Zöldségből készült ételek

Zöldségből készült ételek receptjeit tartalmazza a kategória. Készíthetők főételek, és köretek.

  • vacsorára ötletek,  Zöldségből készült ételek

    Fokhagymás padlizsánkrém recept

    A padlizsánkrém (vagy más néven babaganús vagy baba ghanoush) egy közkedvelt közel-keleti étel, amely padlizsánból készül. Gyönyörű padlizsánokat lehet kapni: fényesek, feszes héjúak és nagyon lilák. Ami a legjobb, hogy picik, és ez a méret a legalkalmasabb arra, hogy jó alaposan odaégessük. Igen, oda kell égetni őket, a padlizsán ugyanis akkor a legfinomabb, ha kívül enyhén megég.

    Ez egy alap recept, hiszen ízvilágban mindenki másra esküszik. Lehet játszani az ízesítéssel-ízekkel, akár a hagyma mennyisége, bors és más fűszerek használatával.

    padlizsánkrém padlizsánok

    Íme egy egyszerű fokhagymás padlizsánkrém recept:

    Hozzávalók:

    • 2 közepes méretű padlizsán
    • 1 fej hagyma
    • 3-5 gerezd fokhagyma
    • 1 ek. majonéz
    • 2 evőkanál citromlé
    • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
    • Só ízlés szerint

    Elkészítés:

    1. A padlizsánokat alaposan mossuk meg, szúrkáljuk meg pár helyen, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon. Süssük meg sütőben amíg a héjuk megfeketedik és a húsuk puha lesz. Ez lehetővé teszi, hogy a padlizsánban lévő folyadék eltávozzon, és az íz koncentrálódjon.
    2. Ha a padlizsánok készek, hagyjuk őket kihűlni egy kicsit.
    3. Hámozzuk meg a padlizsánokat, majd vágjuk apró darabokra.
    4. Egy aprítógépben vagy turmixgépben daráljuk össze a padlizsánt és a fokhagymát. A hozzávalókat alaposan keverjük össze.
    5. Adjuk hozzá a citromlevet, az olívaolajat, sót és a majonézt, majd folytassuk a turmixolást, amíg a krém sima és egyneművé válik.
    6. Kóstoljuk meg, és szükség esetén adjunk hozzá több citromlevet vagy sót az íz szerint.
    7. Tálaljuk a padlizsánkrémet egy tálban, díszítsük friss petrezselyemmel vagy korianderlevéllel. Opcionálisan szórhatunk rá egy kis paprikát is a díszítéshez.
    8. A padlizsánkrémet friss pitával, chipsszel, zöldséghasábokkal vagy akár pirítóssal is tálalhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok!

    Padlizsánkrém

    Télire padlizsánkrém elrakása:

    Steril üvegekbe kanalazzuk, a tetejére pici olívaolajat öntünk, ami elzárja a krémet az oxigéntől. Az üvegre celofánt teszünk, arra egy kevés tartósítót szórunk, és még egy celofánt rakunk, amire jöhet a kupak. A lezárt üvegeket vizes dunsztba tesszük, felforraljuk, és abban hagyjuk kihűlni. 

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Érdekelne egy egyszerű cukkini tócsi recept? Érdemes ezt is elkészítened egy vacsorára!

  • Egyszerű cukkini tócsi főkép
    Zöldségből készült ételek

    Egyszerű cukkini tócsi recept

    Az egyszerű cukkini tócsi nagyon hasonlít a hagyományosan burgonyából készült tócsihoz (lapcsánkához). Nálam a burgonyás tócsi téli étel, a cukkini tócsi viszont kifejezetten nyári változat (bár télen is elkészíthető). Rengeteg helyről beszerezhető szezonjában, egyébként is egészséges zöldség, érdemes minél többféle változatban beiktatni az étrendünkbe. Bár ez a zsiradékban sült forma a kevésbé egészségesek közé tartozik, mégis nagyon jól esik akár hűs tejföllel, vagy feltétként főzelékhez.

    Íme egy egyszerű cukkini tócsi recept:

    Hozzávalók:

    • 2 közepes méretű cukkini
    • 2 tojás
    • 3 evőkanál liszt(lehet több, amennyit felvesz)
    • 2-4 gerezd fokhagyma (opcionális)
    • Só és bors ízlés szerint
    • Növényi olaj a sütéshez

    Egyszerű cukkini tócsi elkészítése:

    1. Vágjuk le a cukkini két végét, de nem hámozzuk meg,nagylyukú reszelőn reszeljük le.
    2. Nagyjából egy teáskanálnyi sóval sózzuk meg a reszelt cukkinit, majd hagyjuk állni 15 percig, hogy a felesleges nedvesség kioldódjon belőle. Ezután nyomkodjuk ki a nedvességet a cukkiniből.
    3. A kinyomkodott cukkinit tegyük egy tálba.
    4. Adjuk hozzá a tojást, a lisztet, opcionálisan adhatunk hozzá apróra vágott fokhagymát, sót és borsot ízlés szerint. Az állaga egy lágy, formáját megtartó, de ne csöpögős massza kell hogy legyen. Az sem jó, ha túl híg, mert sütés közben széteshet, de az sem jó, ha túl kemény és szinte szaggatni kell.
    5. Egy serpenyőben hevítsünk fel elegendő növényi olajat közepes lángon.
    6. Nagyobb kanállal tegyünk a serpenyőbe adagokat a masszából, és formázzuk őket lapos korongokká.
    7. Süssük mindkét oldalát aranybarnára, és tegyük papírtörlőre, hogy felszívja az olajat.
    8. Tálaljuk friss zöldségekkel vagy tejföllel.

    Képekben az elkészítés folyamata:

    Jó étvágyat!

    Az egyszerű cukkini tócsi kiváló ötlet, hogy kiváltsd a már megunt rizs-krumpli köretet, bármilyen húshoz nagyszerűen passzol! Még egy ötlet! Feldobhatod a rántott húst, ahol a panírozás helyett a lisztbe forgatott hússzeleteket, ebbe a masszába mártod, és így sütöd ki! Sokkal tartalmasabb, laktatóbb lesz és isteni ételt varázsolhatsz így!

    Rajongsz a kecsketermékekért? Készítenél egy isteni finom lángost kecske kefírrel? Találsz az oldalamon érdekességeket is a kecskehúsról!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/