egyéb

Minden egyéb blogbejegyzésem a saját gondolataimat tartalmazzák, amihez nem tiudok külön kategóriát bnyitni, hiszen vegyes a témaköröm.

  • egyéb

    Mérgező a halloweeni tök belseje!

    Sokan nem tudják még, de bizony mérgező a halloweeni tök belseje, még ha nem is étkezésre szánjuk, gyermekeink kíváncsisága miatt nagyon kell vigyáznunk tökfaragás alatt, nehogy megkóstolják! Semmiképp nem elriasztásként szánom a cikkemet a témában, de mint oly sok haszonnövényünk esetében, a mindent a szemnek semmit a szájnak elvét kell követnünk.

    Ilyen tök-olyan tök..

    Mikor megérkezik az ősz, elkezdődik a tökszezon ideje is. Szerencsére egyre jobban válnak alapélelmiszerekké a tökök, évről évre fogyasztunk belőlük többet. Ez nagyon szuper, mivel a tökök tele vannak fontos tápanyagokkal, illetve vitaminokkal, nem utolsósorban még finomak is. Vásárlásnál viszont nagyon körültekintőnek kell lennünk, és csak arra a célra felhasználni a tököket, amire vettük, ugyanis amíg a sütőtökök általában nagyon finom csemegénk, addig a dísztökök már kis mennyiségben is hatalmas problémát okozhatnak!( Akár 1-2 falat)

    Mérgező a Halloweeni tök belseje 1.

    Magyarországon is hagyománya van a tökfaragásnak, a halloweeni ünnep megtartása is kezd bekúszni az életünkbe, főképp a gyerekek szeretik nagyon! Ezzel pedig a Halloween-i tökök népszerűsége is egyre népszerűbb, amik viszont nem ehetők. Ezek a tökök narancssárga színűek, alapvetően díszítési célokat szolgálnak. Magyarországon megtalálhatók 2-3 kilogrammos (Gomez F1), illetve nagyobb, 10-20 kilogrammos fajták (Cronus F1) is.

    Mitől mérgező a halloweeni tök?

    Azt nagyon fontos tudni, hogy mind a kettő, de még inkább a kisméretű, dekoratív fajták tartalmazzák az úgynevezett keserűanyagot, a Cucurbitacinokat, az íze eleve kellemetlenül keserű, ugyanakkor mérgezők is! Éppen ezért a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH), felhívást tett közzé, amiben felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy csak azokat a tököket egyék meg, melyeket étkezési célra árusítanak, a dísztököket semmiképpen se!

    A fogyasztókra nagy veszélyt jelent sajnos, ha a kereskedők nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termés fogyasztásra alkalmatlan. Éppen ezért, mindig legyünk körültekintőek, ha fogyasztásra szánt tököt szeretnénk vásárolni, inkább kérdezzünk az eladótól.

    Milyen panaszok jelentkeznek mérgezés esetén?

    A dísztökök toxikus vegyületeket, kukurbitacinokat tartalmaznak, melyek rendkívül keserűek, valamint hőkezeléssel sem veszítik el hatásukat, és fogyasztásuk már kis, néhány falat esetében is komoly, kellemetlen tüneteket okoz: gyomorgörcs, hányás, hasmenés, vagy akár kiszáradás formájában.

    Mérgező a Halloweeni tök belseje gyerekekre

    Ha mérgező a halloweeni tök belseje, hozzá sem érhetünk?

    Nagyon jó móka a tökfaragás, senki kedvét nem szeretném elvenni, mert kár is lenne kihagyni. Rengeteg növényünk van, amiben gyönyörködünk, de jól tudjuk, hogy fogyasztásuk mérgező. Ide kell sorolnunk a dísztököket-halloween tököket is, és kimondott kreatív célokra használni. A bőrünkkel érintkezve nem okoz mérgezést, az evésére kell figyelnünk, főképp kissebbekre jobban, akik kérdés nélkül vesznek még a szájukba bármit.

    Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Ha érdekelne egy nagyon finom sütemény, ami főzőtökből készül és a krémesre hasonlít, ide kattints a receptért>>Tökös pite

  • Tökfaragás eredménye
    egyéb

    Tökfaragás Halloweenre

    A tökfaragás egy hagyományos őszi tevékenység, amely kreatív és szórakoztató módja annak, hogy díszítsük az otthonunkat a Halloween vagy az őszi ünnepek alkalmából. Egy esős hétvége nálunk előrébb is hozta ezt a programot, de cseppet sem bánjuk, ha tönkre menne október végéig, hát újra neki állunk!

    A tökfaragás hagyományát leggyakrabban az amerikai Halloween ünnepéhez kötik, pedig Magyarországon is a régi időkre nyúlik vissza a története. A dolog érdekessége, hogy a 20. század eleji paraszti világban kifejezetten kedvelt volt Magyarországon a töklámpások készítése, amivel ijesztgették, heccelték egymást a fiatalok.

    Az első erről szóló történet, egészen Salamon király idejébe nyúlik vissza: László király, tartva a trónfosztástól, biztonsági okból a visegrádi vár tornyába záratta Salamon királyt. Az őröknek parancsba adták, hogy éjszaka töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy mindig szemmel tarthassák a rabot. A lámpások így a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „Fénylik, mint Salamon töke!” 

    Gyerekek kedvence lett a Halloveen

    Véleményem szerint semmi értelme azon rágódni, hogy miért ünneplünk Halloweent, miért majmoljuk Amerikát?! A gyerekek nagyon kedvelik és várják ezt a hozott ünnepet, imádják a játékos horror eseményt. Az ijesztő élmények csak akkor szórakoztatóak, ha a játék kontextusában hangzanak el. Vagyis a gyerekeknek félniükk kell, de biztosnak kell lenniük abban is, hogy biztonságban vannak, az egész csak játék. Az ijesztő dolgok biztonságos helyről való felfedezésével a gyerekek többet megtudhatnak arról is, hogyan reagálnak a félelem és a szorongás érzésére.

    A horrorisztikus dolgoknak tehát nem kell egyáltalán traumatizálnia a gyerekeket, főleg akkor, ha azok a saját korosztályuknak megfelelően vannak tálalva. Bár a Halloween eredetileg spirituális ünnep volt, ma már főként a szórakozásról szól. Az egyik hagyományos halloweeni időtöltés a töklámpás faragás. Némelyik vicces, de van, amelyik ijesztő, hát nálunk otthon ebben merül ki az élmény.

    Itt vannak lépések, amelyek segíthetnek a tökfaragásban:

    1. Válaszd ki a tököt: Válassz egy egészséges és szimmetrikus tököt, amely megfelel az elképzeléseidnek a méret és a forma tekintetében. A tököt választva figyelj a sima, száraz bőrre és a stabil talpára.

    2. Vágás előkészítése: Vágd le a tök tetejéről egy cikkszűrővel vagy egy erős, éles késsel a „skalpot”. Ezt a tetejét később majd fedőként használjuk.

    3. Tisztítás: Használj egy kanalat, hogy óvatosan eltávolítsd a tök belsejét és a magjait. Győződj meg róla, hogy a belseje teljesen üres legyen.

    4. Rajzolás: Rajzolj fel egy tervezett mintát vagy mintákat a tök bőrére egy filctollal, hogy a vágása egyszerűbb legyen. Bonyolultabb mintákhoz érdemes sablont készíteni, akár csak kinyomtatni egy mintát, amit ha ráragasztasz a tökre, egy éles késsel már át tudod vinni a felületére a követendő vonalakat, amit aztán filccel még meg is rajzolhatsz a tökön.

    5. Vágás: Használj speciális tökvágó készletet, vagy éles kis kést a rajzolt minta szerinti kivágásra. Legyél nagyon óvatos, hogy ne sértsd meg, mivel a tökfaragás során könnyű megcsúszni a késsel.

    6. Kreativitás: Próbálj ki különböző mintákat, formákat és stílusokat. Lehetséges, hogy akár több réteget is kivághatsz, amitől igazán 3D jellegű lesz a végeredmény!

    7. Megvilágítás: Helyezz egy gyertyát, LED gyertyát vagy egyéb világító eszközt a kivágott tök belsejébe. Az üreges tökből kisütő fény gyönyörű hatást hoz létre.

    8. Díszítés: Ha elkészültél a tökökkel, helyezd őket az otthonodnak megfelelő helyre. Lehetőség szerint kreatív módon rendezd őket, például asztalra, lépcsőre vagy udvarra. Mehetnek mellé további őszi vagy Halloween kiegészítők is!

    9. Vigyázz a biztonságra: Ha gyertyát használsz a tök belsejében, győződj meg róla, hogy ne maradjon felügyelet nélkül, és helyezd őket tűzveszélytől távoli helyre.

    10. Örülj az eredménynek!: Élvezd a kész tökök látványát, és oszd meg őket családoddal és barátaiddal.

    A tökfaragás egy nagyszerű alkotó tevékenység az őszi ünnepek idején, és lehetővé teszi, hogy kifejezze a kreativitást. A végeredmény egyedi és látványos díszei lehetnek az otthonodnak.

    Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Ha érdekelnek a kerti fűszernövények, talán érdekes lehet neked ez a cikk is>>Fűszernövények ültetése

  • BLOG,  Egészség,  egyéb

    A kecskehús előnyei a diétában!

    A kecskehús a legértékesebb diétás étel, amelyet sok nemzet fogyaszt. Az ókortól kezdve az orvosok a kecskehúst ajánlották, mivel az sok vitamint tartalmaz és jótékony tulajdonságokkal rendelkezik.

    Ezt a húsfajtát az is megkülönbözteti, hogy a szervezet rendkívül könnyen emészti, telíti a szükséges aminosavakkal és mikroelemekkel. A kecskehús különlegessége az is, hogy sokkal alacsonyabb koleszterin- és egészségtelen zsírtartalommal rendelkezik, ellentétben a hagyományos marha- vagy sertéshússal.

    Kecskehús

    Kecskehús íze

    A kiváló minőségű húsnak nem lesz idegen szaga és íze. Egy fiatal kecske húsa könnyen megkülönböztethető – világosabb, mint a bárány, és a zsír leggyakrabban fehér lesz.

    A kecsketejből készült termékek reneszánszukat élik, a tudatosan táplálkozók és a különleges ízeket kereső ínyencek egyaránt előszeretettel vásárolják a kecsketejet, illetve a belőle készült sajtokat, túrót, kefírt.

    A kecske a testtömeghez viszonyított tejtermelésben az élen áll (8-10x). Egy átlagos magyar kecske évente 250-400 liter tejet ad.

    Kecskehús tej

    A vakítóan fehér kecsketejnek számos egészségügyi előnye van a tehéntejjel szemben:

    • A kecsketejből készült élelmiszerek könnyen emészthetők és kevés allergén anyagot tartalmaznak
    • vitaminokban (A-, E-, K-, és C-vitamin) és ásványi sókban gazdag, létfontosságú aminosavakkal bőven ellátott nagy értékű tápanyagforrás
    • Migrén és stressz esetében is igen jótékony hatásúak
    • A kecsketej kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemőtáplálásban
    • fogyasztása remek rák elleni védelem is egyben
    • jót tesz a bőrnek
    • erősíti az immunrendszert és a csontokat

    A kecske természetéről pár gondolat:

    A kecskékről sok téves hiedelem terjedt el: igénytelenek, büdősek és hasonlók. Ez egyáltalán nem így van, sokminden függ a helyes tartásától!

    A kecskék meglehetősen játékos állatok, és nagyon szórakoztató nézni őket, amint egymást kergetik és fejelgetik. Ráadásul nagyon jól kijönnek a gyerekekkel is.

    A régi ismeretség miatt a kecskék a legelő többi állatához képest erősebben kötődnek az emberhez, állítólag a lovakhoz vagy a kutyákhoz hasonlóan kommunikálnak az emberrel. Nézésük elég kifejező, kecskevágásban járatosak szerint meglehetősen szemrehányóan néznek a késsel közeledő gazdára. Nem véletlenül mondja a kapatosan hazaérkező férj szúrós szemű feleségéről: néz, mint kecske a késre.

    Tápláléka fűfélék, zöldségek, virágok (de szinte mindent megeszik, kíváncsi természeténél fogva belekóstol minden növényi anyagba, amit ehetőnek érez köztük fém és karton dobozokba is)

    Ahogy az Agrárszektor írja, mondhatni, hogy csirkés és sertéses nemzet vagyunk, az említett húsfajtákon kívül marhát, libát, pulykát és olykor-olykor nyulat, halat fogyasztunk, de aligha hallottuk valakitől azt, hogy kecskehúst evett ebédre/vacsorára. Ha húsról nem is beszélhetünk, tejről és tejtermékekről annál inkább. Amennyire nem „divat” a kecskehús, annál inkább trendibb a kecsketej, kecskesajt és a kozmetikumok is.

    Kecskehús sütése

    Az emberek évezredek óta fogyasztják a világ számos részén.

    Az olyan országokban, mint India, Pakisztán és Banglades, ahol a lakosság nagy része nem engedheti meg magának a marha- vagy csirketermékeket, a kecskehús nagyon alacsony áron kapható.

    A kecskehús bizonyos kultúrák étrendjében is fontos szerepet játszik, mivel több vasat tartalmaz, mint más húsfajták.

    A kecskének nincs olyan része, amelyet ne lehetne hasznosítani. Íz és kalóriatartalom szempontjából a kecskehúst gyakran hasonlítják a bárányhúshoz. Mindkettő közös vonásokkal és sok különbséggel rendelkezik. Mindkét fajta diétás étel, különösen fiatal kecskék esetében, de a kecskehús sósabb íze van, mint az édes bárányé.

    Kecskehús bontási egységek és előnyös felhasználásuk:

    • Comb: egybesütve, párolva, szeletelve.
    • Gerinc: karaj egybesütve, szeletelve, frissen sültnek, rántva.
    • Vesepecsenye: rántva, töltve, egybesütve.
    • Nyak: sütve, tokánynak, pörköltnek.
    • Karaj: egybesütve, szeletelve, frissensültnek, rántva.
    • Szegy: sütve, töltve.
    • Lábak, fej: főzve, forrázva
    • Máj: sütve.

    Az íze miatt is érdemes kecskét fogyasztani, de mindig hártyázzuk le felhasználás előtt alaposan. Ha sütjük a húst, érdemes 2-3 nappal előtte bepácolni, fokhagymával és szalonnával megtűzdelni, főleg az idősebb állatok húsát. Így a kicsit édeskés hús puhább, ízesebb, porhanyósabb lesz.

     A kecskehús a következő anyagokat tartalmazza:

    1. B-vitamin1, BAN BEN2, BAN BEN3, BAN BEN4, BAN BEN5, BAN BEN6, BAN BEN9, BAN BEN12, E, N.
    2. Ásványi anyagok: kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, klór, kén, jód, mangán, króm, fluor, molibdén, kobalt, nikkel és ón.
    3. Alapvető és nélkülözhetetlen aminosavak.
    4. Fehérjék – 39,1 / 100 g termék.
    5. Zsírok – 28,6.

    A gazdag és egészséges összetétel, kellemes íz és finom állag mellett a kecskehús nem érinti a parazitákat, ami még inkább a fogyasztása melletti érvként említendő!

    Kíváncsi vagy én miért készítek kecske kefírből lángost?

    Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  • egyéb

    Általános konyhai mértékegységek

    Az általános konyhai mértékegységek nagyon jól jönnek, ha elromlik a mérleg, lemerül benne az elem, vagy csak egyszerűen sietünk és nem annyira lényeges, hogy minden grammra vagy milliliterre stimmeljen. Ilyen esetekben pontos mérés, illetve mérleg nélkül kell valahogy meghatározni, hogy a receptekben szereplő alapanyagokból mennyit is használjunk.

    A mérés, mérleg nélkül is megoldható és viszonylag pontosan meghatározható, hogy egy csésze, bögre vagy evőkanál liszt, cukor, só, tej, stb., mégis mennyi dekagramm (dkg), gramm (g), illetve milliliter (ml). Ebben nyújt kis segítséget ez az oldal, ahol megtalálható, néhány, gyakran használatos általános konyhai alapagyag, mérleg nélkül is meghatározható mennyisége.

    Általános konyhai mértékegységek

    Általános konyhai eszközeinkkel így számolhatunk:

    • 1 ml 15 csepp 1 g
    • 1 teáskanál (tk) 5 ml 5 g
    • ½ tk 2,5 ml 2,5 g
    • 1 evőkanál (ek) 15 ml 15 g
    • ½ ek 7,5 ml 7,5 gÁ
    • 1 cup (bögre) 250 ml 250 g
    • ¼ bögre 60 ml 60 g
    • ½ bögre 125 ml 125 g
    • ¾ bögre 180 ml 180 g

    Kanalak

    1 teáskanál = 5 ml
    1evőkanál = 3 kávéskanál azaz 15ml
    1cup us = 16 evőkanál

    Általános konyhai alapanyagokhoz:


    1 teáskanál (tk) 5 ml 6 g
    ½ tk 2,5 ml 3 g
    1 evőkanál (ek) 15 ml 18 g
    ½ ek 7,5 ml 9 g

    Cukor (porcukor)
    1 teáskanál (tk) 5 ml 4 g (3 g)
    ½ tk 2,5 ml 2 g (1,5 g)
    1 evőkanál (ek) 15 ml 12 g (9 g)
    ½ ek 7,5 ml 6 g (4,5 g)
    1 cup (bögre) 250 ml 230 g
    ¼ bögre 60 ml 57 g
    ½ bögre 125 ml 115 g
    ¾ bögre 180 ml 172 g

    Liszt
    1 teáskanál (tk) 5 ml 4 g
    ½ tk 2,5 ml 2 g
    1 evőkanál (ek) 15 ml 12 g
    ½ ek 7,5 ml 6 g
    1 cup (bögre) 250 ml 160 g
    ¼ bögre 60 ml 40 g
    ½ bögre 125 ml 80 g
    ¾ bögre 180 ml 120 g

    Keményítő
    1 teáskanál (tk) 5 ml 3 g
    ½ tk 2,5 ml 1,5 g
    1 evőkanál (ek) 15 ml 9 g
    ½ ek 7,5 ml 4,5 g

    Sütőpor
    1 teáskanál (tk) 5 ml 4 g
    ½ tk 2,5 ml 2 g
    1 evőkanál (ek) 15 ml 12 g
    ½ ek 7,5 ml 6 g

    Mit jelent, hogy meleg sütőbe tegyük?

    1. Alacsony kb. 100-120 fokos hőmérsékletűre állított sütő, amely 5 percig bekapcsolva van.

    2. Meleg, azaz 180-220 fokos hőmérsékletűre állított sütő, amely 5 percig bekapcsolva van.

    3.Forró, azaz 230-300 fokos az a sütő amelyet 15 percig forrósitunk.

    Általános konyhai mértékegységek 2

    Jó ha tudjuk !
    Konyhai mértékegység körülbelül:


    1 csapott evőkanál liszt 1,5 dkg
    1 púpozott evőkanál liszt 2 dkg
    1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg


    1 csapott evőkanál só 1,5 dkg
    1 dl liszt 5 dkg
    1 dl dara 7 dkg
    1 liter liszt 65 dkg


    1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg
    1 csapott kávéskanál só 1 dkg,
    1 késhegynyi só 0,5 dkg
    1 csapott evőkanál zsír, vagy vaj 2-3 dkg
    1 csapott evőkanál olaj 2 dkg
    1 diónyi zsír, vagy vaj 2 dkg
    1 tojásnyi zsír, vagy vaj 5-6 dkg


    1 csapott evőkanál cukor 1,5 dkg
    1 púpozott evőkanál cukor 2 dkg
    10-12 közepes burgonya 1 kg
    8-10 közepes alma 1 kg
    1 nagyobb fej káposzta 1 kg
    1 nagyobb fej kelkáposzta 1 kg


    1 csésze 2,5 dl
    1 csésze folyadék 250 ml
    1 csésze liszt 150 g
    1 csésze cukor 225 g
    1 csésze barna cukor 175 g
    1 csésze vaj 225 g
    1 csésze méz 350 g
    1 csésze zsemlemorzsa 50 g
    1 csésze rizs nyersen 200 g
    1 csésze apróra vágott mogyoró 175 g
    1 csésze szárított gyümölcs 175 g
    1 csésze kókuszreszelék 75 g


    1 vizespohár 2-2,5 dl
    1 borospohár 1-1,5 dl
    1 levesestányér a belső karimáig 2,5 dl
    1 késhegynyi vastagság kb. 3 mm
    1 csomag vaj 10 dkg
    1 csomag margarin 25 dkg
    1 csomag sütőpor 10 g
    1 csomag vaníliás cukor 10 g
    1 csomag tortazselé 11 g
    1 csapott mokkáskanál citromsav 2 g

    Kíváncsi vagy én miért választottam indukciós főzőlapot?

    Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  • gyász online módra főkép
    egyéb

    Gyász online módra

    A gyász bármilyen riasztó szó, mindenki életében bekövetkező érzés folyamat. Félünk tőle még akkor is, ha nem minket érint, hanem bárkit aki a környezetünkben él, akiket látunk a közösségi médiában.

    Gyászolni online

    Szinte hetente vagy ha még pontosabb akarok lenni, szinte naponta találkozom az online felületeken gyászhírekkel, megemlékezésekkel és „égi születés-névnapokkal”. Az, hogy ezeken a felületünkön nem csak az örömhíreinket osszuk meg, de a veszteségeinket és fájdalmainkat is, mint az életünk eseményét, teljesen rendben levő dolog.

    Megszokni viszont egyre nehezebben tudom,hogy milyen sokan teszik ezt meg szerintem tiszteletlenül az elhunyt felé.

    Miért tiszteletlen sok esetben az online gyász?

    Az életünk két zárójelből áll. () A születésünkkor megnyitjuk és a halálunkkal bezárjuk ezt az zárójelet. Szerencsés esetben a benne foglalt élethossz szép bő és hosszúra nyúló. Amikor megszületik egy kisember a világra, a szülei és családja készülnek már arra a bejelentésre is, ahogy az online térben világgá kürtölhetik a kis jövevény nagy napját.

    gyász online módra 1
    a születés csodája

    Öröm olvasni ezeket a szép gondolatokat, ahol képeket kaphatunk a boldog pillanatokról, a születés csodájáról megható és érzelmekkel teli posztot. Imádja mindenki olvasni, kicsit részesei lehetünk a boldogságnak újra és újra, amit egy gyermek születése okoz.

    Miért nem tesszük meg ezt az elhunyt szerettünkért?

    Amikor egy élet lezárul, minden temetésen egy rövid összefoglalóval emlékeznek meg az elhunyt életéről, fontosabb életeseményeiről, kedvenc időtöltéséről és családjáról. Az online búcsú természetesen nem ennyire bensőséges, viszont sok esetben számomra bosszantó és kisstílű.

    Gyakran látom, hogy minden magyarázat nélkül egy ismerős fekete képet , vagy gyertyát helyez a profilképe helyett, így közölve, hogy veszteség érte és gyászol.

    Sajnálom, ha most kicsit nyersen fogalmazok, de számomra ez nem elfogadott módja, egy ember halálának bejelentésére. Még pontosabban: Egy szóval nincs említve az elhunyt, csakis a közlő vár részvét nyilvánítást.

    gyász online módra 2

    Gyász jelentés az első lépés.

    A veszteség, főleg ha közeli embert érint letaglózó és kegyetlen érzés. Joggal járhat a tolerancia a gyászoló felé. Épp ezért, elfogadható, ha ebben az időszakban képtelen a hozzátartozó a közösségi médiával foglalkozni. Nem kell, hogy megtegye. Ám ha eljut a telefonon a profilképe átállításáig, szerintem akkor nem hagyhatja ki azt a legfontosabb közlést, hogy kit vesztett el és miért gyászolja.

    Személy szerint, amíg nem kapok információt én részvétet sem nyilvánítok. Sajnálom, hogy gyászol, de ennek lenne egy protokollja, egy tisztelet adása az elhunyt ismerősei irányába is, hogy tudjuk kit vesztettünk és miért érzek vele ezért együtt. Egy fekete háttérben hol az elhunyt??

    Ha van erő a háttérszínhez, gyertyához, legyen erő pár szóhoz esetleg képhez is. Azért temetkezünk és emlékezünk meg évekig-évtizedekig, hogy ne merüljön feledésbe az elhunyt. Hogy az emberi értékeinket ünnepeljük még az utolsó szívdobbanás után is. Mert mindenki élete értékes, egyedi és ezt a hozzátartozók tudják a leginkább.

    Miért rejtik el egyesek a szerettük életének a végét? Ami épp oly fontos életesemény (ha fájdalmas is)mint a születése volt?

    Sokszor látom ezeknél a posztoknál, hogy illendőségből hozzá szólnak, van aki kérdez is, hogy mi történt, ami kb. olyan hatás egy ilyen felületen, mint kéretlen látogatónak lenni ahol nem várnak. Gondolom ti is azért olvastok ilyenkor kommentet, hogy megtudjátok mi történhetett? Milyen szánalmas és kirekesztett dolog, hogy nem tudhatsz semmit, mert válasz sincs a „gyászban”, -nem illik zavarni.

    gyász online módra 4
    Az információ titok

    Én azt gondolom, aki így közöl halálhírt, az egyedül maga köré kíván figyelmet terelni.

    Égi születésnapot és névnapot SEM kívánhatunk annak, aki már nincs köztünk a facebookon. Nem olvassa. Brr..

    Emlékezzünk meg azon a napon róla pár sorral, így tartjuk életben az emlékét és az élete szép és említésre méltó pillanatait. Bármennyire szeretnénk még felköszönteni, mert hiányzik nekünk, a „boldog égi születésnap” inkább szürreális, mint kedves gondolat. Szeretnénk, ha hozzátartozónknak „ott fent” örök békesség jutna…igen én is ezt érzem. Remélem és hiszem is hogy földi kínoktól felszabadult lélekkel léteznek valahol-elérhetetlenül..

    A gyász is a szeretet gyermeke

    Emlékezzünk rájuk…beszéljünk róluk, emlékeztessük barátaikat, ismerőseiket, hogy a hozzátartozó ünnepnapjain mi még gondolunk rájuk szeretettel. Mert ez a legerősebb energia ami összeköthet bennünket.

    gyász online módra 3
    Megemlékezés a felejtés ellen

    Köszönöm ha elolvastad a soraimat és ha egyetértesz velem, segítesz egy megosztással, hátha pár ismerősünkre hatással lesz és változtatunk egy kicsit ezen a most kialakulóban levő online kultúrán, hogy emberibb maradjon.

    Legalább az élet zárójeleit emeljük ki a mindennapi eseményekből. Tiszteljük meg az elhunytat és az összes ismerősünket azzal, hogy bemutatjuk, leírjuk kit veszítettünk el, így a részvétnyilvánítás is őszinte és együttérző lesz.

    Ha szívesen olvasnál a depresszióról, írtam egy saját tapasztalataimra támaszkodó cikket itt olvashatod

    Örülnék, ha csatlakoznál a facebook csoportomhoz itt megteheted

  • Elektromos kerékpárral autó helyett főkép
    Mozgásról,  egyéb

    Elektromos kerékpárral autó helyett

    Azért közlekedünk a férjemmel elektromos kerékpárral, mert úgy döntöttünk nem veszünk autót. Sokáig volt az életemben, tudom miről mondtam le, és nem mondom, hogy sokszor nem hiányzik. Gyors, kényelmes és szabadságot ad.

    Már nincsenek korlátaink az elektromos kerékpárunkkal

    Anyagi okok miatt nem akarunk már beruházni kocsiba, és főleg a fenntartási költségekre gondolok. Itt élünk és dolgozunk a városunkba, így a helyi közlekedésre ideálisabbat nem is tudok elképzelni. Nincs várakozása buszra, sem parkolási gond és a kerékpár utakon nagyon gyorsan lehet biztonságosan haladni. Hosszabb távra nekünk megfelel a tömegközlekedés, vonatozni kimondottan szeretünk. ( összeköthető a cajgizással)

    Kerékpár után a pedelec egy tökéletes kompromisszum a kényelem és a használhatóság miatt.

    Egyre népszerűbbé válnak az elektromos közlekedési eszközök. Már szinte minden hagyományos eszköznek (kerékpár, roller, gördeszka) van elektromos változata, de sok új, eddig ismeretlen jármű is megjelent a piacon (hoverboard, Segway).

    Ezek a motorizált bicajok nem véletlenül kedveltek! Munkába járni kerékpárral élvezetes, elektromos kerékpárral még élvezetesebb, ez ilyen egyszerű! Biztosan emlékeztek a gyermekévek bicajos szabadságára..hát ez az érzés visszaköszön. Amíg hagyományos kerékpárral közlekedtem, nem mindig volt őszinte a mosolyom:-)

    Hegyen-völgyön át könnyedén tudok haladni az elektromos cajgimmal

    Elektromos kerékpárral autó helyett munkába menet

    A kerékpározás sport itt a Bakonyban. Erre nem minden nap lehet felkészülni, hogy esetleg leizzadva érsz A-ból B-be. Egészen más a gyerek fekvése, az alföldi városokban, ahol természetes a kerékpárral közlekedés és motoros rásegítésre sincs szükségük.

    Milyen érzés tekerni?

    Az, hogy mennyit mozgunk rajtunk áll, mert a rásegítés motorosan, egy olyan funkció, melytől az-az érzésed van tekerés közben egy emelkedőnek felfelé, mintha hátulról segítenének tolni. Vagyis ott és akkor kapcsolsz rá erre a funkcióra, amikor te szeretnéd. A dombokon ugyan azzal a pedálozási erővel megyek fel, mintha sima terepen tekernék. Jól hangzik ugye?

    Végre nem kell a dombon felfele tolnom a cajgim és ha televásárolom a kosaram sem jelent nehézséget a hazajutás. Az unokáknak vettünk utánfutót, így gond nélkül húzom el őket magam után, és imádják ezt a fajta utazást!

    Elektromos kerékpárral autó helyett munkába menet

    Erőlködés helyett haladás a pedeleckel

    Vannak még érveim:

    • Ha ezzel jársz minden hova, végzel egy kis testmozgás és levegőn vagy. Ha nem kapcsolsz rásegítést éppen úgy használhatod mint egy általános kerékpárt.
    • Hétköznap közlekedő eszköz, így már nem kell átgondolni, hogy milyen ruhát vegyél fel a kerékpározáshoz, hiszen ha rákapcsolsz, nem izzadsz meg, így akár csinosan is mehetsz munkába, és nem számít, mekkora dombokon kell feltekerned.
    • Túrázhatsz vele hétvégenként, hogy kitold a teljesítőképességed határát és a nagyobb távolságokkal, több élményhez juss!
    • A bevásárlás is egyszerűbb, cipekedned nem kell, csak szerezz be egy kosarat a kerékpárodra.
    • A filigrán kialakításnak köszönhetően nem kell neki parkolót keresni, még az irodában és az otthonodban, vagy pincében is tárolhatod.
    • Használhatod vele a kerékpárutakat, úttesteket, és óvatosan a járdán is haladhatsz vele, így oda is bejuthatsz, ahova másnak robogóval sem menne.
    • Üzemben tartása pénztárca barát, főleg ha az üzemanyag árakat nézzük.
    • Az egyik leginkább környezet barát és legcsendesebb közlekedési eszköz, amivel senki szaglószervét nem terheljük.
    • Nem kell jogosítvány, biztosítás, bár én örülnék, ha a kresz-t elvárnák hozzá, de mivel kerékpárnak minősül, így azok a szabályok is vonatkoznak rá.
    • Max. 25Km/h sebességével biztonságos jármű.
    • Végül, de nem utolsó sorban, egy fröccs vagy sör sem büntetendő a használata során, de ugye itt nem kell felhívnom a figyelmet a másik véglet veszélyeire!

    Nem véletlenül lett az elektromos kerékpár roppant népszerű a fejlettebb országokban, hiszen a használók életkorát is kitolja, mert könnyű és erőkifejtést nem kívánó jármű.

    Elektromos kerékpárral autó helyett kirándulni
    Ezzel járunk kirándulni

    Ha te is gondolkodsz egy elektromos kerékpár beszerzésében, megmutatom, hogy milyen típusai vannak és milyen szabályokkal lehet őket használni:

    • Pedelec: Kizárólag a hajtás rásegítésében vesz részt a motor, csak pedálozás esetén kapcsol be. A motor teljesítményének névleges értéke nem lehet magasabb, mint 250W, és a rásegítés csakis 25 km/h-ig megengedett. Jogosítvány nélkül vezethető.
    • S-Pedelec: A pedelec kerékpárhoz képest a különbség az, hogy a motor teljesítménye nincs korlátokhoz kötve, a rásegítés 45 km/h-ig történhet. Ehhez a kerékpárhoz már segédmotoros biztosítás, jogosítvány szükséges a legtöbb európai országban, és a kerékpárt rendszámmal, világítással is el kell látni; hazánkban – az 50 köbcenti alatti robogókhoz hasonlóan – nem kötelező a rendszám, ellenben 350W-ban határozták meg a motor maximális teljesítményét.
    • E-bike: Gombnyomásra vagy gázkarra történő önálló haladásra is képes „kerékpár”, amit elektromos motorszerkezet hajt meg. Az Európai Unión belül szintén segéd motorkerékpárnak minősül, így ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá is, mint az S-pedelec kerékpárra.

    A Jövő Mobilitása Szövetség szakértői elmondták, hogy a céges világban is teret hódít a mikromobilitás: Új alternatívaként megjelent az elektromos kerékpárflotta is, amely 2022. január 1-től adómentesen adható juttatásnak minősül, költségei elszámolhatóak a társasági adóból.Ezzel a cégek segíthetik a dolgozók környezettudatos közlekedését, sportolással jutnak munkába, az esetleges dugóban ülés helyett, amivel hozzájárulnak a testi és mentális egészségükhöz.

    Saját tapasztalatom szerint a legfontosabb, hogy szemléletváltásra lenne szükségünk: Azt kéne megérteni mindenkinek,hogy nem autósok, gyalogosok és kerékpárosok, hanem közlekedők vannak az utakon. Türelmes egymásra figyeléssel, a szabályok betartásával, egy biztonságosabb világban létezhetnénk, ha már minden és mindenki felgyorsult körülöttünk.

    Csatlakozz hozzám és kövess facebookon is!

    Szeretsz kertészkedni? Ha csak egy erkélyed vagy ablak párkányod van is, tudsz fűszernövényt tartani!

  • Az indukciós főzőlap miért jobb főképe
    egyéb

    Az  indukciós főzőlap miért jobb?

    Az indukciós főzőlapról akkor érdeklődtem utána, mikor a kerámia lapos tűzhelyemet cserélni kellett. Szerettem volna tudni, ha már pénzt kell egy új készülékre kiadni, hogy mivel ér többet, mitől jobb az indukció. Az ára magasabb a kerámia lapos tűzhely áránál, de vajon jobb is?

    A hatékony energiafelhasználás az indukciós főzőlapok egyik legvonzóbb tulajdonsága.

    A csökkenő villanyszámla már önmagában az egyik legnagyobb pozitívuma a készüléknek. Sokan szeretnék a jelenlegi gáztűzhelyüket is elektromosra cserélni, ezért bemutatnám a kétezres évek egyik legnagyobb sikertermékét.

    Az indukciós főzőlap miért jobb 1.
    vásárlás előtt érdemes átgondolni

    Most olyan világban élünk, ahol a fenntarthatóság, az energiapazarlás elkerülése egyre fontosabb.

    A számok jól mutatják a különbséget:

    Az indukciós eszköz hatásfoka 80% körül alakul, ez a gáz esetében csak 30%. (egy fazék víz sokkal hamarabb forr fel, így a főzés gyorsabb lesz időben is, kb 40% időt tudunk megtakarítani))

    Hogyan működik az indukció?

    A mágneses indukció elvén működő főzőlap felülete alá réztekercseket helyeznek, melyek áram alá kerülve örvényáramot indukálnak ami mágneses mezőt képez.

    Az indukciós főzőlap miért jobb 2
    gyorsabb időben, hatékonyabb energiában

    Ehhez egy kis fizikai alapismeret, hogy mágnesezhető lábasokra, fazekakra van szükségünk a használatához. Mielőtt megijednétek, hogy nincs ilyen konyhaeszközötök, érdemes akár egy hűtő mágnessel végig próbálni az edények alját. Jó tudni, hogy a legtöbb acél és öntöttvas főzőedény tökéletesen megfelel a kívánalmaknak. Sajnos pl. az alumínium, a réz, a cserép, a kerámia és az üvegedények nem.

    Nálam is volt pár fazék, ami nem volt mágnesezhető, azokat elajándékoztam a családban. Természetesen jó opció eladni ezeket a típusokat, a befolyt összegből pedig lehet az újba bepótolni.

    Akkor sincs minden veszve, ha nem megfelelő az edénykészletünk, de ragaszkodunk hozzá, ugyanis egy adapter lemezzel (egy fémkoronggal, amit a főzőlap és a meglévő edényeink közé kell tenni főzés közben) orvosolható a helyzet.

    Ennyit a fizikáról.. összeszedtem pár pontban az összes pozitívumát egy indukciós főzőlapnak:

    1. A főzőlap csak ott melegszik, ahol az edény hozzáér, a többi felület nem, ezért nem égethetjük meg magunkat sehol.
    2. A hő nem az eszközben, hanem közvetlenül az edényben keletkezik, legnagyobb részét az étel veszi fel, így kisebb energiával is dolgozhatunk.
    3. A pult körülötte nincs nagy hőnek kitéve és mi sem.
    4. Ha kifröccsen az étel, nem ég oda, vagy csak nagyon kis helyen.
    5. Sokkal biztonságosabb, hiszen bekapcsolt állapotban is hűvös marad, csak a lábas ráhelyezése után indul el a hőképzés. Természetesen, ha nem teszünk rá semmit, akkor magától kikapcsol.(+spórolás)
    6. Nagyon nagy előnye az indukciós főzőlapnak, hogy a főzőzónák az edények méretéhez és formájához is igazodnak, így nemcsak egyenletesen melegítik fel az ételt, de azzal sem kell többé foglalkoznunk, hogy melyik főzőzónára melyik méretű edényünket helyezzük. Szuper jó!
    7. Nincs túl nagy edény! Jöhetnek a hosszanti sütőtálak, lekvárfőző fazekak a tűzhelyre.
    8. Nagyon gyorsan reagál a hőfokszabályzásra. Ez főleg azoknak megnyugtató, akik hozzászoktak a gázégős főzéshez, ez is lesz olyan gyors..sőt!
    9. Jóval gyorsabban elkészül rajta minden étel.
    10. Biztonságos. Ha kifut az étel, az érzékelők miatt kikapcsol a tűzhely.
    11. Takarítani pedig egy álom. Ahogyan a kerámia lapos tűzhelyt, így ezt is könnyű tisztán tartani. Én ablaktisztítóval is át szoktam törölni, amitől úgy ragyog, mint új korában.
    Az indukciós főzőlap miért jobb 3

    Megnéztem mielőtt megvettük azt is, hogy mi szól ellene, meg is osztom veletek így kaptok teljes képet és tudtok dönteni  ti is ha  vásárlás előtt álltok.

    • Legfőképp az anyagiak. Jobban a zsebbe kell nyúlni az indukciós főzőlapoknál. Ez sajnos hátrány. Bár szerintem érdemes figyelni az akciókat, akkor meg is spórolhatjuk a többletköltséget.
    • A gázberendezések használatára tervezett otthonokban a vezetékek nem lehetnek olyan erősek, hogy megbirkózzanak az indukciós tűzhely rendszeres működésével. Ennek érdemes utána nézni.
    • Ugyan engem nem zavar, de valóban van egy kis hangja. Ezt a beépített kis méretű ventillátorok működése okozhatja, a legtöbb ember szerint alig észrevehető hangról van szó. Szerintem is.
    • Ha szívritmus szabályzóval élsz, nem jó ötlet az indukció. Mint minden mágneses rezonancia, ez is zavarhatja a pacemakered működését. Nem ér ennyit.

    A piacon megjelentek hordozható indukciós főzőlapok is, amiket könnyű mozgatni és szállítani, és a konnektorba való bedugás után már lehet is főzni rajtuk. Ha bizonytalan vagy lehet, hogy egy ilyet kellene először kipróbálni! Nagyszerűen használható teraszon, kertben de még egy erkélyen is, ha érkezne a nagytestvére a konyhába.

    Azt mondják, meg kell tanulni ezen is főzni, de szerintem a jót könnyű megszokni. Egyszerűen reagál arra ami nyomkodok rajta és nekem ennyi elég is a főzéshez.

    Érdekel miért közlekedem elektromos kerékpárral?

    Kövesd a facebook oldalam és csatlakozz, hogy a legfrissebb cikkeimet ott találd elsőként!