gulyás levesek

Gulyás levesek készülhetnek marha-sertés-pulykahúsból. Receptek a kategóriában.

  • lencsegulyás főképe
    gulyás levesek

    Lencsegulyás sertéshúsból

    A lencsegulyás nem csak újévi ételként kerül az asztalunkra, de az év első napján biztosan ezzel kezdünk. Sokáig lencsefőzeléket főztem, de bevallom sosem kívántam az éjszakai mulatság és eszem-iszom után. Egy tartalmas leves viszont könnyen csúszik, természetesen szilveszter napján főzöm, hogy az újévet pihenéssel tölthessem.

    De mi is ez a hagyomány?

    Azt mondják, hogy a lencse a lapos formája miatt a pénzre hasonlít. A babona azt tartja, hogyha sok pénzt szeretnénk, akkor az újév első napján fogyasszunk lencsét, mert meghozza a szerencsénket és gazdagok leszünk.

    De nem csak a szerencse miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert egészséges: kiemelkedő fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás, magas rosttartalma nagyon jó hatással van az anyagcserére, és bővelkedik antioxidánsban is, ami meg a bőrödnek, és ezáltal a szépségednek tesz jót.

    Lencsegulyás hozzávalói:

    • 1 kg sertéslapocka kockázva
    • 2 fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 1 paradicsom
    • 1 paprika
    • 30 dkg lencse alaposan megmosva és egy éjszakára vagy pár órára beáztatva
    • 2 ek pirospaprika
    • 1 fél zeller
    • 1 cs. petrezselyemzöld
    • 1 db fehérrépa
    • 2 db répa
    • 1 ek. zsír/olaj
    • 2-3 babérlevél
    • őrölt feketebors
    • őrölt kömény
    • 1 ek. mustár
    • fél citrom leve
    • 1 tk. cukor

    Csipetkéhez:

    • 1 tojás
    • 12 dkg liszt
    • csipet só

    Elkészítése:

    1. A vöröshagymát felkockázzuk,vagy aprítógépbe tesszük és a zsiradékon megdinszteljük üvegesre.
    2. A paradizsomot, paprikát, fokhagymát is aprítógépben összepürésítjük, vagy felkockázzuk.(fokhagymát megzúzzuk)
    3. A kockázott hússal együtt jól átpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával és felengedjük annyi vízzel ami ellepi. Fűszereket hozzáadjuk, aki szereti erős pirosaranyat is tehet bele.
    4. Főzzük kb. 60 percet, majd beletesszük a kozkázott zöldségeket, felhúzzuk vízzel bőven és így is főzzük kb fél órát.
    5. Hozzáadjuk a megmosott és leszűrt lencsét is, a mustárt, citrom levét, cukrot.
    6. Amíg készre fő, elkészítjük a csipetkét. 1 tojást felverünk és hozzáadjuk a csipet sót és kb. 12 dkg lisztet. Gyúrjunk belőle sima, egynemű tésztát. Formáljuk gombóccá, és az ujjaink elején lelapítva egy lisztezett tányérra csipkedjük és egy mozdulattal sodorjunk apró csipetkéket.
    7. A csipetkét a főzés utolsó öt percében adjuk a leveshez az aprított petrezselyemmel együtt.

    Jó étvágyat!

    Lencsegulyás készítése képekben:

    Egytál étel, melyhez elég ha friss kenyeret, akár a saját készítésű mindenmentes köleskenyeret, vagy kiflit és tejfölt kínálsz, de egy bukta vagy palacsinta is tökéletes kiegészítője egy tartalmas ebédhez!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem