re.
    6. Megtöltjük túróval, négy sarkát összefogjuk, megcsavarjuk, hogy ne nyíljon szét sütés közben és tojással lekenjük, hogy szép pirosra süljenek.
    7. 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük.
    8. Kihülés után porcukorral megszórva tálaljuk.

    Túros batyu készítése képekben:

    Jó étvágyat kívánok!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked>>Túrógombóc egyszerűen

  • Őszi sütemény alma és dió töltelékkel
    piték

    Őszi sütemény alma és dió töltelékkel

    Bár a hideg idő közeledik, a konyhában a meleg, fűszeres ízek már beköszöntöttek. Próbáld ki ezt az ízletes őszi süteményt, alma és dió töltelékkel, amely tökéletes választás kávézáshoz, vagy a családi összejövetelekhez!

    Az omlós tészta és az édes, fahéjas almás-diós töltelék kombinációja garantáltan elvarázsol mindenkit. Tálald frissen sült állapotban, vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal megkoronázva a desszertet, és oszd meg szeretteiddel az ősz ízeit! Ne hagyd ki ezt a receptet, hiszen nemcsak mennyei finom, hanem a konyhád illatát is betölti a fűszeres alma és a ropogós dió varázsa! Töltsd le a receptet, és készülj fel egy kellemes őszi élményre!

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 300 g liszt
    • 150 g vaj (vagy margarin)
    • 100 g cukor
    • 1 tojás
    • 1 teáskanál vanília kivonat
    • 1/2 teáskanál só
    • 1/2 teáskanál sütőpor
      Töltelékhez:
    • 3 közepes alma (például Jonagold)
    • 100 g cukor
    • 100 g dió (durvára vágva)
    • 1 teáskanál fahéj
    • 1 evőkanál citromlé
    • 1 evőkanál vaj

    Az őszi sütemény elkészítése:

    Tészta elkészítése:

    • A lisztet, a sót, a sütőport és a cukrot egy tálba szitáljuk.
    • Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és morzsoljuk össze.
    • Beletesszük a tojást és a vanília kivonatot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
    • A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percet hűtőben pihentetjük.

    Töltelék elkészítése:

    • Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és apró kockákra vágjuk.
    • Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az almákat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Közepes lángon 5-7 percig pároljuk, amíg az alma megpuhul.
    • Végül hozzáadjuk a durvára vágott diót, és jól összekeverjük. Hagyjuk kihűlni.

    A sütemény összeállítása:

    1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
    2. A kinyújtott tésztát egy torta vagy pite formába helyezzük, megszórjuk darált kekszel vagy zsemlemorzsával és az alját villával megszurkáljuk.
    3. Rákanalazzuk a tölteléket, majd a maradék tésztát kinyújtjuk, és csíkokat vágunk belőle, amivel rácsos tetejű mintát készítünk a süteményre.
    4. Sütjük 30-35 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

    Tálalás:

    • Hagyjuk a süteményt kihűlni, majd szeleteljük fel. Tálalhatjuk vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal.

    Jó étvágyat kívánok!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked ha szereted a krémleveseket>>Amerikai almás pite sós karamellás öntettel

  • Lekváros piskótatekercs késszítése
    Kevert tészták

    Lekváros piskótatekercs

    Nem lehet mellé nyúlni a lekváros piskótatekercsel, ez az a süti, amit bárki bármikor szívesen elfogyaszt. Egyszerűen, gyorsan elkészül viszonylag kevés allergénnel(tojás, glutén) és nem kell félteni a melegben sem, hogy könnyen megromlana. Amikor gyerekeket várunk, szívesen készítem, mert nagyon szeretik, könnyű puha piskótája bármivel tölthető. A baracklekváros a kedvenc, de tölthető nutellával, diókrémmel, pudinggal és gyümülcsökkel is.

    Hozzávalók:

    • 6 db tojás
    • 6 ek cukor
    • 6 ek liszt
    • 1 csipet só
    • 1 ek víz
    • 1 ek olaj
    • 1 cs. sütőpor
    • kb 10 ek lekvár a töltelékhez (vagy amivel szeretnétek tölteni)

    Lekváros piskótatekercs elkészítése:

    A sütőt be is kapcsolhatjuk 170°C-ra, mert be is melegszik mire a tésztát kikeverjük.

    1. A tojásokat külön tálban válasszuk szét, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
    2. A sárgáját a cukorral kifehéredésig keverjük és adjuk hozzá a vizet, olajat, lisztet, sütőport.
    3. Keverjük simára és egy kevés fehérjehabbal lazítsuk fel, majd nagy mozdulatokkal, lágyan keverjük hozzá az összes habot.
    4. A piskóta masszát egy lapos sütőpapírral kibélelt tepsire oszlassuk el vékonyan egyenletesen. (nagy sütőméretű tepsit használjunk, itt a cél, hogy ne legyen túl vastag a piskótánk)
    5. A sütőben nekem 14 perc kellett a 170°C-on, kb ennyi idő alatt átsül, egy fogpiszkálóval nézzük meg a közepét, hogy ragacsos-e még. Ne süssük túl, mert akkor szárad és törni fog, a 13-14 perc kb. minden sütőben elég lesz!
    6. Egy megvizezett (hidegvizes) tiszta konyharuhára tegyük át lefordítva a piskótát, és húzzuk le a sütőpapírt óvatosan a tésztáról.
    7. Hajtsuk rá a hosszabbik részére és tekerjük fel a konyharuhával együtt.
    8. Hagyjuk kb 10 percig így feltekerve, szépen ki fog alakulni a tekercsformánk.
    9. Tekerjük lassan ki a piskótát a konyharuhából és vékonyan teljes felületén kenjük meg lekvárral vagy az általunk választott töltelékkel.
    10. Visszatekerve porcukorral megszórjuk a tetejét és kissé ferdén szeletelve tálaljuk!

    Jó étvágyat!

    Piskótatekercs készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Imádod a lekváros sütiket? Akkor ezt a receptemet is érdemes megnézned>>lekvárosbukta

  • mirinda szelet vagy fanta szelet, üdítő szelet mindmegtettem
    Krémes sütemények

    Mirinda szelet

    Nevezhetjük a mirinda szeletet üdítő, vagy fanta szeletnek is, egy biztos, hogy megunhatatlan, könnyen elkészíthető és mindenki által jól ismert süteményről van szó. A tetejét már sokféle gyümölcs ízzel elkészítettem, de továbbra is a narancsos verzió a befutó, ez a citrusos íz illik legjobban a túró és kakaós tészta kombóhoz.

    Amilyen szörpöt vagy üdítőt találsz otthon(ne kóla legyen vagy tonic) nyugodtan készítsd el azzal, sőt bíztatlak is, hogy több ízvilággal próbáld ki, nekem a kivi volt még ami bejött.

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 6 db tojás
    • 6 ek liszt
    • csipet só
    • 6 ek víz
    • 2 ek kakaópor
    • 6 kanál cukor
    • 1 cs. sütőpor
    • 1 dl étolaj

    Túrós krémhez:

    • 25dkg túró
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 25 dkg margarin/vaj
    • 25 dkg porcukor

    Tetejérere:

    • 2 cs. vaníliás puding
      • 7 dl Fanta üdítő, vagy 4 dl jaffa szörp+3 dl víz( más szörpöt is használhatsz)

      Mirinda szelet elkészítése:

      1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
      2. A sárgáját kikeverjük fehéredésig a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kakaóport, olajat, és a 6 ek vizet.
      3. Ha kikevertük simára, óvatosan keverjük hozzá a kemény fehérjehabot is.
      4. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180°C-on süssük kb 25-30 percig (tűpróba a közepén, hogy átsült-e)
      5. Amíg sül a tésztánk, elkészítjük a túrót. A margarint keverjük habosra a porcukorral, vaníliás cukorral majd tegyük hozzá az összetört, krémes állagú túrót, és keverjük egyneműre.
      6. Kenjük meg a kihült tésztát a túrós krémünkkel.
      7. Egy lábosba tegyük a 2 cs pudingport, majd csomómentesen keverjük ki az üdítővel(szörp+vízzel) és kezdjük el főzni. Ha jól besűrüsödött, kevergetve hűtsük ki.
      8. Amikor már kézmeleg, egyenletesen öntsük a túróskrém tetejére, és tegyük hűtőbe teljes dermedésig.

      Jó étvágyat!

      Mirinda szelet készítése képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Imádod a túrós sütiket? Akkor ezt a receptemet is érdemes megnézned>>Túrógombóc egyszerűen

    • Mákos-meggyes kevert süti főképe
      Kevert tészták

      Mákos-meggyes kevert süti

      A nyár egyik legkedveltebb, leggyorsabban összedobható receptje a mákos-meggyes kevert süti, ami bármilyen idényjellegű gyümölccsel elkészíthető. Megszórhatjátok eperrel, cseresznyével, málnával, ribizlivel, szederrel, ami épp frissen is kapható, de mirelitt gyümölcsel is kiváló.

      A cseresznyét, meggyet kimagozva kell felhasználni, ez a legtöbb munka ami ennél a sütemény elkészítésénél időben számolni kell!

      Hozzávalók:

      • 3 db tojás
      • 15dkg cukor
      • 1 cs. vaníliás cukor/vanília por
      • 20 dkg őrölt mák
      • 1 cs. sütőpor
      • 2 dl tej
      • 20 dkg liszt
      • 1 üveg magozott meggy-vagy annyi gyümölcs amit a tetejére szórhatunk

      Mákos-meggyes kevert süti elkészítése:

      1. A tojásokat a cukorral habverővel szép krémesre keverjük. ( ne sajnáljuk rá az időt, kb 10 perc)
      2. Hozzáadjuk a mákot, elkeverjük.
      3. Mehet bele szitán át a 20dk liszt, a sütőpor, majd a tej.
      4. Egy kissebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a tésztát.
      5. Megszórjuk a tetejét gyümölccsel és 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük, kb 25 perc alatt.(tűpróba a közepén!)

      Jó étvágyat!

      Én dupla adagból készítettem és már megbántam, hogy nem nagyobb tepsit használtam, ez a süti nagyon szép magasra megnő a sütés alatt, ne aggódjatok, a ha a nyers tészta vékonynak tűnik a tepsiben!

      Mákos-meggyes kevert süti készítése képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Ha egyszerű sütemény recepteket keresel, talán ez is tetszeni fog neked>>Almás-mákos torta liszt nélkül

    • Sütés nélküli zserbó főképe
      Sütés nélküli sütemények

      Sütés nélküli zserbó

      Aki imádja a diós süteményeket és nem szeretné használni a sütőjét, annak a sütés nélküli zserbó lesz a kedvenc receptje! 😋Barátnőm hozta a születésnapomra, hatalmas sikert aratott vele, természetesen ez volt az első ami elfogyott az asztalról! Nem véletlen, isteni finom volt és eszembe sem jutott, hogy ez sütés nélkül készült!

      Hozzávalók:

      • 1-2 csomag keksz (bármilyent használhattok, csak szögletes és kemény fajta legyen)
      • kb. 20 dkg sárgabarack lekvár
      • 20 dkg darált dió
      • 10 dkg porcukor vagy 2 kanál méz
      • Étcsoki+ 3 ek olaj a tetejére máznak

      Sütés nélküli zserbó elkészítése:

      1. A diót darálljuk le, és keverjük hozzá a porcukrot,(mézet) és annyi lekvárt, hogy összeálljon krémesen.
      2. A kekszet rakjuk ki szorosan tepsiben( 20×35)
      3. Kenjük rá a diós-lekváros masszát
      4. Rétegezzük még ugyanígy 2x
      5. Az utolsó kekszrétegre készítsünk csokimázat.
      6. Vízgőz fölött olvasszunk fel 10 dkg étcsokit, és keverjünk hozzá 3 ek. olajat, keverjük el és mehet a sütire.
      7. Hűtőben 1 éjszaka alatt átpuhul és lehet learatni a sikert érte!

      Jó étvágyat!

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Esetleg ez a receptem is érdekelhet Téged>Banános-csokis kevert sütemény

    • Házi rétes főkép
      Házi rétes

      Házi rétes készítése

      A vékonyra húzott házi rétes készítése profiknak és mamáknak való feladat, gondolják sokan, hisz a tészta szakadásmentes húzása valóban nem egyszerű, de nem is olyan dolog, amit ne tudnál megcsinálni. Sokféle rétestészta van, mindenki másra esküszik. Sokan tévesen úgy gondolják, réteslisztből kell készíteni, pedig nem feltétlenül, sőt. Rugalmas, jól húzható tészta finomlisztből készül. Ha mindent jól csináltál, akkor hajszálvékonyra tudod húzni, amit aztán kedvedre dúsíthatsz édes vagy sós töltelékkel.

      Mire kell figyelni, hogy ne szakadjon a házi rétes tésztája?

      Ahogy már említettem, a liszt fajtája és minősége kulcsfontosságú, de van más is, amire figyelni kell.

      • Sertészsírt vagy olajat használj
      • A terítőt mindig szórd meg liszttel, így a tészta nem fog leragadni.
      • Húzás előtt a kezedet is olajozd/zsírozd be.
      • Mindig a tenyereddel vagy kézfejeddel húzd a tésztát, ne az ujjhegyeddel, mert akkor szakadni fog.
      • A húzás mindig kis lépésben történjen, ne siess vele.
      • A kihúzott tésztát töltés előtt locsold meg zsiradékkal és tejjel higított tejföllel erre azért van szükség, hogy a tészta ne száradjon ki, szaftosabb lesz és rugalmas marad.
      • A zsiradékot csorgasd, ne kend, mert a tészta érzékeny, elszakadhat.
      • Az ízlésed szerint megtöltött rétest először óvatosan, a kezed segítségével tekerd, a továbbiakban a terítő segítségével csavard.

      Hozzávalók:

      • 80 dkg finomliszt (BL 55)
      • 6 dkg sertészsír vagy egy ek olaj
      • 5 dl langyos víz
      • 1 ek. ételecet (10%)
      • 1 tk só
      • 10 dkg olvasztott sertészsír vagy olaj a kenéshez)

      Házi rétes elkészítése:

      1. A hozzávalókat mérjük keverőtálba, kézzel vagy géppel dagasszuk hólyagosra, addig, amíg a tészta elválik az edény falától. A tészta kidolgozásánál mindig langyos legyen a víz, véletlenül se forró, mert akkor nem lesz jó a tésztánk.
      2. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, gömbölyítsük ki, majd tegyük kiolajozott tálba.  A tészta tetejét is kenjük meg olajjal, majd fedjük le és hagyjuk legalább 1 órát állni. (Én legalább másfél órát hagytam, akkorra igazán összeérik a tészta, és gyönyörűen húzgálható lesz.)
      3. Pihentetés után a tészta húzása következik. Az étkezőasztalra terítsünk tiszta terítőt, szórjunk rá lisztet, majd a tésztát helyezzük a közepére.(2 adagra osztva először az egyik felét)
      4. A tésztát kezdjük el kihúzni, óvatosan, a kezünket tegyük a tészta alá és húzogassuk az asztal szélei felé, egyenletesen. A nyújtásnál domború kézfejjel nyúljatok a tészta alá és nyújtsátok folyamatosan, magatok felé. A közepétől induljatok, hogy a közepe minél vékonyabb legyen, hiszen ahhoz, már nem tudtok a későbbiekben hozzáférni. A tésztának olyan vékonynak kell lennie, hogy ha újságot tennénk alá, olvasni tudjuk. Nem baj, ha a tészta elszakad, a legfontosabb, hogy vékony legyen, mert minden vastagabb részt érezni fogsz a harapásnál.
      5. A vékony, kihúzott tésztát töltsük meg édes vagy sós töltelékkel, a kihúzott tészta lelogó részeit szakítsuk le, gömbölyítsük és adjuk a következő tésztához. tekerjük fel, utána indulhat a sütés.

      A töltelékhez

      • 25 dkg mák
      • 1 kg alma
      • 2 ek cukor (ízlés szerint)
      • 3 ek olvasztott zsír,
      1. Miközben a tészta pihent, elkészítjük a tölteléket is. A darált mákot elkeverjük annyi cukorral, amitől kellemesen édes lesz, az almákat lereszeljük, megcukrozzuk. További zsírt olvasztunk.
      2. Az összeállításhoz, spricceljük meg zsírral a tésztát, locsoljuk is be a tejjel higított tejföllel majd szórjuk meg mindenhol mákkal (módjával), és szórjuk rá a lereszelt, kinyomkodott almát. Ez nagyon fontos! Esetleg még szórjuk meg cukorral, majd következik a tekerés.
      3. Minden oldalát egy cseppet hajtsuk fel a tésztának – miután levágtuk a vastag széleket. (Ezeket újragyúrva, kicsit megint pihentetve nyújthatjuk megint) Épp csak 2-3 centit, hogy ne essen ki a töltelék.
      4. ha téglalap alakúra nyújtottuk , akkor a hosszabb oldalt fogva kell feltekerni Majd a végén kívülről is kenjük meg tejföllel. Sarkallatos pont, hogy ne egy csíkba halmozzuk fel a tölteléket, majd tekerjük fel vastagon a tésztába, hanem egyenletesen elosztva mindenhová, így a tészta mindenhol szép vékony marad.
      5. A rétest a tepsi méretéhez igazítva vágjuk, és tegyük bele.
      6. Előmelegített forró sütőbe dugjuk, és ha száradni látjuk, mindig kenjük be zsírral, ez fontos pontja a sütésnek, különben száraz lesz a rétesünk. Kb. fél óra alatt készül el.

      Grízes-meggyes töltelék:

      • 20dkg búzadara
      • ízlés szerint cukor
      • pici fahéj
      • 1üveg magozott meggybefőtt
      • tejföl
      1. Serpenyőben kevés zsiradékon átpiítunk 2 dl búzadarát.
      2. Rá öntünk 2 dl forró vízet,cukrot, sót, fahéjat, ezekkel összekeverjük, lehúzzuk a tűzről és fedővel letakarjuk kb. 20 percig. Nem szabad a fedőt levenni, nem kell kevergetni, tökéletes gríz lesz.
      3. Keverjük a kész darához a lecsöpögtetett meggyet, a továbiakban ugyanúgy járjunk el mint az almás-mákos tölteléknél.

      Készítés képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Szívesen készítesz igazi régi receptekből süteményt? Akkor ez is tetszeni fog Neked>>Mézes krémes

    • túrós pogácsa
      Apró sütemények

      Túrós pogácsa

      A túrós pogácsa receptem nem a legolcsóbb változat, de én mégis gyakran elkészítem, mert nagyon-nagyon finom és pontosan a benne levő túró, saj és vaj kombó miatt nem fog kiszáradni, napokig fogyasztható anélkül, hogy porzana a szánkban!

      Nincs vele sok macera, egyszerűen össze kell csak dolgozni , kiszaggatni és megsütni, az illat konyhában sütéskor már jelezni fogja, hogy micsoda istenifinomságra készülhetünk! Legyen szó vendégvárásról vagy csak egy sima nassolásról, egy jó pogácsa mindig jól jön.

      Természetesen én most is dupla adagból készítettem el, és 130db pici pogim lett, vagyis a megadott mennyiségből kb. 60-70 darabra készüljetek, persze függ attól a darabszám, hogy mekkora pogácsa szaggatóval dolgoztok!

      Hozzávalók:

      • 25 dkg túró (Érdemes a krémesebb változatot használni)
      • 25 dkg vaj vagy margarin
      • 25 dkg liszt+ szóráshoz
      • 10 dkg trapista reszelt sajt
      • 1 tojás
      • 25 dkg friss élesztő( vagy 1 csomag granulátum)
      • 1 1/2 tk só

      Tetejére:

      • 1 tojás
      • 10 dkg reszelt trapista sajt

      Túrós pogácsa elkészítése:

      1. A túrót egy tálba tesszük, nagy lyukú reszelőn keresztül belereszeljük a hideg vajat, hozzáadjuk a lisztet, a kis lyukú reszelőn lereszelt sajtot, a tojást, belemorzsoljuk az élesztőt, sózzuk, és az egészet tésztává gyúrjuk a kezünkkel. Egy kicsit ragyacsos tésztát kapunk, ha nem áll össze, mehet hozzá még egy kevés liszt.
      2. Lefóliázzuk/letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük. 
      3. A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, késsel vékonyan csíkozzuk.(nem muszáj, csak mutatósabb lesz)
      4. Egy 3 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kis pogácsákat szaggatunk belőle. A leesett darabokat könnyedén összedolgozzuk újra és kiszaggatjuk.
      5. Tepsire sorakoztatjuk, hagyjuk még 20 percet kelni, majd lekenjük a tetejét a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal.
      6. Közben előmelegítjük a sütőt 180°C és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

      Jó étvágyat!

      Túrós pogácsa készítése képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Tökéletes kiegészítője egy tartalmas levesnek, vagyis ebédre is elkészítheted, akár ezzel a receptemmel>>Lencsegulyás sertéshúsból

    • Hólabda torta készítése
      Klasszikus torták

      Hólabda torta bármilyen alkalomra

      Hólabda torta lett a választásom a kis menyem születésnapjára, mert karácsonykor is nagy kedvenc és a leggyorsabban eltűntetett sütemény szokott lenni. Szerencsére tortának készítve is nagy sikere volt, szerintem mutatós is, és a készítése-díszítése sem tartott órákig!

      Nagyon-nagyon finom lett, ezért biztosan többször is fogom sütni! Az adagok egy 26cm-es tortaformára vannak megadva, ezért ha kisebb tortácskát készítenél (18cm-es formában) egyszerűen csak felezd meg a hozzávalókat!

      Hozzávalók:

      A tésztához:

      • 8 tojás
      • 24 dkg kristálycukor
      • 20 dkg finomliszt
      • 4 dkg holland kakaópor
      • 1 csomag sütőpor

      A krémhez:

      • 7 dl tej
      • 5 csapott evőkanál finomliszt
      • 30 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
      • 20 dkg porcukor
      • 2 evőkanál rumaroma (ha gyerekek nem esznek belőle, akkor inkább 2 evőkanál rum)
      • 1 csomag vaníliás cukor
      • 6 evőkanál kókuszreszelék

      A tetejére+oldalára:

      • 10 dkg étcsokoládé
      • 2 ek olaj
      • kb 5-6 dkg kókuszreszelék az oldalára

      Hólabda torta készítése:

      1. A sütőt előmelegítjük 165 fokra.
      2. A tojásokat (nem kell kettéválasztani) a kristálycukorral felverjük habosra (fehéredésig). Ne sajnáljuk az időd rá!
      3. Hozzá szitáljuk a liszt, kakaópor, sütőpor keverékét és simára keverjük a tésztát.
      4. A tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a tésztamasszát – elegyengetjük. 
      5. Az előmelegített 165 fokos, légkeveréses sütőben kb. 45-50 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet – végezzünk tűpróbát!)
      6. A megsült tésztát még forrón (konyhakesztyűben) borítsuk ki egy süteményrácsra és hagyjuk teljesen kihűlni!
      7. A krémhez egy lábasban keverjük simára a lisztet a tejjel, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrítsük be (amikor már bugyborékol, jó lesz). Folpackot rásimítva, hogy ne bőrösödjön a krém hűtsük ki a krémet teljesen!
      8. A vajat a porcukorral habosítsuk ki, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a rumaromát vagy rumot, majd keverjük össze a lisztes/tejes főzött krémmel. Habosítsuk ki ezt a krémet is. A krémből vegyünk ki egy keveset… annyit, amennyi elég lesz az oldalát körbekenni. A nagyobb rész krémhez pedig keverjük bele a 6 evőkanál kókuszreszeléket. Mindkét krémet tegyük be a hűtőbe dermedni minimum 2 órára, mert ekkor még nagyon lágy a krém, nem lehet szépen körbekenni, megtölteni vele a tortát.
      9. A kihűlt tésztát recés késsel vágjuk három egyforma szeletre, majd töltsük meg a tortát a kókuszos krémmel.
      10. A sima krémmel (amibe nem tettünk kókuszreszeléket), kenjük körbe a torta oldalát, majd panírozzuk be kókuszreszelékkel.
      11. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, keverjük simára az olajjal, majd vonjuk be vele a torta tetejét. Végül díszítésként tegyünk rá akár mint én rafaello golyókat, vagy bármilyen általunk kitalált díszítést.

      Jó étvágyat!

      Tipp: A tortát 18 cm-es tortaformában is el lehet készíteni – ebben az esetben minden hozzávalót felezve számoljunk!

      Hólabda torta készítése képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Esetleg ez a receptem is érdekelhet Téged>>Diótorta