croissant receptek

  • croissant receptek

    Croissant egyszerűen Jucustól

    Ez a croissant recept egy egyszerűsített változata az igazi francia recepthez képest, de a végeredmény szerintem meggyőző! Könnyű lesz, kívül ropogós és lágy tésztájú a belseje! Ez az amit egy croissanttól várunk!

    A tésztához nincs szükség semmilyen különleges hozzávalóra. Egyszerű, minden célra felhasználható finomlisztből készül, nem kell speciális liszt hozzá, de a vaj és a rétegezés fogja különlegessé, vagyis croissanttá tenni. Kíváló önmagában fogyasztva, de félbe vágva szendvicsalapnak is használhatjuk!

    Hozzávalók:

    • 3 és fél bögre liszt
    • 1 tojás
    • 2 dkg élesztő
    • 5 dkg vaj
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 4 ek. cukor
    • egy csipet só
    • 1,5 dl tej
    • 1,5 dl víz
    • 20 dkg reszelt sajt

    Croissant elkészítése:

    A tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

    Croissant élesztős tej

    A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tojást, vaníliás cukrot, cukrot, pici sót, az élesztős tejet, és a vizet. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva kelesztjük 1 órán át.

    Croissant tészta összeállítása
    Croissant tészta összeállítása

    Ha szépen megkelt, 4 egyenlő gombócot formázunk. Egyesével kinyújtjuk egyforma méretűre őket.

    croissant recept gombócok
    gombócok

    Az első lapra ráreszeljük vagy megolvasztva kicsit rákenjük a vaj felét, majd a sajt felét is egyenletesen rászorjuk.

    roissant recept gombócok összeállítása 1.
    gombócok összeállítása 1.

    Rátesszük pontosan a második lapot és a széleinél kicsit körbenyomkodjuk, majd a második lapot is körbeszórjuk de már csak a széle mellett sajttal. Következő rétegeket megismételjük, ahogy az első kettőnél. Berakjuk a hűtőbe egy fél órára, majd sodrófával összenyújtjuk jó vékonyra.

    croissant recept gombócok összeállítása
    gombócok összeállítása 2.

    A tésztát felszeletetljük mint a pizzát 16 egyenlő részre. Feltekerjük szorosan, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. A zárócsücsök mindig alulra kerüljön, hogy sütés közben ne nyíljanak fel a kiflik.

    croissant recept cikkek
    croissant tészták cikkekre vágása, feltekerése

    Ha sütőlapra került az összes croissant, hagyjuk további 20 percet még kelni, közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Sütés előtt felvert tojással kenjük le a felületüket, hogy szép pirosak és ropogósak legyenek. Kb. 15 perc alatt készre sütjük.

    croissant recept tepsiben
    Tepsiben kelesztjük 20 percet sütés előtt
    croissant recept megsült
    croissant megsült

    A croissant olyan sokoldalúan használható, hogy az egész család elkészítheti kedvére belőle a reggelit. Lehet szendvicsként megtölteni, vagy édesen nutellával, lekvárral is isteni finom. Ha elő szeretnél készülni, hogy reggelire csak meg kelljen frissen sütni, a tepsit tedd hűtőbe, reggel egy 1 órára rakd ki szobahőmérsékletre és mehet a sütőbe tojáskenés után.

    Croissant szendvics

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Készíts hozzá saját eperlekvárt, ITT mutatok neked 3 egyszerű és különleges receptet hozzá!