lekvárok készítése
Lekvárok készítése, receptek ha szeretnéd a süteményeidet saját lekvárból elkészíteni. A spájz legfinomabb kincsei!
-
Sűrű szilvalekvár sütőben készítve
Ha te is szereted a sűrű szilvalekvárt, de nem szeretnéd a fél napod a tűzhely mellett tölteni, egyszerűen bízd a sütődre! Nagyon sűrű, szinte fekete lesz a sütőben, ugyanis a lassú tűzön történő sütésnek köszönhetően elpárolog belőle a nedvesség, az íze koncentrálódik, az állaga kanalazható lesz. Nagyjából 6-8 órára van szüksége, hogy ezt elérje.
Semmiképp se emeld fel a lángot, hogy meggyorsítsd a folyamatot, mert azzal csak azt éred el, hogy megég a gyümölcsöd! Ha édes, érett szilvával dolgozol, egyáltalán nem kell bele cukor. Ha szeretnéd, akkor pedig fahéjjal, szegfűszeggel vagy rummal is feldobhatod, hogy picit fűszeresebb legyen.
Sűrű szilvalekvár készítése:
- A szilvát alaposan mossuk meg, szárát távolítsuk el, nyissuk félbe, szedjük ki a magját.
- Egy mélyebb tepsit, sütőtálat kenjünk ki vékonyan ecettel (én papírtörlőre öntöttem és töröltem át a tepsit), így nem fog odakapni a szilva az edény falához és aljára sem.(Ízben nem fog előjönni az ecet!) A cukrot kívánt mennyiségben szórjuk a szilvára, keverjük össze vele.
- A sütőt állítsuk először 180°C-ra és így álljunk neki a sütésnek. Kb 1 óra múlva vegyük le a hőfokot 140°C-ra. Ez lesz az a lassú sütés, ami alatt besűrüsödik a szilvánk. Félidőben mehetnek a fűszerek is a gyümölcsre. (Én tettem fahéjat, kevés vanília örleményt és rumot.)
- Nekem kellett a 8 óra sütés, ami alatt kb fél óránként belekevertem, így egészen szép sűrű sötét lekvárom készült. A sütési idő függ a szilva fajtájától, így tájékoztató jellegű, de látni fogjátok, amikor kész.
- A forró lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, állítsuk fejtetőre 5 percre majd mehet jól bebugyolálva pihenni a meleg dunsztba kb 2 napra, míg teljesen kihül.
Üvegek csírátlanítása, sterilizálása
Nincs hosszan eltartható, tartósítószer mentes befőzés, sterilizált üveg nélkül. Minden befőzésnél a befőttesüvegeket egy alapos mosogatás után, a sütőben csírátlanítom úgy, hogy 150 fokon 30 percet hevítem őket. Te nyugodtan használj más, neked bevált vagy jobban tetsző módszert. A lényeg, hogy steril üvegbe kerüljön a gyümölcs. Semmilyen tartósítószert nem kell tenni a szilvalekvárba!
Sűrű szilvalekvár készítése képekben:
Készíthetsz eperlekvárt is ha kedvet kaptál, nem baj ha leérett, használj fagyasztott gyümölcsöt!
Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
-
Szeder lekvár
Még mindig nagyon sok közterületen találhattok eperfát (szeder fát) aminek a gyümölcséből nagyon finom szeder lekvár készíthető. A receptem ráadásul szuper gyors és könnyű lesz, vagyis érdemes szedni ebből a zamatos gyümölcsből, isteni kiegészítője akár sült húsok vagy rántott camambert mellé!
Ne lepődjetek meg, de én semmiféle plusz munkát nem csináltam a szederrel, ami elsőre felmerülhet, hogy a pici szárát le kéne vágni, vagy átpaszírozni a magokat…nem lesz eféle a készítésében. Hála a botmixer feltalálójának, csodálatosan selymes, fényes lekvárt fogunk így is főzni!👌
Hozzávalók:
- 1 kg szeder
- 40-60dkg cukor(ízlés szerint)
- 1 citrom leve
- 1 cs. 3:1-ben befőzőcukor
- befőttes üvegek (kb 4 db 2 dl-es lesz ebből a mennyiségből)
Szeder lekvár elkészítése:
- A leszedett szedret többször mossuk át jó alaposan, és tisztítsuk meg a levelektől.
- A cukorral együtt tegyük egy fazékba, és hagyjuk állni, amíg az üvegeket elrendezzük.
- A tisztára mosott befőttes üvegeket tegyük egy tiszta tepsibe és toljuk a hideg sütőbe. Állítsuk a hőfokot 100-110°C-ra és hagyjuk bent legalább 20 percig, amíg a lekvárt elkészítjük. Ezzel a sterilizálást el is végezzük, az üveg is forró lesz, így nem fog a kész lekvártól hősokkot kapni, nem reped el.
- A gyümölcsöt a cukorral közepes lángon főzzük kb 20 percig.
- Botmixerrel jól turmixoljuk át. (Én a csapba szoktam ilyenkor tenni a fazekat, hogy a kifröccsenéseket könnyebben takarítsam.)
- Tegyük vissza a tűzre és a kis habot szűrővel vagy kanállal szedjük le a tetejéről.
- Mehet bele a befőző cukor, ami a tartósításában is segít majd, ezzel összekeverve még 2-3 percig főzzük a lekvárt.
- Még forrón töltsük meg a meleg üvegeket, csavarjuk rá a tetejét és 5 percre állítsuk fejre.
- Egy ládába vagy lavorba béleljünk takaróval dunszt helyet és az üvegeket jól bebugyolálva hagyjuk 2 napig pihenni-kihülni.
Jó étvágyat a fogyasztásához!
Tipp: A szeder szedéséhez, mosásához érdemes gumikesztyűt venni, mert nagyon megfog mindent! Ha szeditek észre fogjátok venni, mennyi büdösbogár(poloska) lesz közte, gondolom ők is szeretik, ezért is érdemes beáztatni a gyümölcsöt, ezek a dögök így kimenekülnek maguktól, nehogy belekerüljön főzéskor!!
Szeder lekvár-eperfa lekvár készítése képekben:
Készíthetsz eperlekvárt is ha kedvet kaptál, nem baj ha leérett, használj fagyasztott gyümölcsöt!
Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
-
Sárgabarack lekvár gyors receptje
Sárgabarack lekvár befőzésére nincs minden évben lehetőség, sajnos a fagy és jégkárok ezt a gyümölcsöt sújtják leginkább. Idén sikerült 7 kg barackot vennem,így gyorsan be is főztem lekvárnak. A sárgabarack, avagy a kajszibarack általánosságban nyár elején érik, azonban fajtától függően változhat, hogy a gyümölcsök mikor válnak szedésre éretté. A kajszi akkor a legtökéletesebb lekváralapanyag, ha jó érett, azonban nem kell a gyümölcsöket túlérlelni sem.
A sárgabarack lekvár nagyon sok kedvenc sütemény receptemben szerepel, ezért én igyekszem nem kifogyni belőle. (zserbó, bukta, palacsinta, hogy a legnépszerűbbeket említsem) Ahogy számos recepttípus, úgy a sárgabarack lekvár recept is többféle megközelítésben megvalósítható:
A sárgabarack lekvár készítése történhet sütőben, illetve fazékban, emellett variálhatunk azzal is, hogy a sárgabarack lekvár készítése cukor nélkül, édesítőszerrel, vagy sima cukorral történjen-e.
Én most a jó idő miatt bográcsban készítettem el, így a konyhám tiszta maradt. Szerintem szuper, hogy nem kell órákig főzni a gyümölcsöket, hogy sűrű lekvárt kapjunk. Sokkal finomabbak lesznek, úgyhogy én pektin párti vagyok. A sárgabaracknál az állagot tekintve pedig lekvárpárti. Míg az epernél szeretem a gyümölcsdarabokat, itt a sima, selymes állagot részesítem előnyben.
Hozzávalók:
- Sárgabarack, legyen szép érett
- 4:1-ben befőző
- Cukor
- Befőttesüvegek tetővel
Sárgabaracklekvár készitése:
- A barackot megmossuk, kimagozzuk, távolítsuk el a sérült részeiket. Én a sárgabarack lekvárt hámozás nélkül készítem, azonban ha a család így nem szereti, nyugodtan hámozzuk meg a barackokat kimagozás előtt. Erre a legegyszerűbb mód az, ha leforrázzuk őket, majd hideg vízbe tesszük a barackokat, így a héjukat könnyen le lehet húzni róluk.
- Hozzáadjuk a kristálycukrot, összekeverjük vele.Nem kell hozzá sok cukor, én a 7 kg gyümölcshöz tettem 1,5 kg-ot. Ha van lehetőség egy napig állhat is így.
- Az üvegeket a tetőkkel tisztára mossuk, majd a legegyszerűbb, ha betesszük sütőbe és 100°C-on 10 percig sterilizáljuk.
- Botmixerrel lepürésítjük a gyümölcsöt és mehet is főni.
- Folyamatosan kevergessük, mert könnyen lekapja az edény aljára.
- Amint felforrt, tehetjük bele a jamfixet, keverjük össsze vele alaposan, ne csomósodjon össze. Ahány kg gyümölcsöt főzől, annyi csomaggal kell belőle, bár én nem szeretem ha megáll benne a kanál, ezért csak 5 csomaggal tettem a lekváromhoz.
- Főzzük együtt 10 percig, ha keletkezik hab, szedjük le, és el is készültünk.
- Azonnal forrón beüvegezzük, 5 percre fejre állítjuk, és mehet a dunsztolókosárba, kész.
Ne főzzük túl nagy lángon, se túl sokáig, mert a cukor könnyen karamellizálódik, és szép napsárga helyett rőtbarna lekvárunk lesz.
Ha dzsemfixet használsz, akkor kövesd a csomagoláson szereplő mértékegységeket. Ne feledd, hogy mindig a tiszta súlyt kell figyelembe venni, pucolás után. Én ebben a receptben 7 kg tisztított kimagozott barackot használtam. Én a közepesen sűrű lekvárokat szeretem. Ha sűrűbbet szeretnél egyszerűen növeld a dzsemfix mennyiségét.
Sárgabarack lekvár lépései képekben:
Készíthetsz eperlekvárt is ha kedvet kaptál, nem baj ha leérett, használj fagyasztott gyümölcsöt!
Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
-
Eperlekvár főzés 3 ízben
Az eperlekvár befőzésére május végéig szoktam várni, hogy szabadon termett, édes gyümölcsből és elfogadható áron tudjam beszerezni az epret. A lekvár készítéséhez friss, egészséges, érett gyümölcsöket használjunk fel, akkor lesz a végeredmény kiváló és eltartható hosszú ideig.
Ezeket a recepteket használom évek óta, ha követed a lépéseket egészen biztos, hogy saját és családod örömére való lekvárt tálalhatsz egész évben a reggeli pirítósotok mellé, vagy süteményekbe.
Tipp: Ha sok eperhez jutsz, elteheted fagyasztóba és akár télen is befőzheted!
Eper lekvár egyszerűen:
- 3 kg eper
- 1kg cukor (ízlés szerint)
- 1 citrom leve, (húsa is mehet)
- 3 csomag dzsemfix 3:1 (bármelyiket választhatod)
Elkészítése:
- Az epret alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, leveleket leszedjük, majd negyedeljük. (Ha kis szemű az eper lehet felezni, vagy egészben hagyni, ki hogy szereti a lekvárt)
- Ha jól megtisztítottuk, hozzá öntjük a cukrot, ki mennyit szeretne, én a 3kg-hoz kb. 75dkg-ot öntöttem először, főzésnél lehet majd hozzá tenni ha nem elég édes valakinek, vagy éppen ha édes lett citromlével korrigálhatjuk.
- Letakarjuk, állni hagyjuk, fél óra-óra, amíg áll az üvegeket elő lehet készíteni.
- Alaposan elmossuk a befőttes üvegeket, tetőket. Sütőben 100C° fokon végezzük a sterilizálást kb. 10 percig.
- Fazékba öntjük a cukros epret elkezdjük főzni, beletesszük az 1 egész citrom levét. (én most a húsát is belekanalaztam, magok nélkül) majd 2-3 perc múlva, összeturmixoljuk az eper kb 1/3-át (botturmix-al) így lesz sűrű lekvárunk eperdarabokkal.
- Tipp: A citrom a színe miatt kell bele, de lehet citromsavat is tenni helyette, én jobban szeretem citrommal🍋
- 5- 10 perc főzés után, mikor hány perc sikerül, megkóstoljuk, ha nem elég édes teszünk bele még cukrot, ha túl édes citrom levét. Beletesszük a dzsemfixet, most Dr. Oetkers-t használtam, de bármelyik jó.
- Összefőzzük kb. 5 percig, kevergetjük közben a dzsemfix-el. Én próbálni is szoktam 5 perc múlva hogy megdermed- e? Hűtőbe teszek kicsit ha megdermed, akkor jó, és mehet is az üvegekbe.
- Lehet celofánt tenni a teteje rácsavarása előtt, majd fejre állítjuk az üvegeket kb 5 percre.
- Meleg helyen letakarva 1 napig dunsztba tesszük.
- Másnap felcímkézve mehetnek a polcokra.
Aki elkészíti jó étvágyat hozzá! Nagyon finom megéri én még csinálok kb. 2 ilyen adagot télre is.
Pezsgős eperlekvár elkészítése:
Az eper és a pezsgő nagyszerű ízharmóniában vannak,miért ne bolondítanánk meg vele pár üveg eperdzsemet is? Ha van otthon egy kis üveg pezsgőd, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!
A fentebb leírt egyszerű eperlekvár lépéseit használjuk, csak kiegészítjük 2 dl pezsgő hozzáadásával,amit az eperfőzés kezdetén öntünk a gyümölcsökhöz.
Kiváló fagylaltokhoz, vagy Panna cotta alapjának.
Rebarbarás eperlekvár:
Rebarbarás eperlekvár Hozzávalók:
- 2 kg eper
- 4-5 szál rebarbara
- 1 kg cukor
- 2 csomag 3:1 dzsemfixáló
- fél citrom leve( akár húsa is belemehet, magok nélkül)
- 4 mentalevél
Elkészítése:
- Az epreket a fentebb leírt egyszerű eperlekvár lépéseinél leírtak szerint készítjük elő, megcukrozásig.
- A rebarbarát megpucoljuk, lehúzzuk a fás részeket és kb 1 centis darabokra vágjuk.
- Feltesszük főni takaréklángra.
- Kb. negyed óra múlva hozzáöntjük a cukros epret, majd újabb 10 percig főzzük, hogy az eper is megpuhuljon.
- Hozzáöntjük a citrom levét (ami azért kell, hogy az eper megtartsa csodás piros színét), beledobjuk a 4 mentalevelet és a 3:1 dzsemfixálót.
- Forrás után még 2 percig folyamatos kavargatás mellett főzzük. (a mentaleveleket szedjük ki belőle a főzés végével)
- Továbbiakban ugyan úgy járunk el mint az egyszerű eperlekvár főzés utáni lépéseinél.
Az eperlekvárok a citromnak köszönhetően, megőrzik szép piros színüket. Ha te sima állagú lekvárt szeretnél készíteni, az egész gyümölcs mennyiséget botmixerrel pürésítsd le. Ha nem szereted érezni az eper magjait, vagy allergiád van rá, mielőtt főzés és turmixolás után beletennéd a zseléfixet, szűrd át szűrőn, így selymesen sima lekvárt kapsz.
Tipp: Érdemes ráírni a befőzés dátumát és a lekvár fajta nevét (eperlekvár, pezsgős eper, rebarbarás eperlekvár), hiszen hónapok múlva nem fogsz emlékezni, hogy melyik üvegben mi található.
Egy epres, sütés nélküli sütemény receptet kipróbálnál?
Kövess a facebookon és csatlakozz az oldalamhoz, ahol elsőként osztom meg a legfrissebb receptjeimet!