BLOG,  Egészség,  egyéb

A kecskehús előnyei a diétában!

A kecskehús a legértékesebb diétás étel, amelyet sok nemzet fogyaszt. Az ókortól kezdve az orvosok a kecskehúst ajánlották, mivel az sok vitamint tartalmaz és jótékony tulajdonságokkal rendelkezik.

Ezt a húsfajtát az is megkülönbözteti, hogy a szervezet rendkívül könnyen emészti, telíti a szükséges aminosavakkal és mikroelemekkel. A kecskehús különlegessége az is, hogy sokkal alacsonyabb koleszterin- és egészségtelen zsírtartalommal rendelkezik, ellentétben a hagyományos marha- vagy sertéshússal.

Kecskehús

Kecskehús íze

A kiváló minőségű húsnak nem lesz idegen szaga és íze. Egy fiatal kecske húsa könnyen megkülönböztethető – világosabb, mint a bárány, és a zsír leggyakrabban fehér lesz.

A kecsketejből készült termékek reneszánszukat élik, a tudatosan táplálkozók és a különleges ízeket kereső ínyencek egyaránt előszeretettel vásárolják a kecsketejet, illetve a belőle készült sajtokat, túrót, kefírt.

A kecske a testtömeghez viszonyított tejtermelésben az élen áll (8-10x). Egy átlagos magyar kecske évente 250-400 liter tejet ad.

Kecskehús tej

A vakítóan fehér kecsketejnek számos egészségügyi előnye van a tehéntejjel szemben:

 • A kecsketejből készült élelmiszerek könnyen emészthetők és kevés allergén anyagot tartalmaznak
 • vitaminokban (A-, E-, K-, és C-vitamin) és ásványi sókban gazdag, létfontosságú aminosavakkal bőven ellátott nagy értékű tápanyagforrás
 • Migrén és stressz esetében is igen jótékony hatásúak
 • A kecsketej kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemőtáplálásban
 • fogyasztása remek rák elleni védelem is egyben
 • jót tesz a bőrnek
 • erősíti az immunrendszert és a csontokat

A kecske természetéről pár gondolat:

A kecskékről sok téves hiedelem terjedt el: igénytelenek, büdősek és hasonlók. Ez egyáltalán nem így van, sokminden függ a helyes tartásától!

A kecskék meglehetősen játékos állatok, és nagyon szórakoztató nézni őket, amint egymást kergetik és fejelgetik. Ráadásul nagyon jól kijönnek a gyerekekkel is.

A régi ismeretség miatt a kecskék a legelő többi állatához képest erősebben kötődnek az emberhez, állítólag a lovakhoz vagy a kutyákhoz hasonlóan kommunikálnak az emberrel. Nézésük elég kifejező, kecskevágásban járatosak szerint meglehetősen szemrehányóan néznek a késsel közeledő gazdára. Nem véletlenül mondja a kapatosan hazaérkező férj szúrós szemű feleségéről: néz, mint kecske a késre.

Tápláléka fűfélék, zöldségek, virágok (de szinte mindent megeszik, kíváncsi természeténél fogva belekóstol minden növényi anyagba, amit ehetőnek érez köztük fém és karton dobozokba is)

Ahogy az Agrárszektor írja, mondhatni, hogy csirkés és sertéses nemzet vagyunk, az említett húsfajtákon kívül marhát, libát, pulykát és olykor-olykor nyulat, halat fogyasztunk, de aligha hallottuk valakitől azt, hogy kecskehúst evett ebédre/vacsorára. Ha húsról nem is beszélhetünk, tejről és tejtermékekről annál inkább. Amennyire nem „divat” a kecskehús, annál inkább trendibb a kecsketej, kecskesajt és a kozmetikumok is.

Kecskehús sütése

Az emberek évezredek óta fogyasztják a világ számos részén.

Az olyan országokban, mint India, Pakisztán és Banglades, ahol a lakosság nagy része nem engedheti meg magának a marha- vagy csirketermékeket, a kecskehús nagyon alacsony áron kapható.

A kecskehús bizonyos kultúrák étrendjében is fontos szerepet játszik, mivel több vasat tartalmaz, mint más húsfajták.

A kecskének nincs olyan része, amelyet ne lehetne hasznosítani. Íz és kalóriatartalom szempontjából a kecskehúst gyakran hasonlítják a bárányhúshoz. Mindkettő közös vonásokkal és sok különbséggel rendelkezik. Mindkét fajta diétás étel, különösen fiatal kecskék esetében, de a kecskehús sósabb íze van, mint az édes bárányé.

Kecskehús bontási egységek és előnyös felhasználásuk:

 • Comb: egybesütve, párolva, szeletelve.
 • Gerinc: karaj egybesütve, szeletelve, frissen sültnek, rántva.
 • Vesepecsenye: rántva, töltve, egybesütve.
 • Nyak: sütve, tokánynak, pörköltnek.
 • Karaj: egybesütve, szeletelve, frissensültnek, rántva.
 • Szegy: sütve, töltve.
 • Lábak, fej: főzve, forrázva
 • Máj: sütve.

Az íze miatt is érdemes kecskét fogyasztani, de mindig hártyázzuk le felhasználás előtt alaposan. Ha sütjük a húst, érdemes 2-3 nappal előtte bepácolni, fokhagymával és szalonnával megtűzdelni, főleg az idősebb állatok húsát. Így a kicsit édeskés hús puhább, ízesebb, porhanyósabb lesz.

 A kecskehús a következő anyagokat tartalmazza:

 1. B-vitamin1, BAN BEN2, BAN BEN3, BAN BEN4, BAN BEN5, BAN BEN6, BAN BEN9, BAN BEN12, E, N.
 2. Ásványi anyagok: kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, klór, kén, jód, mangán, króm, fluor, molibdén, kobalt, nikkel és ón.
 3. Alapvető és nélkülözhetetlen aminosavak.
 4. Fehérjék – 39,1 / 100 g termék.
 5. Zsírok – 28,6.

A gazdag és egészséges összetétel, kellemes íz és finom állag mellett a kecskehús nem érinti a parazitákat, ami még inkább a fogyasztása melletti érvként említendő!

Kíváncsi vagy én miért készítek kecske kefírből lángost?

Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük