Lecsó bográcsban recept képekkel
Lecsó bográcsban készül nálunk a leggyakrabban nyáron, akár magunknak, akár nagyobb társasággal jövünk össze. Nagy különbség nincs a lábosban főzött és bográcsos változat között, ám a közös munka és eredmény a szabadban eltöltött idő, sokkal finomabbá teszi.
A lecsó klasszikus magyar ételünk, igazi nyári kedvenc, zöldségragu, tulajdonképpen egyfajta paradicsom-paprika pörkölt.
A lecsó alap receptet készítettem, de számos variációban elkészíthető,függően attól, hogy milyen alapanyag található éppen a hűtőszekrényben, illetve miként szeretnénk gazdagítani.
A legnagyobb viták és egyet nem értések vannak az „igazi” lecsóról. Egy klasszikus Váncsa-idézetnél jobban nem fejezi ki semmi: „a lecsó az, mit a készítője annak szán”. Ezenfelül pedig mindegyik szakács meg van győződve arról, hogy az ő receptje a legjobb. Magam is így gondolom, ezért én a saját egyszerű változatomat fogom közzé tenni.
Olyannyira sokféle változatban létező ételről beszélünk, hogy még nevének eredete sem teljesen tisztázott. Ezzel együtt annyi megállapítható, hogy maga a „lecsó” szó az 1930-as évek táján keletkezett, legalábbis ekkor tűnt fel először. A kibontakozó magyar konzervipar szárnyain nemcsak országosan terjedt el ez a név, hanem a környező országokban is ismertté vált.
Minden ételre igaz, de a lecsóra különösen, hogy a legjobb eredményhez nem elég a megfelelő recept kiválasztása, a legkiválóbb alapanyagokra is szükség van. Ehhez elengedhetetlen, hogy a lecsót a hozzávalók szezonjában főzzük. Az illatos, napérlelte zöldségek ízétől lesz igazán finom a lecsónk, ezt a kényszerérett zöldségek nem adják meg.
Lecsó bográcsban elkészítéséhez szükséges alapanyagok:
- 2 kg lecsó paprika
- 4-5 fej vöröshagyma
- 5 db paradicsom
- 2 nagy ek. zsír (szerintem a jó lecsó alapja a zsír!)
- 2 ek. pirospaprika
- 1 ek. só
- 2 db zöldpaprika (opcionálisan erős ha szeretjük a csípőset)
Lecsó bográcsban elkészítése lépésenként:
- A vöröshagymát összekockázzuk, nem kell apróra. A paprikát megmossuk, lekarikázzuk, csumát kivágjuk. Sokan nem szeretik a magházat felhasználni, szerintem nagyon finom, én mindig bele karikázom azt is, csak a zöld csumát szárral dobom ki.
- Paradicsomot ha nem szeretjük a héját, leforrázzuk, meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk. (Én nem teszem, csak négybe vágom mosás után)
- Zsiradékot a bográcsban elkezdjük melegíteni és hozzátesszük a hagymát. Megdinszteljük egy kicsit. Teljesen nem kell, majd a többi zöldséggel együtt
- Hozzátesszük a paradicsomot, ami segít a levével, hogy ne égjen le és mehet a lecsó paprika és zöldpaprika is. Hozzáadjuk a sót és kb. 30-40 percig együtt rotyog, ne felejtsünk el többszőr belekeverni.
- Ha megfőtt a lecsó, legvégül hozzárakjuk a pirospaprikát. (Ha nem szeretitek, nem muszáj, mi így szoktuk)
- Jól összekeverjük, pár perc múlva kész a lecsó bográcsban!
Jó étvágyat és kellemes időtöltést a készítéséhez!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szívesen főzök a szabadban, nézd meg a lekvárt is bográcsban készítettem!