Mentás borsókrémleves
A mentás borsókrémleves akár friss, akár mirelit borsóból készítjük, hűsítő, könnyű igazi nyári főétel. Nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, ráadásul a gyerekek is szeretik általában, és ez a kettő együtt már igazi főnyeremény a konyhában!
Hozzávalók:
- 1 cs. újhagyma/1 fej vöröshagyma
- 2 ek. olaj
- 40 dkg zöldborsó
- 8 dl húsleves alaplé
- 1 dl tejszín
- kb 12 db mentalevél
- kis csomag petrezselyemzöld
- bacon szeletek
- só
- bors
Mentás borsókrémleves elkészítése:
- Az olajat felforrósítjuk, és a megtisztított, felkarikázott újhagymát megpirítjuk rajta.
- Hozzáadjuk a borsót, felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Lefedjük, majd kis lángon 10–12 percig főzzük.
- A leveshez adjuk a mentalevelek felét, és az egészet botmixerrel pürésítjük.
- Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a tejszínt.
- Végül a tetejére szórjuk a feldarabolt, száraz serpenyőben megpirított bacont, valamint a megmaradt mentát, és azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Olvasd el milyen ismert menta fajták vannak még>>8 kedvelt menta fajta és felhasználási lehetőségei
Tudtad ?
A borsó a XVI. században vonult be,eleinte igazi kuriózumként az élelmiszerek közé. Bár K.e 4-5 ezer évvel is termesztették már Ázsiában.
Egész évben kapható fagyasztott állapotban, így mindig rendelkezésünkre álló zöldségünk.
A frissen szedett zöldborsó élménye évente kétszer is várható:
- az első május-júniusban
- a második szeptember közepén.
A borsónak igen magas a cukor,fehérje és vitamintartalma.(A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin)
Nyomelemekben gazdag: vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán található benne.
Egészségre gyakorolt hatása a benne található kálciumnak,hogy segít az izmok és csontok erösítésében.
Szabályozza a vérnyomást, az emésztési rendellenességeket.
Vastartalma révén segít a vérszegénység megelőzésében. Szerencsére ezt a zöldséget a gyerekek is szívesen fogyasztják, érdemes az étrendjükbe minél gyakrabban beépíteni kedvező hatásai miatt.
Kövesd a Facebook oldalamat és csatlakozz,hogy elsőként olvashasd a legfrissebb receptjeimet!🙂