főzelékek

A főzelék is főétel, de sokfajta recemtem van az oldalra a könnyebb keresés érdekében.

  • Egres mártás főképe
    főzelékek,  mártás

    Egres mártás

    Nagyon sokak kedvence az egres mártás, amihez május végén érik a gyümölcs, de természetesen fagyasztottból bármikor elkészíthető! Egres, köszméte, pöszméte, piszke és ki tudja még hányféle neve van, de az édes savanykás mártás tökéletes főtt vagy sült húsok mellé!

    Hozzávalók

    • 20 dkg egres
    • 2 dl víz
    • 6 ek habtejszín
    • 2 evőkanál kukoricakeményítő vagy finomliszt
    • 4 ek cukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 csipet só

    Egres mártás készítése:

    1. Az egrest megtisztítjuk, a szárakat és a végén a kis száraz levelet lecsípjük.
    2. Feltesszük főni a vízzel, pici sóval és a cukorral.
    3. Miután jó puhára főtt, beleöntjük egy turmixgépbe vagy botmixert használunk és pépesítjük.
    4. A kukoricakeményítőt(finomlisztet) csomómentesen elkeverjük a habtejszínnel és a vaniliás cukorral.
    5. Hozzákeverjük a mártáshoz és visszatesszük a tűzhelyre, jól összeforraljuk. Ne hagyjuk ott, mert könnyen leég. Utólag ha túl savanyúnak találjuk még cukrot lehet hozzá tenni!

    Jó étvágyat!

    Egres mártás képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Szereted a könnyű recepteket? Szerintem ez is is tetszeni fog Neked>>Banános-csokis kevert sütemény

  • spenót készítés
    főzelékek

    Spenót készítés

    A spenót egy nagyon tápláló és sokoldalú zöldség, amelyet számos ételben felhasználhatunk. Az egy legenda, hogy minden gyerek utálja a spenótot. A vizes, túlpürésített, íztelen spenótot talán, de azt mi is utálnánk, így nem annyira csodálkozunk rajta, ha a gyerekek fújolnak rá.

    Szóval itt a lényeg: nem parajpüré, hanem leveles spenót kell alapnak. Amikor van, akkor friss, ha pedig épp nincs, akkor fagyasztott.

    Itt van egy egyszerű recept a spenótkészítéshez amit hívhatunk egyfajta alapnak is, hiszen ebből már nagyon sok fajta étel elkészíthető ami nem mellékes gyorsan!

    Spenót pirítva fokhagymával:

    Hozzávalók:

    • Friss spenót levelek (mosva és leszárítva), vagy 50 dkg mirelitt
    • Olívaolaj vagy vaj
    • Fokhagyma (apróra vágva vagy reszelve)
    • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

    Spenót elkészítése:

    1. Mossuk meg alaposan a spenót leveleket, majd hagyjuk őket lecsöpögni. (Fagyasztott spenót leveleket hagyjuk kicsit felengedni felhasználás előtt)
    2. Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes lángon, majd adjuk hozzá az olívaolajat vagy a vajat.
    3. Amikor az olaj vagy a vaj felmelegedett, adjuk hozzá az apróra vágott vagy reszelt fokhagymát. Pirítsuk egy-két percig, amíg illatos lesz, de ügyeljünk, hogy ne égessük meg.
    4. Adjuk hozzá a spenót leveleket a serpenyőhöz. A spenót gyorsan zsugorodik össze, így kezdetben soknak tűnhet, de hamar lefő.
    5. Keverjük meg a spenótot, hogy egyenletesen ossza el a fokhagymával és az olajjal vagy vajjal.
    6. Főzzük a spenótot pár percig, amíg összeesik és megpuhul. Vigyázat, ne főzd túl, mert a spenót elveszítheti frissességét és színét.
    7. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk meg.
    8. Tálalja azonnal, például köretként húsételek mellé vagy akár önmagában is.

    Ez csak egy egyszerű módja a spenót elkészítésének. A spenótot más zöldségekkel, hússal vagy halakkal is kombinálhatod, hogy változatosabb ételeket hozz létre. Nálunk a legnépszerűbb a főzelék és a spenótos spagetti.

    Spenót főzelék készítése:

    Mi szeretjük a főzeléket feldúsítani tejben áztatott szikkadt kenyérrel/zsemlével, de természetesen kihagyható.

    1. Az olajból és a lisztből fehér rántást készítünk.
    2. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát, felengedjük fél liter hideg tejjel.
    3. Hagyjuk kicsit besűrűsödni, majd belekeverjük a dinsztelt spenótot.
    4. Sózzuk és kb. újabb 5 perc alatt készre főzzük.
    5. A megázott pékárut kinyomkodjuk, villával jól összetörjük, pépesítjük, és a tűzről levett spenóthoz keverjük, visszatesszük a tűzhelyre, egyet rottyantunk rajta és kész is a főzelék.
    6. Forrón tálaljuk.

    Jó étvágyat!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Szeretnél egy olyan tökfőzelék receptet, amit a gyermekeid is szívesen megesznek? Nézd csak, én hogy készítem el>>Krémes tökfőzelék-nagymamám receptje alapján

  • zöldbabfőzelék főkép
    főzelékek

    Zöldbabfőzelék tejfölösen

    A zöldbabfőzelék zsenge zöldségből készítve a legfinomabb, de ha csak mirelit van kéznél, abból is összedobhatod. A magyar konyha kedvelt fogása a főzelék, mely rengetegféle zöldségből készülhet, minden szezonnak megvannak a kedvencei. Nyáron ilyen a borsó, cukkini, tök vagy a zöldbab.

    A zöldbabfőzelék fokhagymás, tejfölös rántással igazán finom, de ha kicsit tartalmasabbra szeretnéd készíteni, akkor 1-2 darab krumplit is kockázz a zöldség mellé. Önmagával is sűrítheted, ha kihagynád a lisztet, főleg, ha krumpli is van benne.

    Természetesen, itt van egy egyszerű zöldbabfőzelék recept:

    Hozzávalók:

    • 50 dkg friss zöldbab
    • 2 evőkanál oaj vagy zsír
    • 1 közepes vöröshagyma
    • 1 babérlevél
    • 2 evőkanál liszt
    • 2 dl tejföl
    • Só és bors, ételízesítő ízlés szerint
    • 2-3 gerezd fokhagyma

    Elkészítés:

    1. Mossd meg és vágd le a zöldbab végét, majd vágd őket kisebb darabokra.
    2. Tedd fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, beletesszük a vöröshagymát, babérlevelet, kevés ételízesítőt és kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
    3. Közben a lisztből az olajon vagy zsíron zsemleszínű rántást készítünk, majd megdinszteljük rajta a megtisztított, finomra vágott fokhagymát.
    4. A tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük. Fokozatosan hozzákeverünk kb. 2 dl hideg vizet (így nem lesz csomós). A rántást a forrásban lévő főzelékhez öntjük, és folyamatos kevergetés mellett újraforraljuk.
    5. Látni fogjuk, hogy berántotta e a főzeléket a rántásunk elég sűrűre, ha nem a simára kikevert tejfölbe még rakhatunk lisztet. Csomómentesre kikeverjük és mehet a főzelékhez.
    6. Ezután még 5 percig lassan forraljuk, ha kell még sót tehetünk hozzá.

    Zöldbab főzelék receptem képekben:

    Ha elkészült a zöldbabfőzelék, feltétként nagyon sok minden illik hozzá. Én sertéspörkölttel tálaltam, de készíthetsz hozzá fasírtot, sült húst, sült szalonnát, sült virslit-kolbászt vagy akár pipiropogóst.

    Jó étvágyat!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  • főételek,  főzelékek,  MINDMEGTETTEM ÉTEL RECEPTEK

    Krémes tökfőzelék-nagymamám receptje alapján

    A tökfőzelék elsősorban a felnőttek kedvence, emlékeim és tapasztalataim alapján a gyerekek nem szeretik. Ennek főképp a nagyüzemi főzés az oka, én sem szerettem, az oka, hogy ecettel és sok szanaszét gyülemlő kaporlevéllel készítették. A nagymamám főzeléke viszont megváltoztatta a véleményem,isteni finoman készítette.

    Van két kis titok, amivel nagyon szerethető lesz a tökfőzelék. Az egyik a kefír,ami belefőzve megadja az enyhe savanyítást, krémességet. A másikat én találtam ki, hogy gyerekbaráttá tegyemezt az amúgy ízletes főételt. Lehet kapni papír teafilter, ami elég nagy ahhoz, hogy becsomagolva kerüljön a kapor a főzelékbe főzés alatt, így nem lesz tele a növény leveleivel az étel, viszont az íze ugyanúgy belefő.

    Ha így készíted a tökfőzeléket, pillanatok alatt a gyerkőcökkel is meg lehet etetni!

    Még egy apró trükk: Nem mondjuk ki a nevét. Sajnos a legtöbbüknek már kialakult az undorkép a tökfőzelék szóra, ezért mi „Tádé kedvenceként” tálaljuk az unokáknak. Ufgye mennyivel izgalmasabban hangzik? Próbáljátok ki remélem ti is sikerrel jártok vele!

    Hozzávalók:

    • 1 kg gyalult tök
    • 2 ek zsír vagy olaj
    • 1 fej vöröshagyma(nekem két kisebb volt)
    • 2 dl kefír
    • 1 ek liszt
    • 2 dl tejföl
    • 1 csokor kapor
    • 1ek. pirospaprika

    Tökfőzelék elkészítése:

    A tököt ha friss meghámozzuk, kimagozzuk,legyaluljuk, hagymát megpucoljuk. A kapor csokrot teafilterbe tesszük.

    tökfőzelék alapok

    A felkockázott vöröshagymát a zsiradékon meginszteljük.

    tökfőzelék hagyma

    Pirospaprikát rászórjuk, elkeverjük, majd gyorsan rádobjuk a tököt, nehogy megégjen. Megsózzuk,hozzáöntjük a kefírt, beletesszük a kaporral megtömött filtert és lefedve hagyjuk főni.

    tökfőzelék hagyma

    Kevergetni kell időnként, hogy ne kapódjon le az alja, amíg szépen megpuhul saját levében.(1 dl vizet lehet aláönteni)

    Jól elkeverjük a lisztet a tejföllel.

    tökfőzelék habarás

    Ráborítjuk, megkeverjük, és szépen hagyjuk besűrűsödni a főzeléket. Kivesszük a kaprosfiltert, és elkészültünk.

    kész tökfőzelék

    A tökfőzeléket nálunk sertéspörkölttel tálaljuk, de nagyon finom hozzá a tükörtojás, sült oldalas, bármilyen sült hús is, de természetesen magában fogyasztva is isteni finom, selymesen krémes.

    Jó étvágyat!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől