tészták,  vacsorára ötletek

Tortilla készítése házilag

A tortilla készítése házilag egy olcsó gyors megoldás és cseppet se gondold, hogy ha nem a bolti tökéletes kerek forma a végeredmény, az nem lesz szép tálaláskor. Véleményem szerint sokkal gusztusosabbak a kicsit „tökéletlen” külsejű saját sütések, mint a formára milliméter pontosan egyforma áruházi termékek.

Mennyi időt vesz igénybe a tortillakészítése házilag

Elkészíted egy óra alatt és ebben benne van a töltelék készítése is. Nagyon egyszerű lesz a recept, hidd el konyhatudomány nélkül el tudod készíteni és a siker is meglesz!

Tortilla lapok hozzávalói és receptje:

  • 50 dkg liszt (lehet felesben kenyér vagy teljes kiőrlésű a sima lisztel-BL55 keverve)
  • 1 tk só
  • vaj 4 dkg
  • olaj 4 tk.
  • 2 dl jó meleg víz
Tortilla házilag, tészta összegyúrása
tészta összegyúrása

A lisztet (liszteket) egy tálba szitáljuk, belekeverjük a sót. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és az olajat. A zsiradék lehet csak vaj (80dkg) vagy csak olaj (8 tk). Végül a jó meleg vízzel összedolgozzuk. Fontos, hogy a víz meleg legyen, ettől lesz majd hajtható a tortilla lap, így nem fog törni.

A tésztagombócot 10 percig állni hagyjuk, ettől szép homogén lesz, könnyebb vele dolgozni. Mérleg segítségével 8 egyenlő részre osztjuk kis gombócokra. Ha nem számít hogy nem egyforma, szemmel is eloszthatod.

Tortilla tésztagombócok nyújtása
tésztagombócok nyújtása

Nagyon könnyű a gombócok kinyújtása. Semmit nem kell alátenni, látod én a tiszta munkalapon dolgozom, nem fog leragadni. Legalább 1mm vékonyra nyújtsd ki, nem baj ha nem tökéletes a forma. Én a sütéshez az elektromos óriás palacsinta sütőt használtam, de bármilyen tapadásmentes serpenyő megfelel. Szárazon sütjük közepesen forró felületen. Mindkét oldalt kb. 3-4 percig hagyjuk sülni.

Tortilla sütése
tortilla sütése itt 4-es fokozaton az 5-ből

A megsütött tortilla lapokat egyből vizes konyharuhába takarjuk, így szépen puhul majd a saját gőzében. Rakhatjátok egymásra őket ahogy sülnek.

Tortilla készítése házilag, konyharuhába sütés után
konyharuhába sütés után

Ha elkészült a házi tortillánk, eldönthetjük, hogy mire használjuk fel. Ha eltennétek későbbre, hűtőben is eláll 2-3 napig. Ha frissen szeretnétek kisütni tálalás előtt a hűtőben napokig tartható a nyers tészta.

Ha szeretnél többet tudni erről a népszerű lepényről, itt olvashatsz róla:

A tortilla a spanyol nyelvterületek tradicionális étele…

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük