Csavaros kakaós kalács Jucustól
A csavaros kakaós kalács Jucus saját receptje..volt, mivel így már mi is el fogjuk tudni készíteni. Egy egyszerű dagasztott tészta alapunk van, a végleges formáját egy kis rafinációval fogjuk kialakítani. Pontosan mutatom és írom, hogy mit csinálunk, de ne aggódjatok, egyszerű lesz, menni fog!
Csavaros kakaós kalács hozzávalói:
Két tésztát állítunk össze, ezért mindenből duplázunk külön tálban.
Az élesztőt egyben futtassátok fel a tejjel, csak felezzétek el.
- 5 dkg élesztő(szárazból 2 csomaggal)
- 3 dl langyos tej egy tk.cukorral, ebben fut az élesztő
- 2x 40 dkg liszt(B55)
- 2×5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 2x csipet só
- 2x 6 dkg cukor
- 2 evőkanál kakaópor, egy kevés vízben kikeverve (csak az egyik tésztához kell)
Ebből a mennyiségből két rúd kalácsunk lesz.
Készíthetitek a megadott mennyiséget egyben is és felezés után hozzá dolgozzátok a kakaós masszát. Jól kidagasztjuk a tésztát és kelesztjük letakarva maximum egy órát. Ha jó idő van a konyhádban fél óra is elég lesz.
Ha duplájára keltek a tészták, mindkettőből egyformán elfelezve gombócokat készítünk.
A négy gombócot felváltva kinyújtjuk kb. 5 mm vékonyra. Egy fehér majd egy kakaós lapot teszünk egymásra, ez a két kalács alapja.
Csatlakozz a facebook csoportomhoz, hogy értesülj a legfrissebb receptjeimről!
Elkezdjük feltekerni a két egymáson fekvő tésztalapot, úgy 1/3-ig. A maradék részeket kb centinként felvágjuk a tekerésig. Ezeket a csíkokat egyesével összecsavarjuk.
A csavarásokkal körbetekerjük a kalácshengerünket, szép sorban szorosan. Sütőpapírra tepsibe tesszük és kelesztjük 20 percet.
180C°-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Mint minden kelesztett tésztának, a csavaros kakaós kalácsnak is a lelke a hőmérséklet. A liszt is legyen behozva hideg helyről felhasználás előtt egy órával legalább. Minél melegebb helyen kelesztünk, annál rövidebb idő alatt fog a tészta beindulni, ezáltal az elkészítési idő is megfeleződhet.
Jó étvágyat!
Érdekel a tojás nélküli mákos kalácsot receptje?