Kertből a spájzba

A kertből a spájzba oldalamon foglalkozom a kerti növények ültetésével, gondozásával és termények felhasználási lehetőségeivel.

 • szeder lekvár készítése
  lekvárok készítése

  Szeder lekvár

  Még mindig nagyon sok közterületen találhattok eperfát (szeder fát) aminek a gyümölcséből nagyon finom szeder lekvár készíthető. A receptem ráadásul szuper gyors és könnyű lesz, vagyis érdemes szedni ebből a zamatos gyümölcsből, isteni kiegészítője akár sült húsok vagy rántott camambert mellé!

  Ne lepődjetek meg, de én semmiféle plusz munkát nem csináltam a szederrel, ami elsőre felmerülhet, hogy a pici szárát le kéne vágni, vagy átpaszírozni a magokat…nem lesz eféle a készítésében. Hála a botmixer feltalálójának, csodálatosan selymes, fényes lekvárt fogunk így is főzni!👌

  Hozzávalók:

  • 1 kg szeder
  • 40-60dkg cukor(ízlés szerint)
  • 1 citrom leve
  • 1 cs. 3:1-ben befőzőcukor
  • befőttes üvegek (kb 4 db 2 dl-es lesz ebből a mennyiségből)

  Szeder lekvár elkészítése:

  1. A leszedett szedret többször mossuk át jó alaposan, és tisztítsuk meg a levelektől.
  2. A cukorral együtt tegyük egy fazékba, és hagyjuk állni, amíg az üvegeket elrendezzük.
  3. A tisztára mosott befőttes üvegeket tegyük egy tiszta tepsibe és toljuk a hideg sütőbe. Állítsuk a hőfokot 100-110°C-ra és hagyjuk bent legalább 20 percig, amíg a lekvárt elkészítjük. Ezzel a sterilizálást el is végezzük, az üveg is forró lesz, így nem fog a kész lekvártól hősokkot kapni, nem reped el.
  4. A gyümölcsöt a cukorral közepes lángon főzzük kb 20 percig.
  5. Botmixerrel jól turmixoljuk át. (Én a csapba szoktam ilyenkor tenni a fazekat, hogy a kifröccsenéseket könnyebben takarítsam.)
  6. Tegyük vissza a tűzre és a kis habot szűrővel vagy kanállal szedjük le a tetejéről.
  7. Mehet bele a befőző cukor, ami a tartósításában is segít majd, ezzel összekeverve még 2-3 percig főzzük a lekvárt.
  8. Még forrón töltsük meg a meleg üvegeket, csavarjuk rá a tetejét és 5 percre állítsuk fejre.
  9. Egy ládába vagy lavorba béleljünk takaróval dunszt helyet és az üvegeket jól bebugyolálva hagyjuk 2 napig pihenni-kihülni.

  Jó étvágyat a fogyasztásához!

  Tipp: A szeder szedéséhez, mosásához érdemes gumikesztyűt venni, mert nagyon megfog mindent! Ha szeditek észre fogjátok venni, mennyi büdösbogár(poloska) lesz közte, gondolom ők is szeretik, ezért is érdemes beáztatni a gyümölcsöt, ezek a dögök így kimenekülnek maguktól, nehogy belekerüljön főzéskor!!

  Szeder lekvár-eperfa lekvár készítése képekben:

  Készíthetsz eperlekvárt is ha kedvet kaptál, nem baj ha leérett, használj fagyasztott gyümölcsöt!

  Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

 • levendula metszése ősszel főkép
  Levendula metszése-szaporítása

  Levendula metszése ősszel

  A levendula metszése ősszel az egyik legfontosabb lépés a levendulabokrok egészséges és erős növekedésének fenntartásához. Az őszi metszés segít megszabadulni a régi, elszáradt hajtásoktól, és elősegíti a friss hajtások kialakulását a következő évben. Nálam nemrég fejeződött be a másodvirágzás, így leszüretelés után el is kezdtem a bokrok formázását.

  Levendula metszése formás kerekre

  Mielőtt nekiállnánk, fontos megjegyezni, hogy nem mindegy, hogy milyen idős bokorból szeretnénk a gömbformát kialakítani és az is számít, hogy a növényt mennyi napfény éri. Ha csak egy fél napig éri, akkor könnyen előfordulhat, hogy a fény irányába növekszik, így nem lehet olyan szép formát kialakítani.

  Minden évben egészen csemete koruktól kell metszeni a levendulát, vigyázva a bokor fás tövére. Mindig csak addig, ahol vannak új hajtások a fás rész alatt, ott elkezdhetjük óvatosan metszeni, hogy elősegítsük az alsó levelek növekedését. Minden évben metsszünk egy kicsivel többet belőle! Kora tavasszal még lehet bátrabban metszeni, akkor már nem fenyegeti a visszavágott részeket az elfagyás, de ősszel erre is gondolni kell!

  levendula metszése ősszel 2

  Figyeljünk oda, mert, ha túl közel metsszük a fás szárhoz, akkor a levendula elpusztulhat!

  Itt vannak azok a lépések, amelyeket követni kell az őszi levendula metszése során:

  1. Várjuk meg az ideális időpontot: Az őszi metszést a levendulabokrok virágzási időszakát követően, általában szeptember vagy október hónapban végezzük. A növényeknek még van idejük regenerálódni a hideg hónapok előtt.
  2. Vágjuk vissza a hajtásokat: Használjunk ollót vagy metszőollót, és vágjuk vissza a levendulabokrok hajtásait kb. egyharmadukig. A vágás során távolítsuk el a régi, elszáradt vagy sérült hajtásokat is.
  3. Ne metszük túl: Fontos, hogy ne metszük túl a levendulabokrokat, mert a túlzott metszés károsíthatja a növényt. Hagyjunk legalább egy kis zöld hajtást a bokrokon.
  4. Tisztítsuk meg a területet: Az eltávolított hajtásokat és levágott részeket távolítsuk el a növények körül, hogy ne okozzanak betegségeket vagy rothadást.
  5. Trágyázás: Az őszi metszést követően érdemes a levendulabokrokat trágyázni, hogy biztosítsuk számukra a szükséges tápanyagokat a téli pihenő idejük során.
  evendula metszése ősszel 1

  Idős levendula metszése ősszel

  Az idős levendula metszésének is az alapszabályai megegyeznek a korábban leírtakkal. Tehát alapszabály, hogy a nem fásodott részeket metsszük, és kellőképpen jelentős mértékben. Az elfásodott részeket, csak abban az esetben távolítjuk el, amennyiben elhaltak. Bizonyos esetekben ha nagyon elöregedett a bokor nincs értelme tovább kínlódnunk. Ez esetben el kell távolítanunk, és mérlegelhetjük, hogy fiatal tövekkel pótoljuk.

  Új levendulabokrok ültetése

  A levendula fő igénye a minél több napsütés, és a zavartalan meleg, ezért a kert legfényesebb, legmelegebb részeibe ültessük. A levendula talajigénye alig számottevő, kedvence a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény föld, de az átlagos kerti föld minden esetben megfelelő, sőt, az sem gond, ha a terület köves, sziklás, olyannyira, hogy sziklakertbe is telepíthetjük!

  • Ha van saját levendulánk, bátran szaporíthatjuk dugványozással, bujtatással és tőosztással is.
  • Magról is nevelhetünk levendulát! Hosszadalmasabb, míg virágzó tövet nyerünk a magokból, de ősszel bátran kísérletezhetünk, a tavaszi meleg be fogja indítani a fejlődését.
  • Kertészetből választhatunk levendula palántát, amit kezdetben gyakoribb öntözéssel még tél előtt kellő gyökérzetet ersztve tudunk majd nevelgetni.

  A levendula méltatását szinte bármely kedvező tulajdonságával el lehetne kezdeni, azonban én mindig a jól ismert, jellegzetes illatot említem elsőként! A kerti növények összeválogatásánál ugyanis gyakran kevesen gondolnak arra, hogy az ízléses látvány mellett finom illatok is átjárják a kertet, pedig az élmény annál teljesebb, minél több érzékszervünkre hatnak kerti kedvenceink, a levendula pedig ebben verhetetlen!

  Nekem és a kertemnek is a kedvenc növénye,(meszes talajon élünk, és sok a napsütés a kertünkben)

  A levendula egy csodálatos gyógynövény!!

  Már írtam a levendulaolaj készítése házilag cikkemben, hogy micsoda sokoldalúan felhasználható gyógynövényről van szó és mennyi mindenre felhasználható a virágzatból kinyert hatóanyaga. Érdemes elolvasni, mert külső használatra is számos problémára, betegségre kiváló hatással bír!

  Természetesen sokan szeretik az aromáját felhasználni sütemények, fagylaltok, italok elkészítésében. Nálunk inkább az illata miatt kozmetikumokban vált be, de a levendula szörp készítése elmaradhatatlan nyáron a virágzást követően, mert nagyon szereti a családom-barátaim.

  Éppen a számos jó tulajdonságai miatt és mert csodálatos dísze a kertünknek, nagy becsben tartotjuk, és segítünk a bokrok szép fejlődésében, virágzásában, ami minden évben júniusban megörvendeztet bennünket lila pompájával!

  Ráadásul télen is megmarad szép zöld alvópózában, amitől a hideg évszakban is becsempész a kertünkbe egy kis színfoltot az egyenletes gömb formáival! A levendulabokrok rendszeres őszi metszésével, hozzájárulsz a hosszú élettartamukhoz és az erős növekedésükhöz.

  Kellemes kertészkedést!

  Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

 • levendula felhasználása

  Levendula felhasználása az otthonunkban

  Szeretem a levendula illatát. Szeretem, hogy egyszerű a tartása, hiszen egy igénytelen, szárazságtűrő, évelő, ami  kimondottan kedveli a mi mészköves talajunkat. Eleinte azért ültettem, mert imádom az illatát, és a látványát, majd mikor rájöttem, hogy jól érzi magát a kertünkben, egyre több helyre telepítettünk belőle. Pár év kellett, hogy rájöjjek, miután megajándékoztam mindazokat, akik szeretik a körülöttem élők közül, még mindig marad jócskán virág, amit felhasználhatok.

  A szárított levendula csokor helyett pár alternatíva:

  Az első évben fejjel lefelé lógatva raktam tele a házat, ami addig volt jó, míg neki nem kezdett hullani, ha huzatot kapott. Azóta is van 2 váza, amiben levendula van, az illata miatt hajlandó vagyok takarítani az elhulló száraz virágzatát.
  levendula

  Raktam kis zacskókba ruhák közé, majd utána olvastam, hogy milyen egészséges párnát lehet készíteni belőle:

  – Rendeltem tönkölyhéjt, leszárítottam sok-sok csokor levendulát, majd szépen lemorzsoltam csak a virágot. Összekevertem a kettőt, és megtömtem a kispárna angint, majd összevarrtam. Varrattam rá mintás huzatot, és azóta is a hálószobánk állandó lakója. Nagyon kellemes alvást biztosít, hiszen antiallergén és a gyógynövény nyugtató hatása miatt jó rajta az alvás. – Később ajándékba olyant is készítettem, amiben kevertem a levendulát kamillával. Ügyesebbek maguk is megvarrhatják a huzatokat a párnára.
  levendula

  Következő évben tovább olvastam a levendula felhasználásáról, és rátaláltam a levendulaolaj receptjére. Arra gondoltam, hogy masszírozni milyen jó lesz vele, de aztán kiderült, hogy ez a kis olaj a házi patikám legkelendőbb és legnagyobb becsben tartott kencéje!

  A cikk végén megosztom a receptet veletek, de a tapasztalataimat leírom. Tudom, hogy mindenhol leírják, hogy jó égésre, de mi soha nem használtunk eddig olajat, ha megégettük magunkat, csak hideg vizet és kenőcsöt, stb. Garantálom, ha kipróbáljátok, mindig lesz nektek is otthon a csodaszerből!
  1. Ha kisebb égési sérülést szenvedtek, rövid hideg vízzel öblítés után kenjétek be és ismételjétek, amíg megszűnik az égés.
  2. Napégéskor szintén ebből pácoljátok be a testfelületet, én még az olajozásra Pan-the-nolt is fújok, így garantált a gyors gyógyulás és még a hámlás is elkerülhető.
  3. Amire nekünk még bevált, az a csípések, nagyszerűen nyugtatja. Minden évben készítek, és egész évre el vagyunk látva vele.
  4. Tavaly végül a megmaradt virágzatból szörpöt is készítettem, megbolondítva egy kis menta levéllel, szerencsére ez is ízlett a családomnak, idén már rendelésre kell befőznöm, hogy tovább tartson, mint a múlt évben!

  Minden amit nem tudtál eddig a levendula hatásairól:

  A levendula (Lavandula) egy növényfaj, amelynek virágai és illóolaja régóta használatosak különféle gyógyászati, aromaterápiás és kozmetikai célokra. A levendula illóolaja tartalmazhat több vegyületet, amelyek különböző hatásokkal rendelkezhetnek az emberi testre és az elmére. Itt néhány példa a levendula hatásaira:
  1. Nyugtató hatás: A levendulát hosszú ideje használják nyugtató és stresszoldó hatásai miatt. Az illóolaját gyakran alkalmazzák pihentető fürdőkben, masszázsolajokban és aromaterápiás diffúzorokban a stressz és a szorongás enyhítésére. Az illatának inhalálása segíthet a relaxációban és a mentális nyugalomban.
  2. Alvásminőség javítása: A levendula illata segíthet javítani az alvásminőséget és enyhítheti az álmatlanságot. Sok ember találja, hogy levendulapárna vagy aromaterápiás eszközök segítségével könnyebben tudnak elaludni és jobban alszanak.
  3. Fájdalomcsillapítás: A levendula illóolaja enyhe fájdalomcsillapító hatással rendelkezhet. Masszázs során alkalmazva vagy hígítva kenőcsként segíthet enyhíteni izomfájdalmakat és fejfájást.
  4. Gyulladáscsökkentés: A levendula antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A bőrön alkalmazva segíthet enyhíteni kisebb égési sérüléseket, sebeket vagy rovarcsípéseket.
  5. Hangulatjavítás: A levendula illata frissítő és kellemes lehet, és segíthet javítani a hangulatot. Egyesek szerint segíthet enyhíteni a depressziós tüneteket is.
  6. Koncentráció és figyelem javítása: A levendulának koncentrációt és figyelmet fokozó hatása is lehet, ami például tanulás vagy munkavégzés során előnyös lehet.
  Fontos megjegyezni, hogy az egyéni reakciók változhatnak, és a levendula illóolajat mindig óvatosan kell használni, különösen ha valaki allergiás vagy érzékeny a növényekre vagy illóolajokra. Remélem adhattam ötleteket nektek, akik ha eddig olvastatok levendulaimádók vagytok velem együtt, és kedvet kaptatok valamelyik virágos ötlet elkészítéséhez?! Ha igen, kellemes kikapcsolódást kívánok hozzá, mert az lesz, a bódító illatfelhőbe, és egyik sem igényel egyhuzamban hosszú elfoglaltságot! A levendulaolajat így készíthetitek el a legegyszerűbben:Levendulaolaj készítése házilag Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
 • lekvárok készítése,  sárgabarack lekvár

  Sárgabarack lekvár gyors receptje

  Sárgabarack lekvár befőzésére nincs minden évben lehetőség, sajnos a fagy és jégkárok ezt a gyümölcsöt sújtják leginkább. Idén sikerült 7 kg barackot vennem,így gyorsan be is főztem lekvárnak. A sárgabarack, avagy a kajszibarack általánosságban nyár elején érik, azonban fajtától függően változhat, hogy a gyümölcsök mikor válnak szedésre éretté. A kajszi akkor a legtökéletesebb lekváralapanyag, ha jó érett, azonban nem kell a gyümölcsöket túlérlelni sem.

  A sárgabarack lekvár nagyon sok kedvenc sütemény receptemben szerepel, ezért én igyekszem nem kifogyni belőle. (zserbó, bukta, palacsinta, hogy a legnépszerűbbeket említsem) Ahogy számos recepttípus, úgy a sárgabarack lekvár recept is többféle megközelítésben megvalósítható:

  A sárgabarack lekvár készítése történhet sütőben, illetve fazékban, emellett variálhatunk azzal is, hogy a sárgabarack lekvár készítése cukor nélkül, édesítőszerrel, vagy sima cukorral történjen-e.

  Én most a jó idő miatt bográcsban készítettem el, így a konyhám tiszta maradt. Szerintem szuper, hogy nem kell órákig főzni a gyümölcsöket, hogy sűrű lekvárt kapjunk. Sokkal finomabbak lesznek, úgyhogy én pektin párti vagyok. A sárgabaracknál az állagot tekintve pedig lekvárpárti. Míg az epernél szeretem a gyümölcsdarabokat, itt a sima, selymes állagot részesítem előnyben.

  Hozzávalók:

  • Sárgabarack, legyen szép érett
  • 4:1-ben befőző
  • Cukor
  • Befőttesüvegek tetővel

  Sárgabaracklekvár készitése:

  1. A barackot megmossuk, kimagozzuk, távolítsuk el a sérült részeiket. Én a sárgabarack lekvárt hámozás nélkül készítem, azonban ha a család így nem szereti, nyugodtan hámozzuk meg a barackokat kimagozás előtt. Erre a legegyszerűbb mód az, ha leforrázzuk őket, majd hideg vízbe tesszük a barackokat, így a héjukat könnyen le lehet húzni róluk.
  2. Hozzáadjuk a kristálycukrot, összekeverjük vele.Nem kell hozzá sok cukor, én a 7 kg gyümölcshöz tettem 1,5 kg-ot. Ha van lehetőség egy napig állhat is így.
  3. Az üvegeket a tetőkkel tisztára mossuk, majd a legegyszerűbb, ha betesszük sütőbe és 100°C-on 10 percig sterilizáljuk.
  4. Botmixerrel lepürésítjük a gyümölcsöt és mehet is főni.
  5. Folyamatosan kevergessük, mert könnyen lekapja az edény aljára.
  6. Amint felforrt, tehetjük bele a jamfixet, keverjük össsze vele alaposan, ne csomósodjon össze. Ahány kg gyümölcsöt főzől, annyi csomaggal kell belőle, bár én nem szeretem ha megáll benne a kanál, ezért csak 5 csomaggal tettem a lekváromhoz.
  7. Főzzük együtt 10 percig, ha keletkezik hab, szedjük le, és el is készültünk.
  8. Azonnal forrón beüvegezzük, 5 percre fejre állítjuk, és mehet a dunsztolókosárba, kész.

  Ne főzzük túl nagy lángon, se túl sokáig, mert a cukor könnyen karamellizálódik, és szép napsárga helyett rőtbarna lekvárunk lesz.

  Ha dzsemfixet használsz, akkor kövesd a csomagoláson szereplő mértékegységeket. Ne feledd, hogy mindig a tiszta súlyt kell figyelembe venni, pucolás után. Én ebben a receptben 7 kg tisztított kimagozott barackot használtam. Én a közepesen sűrű lekvárokat szeretem. Ha sűrűbbet szeretnél egyszerűen növeld a dzsemfix mennyiségét.

  Sárgabarack lekvár lépései képekben:

  Készíthetsz eperlekvárt is ha kedvet kaptál, nem baj ha leérett, használj fagyasztott gyümölcsöt!

  Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

 • Levendulaolaj készítése
  levendula felhasználása,  levendula olaj készítése

  Levendulaolaj készítése házilag

  Házilag egy elég egyszerű megoldás levendulaolaj készítése helyett, levendulás olívaolajat készíteni. Egyszerre használhatjuk ki az olíva és a levendula számos jótékony hatását, és színtiszta növényi olajat kapunk, amibe semmi más nem is kerül.

  Már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták a levendulát és az olivaolajat nem csak a gyógyászatban de a kozmetikumokban is, számos egészségre gyakorolt jótékony hatásaik miatt.

  Honnan érkezett hozzánk?

  A levendula az 1920-as években érkezett meg Magyarországra, a kor neves gyógynövényszakértőjének, Bittera Gyulának köszönhetően, aki egyenesen Provance-ból hozta a vetőmagot. Igaz, korábban is előfordult már a levendula Magyarországon, azonban ez csak a kolostorok gyógynövényes kertjeire vonatkozott. Bittera a tihanyi apátságtól bérelt területet, hogy francia mintára megpróbálkozhasson a levendulatermesztéssel – amit sikeresen véghez is vitt -, azóta Magyarország leghíresebb levendulatermő vidéke Tihany.

  Az olívaolaj jótékony hatása a bőrre:

  Az olívaolajat az olívabogyóból nyerik. Az olívafa a Földközi-medencében őshonos növény.

  Az olívaolaj kémiai felépítésben minden más természetes olajnál közelebb áll a bőr által kiválasztott természetes faggyúhoz.

  Levendulaolaj olívaolajból
  1. Kiválóan hidratál, különösen a száraz bőr esetében.
  2. Olyan rendkívüli szárazságra hajlamos területek is hidratálhatóak vele, mint a könyök vagy a térd.
  3. Az olívaolaj regenerálja a bőrszövetet, ezért rendszeres használata biztosítja a bőr puhaságát és simaságát, miközben megerősíti és feszesíti is a bőrt.
  4. Az olívaolajban található antioxidánsok (pl.: E-vitamin) meggátolják a korai öregedést, a szkvalén pedig növeli a bőr rugalmasságát, amitől a bőr feszesebb és sugárzóbb lesz.
  5. A száraz és fakó haj még fényesebb is lesz az olívaolajtól. Fésülés előtt vigyen fel egy kis olívaolajat a hajára (egészen keveset, mivel ha túl sokat használ, haja könnyen zsírossá válhat), így haja könnyebben fésülhető lesz.

  A levendula gyógyhatása:

  A levendulának csodálatosan aromás, fűszeres, igen kellemes illata van. Virágját vagy leveleit megdörzsölve kezünkön hosszú ideig illatozik. Harmóniát teremt az emberben, látvány és illat együtt bűvöl el mindenkit, frissít, regenerál, felüdít és nyugtat egyszerre.

  1. Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
  2. Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
  3. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszűnteti.
  4. Az immunrendszert erősíti, élénkíti, különleges tulajdonsága, hogy az ideges embert megnyugtatja, ha kimerült, vitalizálja.
  5. Rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.

  Csak 5-5 nagyszerű hatását írtam le ennek a két növénynek, a számos közül,( melyeket ha összeérlelünk, a „legjobb barátod” lehet főleg a nyári hónapokban!

  Nagyon finom szörpöt is tudsz készíteni levendulából, itt a receptem!

  Mire használhatod a házi levendulaolajad?

  • Sebgyógyító hatás-kisebb lesz a duzzanat, csökken az elfertőződés esélye, mindez pedig gyorsabb sebgyógyulást eredményez.
  • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
  • A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is.
  • Enyhíti a napozás okozta leégést, csökkenti a fájdalmat.
  • Kisebb égési sérüléseket nyugtat, gyógyít (Aloe Vera géllel keverve még hatékonyabban fejti ki jótékony hatását.)
  • Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. Gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti.
  • Rovarcsípéseket csillapítja, viszketést-égést megszünteti.
  • Segít pszichés és idegi panaszok kezelésében. (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén)
  • A levendula nyugtató hatással is bír. A fürdővízbe néhány cseppett téve egy relaxáló élményben lehet részünk.

  Házi készítésű levendula illóolajat egészen egyszerűen készíthetsz te is. Ebben a cikkben megtudhatod, mi kell hozzá, és milyen módszerrel készítsd el könnyedén.

  1. Először is szedd le a friss levendulát a kertből.
  2. A virágokat vágd le a szárról és mosd át alaposan.
  3. Szárítsd meg.
  4. Extraszűz olivaolajat tegyél fel egy lábosban melegedni. Ne forrjon fel, vigyázunk az értékes összetevőkre, csak kb 60°C-ig melegítsd.
  5. Tedd bele a levendulavirágokat és hagyd 4-5 napig fedő alatt összeérni. (ne tedd napfényre)
  6. Szűrd át sűrű szövésű szűrőn, vagy gézen a levendulaolajat.
  7. Kis üvegcsékbe töltsd át, vagy befőttesüvegbe tárold.

  Már most gondolhatsz szeretteid ajándékára, akár karácsonyra is kedves meglepetés a saját készítésű olajad, aminek minden háztartásban nagy hasznát veszik. Tedd szép kis üvegbe, cimkézd fel, varázsold egyedivé, meglátod milyen sikere lesz!

  Ellenjavallat: fontos tudnod, hogy az illóolajok allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékenyeknél!

  Rövid videó, hogy tényleg pár lépés az elkészítése:

  Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

 • Kertből a spájzba,  levendula szörp készítése

  Levendula szörp készítése

  A levendula szörp készítése, egy tényleg egy órás elfoglaltság, és garantáltan finom nyári nedüt tehetsz az asztalra. Hasonló eljárásban készül mint a bodza szörp, vagyis az idő végzi el a java munkát, nekünk csak hagyni kell állni.

  Nyugodtan engedjük el a fantáziánkat! Az alap receptet osztom meg, amihez (én is szoktam) tegyetek bátran mentalevelet, vagy más gyümölcsöt(alma, eper, áfonya) ami még gazdagabbá teszi az ízvilágát!

  A levendula szörp igaz, hogy egy cukor bomba de számos jótékony hatása miatt, mértékkel fogyasztva igen egészséges. Nagyon szeretem a levendula illatát, rengeteg bokrom van a kertemben, mert nem csak megörvendeztet az illatával és a szépségével, de nagyon sokmindenre fel lehet használni a virágait.

  Levendula szörp hozzávalói:

  • 40 dkg szárától megszabadított levendula virág (kb két nagy csokor)
  • 2 liter víz
  • 2 kg cukor
  • 3 db kezeletlen citrom
  • tiszta üvegek

  Elkészítése:

  1. A levedula fejeket vágjuk le a szárról és folyó víz alatt mossuk le szűrőben.
  2. Tegyük fel nagyobb fazékba főni a vizet és rakjuk bele a cukrot.
  3. Főzzük össze szirupnak. (ha már forr együtt egy 5 percig látni fogjuk, hogy egynemű)
  4. Tegyük bele a fazékba a levendulát, a felkarikázott citromot és fedjük le.
  5. 1-2 napig maradhat így, majd szűrjuk le sűrű szövésű szűrőn át a szörpöt.
  6. Ha szeretnénk hosszabb időre eltenni, forraljuk fel mégegyszer, és azonnal töltsük üvegekbe, zárjuk le, majd fejjel lefelé pihentetjük 5 percig. Ezután talpára fordítva maradjon egy napot dunsztban. (Bebugyolálva, lassan hül ki)
  7. Felbontás után a szörpöt hűtőben tároljuk.

  A sötétebb virágú levendulából ilyen gyönyörű lila szörp lett, a halványabból sárgás színű. Ezt csak azért írom, hogy senki ne lepődjön meg, ha nem ilyen lesz mint a képemen. Sokan tesznek bele citromsavat is, ami tovább fakítja a színt, de az aromája ugyan olyan finom, mint a sötétebb szörpnek.

  Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  Fűszernövényeket te is tudsz otthon nevelni!

 • Savanyúságok,  savanyúságok

  Kovászos uborka

  A kovászos uborka a nyár egyik legkedveltebb savanyúsága, amit mi magyarok akár önmagában is szívesen elropogtatunk. Enyhén savanykás és jellegzetes íze, elhagyhatatlan kiegészítője a grillhúsoknak, bográcsban készült pörkölteknek, de egy szelet zsíros kenyér is jobban esik kovi ubival!

  Itt az ideje, hogy rendszeresen érjen egy dunsztosüveggel, hogy az utánpótlás folyamatos legyen. Június elejétől már kapni a piacon és az üzletekben kovászolni való uborkát. Én jobban szeretem a kisebb méretűeket, hamarabb elkészül és könnyebb az üvegbe sorakoztatni. A friss kapor szedés ideje is elérkezett, így az alapanyagok csak ránk várnak.

  Kovászos uborka hozzávalói:

  • Moss el tisztára egy 5 literes dunsztos üveget
  • kb. 2 kg uborka ( ha kisebbek belefér ennyi)
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 szelet kenyér (kovászos)
  • 3 ek. só
  • kb .2,5-3 liter víz

  Elkészítése:

  Kovászos uborka

  Az uborkát bő vízben átmossuk,ha szükséges, szivacs segítségével megsikáljuk. Végeit levagdaljuk, majd nem az egészet átvágva, csak a belső részben bevágjuk két oldalról éles késsel.

  Kovászos uborka

  A tiszta befőttesüveg aljára bőségesen tegyünk a megmosott kaporból és a megtisztított fokhagymadarabokból. Az uborkákat sorban körbe állítva sorakoztassuk bele a közepéig. Rakjunk annyi sort így amennyi belefér az üvegbe. Langyos vízzel önsük fel, hogy ellepje, tegyük hozzá a sót, majd zárjuk le a kenyér szeletekkel. Kistányérral letakarva helyezzük napos helyre és jó, ha az üveget egy tálcára tesszük. (a kifolyó uborkalé ne csúfítson össze semmit) A túlságosan erős meleg sem tesz jót neki, mert nem lesz ropogós. Én mérsékelten meleg időben napos helyen tartom, de ha kánikula van érdemes árnyékba helyezni.

  A kovászos uborka érlelési ideje 3-4 nap

  Látni fogjuk az uborka színén is, hogy megkovászolódott, nem nyers, ekkor az uborkákat rakosgassuk zárható edénybe, a leszűrt lével szűrőn keresztül öntsük nyakon, zárjuk le és hűtőben tároljuk.

  Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  Fűszernövényt tartani nagyon egyszerű otthon, akár cserépben is, nézd meg mi az amit érdemes termesztened>>

 • Eperlekvár főkép
  eper lekvár recept,  Kertből a spájzba,  pezsgős eper lekvár

  Eperlekvár főzés 3 ízben

  Az eperlekvár befőzésére május végéig szoktam várni, hogy szabadon termett, édes gyümölcsből és elfogadható áron tudjam beszerezni az epret. A lekvár készítéséhez friss, egészséges, érett gyümölcsöket használjunk fel, akkor lesz a végeredmény kiváló és eltartható hosszú ideig.

  Ezeket a recepteket használom évek óta, ha követed a lépéseket egészen biztos, hogy saját és családod örömére való lekvárt tálalhatsz egész évben a reggeli pirítósotok mellé, vagy süteményekbe.

  Tipp: Ha sok eperhez jutsz, elteheted fagyasztóba és akár télen is befőzheted!

  Eper lekvár egyszerűen:

  • 3 kg eper
  • 1kg cukor (ízlés szerint)
  • 1 citrom leve, (húsa is mehet)
  • 3 csomag dzsemfix 3:1 (bármelyiket választhatod)

  Elkészítése:

  1. Az epret alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, leveleket leszedjük, majd negyedeljük. (Ha kis szemű az eper lehet felezni, vagy egészben hagyni, ki hogy szereti a lekvárt)
  2. Ha jól megtisztítottuk, hozzá öntjük a cukrot, ki mennyit szeretne, én a 3kg-hoz kb. 75dkg-ot öntöttem először, főzésnél lehet majd hozzá tenni ha nem elég édes valakinek, vagy éppen ha édes lett citromlével korrigálhatjuk.
  3. Letakarjuk, állni hagyjuk, fél óra-óra, amíg áll az üvegeket elő lehet készíteni.
  4. Alaposan elmossuk a befőttes üvegeket, tetőket. Sütőben 100C° fokon végezzük a sterilizálást kb. 10 percig.
  5. Fazékba öntjük a cukros epret elkezdjük főzni, beletesszük az 1 egész citrom levét. (én most a húsát is belekanalaztam, magok nélkül) majd 2-3 perc múlva, összeturmixoljuk az eper kb 1/3-át (botturmix-al) így lesz sűrű lekvárunk eperdarabokkal.
  6. Tipp: A citrom a színe miatt kell bele, de lehet citromsavat is tenni helyette, én jobban szeretem citrommal🍋
  7. 5- 10 perc főzés után, mikor hány perc sikerül, megkóstoljuk, ha nem elég édes teszünk bele még cukrot, ha túl édes citrom levét. Beletesszük a dzsemfixet, most Dr. Oetkers-t használtam, de bármelyik jó.
  8. Összefőzzük kb. 5 percig, kevergetjük közben a dzsemfix-el. Én próbálni is szoktam 5 perc múlva hogy megdermed- e? Hűtőbe teszek kicsit ha megdermed, akkor jó, és mehet is az üvegekbe.
  9. Lehet celofánt tenni a teteje rácsavarása előtt, majd fejre állítjuk az üvegeket kb 5 percre.
  10. Meleg helyen letakarva 1 napig dunsztba tesszük.
  11. Másnap felcímkézve mehetnek a polcokra.

  Aki elkészíti jó étvágyat hozzá! Nagyon finom megéri én még csinálok kb. 2 ilyen adagot télre is.

  Pezsgős eperlekvár elkészítése:

  Az eper és a pezsgő nagyszerű ízharmóniában vannak,miért ne bolondítanánk meg vele pár üveg eperdzsemet is? Ha van otthon egy kis üveg pezsgőd, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

  A fentebb leírt egyszerű eperlekvár lépéseit használjuk, csak kiegészítjük 2 dl pezsgő hozzáadásával,amit az eperfőzés kezdetén öntünk a gyümölcsökhöz.

  Kiváló fagylaltokhoz, vagy Panna cotta alapjának.

  Rebarbarás eperlekvár:

  Eperlekvár rebarbarás
  Rebarbarás eperlekvár

  Hozzávalók:

  • 2 kg eper
  • 4-5 szál rebarbara
  • 1 kg cukor
  • 2 csomag 3:1 dzsemfixáló
  • fél citrom leve( akár húsa is belemehet, magok nélkül)
  • 4 mentalevél

  Elkészítése:

  1. Az epreket a fentebb leírt egyszerű eperlekvár lépéseinél leírtak szerint készítjük elő, megcukrozásig.
  2. A rebarbarát megpucoljuk, lehúzzuk a fás részeket és kb 1 centis darabokra vágjuk.
  3. Feltesszük főni takaréklángra.
  4. Kb. negyed óra múlva hozzáöntjük a cukros epret, majd újabb 10 percig főzzük, hogy az eper is megpuhuljon.
  5. Hozzáöntjük a citrom levét (ami azért kell, hogy az eper megtartsa csodás piros színét), beledobjuk a 4 mentalevelet és a 3:1 dzsemfixálót.
  6. Forrás után még 2 percig folyamatos kavargatás mellett főzzük. (a mentaleveleket szedjük ki belőle a főzés végével)
  7. Továbbiakban ugyan úgy járunk el mint az egyszerű eperlekvár főzés utáni lépéseinél.

  Az eperlekvárok a citromnak köszönhetően, megőrzik szép piros színüket. Ha te sima állagú lekvárt szeretnél készíteni, az egész gyümölcs mennyiséget botmixerrel pürésítsd le. Ha nem szereted érezni az eper magjait, vagy allergiád van rá, mielőtt főzés és turmixolás után beletennéd a zseléfixet, szűrd át szűrőn, így selymesen sima lekvárt kapsz.

  Tipp: Érdemes ráírni a befőzés dátumát és a lekvár fajta nevét (eperlekvár, pezsgős eper, rebarbarás eperlekvár), hiszen hónapok múlva nem fogsz emlékezni, hogy melyik üvegben mi található.

  Egy epres, sütés nélküli sütemény receptet kipróbálnál?

  Kövess a facebookon és csatlakozz az oldalamhoz, ahol elsőként osztom meg a legfrissebb receptjeimet!

 • fűszernövények tartása,  Kert

  8 kedvelt menta fajta és felhasználási lehetőségei

  A menta igen könnyen gondozható fűszernövény, amely gyorsan növekszik, és akár egy közepes méretű cserépben is nevelhetjük egész nyáron. Tavasztól új hajtásokat növeszt, a telet átvészeli és a fagyok beálltáig rengeteg felhasználási lehetőséget kínáló gyógynövényünk.

  Tanácsos a külön ültetése, mivel hosszú földalatti indákkal terjed, így ha a növényt közvetlenül a kerti ágyásba ültetjük, számítsunk rá, hogy nagyon gyorsan elnyomja a kertben levő többi növényt, és kiirtása már igen nehéz feladat lesz.

  A menta családjához tartozik a közkedvelt citromfű, a zsálya, és a csalán is.

  A kertészetekben ma már számtalan újfajta lát napvilágot, így kedvünkre vásárolhatunk különlegességeket.

  Menta bokor

  A 8 legismertebb és legkedveltebb menta fajták:

  • Borsmenta: A legismertebb, erősen fűszeres illatú, tojásdad levelű fűszernövény.Kiváló fűszer- és gyógynövény, melynek díszítő értéke sem elhanyagolható. Enyhén csípős ízű, kellemes hűsítő hatású.A belőle készült gyógytea remekül csillapítja a torokfájást, a köhögést, mivel erős baktérium és vírusölő hatással is rendelkezik, valamint jó hatással van emésztésünkre, és csökkenti a puffadást, szélgörcsöket.
  • Fodormenta: A sima zöld menta egyik tovább nemesített változata, sötétzöld levelei enyhén fodrosak, és az erek mélyen húzódnak.
  • Ananászillatú menta: a neve is mutatja, hogy kellemes ananászhoz hasonló illatot áraszt, emellett levelei is igen mutatósak a fehér vagy krém színű szegéllyel.
  • Gyömbér menta: A A borsmentához hasonló hatóanyagokat tartalmazó gyömbér illatú menta, teája gyomorpanaszok, valamint hányinger csillapítására alkalmas.
  • Csokoládé menta: Levelei sötétzöld alapon bronzos árnyalatúak. Levélzete folyamatosan szedhető, azonban a virágzás előtti időszakban tartalmazzák a legtöbb illóolajat. Ahogyan neve is mutatja, illata és íze mentolos csokoládéra hasonlít. Jellegzetes aromája miatt tökéletes választás édességek, italok készítése során.
  • Eper menta: A leveleket, melyek kissé kerekdedek, csipkézett szélűek, középzöldek, megdörzsölve és megkóstolva az enyhe menta íz mellé az érett szamóca kellemes íze is társul, innen kapta nevét is. Felhasználhatósága a gyümölcsös ízvilágának köszönhetően sokrétű, hiszen édességek, jégkrémek, valamint italok alapanyagaként egyre szélesebb körben alkalmazzák.
  • Marokkói menta: Szintén az egyik legkedveltebb, legismertebb menta fajták közé tartozik. Zöld levelei kissé hosszúkásak, kerekded alakúak, felületük ráncos. Íze kevésbé kesernyés a többi mentához képest, így hűsítő italok, desszertek, édességek kiváló hozzávalója.
  • Narancs menta: Zöld színű, kissé bronzos árnyalatú levelei kerekded alakúak, enyhén molyhosak, kellemes narancsos illatot árasztanak. Tökéletes ízesítője süteményeknek, koktéloknak.
  Menta tea

  Minden menta fajtára elmondható, hogy szeretik a gyakori, nagy melegben naponkénti locsolást, mivel igen érzékeny a kiszáradásra.

  Nagyon sokoldalúan felhasználható fűszernövényünk, ezért érdemes több fajtáját is ültetni, gondozni,hogy egész nyáron ellássanak bennünket hűsítő-frissítő aromájukkal. Nem igényes, kedveli a napos, világos területeket, mérsékelten nedves talajokat. Ne felejtsük el a mentát folyamatosan szedni, visszavágni, mert csak így lesz elég erős és bokros növekedésű a növény.

  Milyen fűszernövényt érdemes ültetni..

  A nyári szezonhoz hozzátartoznak a finom limonádék, fagylaltok és koktélok is. Ha tartunk otthon cserépben, vagy a kertünkben mentát, mindezek alapjaihoz elengedhetetlen alapanyag!

  Végezetül egy kedvcsináló recept a mentás borsókrémleves>>

  Kövesd a facebook oldalamat,és csatlakozz hozzám, ahol legelőször osztom meg a legújabb receptjeimet!