Máglyarakás főkép
ebédre ötletek,  főételek

Máglyarakás a maradékmentő

A máglyarakás maradékmentő recept, amit már anyáink is nagyon kedveltek. Az elnevezés, hogy régen, amit találtak a kamrában, azt rakták össze, rakásra. Lekvár, dió, tej és vaj mindenkinél volt otthon, lekvár pedig elérhető volt a kamrából. Már nem nagyon pazarlunk, a drága pékárú ritkán szárad ránk, de nagyon jó ebéd ötlet egy tartalmas levessel.

A lekvár nyugodtan cserélgethető, lecserélhető bármilyen ízre és a gyümölcs is lehet akár körte is, de áfonyával és kemény barackkal is isteni finom lehet. A sütőben szépen összeállnak a rétegek, a zsemléből tészta lesz, a gyümölcsökből édes töltelék, de a tojáshab koronázza meg a desszertet.

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 10 db kifli
  • 8-10 ek barack lekvár
  • 6 ek darált dió
  • 5 tojássárgája
  • 4 dkg porcukor

Az öntözéshez:

  • 4 dl zsíros tej
  • 2,5 dl tejszín

Az almához:

  • 1 kg alma
  • 3 ek barna nádcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 kk őrölt fahéj

A fehérjehabhoz:

  • 5 tojásfehérje
  • 3 ek kristálycukor
  • plusz 23 ek szilva klekvár
Máglyarakás kifli
Máglyarakás alma

Máglyarakás elkészítése:

  1. A kifliket karikára vágjuk,az almákat megpucoljuk, kivágjuk a közepét és vékonyan leszeleteljük.
  2. A tejet és a tejszínt felforraljuk, majd ráöntjük a kiflikre forró tejszínes tejet, óvatosan, hogy ne törjük nagyon össze az egészet átforgatjuk.
  3. Az almákat 5 dkg vajon egy lábosban rövid ideig pároljuk, a barnacukorral és a fahéjjal.
  4. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, és ezt is a kiflis alapba keverjük. Aki szereti a mazsolát, az tehet bele egy nagy marékkal.
  5. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, és vastagon megszórjuk zsemlemorzsával. Az aljába alaposan belenyomkodjuk a kiflis keveréket, a tetejét pedig megkenjük a baracklekvárral és megszórjuk darált dióval.
  6. Végül az almaszeleteket is a tepsibe halmozzuk az alapra.
  7. Ezután 180-200°C- fokra betesszük kb. 20 percre a sütőbe.
  8. Közben a tojásfehérjéből és a cukorból krémes, selymes habot verünk.
  9. Ha elkészült, óvatosan beleforgatjuk a szilva lekvárt, az sem baj, ha csíkos marad. A habot aztán ráhalmozzuk az elősütött kiflire és almára, majd szép csúcsokat készítünk belőle, hogy amikor megsült, tényleg olyan legyen, mint egy lángoló máglya. Közben a sütő hőfokát visszavesszük 170°C-ra.
  10. Még kb 15 percig sütjük amíg a hab teteje elkezd pirulni, készen is van!

Langyosra hűtve szeleteljük.

Máglyarakás kész

Jó étvágyat!

 Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Ha szereted a régi klasszikus sütemény recepteket, talán ez a cseresznyés habos lepény receptem is tetszeni fog!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük