gulyás levesek
Gulyás levesek készülhetnek marha-sertés-pulykahúsból. Receptek a kategóriában.
-
Babgulyás kuktában készítve
Gyors és ízletes babgulyás kuktában – hagyományos ízek, modern konyhai megoldással!
Ha szereted a gazdag, ízletes magyaros fogásokat, de nincs időd órákig főzni, akkor ez a recept neked szól! A kukta segítségével pillanatok alatt elkészítheted a klasszikus babgulyást, amely tökéletes választás egy családi ebédhez vagy egy hűvös estére. Ebben a cikkben megmutatom, hogyan varázsolhatsz hagyományos ízvilágot a tányérra gyorsan és egyszerűen.Hozzávalók:
- 500 g szárított bab (fekete vagy fehér, ízlés szerint)
- 500 g sertéshús (lapocka vagy comb)
- 2 közepes hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 közepes sárgarépa
- 1 közepes zeller (ízlés szerint)
- 1 paprika (édes)
- 2-3 burgonya
- 2-3 evőkanál zsír/olaj
- 1-2 evőkanál pirospaprika
- 1-2 babérlevél
- só, bors ízlés szerint
- víz
Babgulyás kuktában elkészítése:
- Bab áztatása: A szárított babot előző este áztassuk be hideg vízbe. Másnap szűrjük le.
- A sertéshúst kockákra vágjuk,a hagymát is felaprítjuk, a zöldségeket hasábokra szeljük.
- Zsíron vagy olajon megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, pirospaprikát és a kockázott húst.
- Jól átforgatva pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a leszűrt babot, zöldségeket.
- Fűszerezzük borssal, babérlevéllel és sóval.
- Adjunk hozzá annyi vizet, hogy bővel ellepje a hozzávalókat.
- Zárjuk le a kuktát, és állítsuk magas hőfokra. Amikor a kukta felforr, csökkentsük a hőt, és főzzük kb. 30-40 percig.
- Burgonya hozzáadása: A főzés vége felé adjuk hozzá a felkockázott burgonyát, és hagyjuk, hogy a gulyás kész legyen.
- Tálalás: Ha elkészült, tálaljuk friss kenyérrel vagy csipetkével
Jó étvágyat!
Babgulyás kuktában készítve képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha megtetszett a receptem és még nincs kuktád, de kedvet kaptál, hogy te is gyorsan tudj egy ilyen időigényes ételt is elkészíteni, segítek a választásban az alábbi cikkemben>>A kukta: Típusok, előnyök, veszélyek és tippek
-
Lencsegulyás sertéshúsból
A lencsegulyás nem csak újévi ételként kerül az asztalunkra, de az év első napján biztosan ezzel kezdünk. Sokáig lencsefőzeléket főztem, de bevallom sosem kívántam az éjszakai mulatság és eszem-iszom után. Egy tartalmas leves viszont könnyen csúszik, természetesen szilveszter napján főzöm, hogy az újévet pihenéssel tölthessem.
De mi is ez a hagyomány?
Azt mondják, hogy a lencse a lapos formája miatt a pénzre hasonlít. A babona azt tartja, hogyha sok pénzt szeretnénk, akkor az újév első napján fogyasszunk lencsét, mert meghozza a szerencsénket és gazdagok leszünk.
De nem csak a szerencse miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert egészséges: kiemelkedő fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás, magas rosttartalma nagyon jó hatással van az anyagcserére, és bővelkedik antioxidánsban is, ami meg a bőrödnek, és ezáltal a szépségednek tesz jót.
Lencsegulyás hozzávalói:
- 1 kg sertéslapocka kockázva
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 30 dkg lencse alaposan megmosva és egy éjszakára vagy pár órára beáztatva
- 2 ek pirospaprika
- 1 fél zeller
- 1 cs. petrezselyemzöld
- 1 db fehérrépa
- 2 db répa
- 1 ek. zsír/olaj
- 2-3 babérlevél
- só
- őrölt feketebors
- őrölt kömény
- 1 ek. mustár
- fél citrom leve
- 1 tk. cukor
Csipetkéhez:
- 1 tojás
- 12 dkg liszt
- csipet só
Elkészítése:
- A vöröshagymát felkockázzuk,vagy aprítógépbe tesszük és a zsiradékon megdinszteljük üvegesre.
- A paradizsomot, paprikát, fokhagymát is aprítógépben összepürésítjük, vagy felkockázzuk.(fokhagymát megzúzzuk)
- A kockázott hússal együtt jól átpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával és felengedjük annyi vízzel ami ellepi. Fűszereket hozzáadjuk, aki szereti erős pirosaranyat is tehet bele.
- Főzzük kb. 60 percet, majd beletesszük a kozkázott zöldségeket, felhúzzuk vízzel bőven és így is főzzük kb fél órát.
- Hozzáadjuk a megmosott és leszűrt lencsét is, a mustárt, citrom levét, cukrot.
- Amíg készre fő, elkészítjük a csipetkét. 1 tojást felverünk és hozzáadjuk a csipet sót és kb. 12 dkg lisztet. Gyúrjunk belőle sima, egynemű tésztát. Formáljuk gombóccá, és az ujjaink elején lelapítva egy lisztezett tányérra csipkedjük és egy mozdulattal sodorjunk apró csipetkéket.
- A csipetkét a főzés utolsó öt percében adjuk a leveshez az aprított petrezselyemmel együtt.
Jó étvágyat!
Lencsegulyás készítése képekben:
Egytál étel, melyhez elég ha friss kenyeret, akár a saját készítésű mindenmentes köleskenyeret, vagy kiflit és tejfölt kínálsz, de egy bukta vagy palacsinta is tökéletes kiegészítője egy tartalmas ebédhez!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem