Kevert tészták
-
Túrógombóc egyszerűen
Régen sokszor volt túrógombóc a kedvemért, amit a nagymamám készített,gyerekként is nagyon szerettem. Bőségesen megszórtunk porcukorral és tejföllel😊
Az elkészítése tényleg nem bonyolult, igaz, megvan a maga buktatója – a búzadarát óvatosan kell adagolni, nem szabad túlzásba vinni, mert akkor nem tudunk habkönnyű gombócokat tenni a tányérra.Az általam megadott mennyiséggel szerintem tökéletes, de nem biztos, hogy egyforma méretű az evőkanalunk, így érdemes 6 kanál darával kezdeni és a 7-dik evőkanál az állagtol függően kerüljön bele.
A hidegen történő pihentetésnek köszönhetően szép gombócokat tudunk majd formázni, ráadásul tényleg strapabírók lesznek, főzés közben nem fognak szétesni.
A gombócok mindig gyöngyöző vízbe kerüljenek, majd türelmesen várjunk, míg feljönnek a víz felszínére, még hagyjuk őket picit, csak utána szedjük ki. (Kb. 5 perc míg feljönnek és meg kb 5 perc amíg átfőnek teljesen.)
Hozzávalók a gombóchoz:
- 50 dkg tehéntúró
- 7 púpozott ek. búzadara
- 1 csipet só
- 1 csapott ek. cukor
- reszelt citromhéj (aki szereti)
A forgatáshoz:
- 20 dkg zsemlemorzsa
- + 1 kk. fahéj( aki szereti)
- 5 dkg vaj
A tálaláshoz:
- 2 dl tejföl
- ízlés szerint porcukor
Túrógombóc elkészítése:
- A túrót, a tojást, a búzadarát, a cukrot és a sót egy tálban jól összedolgozzuk. (Lényeg, hogy ne legyenek benne nagyobb túródarabok. A legjobb, ha előzetesen szitán áttörjük a túrót vagy eleve a krémesebb változatot vesszük meg)
- Legalább 2 órára a hűtőbe tesszük, én előző este szoktam begyúrni, egy éjszakát hűtőztetem.
- Az 5 dkg vajat megolvasztom, aranysárgára pirítom, lassú tűzön megpirítom benne a zsemlemorzsát.
- Vizet forralok, vizes kézzel gombócokat formázok a masszából és enyhén sós, forró vízben megfőzöm (kb. 10 perc alatt).
- Ha megfőtt ,kiszedem és a prézliben megforgatom.
- Tejföllel és porcukorral vagy porcukros tejföllel tálaljuk.
Túrógombóc készítése képekben:
A gombócok készítése akár gyerekekkel is jó móka Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Leves mellé még ez is nagyon finom édes második ebér>> Szerintem ez is a receptem is tetszeni fog Neked>>Máglyarakás a maradékmentő
-
Kókuszkocka
A retró kókuszkocka egy szuper süti, kevés olyan embert ismerünk, aki ne szeretné. Sokan egy piskóta tésztát készítenek hozzá, de ha kipróbáljátok ezt a mézes tésztát, szerintem tis is érezni fogjátok a különbséget! Az omlós, mézes tésztát édes csokimáz fedi és kókuszreszelék borítja, úgy tökéletes, ahogy van. A lényeg, hogy ne elázott, de jó kis szaftos sütikénk legyen!
A látszan néha csal, mert amilyen mutatós, olyan gyorsan el is készül, amolyan keverem-forgatom sütike!
Nem véletlen, hogy soha-de soha nem fogjuk megunni és száműzni az asztalunkról, hiszen bármilyen alkalommal kínálható és mindenki szereti!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 28 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál méz
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
- 1 tojás
- kb. 2 dl tej
Krémhez:
- 20 dkg vaj (esetleg margarin)
- 5 dkg kakaópor
- 1 evőkanál rum (esetleg rumaroma)
- 1 dl tej
- 20 dkg cukor
- + a „hempergetéshez” 20 dkg kókuszreszelék
Kókuszkocka elkészítése:
- A tésztához a vajat/margarint, cukrot, vaníliás cukrot a tojással jól kikeverem, majd hozzáadom a mézet és a citrom reszelt héját, amivel szintén alaposan összekeverem.
- A lisztet a szódabikarbónával elkeverem és apránként hozzá adom a masszához, amit folyamatosan kevergetek közben.
- Végül adom hozzá a tejet (annyi tej kell bele, hogy kicsit nyúlós legyen a tészta, bele lehessen a tepsibe önteni, de azért ne folyjon, ne legyen híg).
- Vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntöm a tésztát, simára elegyengetem és hőlégkeveréses sütőben kb. 180 fokon 25-30 percig sütöm (természetesen lehet sima sütőben is sütni, de annál szerintem kell a 200 fok).
- Ha kihűlt a tészta, akkor kb. 4×4 cm-es kockákra felvágom.
- A krémhez a tejet meglangyosítom, felolvasztom benne a vajat/margarint, majd hozzáadom a kakaóport és a cukrot és simára keverem, végül hozzákeverem a rumot vagy rumaromát is.
- Ha elkészült a krém, félórára félre teszem, hogy picit dermedjen, sűrűbb legyen, hogy a kockákat meg tudjam forgatni benne és ne folyjon le róla az összes (ha picit megdermedt, akkor jobban megmarad a tésztán).
- Minden kockát 8-10 másodpercig a krémben hagyok villára szúrva, hogy egy picit magába szívja a krémet (de ne ázzon át teljesen).
- Majd meghempergetem a kókuszreszelékben.
- Hideg helyre teszem (akár hűtőbe) 1-2 órára, hogy megdermedjen/összeálljon, és az ízek „összeérjenek”.
Jó étvágyat!
Kókuszkocka elkészítése képekben
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha kókuszos sütemény recepteket keresel, talán ez is tetszeni fog neked>>Hólabda
-
Banános-csokis kevert sütemény
Az egyik legjobb kombót tartalmazza a banános-csokis kevert sütemény! A banán édessége a csokoládéval olyan szerethető párosítás, hogy egy sütemény alapjaiban is nagyszerűen érvényesül! Egyszerűen és fontos, hogy gyorsan elkészíthető könnyű tésztájú sütike receptet szeretnék megmutatni, amit magam is gyakran összedobok akár vendégvárónak is.
Amikor szaftosabb, vagy tejfölös, majonézes főételt készítek, nem biztos, hogy egy krémes sütemény jó választás desszertnek. Ez az egyszerű kevert süti viszont nagyon jól passzol a nehezebb fogások után is, mert krém nincs benne, viszont a csokoládétól és a krémes banántól könnyen csúszik!
Hozzávalók:
kb. 40×30 cm-es tepsihez
- 6 közepes tojás
- 25 dkg kristálycukor
- 40 dkg finomliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 20 dkg olvasztott vaj kihűtve
- 4 jó érett közepes banán
- 1dl tej
- 20 dkg tej- vagy étcsokoládé
Banános-csokis kevert sütemény elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
- A banánokat eltördelve poharas turmixba tesszük, lepürésítjük.
- Hozzáadjuk a 25 dkg cukrot és a tojásokat és kb 2 percig még turmixoljuk.
- Ezután kiöntjük keverőtálba és hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejet, összekeverjük.
- Beleszitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet is. Simára keverjük a tésztamasszát, majd belekeverünk 15 dkg apróra tört csokoládét.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe egyengetjük a tésztát, majd a maradék 5 dkg apróra tört csokoládét szórjuk a tetejére.
- Az előmelegített, 190 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 25-30 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát!
- A megsült süteményt fa táblára vagy süteményrácsra borítjuk, langyosra hűtjük, majd megszórjuk a tetejét pici porcukorral és kis kockákra szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Banános-csokis kevert sütemény készítése képekben:
Tipp: Én amikor belekevertem a szódabikarbónás lisztet, egy kicsit kézi habverővel átkevertem, így teljesen csomómentes lett a tésztám.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha egyszerű sütemény recepteket keresel, talán ez is tetszeni fog neked>>Almás-mákos torta liszt nélkül
-
Almás-mákos torta liszt nélkül
Ez a fajta almás-mákos torta gyakran kerül nálunk hétvégenként az asztalra, mivel gyorsan elkészíthető és nem is kalóriabomba. Hogy egyértelműen írjam, közel sem hízlal annyira mint bármely más hagyományos sütemény. A cukor lecserélhető édesítőszerre, az így elkészített édesség bátran ehető diéta alatt is! Ami lényeges, hogy a glutén érzékenyek is és tejteremékek kerülői is bátran fogyaszthatják!
Egy tálra lesz szükség és egy általad választott tortaformára, vagy kisebb tepsire. Tényleg csak össze kell keverni a hozzávalókat és megsütni! Ügye nincs ennél egyszerűbb recept?
Hozzávalók:
- 20 dkg darált mák
- 2 teáskanál sütőpor
- 3-4 ek. cukor vagy édesítő, pl. eritrit (ízlés szerinti mennyiség)
- 1 citrom leve és lereszelt héja
- 3 db alma lereszelve
- 2 tojás
- 1/2 mk fahéj
Almás-mákos torta elkészítése:
- Az egész tojásokat habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és jól keverjük össze.
- Szilikon sütőformában, tortaformában vagy pitesütő formában 180°C-on, 25-30 perc alatt süssük készre.
Egyszerű, laktató és isteni finom!
Jó étvágyat!
Képekben is látszik milyen egyszerű sütemény az almás-mákos torta:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtett
Imádod a diétás süteményeket? Talán ez a receptem is tetszeni fog >>Gluténmentes almás pite
-
Kefíres szilvás süti bögrésen
A kefíres szilvás süti bögrésen készítése nagyon egyszerű, amit gyakran készítek, ha nincs időm, de az asztalra sütemény kell a családnak. Még a konyhai mérleget sem elővenni, hogy összeállíthassuk a tésztát. Évek óta megvan ennek a sütinek a receptje és gyakran el is készítem különböző gyümölcsökkel variálva. A tésztája a kefir miatt nagyon könnyű szerkezetű, puhaságát másnapra is megőrzi.
A korai ősz egyik legfinomabb gyümölcse a szilva; zamatos termését július közepétől egészen október végéig élvezhetjük. Ebben a cikkben egy mennyei finom kefíres szilvás süti receptjét osztom meg veletek, amely villámgyorsan elkészíthető. Tésztája rendkívül finom és omlós, mely tökéletes kísérője lehet, akár egy teának vagy egy hosszú kávénak.
Kis poharas a kefir, mérőeszköznek használjuk a további hozzávalók kiméréséhez:
Hozzávalók:
- 3 tojás,
- 1 pohár étolaj,
- 2 pohár cukor,
- 1 joghurt vagy kefir,
- 3 pohár liszt,
- fél sütőpor vagy szódabikarbóna,
- szilva vagy bármilyen más gyümölcs.
Kefíres szilvás süti bögrésen elkészítése:
- A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük.
- A masszát kikent vagy sütőpapíros tepsibe öntjük.
- Szilvát megmossuk és negyedbe vágjuk.
- Fahéjas cukorba forgatjuk.
- A tészta tetejére rakjuk a szilvákat.
- Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
Elkészült kefíres szilvás süti Miért pont szilva?
A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ugyanakkor vitaminokban, ásványokban gazdag. Hashajtóként használják, a székrekedés természetes ellenszere a benne lévő rost, szorbit és a szaténnek köszönhetően. Kiváló C-vitaminforrás és hatékony antioxidáns.
Sütés közben a fahéj és a szilva mennyei illata betölti a lakást, ezért is olyan nagy kedvencem ez a sütemény. Gyors, egyszerű és mindig elfogy! Az általam megadott mennyiséget érdemes duplázni!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Nézd milyen fincsi almás-pite receptem is van 🤩
-
Cseresznyés-habos lepény
A cseresznyés-habos lepény tényleg csak egy kicsit tér el a klasszikus lábatlan pitéktől, ám mégis sokkal ínycsiklandóbb kinézetre és ízre is! Cseresznye szezonban nyugodtan duplázható a mennyiség! Egy kicsit így tovább tart a sütési idő, mint amit a recepthez megadtam, de a színe majd segít sütés közben eldönteni mennyi idővel kell tovább sütni. Igazi nyári édesség, mint minden gyümölcsös süti, eteti magát.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 3 db tojás sárgája és fehérje külön
- 15 dkg cukor
- 3 ek. langyosvíz
- 1 csipet só
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 cs. sütőpor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 6 ek. tej
- 50 dkg magozott cseresznye
- 15 dkg porcukor
Cseresznyés-habos lepény elkészítése:
- A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral fehéredésig és a vízzel
- Hozzáadjuk a lisztet, sót, sütőport, olvasztott vajat és a tejet, simára keverjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 200°C-on 15-20 percig sütjük. (aranybarna színig)
- A tojások fehérjét a porcokorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a cseresznyét.(tovább tart a habverés)
- A megsütött tésztalapra kenjük és további 10-15 percig sütjük 150°C-on, míg a teteje meg nem keménykedik.
- Ha elkészült, langyosra hűtjük, szeletelve tálaljuk.
Ezt a sütemény receptet felhasználhatod más gyümölccsel is. Akár meggy, ribizli, eper, málna, áfonya is belekerülhet a cseresznye helyett, biztosan nagyon finom bármelyik variációval.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Nézd milyen gyönyörű piros muffin receptem van 🤩
-
Könnyű rizsfelfújt
A könnyű rizsfelfújt így lesz finom, amikor sütés után nem száraz, sem fojtós. Nagy kedvenc volt régen menzákon, még mindig sokan szeretik, egy ragu leves mellé tökéletes kiegészítő ebédre.
Mitől lesz könnyű rizsfelfújt? Attól, hogy nem spóroljuk ki belőle a tojást és a keményre vert tojásfehérjehabot külön keverjük hozzá.
Könnyű rizsfelfújt hozzávalók:
- 35 dkg rizs
- 3 dl víz
- 1,5 liter tej
- 8 db tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg vaj+ a tepsi kikenéséhez
- 5- 8 dkg mazsola(ízlés szerint,el is hagyható)
Elkészítése:
- A megtisztított rizst a vízzel kezdjük el főzni, ha beszívta öntsük hozzá a tejet, vaniliás cukrot, csipet sót.
- Főzzük teljesen puhára, a végén keverjük bele a cukor felét, 🍋 citromhéját és a mazsolát, de lehet apróra vágott aszalt gyümölcsöt is használni. ( ha nem szeretjük,elhagyható)
- Tegyük hidegvízbe a lábast, hogy kihüljön a tejberizs.
- A tojásokat kettéválasztjuk.
- A fehérjéből kemény habot verünk.
- A sárgájához hozzáadjuk a maradék cukrot, jól kikeverjük kifejéredésig, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat.
- A kihűlt tejberizshez keverjük először a tojássárgás masszát, majd óvatosan a fejérjehabot is beleforgatjuk.
- A tepsit kibéleljük sütőpapírral, vagy kikenjük vajjal és megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával.
- Előmelegített sütőben 180°C-on, kb 40 perc alatt megsütjük, amikor a teteje már szépen pirosodik.
- Még melegen kockára vágva tálaljuk, porcukorral, málnaszörpel, lekvárral- ki, hogy szereti. Nálunk az epres öntet a befutó, amit készen lehet kapni, fagylaltokhoz ajánlják.
Készítenél saját 🍓 eperlekvárt a süteményeidhez?
Kövesd a Facebook oldalamat és csatlakozz, így elsőként olvashatod a legfrissebb receptjeimet 👍
-
VÖRÖS BÁRSONY MUFFIN
A színével is tündököl a vörös bársony muffin, ezért ha szeretnél egy látványban különlegesebb a sütemények sokaságából kirívóbb, finom édességgel sikert aratni, ezzel a recepttel biztosra mehetsz.
Könnyen és gyorsan elkészíthető. Ha nincs muffinformád egy tortaformában is megsütheted, vagy kisebb tepsiben, a végeredmény szempontjából nincs jelentősége.
Amerika kedvenc tortája, eredeti nevén red velvet már Európát is meghódította. Ünnepnapokon különleges színével a terített asztal dísze.
Vörös bársony neve a színe és a tésztája selymességére utal. A mascarponés krémet semmiképp ne hagyjuk le a tetejéről, attól lesz a süteményünk igazán finom. Tökéletes gyerekeknek rendezvényekre, a színe és íze miatt biztos sikert aratunk vele. Muffin formában megsütve könnyen kínálhatóvá tesszük.
Vörös bársony muffin elkészítése
Mint minden muffin ez is olyan kevert tészta, melyhez külön keverjük össze a száraz hozzávalókat és külön a nedves-folyékony hozzávalókat.
A muffin tészta hozzávalói:
száraz hozzávalók:
nedves-folyékony hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- csipet só
- 2 ek. kakaópor
- 30 dkg kristálycukor
- 10 dkg puha vaj
- 2 db tojás
- 1 kis pohár joghurt
- 1 tk. piros ételfesték
A száraz hozzávalókat egy tálba szitálva összekeverjük.A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd apránként joghurtba keverjük a piros ételfestéket és a tojásos masszába tesszük. A masszát jól eldolgozzuk a száraz hozzávalókkal.
Tészta összekeverése A muffin sütőbe ha nem szilikonos tegyünk minden fakkba muffinpapírt, vagy kenjük ki vékonyan vajjal, hogy ne ragadjon bele a tésztánk sütés közben.A papír szerintem külön csomagolást is ad, így fogyasztáskor könnyebben kézbe vehető lesz a sütemény.
Vörös bársony muffin formába kanalazása A sütőt előmelegítjük 180C°-ra és kb. 20 perc alatt megsütjük a vörös bársony muffinunkat.
Vörös bársony muffin sütése Megvárjuk míg kihűlnek a sütemények, majd egy kiskanál segítségével, a tetején középen mélyedést vájunk, és a kiszedett tésztát félretesszük. Csináltunk helyet a mascarponés krémnek, a félretett tésztát pedig kézzel elmorzsoljuk, ez lesz majd a díszítésünk. Jöhet a krém..
Mascarpone krém hozzávalói és elkészítése:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín(min.30%-os)
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. habfixáló
A tejszínt kemény habbá verjük, a vaníliás cukorral és a habfixálóval. Összekeverjük a mascarponéval és habzsákba töltjük
mascarpone krém elkészítése A díszítés a habzsák segítségével felteszi a koronát a vörös bársony muffinra. A félretett morzsával megszórjuk a habtetőket, de használhatunk bármilyen díszítő anyagot. Színes cukorkákat-gyöngyöket,csokireszeléket, aszalt gyümölcs forgácsot, szeletelt mandulát,ami éppen eszedbe be jut, vagy van otthon kéznél.
Jó étvágyat!
Érdekel egy igazi amerikai almás pite recept?
Gyere csatlakozz a facebook csoportomhoz, ahol megosztom a legfrissebb receptjeimet!