Máglyarakás a maradékmentő
A máglyarakás maradékmentő recept, amit már anyáink is nagyon kedveltek. Az elnevezés, hogy régen, amit találtak a kamrában, azt rakták össze, rakásra. Lekvár, dió, tej és vaj mindenkinél volt otthon, lekvár pedig elérhető volt a kamrából. Már nem nagyon pazarlunk, a drága pékárú ritkán szárad ránk, de nagyon jó ebéd ötlet egy tartalmas levessel.
A lekvár nyugodtan cserélgethető, lecserélhető bármilyen ízre és a gyümölcs is lehet akár körte is, de áfonyával és kemény barackkal is isteni finom lehet. A sütőben szépen összeállnak a rétegek, a zsemléből tészta lesz, a gyümölcsökből édes töltelék, de a tojáshab koronázza meg a desszertet.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 10 db kifli
- 8-10 ek barack lekvár
- 6 ek darált dió
- 5 tojássárgája
- 4 dkg porcukor
Az öntözéshez:
- 4 dl zsíros tej
- 2,5 dl tejszín
Az almához:
- 1 kg alma
- 3 ek barna nádcukor
- 5 dkg vaj
- 2 kk őrölt fahéj
A fehérjehabhoz:
- 5 tojásfehérje
- 3 ek kristálycukor
- plusz 23 ek szilva klekvár
Máglyarakás elkészítése:
- A kifliket karikára vágjuk,az almákat megpucoljuk, kivágjuk a közepét és vékonyan leszeleteljük.
- A tejet és a tejszínt felforraljuk, majd ráöntjük a kiflikre forró tejszínes tejet, óvatosan, hogy ne törjük nagyon össze az egészet átforgatjuk.
- Az almákat 5 dkg vajon egy lábosban rövid ideig pároljuk, a barnacukorral és a fahéjjal.
- A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, és ezt is a kiflis alapba keverjük. Aki szereti a mazsolát, az tehet bele egy nagy marékkal.
- Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, és vastagon megszórjuk zsemlemorzsával. Az aljába alaposan belenyomkodjuk a kiflis keveréket, a tetejét pedig megkenjük a baracklekvárral és megszórjuk darált dióval.
- Végül az almaszeleteket is a tepsibe halmozzuk az alapra.
- Ezután 180-200°C- fokra betesszük kb. 20 percre a sütőbe.
- Közben a tojásfehérjéből és a cukorból krémes, selymes habot verünk.
- Ha elkészült, óvatosan beleforgatjuk a szilva lekvárt, az sem baj, ha csíkos marad. A habot aztán ráhalmozzuk az elősütött kiflire és almára, majd szép csúcsokat készítünk belőle, hogy amikor megsült, tényleg olyan legyen, mint egy lángoló máglya. Közben a sütő hőfokát visszavesszük 170°C-ra.
- Még kb 15 percig sütjük amíg a hab teteje elkezd pirulni, készen is van!
Langyosra hűtve szeleteljük.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha szereted a régi klasszikus sütemény recepteket, talán ez a cseresznyés habos lepény receptem is tetszeni fog!