Réteslapokból készült sütemények

Réteslapokból készült sütemények előnye, hogy könnyen és gyorsan összeállíthatóak.

  • Baklava főkép
    Réteslapokból készült sütemények

    Baklava recept

    A baklava egy hagyományos török vagy görög édesség, amely réteges tésztából, dióból vagy/és más diófélékből és mézből készül. Elkészítése nagyon egyszerű, szerencsére lehet kapni készen réteslapokat, így egészen hamar összeállítható ez a sütemény. Ami kicsit időigényes, hogy sajnos sütés után 6-8 órát várni kell vele mielőtt tálalhatnánk!

    A rétegzéshez 18 db méretre vágott réteslap kell, így a boltban annyi csomaggal vegyél,hogy ennyi összesen legyen.(Én a Lidl-ben 3 csomaggal vettem, mert 7 db volt egyben) Az alap recept mandulával keveri a diót, de én sótlan mogyorót daráltam durvára és nagyon finom lett vele.

    Lássuk a hozzávalólat a baklava elkészítéséhez:

    • 22,5 dkg durvára darált dió
    • 22,5 dkg hántolt mandula, vagy mogyoró(sótlan)
    • 18 db réteslap
    • 2 tk. fahéj
    • 3 ek. barna cukor
    • 20 dkg vaj
    • az összekevert töltelékből hagyjunk meg kb. 3 evőkanállal a díszítéshez!

    A sziruphoz:

    • 25 dkg cukor
    • 10 dkg méz
    • 2 ek. citromlé
    • 3 dl víz

    Baklava recept:

    1. A vajat olvasszuk fel folyósra én a microhullámú sütőbe tettem.
    2. A töltelékhez való darált diót, mandulát vagy mogyorót, keverjük össze egy tálban a barna cukorral és a fahéjjal.
    3. Vegyük ki a csomagolásból a réteslapokat, tegyük egymásra, majd a tepsit ráhelyezve vágjuk le a a méretére.
    4. Az olvasztott vajjal kenjük ki a tepsinket és helyezzük bele az első réteslapot. kenjük meg a vajjal és jöhet rá a következő. Összesen 6 db réteslap lesz az alja.
    5. Szórjuk meg egyenletesen a diós-mandulás/mogyorós töltelék felével, majd jöhet ismét 6 réteslap, mindegyik egyesével vajjal megkenve.
    6. Ezután megint szórjuk meg a legfelső lapot a maradék töltelékkel, végül ismét rétegezzünk 6 réteslapot a korábbi módon.
    7. Végül kenjük meg az összeállított baklavát olvasztott vajjal, és még így, sütés előtt szeleteljük fel a tepsiben.(lejjebb képen mutatom a mintát)
    8. 175°C-ra előmelegített sütőbe toljuk be 40-45 percre sülni.
    9. Közben főzzünk sűrű szirupot a mézből, cukorból, vízből és citromléből. A sütőből kivett baklavát locsoljuk meg vele még forrón.
    10. Szórjuk meg a tetejüket a darálék töltelékünkel.

    Ha készen van, sajnos mint már írtam, hagyni kell állni kb 6-8 órát, hogy a sziruppal jól összeérjen a sütemény. Ha kibírtuk, az íz élmény kárpótolni fog bennünket a türelmünkért!

    Képekben a baklava elkészítése:

    Személy szerint nagyon szeretem a baklavát, emiatt szerettem volna a családunknak és a barátainknak is hozni ebből a finom csemegéből a korfui nyaralásunk során. Ez úton beszélnék le mindenkit, a díszdobozos, üzletekben (nem cukrászdában, ott saját süteményeiket árulják) beszerezhető baklava vásárlásáról. Borzasztó rossz.

    Ha te is szívesen ennél ebből az egyszerűen elkészíthető és mennyei, török-görög mézédes  kalóriabombából, hidd el érdemes elkészítened, mert a kész réteslapok miatt alig kell rá időt-energiát áldoznod. A baklavát, a browniehoz hasonlóan egy gombóc fagylalttal is tálalhatjuk, ami egy kicsit könnyebbé teszi ezt a gazdag finomságot.

    Jó étvágyat!

    Rajongsz a görög ízekért? Készítenél egy isteni finom muszakát is? Itt a receptem hozzá:Muszaka

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/