Krémes tökfőzelék-nagymamám receptje alapján
A tökfőzelék elsősorban a felnőttek kedvence, emlékeim és tapasztalataim alapján a gyerekek nem szeretik. Ennek főképp a nagyüzemi főzés az oka, én sem szerettem, az oka, hogy ecettel és sok szanaszét gyülemlő kaporlevéllel készítették. A nagymamám főzeléke viszont megváltoztatta a véleményem,isteni finoman készítette.
Van két kis titok, amivel nagyon szerethető lesz a tökfőzelék. Az egyik a kefír,ami belefőzve megadja az enyhe savanyítást, krémességet. A másikat én találtam ki, hogy gyerekbaráttá tegyemezt az amúgy ízletes főételt. Lehet kapni papír teafilter, ami elég nagy ahhoz, hogy becsomagolva kerüljön a kapor a főzelékbe főzés alatt, így nem lesz tele a növény leveleivel az étel, viszont az íze ugyanúgy belefő.
Ha így készíted a tökfőzeléket, pillanatok alatt a gyerkőcökkel is meg lehet etetni!
Még egy apró trükk: Nem mondjuk ki a nevét. Sajnos a legtöbbüknek már kialakult az undorkép a tökfőzelék szóra, ezért mi „Tádé kedvenceként” tálaljuk az unokáknak. Ufgye mennyivel izgalmasabban hangzik? Próbáljátok ki remélem ti is sikerrel jártok vele!
Hozzávalók:
- 1 kg gyalult tök
- 2 ek zsír vagy olaj
- 1 fej vöröshagyma(nekem két kisebb volt)
- 2 dl kefír
- 1 ek liszt
- 2 dl tejföl
- 1 csokor kapor
- 1ek. pirospaprika
- só
Tökfőzelék elkészítése:
A tököt ha friss meghámozzuk, kimagozzuk,legyaluljuk, hagymát megpucoljuk. A kapor csokrot teafilterbe tesszük.
A felkockázott vöröshagymát a zsiradékon meginszteljük.
Pirospaprikát rászórjuk, elkeverjük, majd gyorsan rádobjuk a tököt, nehogy megégjen. Megsózzuk,hozzáöntjük a kefírt, beletesszük a kaporral megtömött filtert és lefedve hagyjuk főni.
Kevergetni kell időnként, hogy ne kapódjon le az alja, amíg szépen megpuhul saját levében.(1 dl vizet lehet aláönteni)
Jól elkeverjük a lisztet a tejföllel.
Ráborítjuk, megkeverjük, és szépen hagyjuk besűrűsödni a főzeléket. Kivesszük a kaprosfiltert, és elkészültünk.
A tökfőzeléket nálunk sertéspörkölttel tálaljuk, de nagyon finom hozzá a tükörtojás, sült oldalas, bármilyen sült hús is, de természetesen magában fogyasztva is isteni finom, selymesen krémes.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/