Az indukciós főzőlap miért jobb főképe
egyéb

Az  indukciós főzőlap miért jobb?

Az indukciós főzőlapról akkor érdeklődtem utána, mikor a kerámia lapos tűzhelyemet cserélni kellett. Szerettem volna tudni, ha már pénzt kell egy új készülékre kiadni, hogy mivel ér többet, mitől jobb az indukció. Az ára magasabb a kerámia lapos tűzhely áránál, de vajon jobb is?

A hatékony energiafelhasználás az indukciós főzőlapok egyik legvonzóbb tulajdonsága.

A csökkenő villanyszámla már önmagában az egyik legnagyobb pozitívuma a készüléknek. Sokan szeretnék a jelenlegi gáztűzhelyüket is elektromosra cserélni, ezért bemutatnám a kétezres évek egyik legnagyobb sikertermékét.

Az indukciós főzőlap miért jobb 1.
vásárlás előtt érdemes átgondolni

Most olyan világban élünk, ahol a fenntarthatóság, az energiapazarlás elkerülése egyre fontosabb.

A számok jól mutatják a különbséget:

Az indukciós eszköz hatásfoka 80% körül alakul, ez a gáz esetében csak 30%. (egy fazék víz sokkal hamarabb forr fel, így a főzés gyorsabb lesz időben is, kb 40% időt tudunk megtakarítani))

Hogyan működik az indukció?

A mágneses indukció elvén működő főzőlap felülete alá réztekercseket helyeznek, melyek áram alá kerülve örvényáramot indukálnak ami mágneses mezőt képez.

Az indukciós főzőlap miért jobb 2
gyorsabb időben, hatékonyabb energiában

Ehhez egy kis fizikai alapismeret, hogy mágnesezhető lábasokra, fazekakra van szükségünk a használatához. Mielőtt megijednétek, hogy nincs ilyen konyhaeszközötök, érdemes akár egy hűtő mágnessel végig próbálni az edények alját. Jó tudni, hogy a legtöbb acél és öntöttvas főzőedény tökéletesen megfelel a kívánalmaknak. Sajnos pl. az alumínium, a réz, a cserép, a kerámia és az üvegedények nem.

Nálam is volt pár fazék, ami nem volt mágnesezhető, azokat elajándékoztam a családban. Természetesen jó opció eladni ezeket a típusokat, a befolyt összegből pedig lehet az újba bepótolni.

Akkor sincs minden veszve, ha nem megfelelő az edénykészletünk, de ragaszkodunk hozzá, ugyanis egy adapter lemezzel (egy fémkoronggal, amit a főzőlap és a meglévő edényeink közé kell tenni főzés közben) orvosolható a helyzet.

Ennyit a fizikáról.. összeszedtem pár pontban az összes pozitívumát egy indukciós főzőlapnak:

 1. A főzőlap csak ott melegszik, ahol az edény hozzáér, a többi felület nem, ezért nem égethetjük meg magunkat sehol.
 2. A hő nem az eszközben, hanem közvetlenül az edényben keletkezik, legnagyobb részét az étel veszi fel, így kisebb energiával is dolgozhatunk.
 3. A pult körülötte nincs nagy hőnek kitéve és mi sem.
 4. Ha kifröccsen az étel, nem ég oda, vagy csak nagyon kis helyen.
 5. Sokkal biztonságosabb, hiszen bekapcsolt állapotban is hűvös marad, csak a lábas ráhelyezése után indul el a hőképzés. Természetesen, ha nem teszünk rá semmit, akkor magától kikapcsol.(+spórolás)
 6. Nagyon nagy előnye az indukciós főzőlapnak, hogy a főzőzónák az edények méretéhez és formájához is igazodnak, így nemcsak egyenletesen melegítik fel az ételt, de azzal sem kell többé foglalkoznunk, hogy melyik főzőzónára melyik méretű edényünket helyezzük. Szuper jó!
 7. Nincs túl nagy edény! Jöhetnek a hosszanti sütőtálak, lekvárfőző fazekak a tűzhelyre.
 8. Nagyon gyorsan reagál a hőfokszabályzásra. Ez főleg azoknak megnyugtató, akik hozzászoktak a gázégős főzéshez, ez is lesz olyan gyors..sőt!
 9. Jóval gyorsabban elkészül rajta minden étel.
 10. Biztonságos. Ha kifut az étel, az érzékelők miatt kikapcsol a tűzhely.
 11. Takarítani pedig egy álom. Ahogyan a kerámia lapos tűzhelyt, így ezt is könnyű tisztán tartani. Én ablaktisztítóval is át szoktam törölni, amitől úgy ragyog, mint új korában.
Az indukciós főzőlap miért jobb 3

Megnéztem mielőtt megvettük azt is, hogy mi szól ellene, meg is osztom veletek így kaptok teljes képet és tudtok dönteni  ti is ha  vásárlás előtt álltok.

 • Legfőképp az anyagiak. Jobban a zsebbe kell nyúlni az indukciós főzőlapoknál. Ez sajnos hátrány. Bár szerintem érdemes figyelni az akciókat, akkor meg is spórolhatjuk a többletköltséget.
 • A gázberendezések használatára tervezett otthonokban a vezetékek nem lehetnek olyan erősek, hogy megbirkózzanak az indukciós tűzhely rendszeres működésével. Ennek érdemes utána nézni.
 • Ugyan engem nem zavar, de valóban van egy kis hangja. Ezt a beépített kis méretű ventillátorok működése okozhatja, a legtöbb ember szerint alig észrevehető hangról van szó. Szerintem is.
 • Ha szívritmus szabályzóval élsz, nem jó ötlet az indukció. Mint minden mágneses rezonancia, ez is zavarhatja a pacemakered működését. Nem ér ennyit.

A piacon megjelentek hordozható indukciós főzőlapok is, amiket könnyű mozgatni és szállítani, és a konnektorba való bedugás után már lehet is főzni rajtuk. Ha bizonytalan vagy lehet, hogy egy ilyet kellene először kipróbálni! Nagyszerűen használható teraszon, kertben de még egy erkélyen is, ha érkezne a nagytestvére a konyhába.

Azt mondják, meg kell tanulni ezen is főzni, de szerintem a jót könnyű megszokni. Egyszerűen reagál arra ami nyomkodok rajta és nekem ennyi elég is a főzéshez.

Érdekel miért közlekedem elektromos kerékpárral?

Kövesd a facebook oldalam és csatlakozz, hogy a legfrissebb cikkeimet ott találd elsőként!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük