gulyás levesek

Gulyás levesek készülhetnek marha-sertés-pulykahúsból. Receptek a kategóriában.

  • Gyors és ízletes babgulyás kuktában
    babgulyás recept,  Kuktában készült

    Babgulyás kuktában készítve

    Gyors és ízletes babgulyás kuktában – hagyományos ízek, modern konyhai megoldással!
    Ha szereted a gazdag, ízletes magyaros fogásokat, de nincs időd órákig főzni, akkor ez a recept neked szól! A kukta segítségével pillanatok alatt elkészítheted a klasszikus babgulyást, amely tökéletes választás egy családi ebédhez vagy egy hűvös estére. Ebben a cikkben megmutatom, hogyan varázsolhatsz hagyományos ízvilágot a tányérra gyorsan és egyszerűen.

    Hozzávalók:

    • 500 g szárított bab (fekete vagy fehér, ízlés szerint)
    • 500 g sertéshús (lapocka vagy comb)
    • 2 közepes hagyma
    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • 2-3 közepes sárgarépa
    • 1 közepes zeller (ízlés szerint)
    • 1 paprika (édes)
    • 2-3 burgonya
    • 2-3 evőkanál zsír/olaj
    • 1-2 evőkanál pirospaprika
    • 1-2 babérlevél
    • só, bors ízlés szerint
    • víz

    Babgulyás kuktában elkészítése:

    1. Bab áztatása: A szárított babot előző este áztassuk be hideg vízbe. Másnap szűrjük le.
    2. A sertéshúst kockákra vágjuk,a hagymát is felaprítjuk, a zöldségeket hasábokra szeljük.
    3. Zsíron vagy olajon megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, pirospaprikát és a kockázott húst.
    4. Jól átforgatva pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a leszűrt babot, zöldségeket.
    5. Fűszerezzük borssal, babérlevéllel és sóval.
    6. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy bővel ellepje a hozzávalókat.
    7. Zárjuk le a kuktát, és állítsuk magas hőfokra. Amikor a kukta felforr, csökkentsük a hőt, és főzzük kb. 30-40 percig.
    8. Burgonya hozzáadása: A főzés vége felé adjuk hozzá a felkockázott burgonyát, és hagyjuk, hogy a gulyás kész legyen.
    9. Tálalás: Ha elkészült, tálaljuk friss kenyérrel vagy csipetkével
      Jó étvágyat!

    Babgulyás kuktában készítve képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Ha megtetszett a receptem és még nincs kuktád, de kedvet kaptál, hogy te is gyorsan tudj egy ilyen időigényes ételt is elkészíteni, segítek a választásban az alábbi cikkemben>>A kukta: Típusok, előnyök, veszélyek és tippek

  • lencsegulyás főképe
    gulyás levesek

    Lencsegulyás sertéshúsból

    A lencsegulyás nem csak újévi ételként kerül az asztalunkra, de az év első napján biztosan ezzel kezdünk. Sokáig lencsefőzeléket főztem, de bevallom sosem kívántam az éjszakai mulatság és eszem-iszom után. Egy tartalmas leves viszont könnyen csúszik, természetesen szilveszter napján főzöm, hogy az újévet pihenéssel tölthessem.

    De mi is ez a hagyomány?

    Azt mondják, hogy a lencse a lapos formája miatt a pénzre hasonlít. A babona azt tartja, hogyha sok pénzt szeretnénk, akkor az újév első napján fogyasszunk lencsét, mert meghozza a szerencsénket és gazdagok leszünk.

    De nem csak a szerencse miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert egészséges: kiemelkedő fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás, magas rosttartalma nagyon jó hatással van az anyagcserére, és bővelkedik antioxidánsban is, ami meg a bőrödnek, és ezáltal a szépségednek tesz jót.

    Lencsegulyás hozzávalói:

    • 1 kg sertéslapocka kockázva
    • 2 fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 1 paradicsom
    • 1 paprika
    • 30 dkg lencse alaposan megmosva és egy éjszakára vagy pár órára beáztatva
    • 2 ek pirospaprika
    • 1 fél zeller
    • 1 cs. petrezselyemzöld
    • 1 db fehérrépa
    • 2 db répa
    • 1 ek. zsír/olaj
    • 2-3 babérlevél
    • őrölt feketebors
    • őrölt kömény
    • 1 ek. mustár
    • fél citrom leve
    • 1 tk. cukor

    Csipetkéhez:

    • 1 tojás
    • 12 dkg liszt
    • csipet só

    Elkészítése:

    1. A vöröshagymát felkockázzuk,vagy aprítógépbe tesszük és a zsiradékon megdinszteljük üvegesre.
    2. A paradizsomot, paprikát, fokhagymát is aprítógépben összepürésítjük, vagy felkockázzuk.(fokhagymát megzúzzuk)
    3. A kockázott hússal együtt jól átpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával és felengedjük annyi vízzel ami ellepi. Fűszereket hozzáadjuk, aki szereti erős pirosaranyat is tehet bele.
    4. Főzzük kb. 60 percet, majd beletesszük a kozkázott zöldségeket, felhúzzuk vízzel bőven és így is főzzük kb fél órát.
    5. Hozzáadjuk a megmosott és leszűrt lencsét is, a mustárt, citrom levét, cukrot.
    6. Amíg készre fő, elkészítjük a csipetkét. 1 tojást felverünk és hozzáadjuk a csipet sót és kb. 12 dkg lisztet. Gyúrjunk belőle sima, egynemű tésztát. Formáljuk gombóccá, és az ujjaink elején lelapítva egy lisztezett tányérra csipkedjük és egy mozdulattal sodorjunk apró csipetkéket.
    7. A csipetkét a főzés utolsó öt percében adjuk a leveshez az aprított petrezselyemmel együtt.

    Jó étvágyat!

    Lencsegulyás készítése képekben:

    Egytál étel, melyhez elég ha friss kenyeret, akár a saját készítésű mindenmentes köleskenyeret, vagy kiflit és tejfölt kínálsz, de egy bukta vagy palacsinta is tökéletes kiegészítője egy tartalmas ebédhez!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől