zöldséglevesek

Zöldséglevesek készíthetőek friss zöldségekből, fagyasztott és üvegesen tartósított zöldségfélékből.

  • Levesek,  zöldséglevesek

    Zsenge zöldborsó leves

    A zsenge zöldborsó leves már nem csak a szezonjában készíthető el, mirelit áruként bármikor beszerezhető. A tavasszal ültetett borsóm leszüreteltem, ezért most gyorsan meg is főzöm, nagy érték ez számomra, amit magam termesztek.

    Szinte mindenki szereti a borsót, de tudtad, hogy B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz? Szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi…tovább

    A zsenge zöldborsó leveshez szükséged van:

    • 50 dkg zsenge zöldborsóra
    • 3 szál répára
    • 2 szál fehérrépára
    • 1 tv paprikára
    • 1 paradicsomra
    • 2 ek. zsírra ( vagy 1 dl olajra)
    • 2 ek lisztre
    • 1 ek pirospaprikára (csemege)
    • 1 csomag petrezselyem zöldre
    • 3 gerezd fokhagymára
    • 1 fej vöröshagymára
    • sóra (1 ek)
    • őrölt fekete borsra ( 1 tk)
    • ételízesítőre ( 1 tk)
    • cukorra (1 tk)

    Levesbetéthez:

    • 1 egész tojásra
    • kb 8 dkg lisztre

    Elkészítése:

    A zöldségeket megtisztítjuk, összeszeleteljük, borsót kifejtjük(kivéve ha konyhakész vagy mirelit)

    zsenge zöldborsó leves

    A vöröshagymár apróravágjuk és a zsiradékon megdinszteljük.

    zsenge zöldborsó leves hagyma

    A karikázott zöldségeket, fokhagymát hozzáöntjük és kb 15 percig együtt dinszeljük.

    zsenge zöldborsó leves dinsztelés

    Hozzáöntjük a borsót, megszórjuk liszttel, pirospaprikávak, teszünk hozzá sót, borst, ételízesítőt és egy kanál cukrot. Felöntjük 1,5 liter vízzel.

    zsenge zöldborsó leves majdnem kész

    Hagyjuk főni még kb fél órát, ameddig a zöldségek teljesen megpuhulnak. Kikeverünk 1 tojást kb. 8 dkg lisztel, (sűrű nokedli tésztára), majd beleszaggatjuk a levesbe. Legvégül hozzátesszük a felaprított friss petrezselyemzöldet. Amíg megfő a tésztabetét a petrezselyem is kiadja az aromáját.

    zsenge zöldborsó leves nokedli
    zsenge zöldborsó leves végül petrezselyem

    Jó étvágyat!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Így készíthetsz mentás borsókrémlevest!

  • krémlevesek,  Levesek,  zöldséglevesek

    Mentás borsókrémleves

    A mentás borsókrémleves akár friss, akár mirelit borsóból készítjük, hűsítő, könnyű igazi nyári főétel. Nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, ráadásul a gyerekek is szeretik általában, és ez a kettő együtt már igazi főnyeremény a konyhában!

    Hozzávalók:

    • 1 cs. újhagyma/1 fej vöröshagyma
    • 2 ek. olaj
    • 40 dkg zöldborsó
    • 8 dl húsleves alaplé
    • 1 dl tejszín
    • kb 12 db mentalevél
    • kis csomag petrezselyemzöld
    • bacon szeletek
    • bors

    Mentás borsókrémleves elkészítése:

    1. Az olajat felforrósítjuk, és a megtisztított, felkarikázott újhagymát megpirítjuk rajta.
    2. Hozzáadjuk a borsót, felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Lefedjük, majd kis lángon 10–12 percig főzzük.
    3. A leveshez adjuk a mentalevelek felét, és az egészet botmixerrel pürésítjük.
    4. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a tejszínt.
    5. Végül a tetejére szórjuk a feldarabolt, száraz serpenyőben megpirított bacont, valamint a megmaradt mentát, és azonnal tálaljuk.

    Jó étvágyat!

    Olvasd el milyen ismert menta fajták vannak még>>8 kedvelt menta fajta és felhasználási lehetőségei

    Tudtad ?

    A borsó a XVI. században vonult be,eleinte igazi kuriózumként az élelmiszerek közé. Bár K.e 4-5 ezer évvel is termesztették már Ázsiában.

    Egész évben kapható fagyasztott állapotban, így mindig rendelkezésünkre álló zöldségünk.

    Mentás borsókrémleves
    Borsó

    A frissen szedett zöldborsó élménye évente kétszer is várható:

    • az első május-júniusban
    • a második szeptember közepén.

    A borsónak igen magas a cukor,fehérje és vitamintartalma.(A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin)

    Nyomelemekben gazdag: vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán található benne.

    Egészségre gyakorolt hatása a benne található kálciumnak,hogy segít az izmok és csontok erösítésében.

    Szabályozza a vérnyomást, az emésztési rendellenességeket.

    Vastartalma révén segít a vérszegénység megelőzésében. Szerencsére ezt a zöldséget a gyerekek is szívesen fogyasztják, érdemes az étrendjükbe minél gyakrabban beépíteni kedvező hatásai miatt.

    Kövesd a Facebook oldalamat és csatlakozz,hogy elsőként olvashasd a legfrissebb receptjeimet!🙂

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől