Egészség

Az egészség mint témakör nem orvosi témakör lesz,  inkább a lelki testi egyensúly elérése, megőrzése a cél, ehhez saját tapasztalataimat és bevált módszereimet írom meg.

  • REFLEXZÓNÁS MASSZÁZS FŐKÉP
    Egészség

    Reflexzónás masszázs

    A reflexzónás masszázs egy masszázstípus, amely arra épül, hogy a test különböző területeihez tartozó reflexzónákat stimulálja. Lábfejünk, kezünk, arcunk masszírozása már akkor is nagyon kellemes és frissítő élményt jelent, ha valamelyik családtagunk vagy akár mi magunk végezzük. Ha pedig egy képzett masszázsterapeutát engedünk reflexzónáink közelébe, az eredmény utánozhatatlan.

    Ismerjétek meg, mit tud a reflexzónás masszázs

    „A reflexológia művészet, a tudatos érintés csodálatos művészete.” Csi Ann

    A reflexológia módszere a szervezet öngyógyító folyamatain és azok beindításán alapszik, tapasztalati úton alakult ki, és fejlődik mind a mai napig. A reflexzónák olyan idegpontok, amelyek egy-egy távoli testrésszel-szervvel vannak kapcsolatban. Az egész testen mindenütt találunk reflexzónákat, melyek ingerlésével, masszázsával kapcsolat létesíthető az adott zóna és a hozzá tartozó szerv között és így ingerhatást lehet kifejteni.

    Mire alkalmas a reflexzónás masszázs?

    • Diagnosztika:
      A vizsgált végtag-arc reflexzónáinak fokozott nyomásérzékenysége, vagy a bőr alatt tapintható elváltozások a zónához tartozó szerv-szervrendszer működési-energetikai zavarára utalnak.
    • Terápia:
      Az egyes szervek diagnosztikus masszázs során észlelt funkciózavara a hozzájuk tartozó zónák rendszeres, kúraszerű, vagy esetenként elhúzódó ingerlésével pozitív irányba befolyásolható: a szerv működése szükség szerint akár serkenthető, akár gátolható. A reflexzónás masszázs – a betegség okától ill. a beteg szervtől függetlenül – mindazokban az esetekben hatásos, amikor a szervezet energetikai önszabályozó rendszere még működőképes.

    Ismerkedjünk meg pár területtel, amit a reflexológiában kiemelten kezelnek:

    Reflexzónás talp masszázs:

    Talpunkon megtalálható szervezetünk kicsinyített leképezése. Úgy kell elképzelni, hogy amikor szemből nézzük a két egymás mellett lévő talpat, mintha egy ember állna előttünk. A kettős szervek mindkét lábon megtalálhatók, pl. vesék, míg pl. a szívnek megfelelő zóna csak a bal lábon helyezkedik el. A reflexzónás talpmasszázs alkalmával nyomás hatására egyszerű reflexet váltunk ki a szervezetben, ezáltal közvetlenül tudunk hatni belső szerveink működésére. A reflex akaratunktól független, ösztönös visszajelzés ad az ingerre. Az inger hatására keletkező impulzus eljut a központi idegrendszerhez, ezzel egyidőben az adott szervhez.

    reflexzónás mazzsázs talp

    Kézreflexzóna- masszázs:

    Kezünkön olyan pontok találhatók, amelyek kapcsolatban állnak különféle szerveinkkel, ízületeinkkel, a gerincünkkel, a nyirokrendszerünkkel, de még az agyunkkal is. Ezen a 150 négyzetcentiméteres területen számtalan energetikai meglepetés rejtőzik. A kézreflexzóna- masszázs segítségével enyhíthetők a fájdalmak és csökkenthető a stressz. Ha valamelyik szervnél betegség vagy túlterheltség áll fenn, akkor a kéz jelez: megkeményedik az adott ponton, piros lesz, megduzzad vagy fáj. Ekkor jut szerephez a kézreflexzóna-masszázs. Segítségével serkenthetjük a vérellátást és a nyirokáramlást, megtisztíthatjuk a légutakat, megszabadíthatjuk a gerincet és az ízületeket a blokkoktól.

    reflexzónás mazzsázs kéz

    Reflexzónás arcmasszázs:

    Az arcunk rengeteg dolgot árul el, mesél rólunk. Hordoz személyiségjegyeket, megmutatja mennyi stressz ér minket, mennyit dolgozunk, mennyit alszunk, mennyit mosolygunk, milyen a belső világunk.

    A reflexzónás arcmasszázs esetén a szervek zónáinak arcon lévő pontjait masszírozzák. Ahogyan a talpunkon, kézfejen, úgy az arcon is megtalálhatóak a szerveink idegvégződései. Az arcon kisebb a felület, így nem annyira részletes, mint pl a talpunk. Az arcunkon összesen 24 zóna található. A reflexzónás masszázsokat használhatjuk egészségünk megőrzésére, szervezetünkben lerakódott méreg- és salakanyagok tisztítására, valamint adott állapotok, betegségek esetén segítheti a kezelések felerősítését.

    reflexzónás mazzsázs arc

    A reflexzónás masszázs mellékhatás mentes terápiás lehetőséget nyújt a szervezet bármely részének gyógyításában akár önállóan, akár kiegészítő kezelésként alkalmazva. Alkalmazhatósága nincs életkorhoz kötve, a csecsemőktől az aggastyánokig egyaránt végezhető.

    Ellenjavallat:

    • fertőző betegségek
    • gombás láb
    • lázas állapot
    • mélyvénás trombózis
    • heveny gyulladás a visszerekben
    • műtét után 3-6 hét
    • nyílt sebek
    • orbánc
    • lábszárfekély
    • üszkösödés
    • törött állapot
    • extrém zúzódás
    • ficam
    • veszélyeztetett terhesség

    „A bölcsnek tudnia kell, hogy az egészség az ember legnagyobb ajándéka, és meg kell tanulnia, miként kovácsolhat hasznot a betegségből a gondolatai révén.” (Hippokratész)

    Szeretnék ajánlani cikkem végén Neked egy kitűnő reflexzónás masszőrt, aki gondoskodik az egészségem fenntartásárók és csodás élménnyel ajándékoz meg minden kezelés során. Végzettséggel rendelkezik arc-kéz és talpmasszázs területén, egy-egy kezelés után mindig felfrissülten és kisimult idegrendszerrel távozom Tőle, így jó szívvel ajánlom mindenkinek aki szeretné kipróbálni! Itt megtekinthetitek a Facebook oldalát és megtaláljátok az elérhetőségeit: Tünde Reflexzónás Arc-Kéz-Talp és lábmasszőr

    Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Ha szeretnél a masszázshoz egy saját olajat, akár te magad is elkészítheted! Itt olvashatod a Levendulaolaj készítése házilag receptemet, remélem téged is elbűvöl az illata!

  • BLOG,  Egészség,  egyéb

    A kecskehús előnyei a diétában!

    A kecskehús a legértékesebb diétás étel, amelyet sok nemzet fogyaszt. Az ókortól kezdve az orvosok a kecskehúst ajánlották, mivel az sok vitamint tartalmaz és jótékony tulajdonságokkal rendelkezik.

    Ezt a húsfajtát az is megkülönbözteti, hogy a szervezet rendkívül könnyen emészti, telíti a szükséges aminosavakkal és mikroelemekkel. A kecskehús különlegessége az is, hogy sokkal alacsonyabb koleszterin- és egészségtelen zsírtartalommal rendelkezik, ellentétben a hagyományos marha- vagy sertéshússal.

    Kecskehús

    Kecskehús íze

    A kiváló minőségű húsnak nem lesz idegen szaga és íze. Egy fiatal kecske húsa könnyen megkülönböztethető – világosabb, mint a bárány, és a zsír leggyakrabban fehér lesz.

    A kecsketejből készült termékek reneszánszukat élik, a tudatosan táplálkozók és a különleges ízeket kereső ínyencek egyaránt előszeretettel vásárolják a kecsketejet, illetve a belőle készült sajtokat, túrót, kefírt.

    A kecske a testtömeghez viszonyított tejtermelésben az élen áll (8-10x). Egy átlagos magyar kecske évente 250-400 liter tejet ad.

    Kecskehús tej

    A vakítóan fehér kecsketejnek számos egészségügyi előnye van a tehéntejjel szemben:

    • A kecsketejből készült élelmiszerek könnyen emészthetők és kevés allergén anyagot tartalmaznak
    • vitaminokban (A-, E-, K-, és C-vitamin) és ásványi sókban gazdag, létfontosságú aminosavakkal bőven ellátott nagy értékű tápanyagforrás
    • Migrén és stressz esetében is igen jótékony hatásúak
    • A kecsketej kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemőtáplálásban
    • fogyasztása remek rák elleni védelem is egyben
    • jót tesz a bőrnek
    • erősíti az immunrendszert és a csontokat

    A kecske természetéről pár gondolat:

    A kecskékről sok téves hiedelem terjedt el: igénytelenek, büdősek és hasonlók. Ez egyáltalán nem így van, sokminden függ a helyes tartásától!

    A kecskék meglehetősen játékos állatok, és nagyon szórakoztató nézni őket, amint egymást kergetik és fejelgetik. Ráadásul nagyon jól kijönnek a gyerekekkel is.

    A régi ismeretség miatt a kecskék a legelő többi állatához képest erősebben kötődnek az emberhez, állítólag a lovakhoz vagy a kutyákhoz hasonlóan kommunikálnak az emberrel. Nézésük elég kifejező, kecskevágásban járatosak szerint meglehetősen szemrehányóan néznek a késsel közeledő gazdára. Nem véletlenül mondja a kapatosan hazaérkező férj szúrós szemű feleségéről: néz, mint kecske a késre.

    Tápláléka fűfélék, zöldségek, virágok (de szinte mindent megeszik, kíváncsi természeténél fogva belekóstol minden növényi anyagba, amit ehetőnek érez köztük fém és karton dobozokba is)

    Ahogy az Agrárszektor írja, mondhatni, hogy csirkés és sertéses nemzet vagyunk, az említett húsfajtákon kívül marhát, libát, pulykát és olykor-olykor nyulat, halat fogyasztunk, de aligha hallottuk valakitől azt, hogy kecskehúst evett ebédre/vacsorára. Ha húsról nem is beszélhetünk, tejről és tejtermékekről annál inkább. Amennyire nem „divat” a kecskehús, annál inkább trendibb a kecsketej, kecskesajt és a kozmetikumok is.

    Kecskehús sütése

    Az emberek évezredek óta fogyasztják a világ számos részén.

    Az olyan országokban, mint India, Pakisztán és Banglades, ahol a lakosság nagy része nem engedheti meg magának a marha- vagy csirketermékeket, a kecskehús nagyon alacsony áron kapható.

    A kecskehús bizonyos kultúrák étrendjében is fontos szerepet játszik, mivel több vasat tartalmaz, mint más húsfajták.

    A kecskének nincs olyan része, amelyet ne lehetne hasznosítani. Íz és kalóriatartalom szempontjából a kecskehúst gyakran hasonlítják a bárányhúshoz. Mindkettő közös vonásokkal és sok különbséggel rendelkezik. Mindkét fajta diétás étel, különösen fiatal kecskék esetében, de a kecskehús sósabb íze van, mint az édes bárányé.

    Kecskehús bontási egységek és előnyös felhasználásuk:

    • Comb: egybesütve, párolva, szeletelve.
    • Gerinc: karaj egybesütve, szeletelve, frissen sültnek, rántva.
    • Vesepecsenye: rántva, töltve, egybesütve.
    • Nyak: sütve, tokánynak, pörköltnek.
    • Karaj: egybesütve, szeletelve, frissensültnek, rántva.
    • Szegy: sütve, töltve.
    • Lábak, fej: főzve, forrázva
    • Máj: sütve.

    Az íze miatt is érdemes kecskét fogyasztani, de mindig hártyázzuk le felhasználás előtt alaposan. Ha sütjük a húst, érdemes 2-3 nappal előtte bepácolni, fokhagymával és szalonnával megtűzdelni, főleg az idősebb állatok húsát. Így a kicsit édeskés hús puhább, ízesebb, porhanyósabb lesz.

     A kecskehús a következő anyagokat tartalmazza:

    1. B-vitamin1, BAN BEN2, BAN BEN3, BAN BEN4, BAN BEN5, BAN BEN6, BAN BEN9, BAN BEN12, E, N.
    2. Ásványi anyagok: kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, klór, kén, jód, mangán, króm, fluor, molibdén, kobalt, nikkel és ón.
    3. Alapvető és nélkülözhetetlen aminosavak.
    4. Fehérjék – 39,1 / 100 g termék.
    5. Zsírok – 28,6.

    A gazdag és egészséges összetétel, kellemes íz és finom állag mellett a kecskehús nem érinti a parazitákat, ami még inkább a fogyasztása melletti érvként említendő!

    Kíváncsi vagy én miért készítek kecske kefírből lángost?

    Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  • Elektromos kerékpárral autó helyett főkép
    Mozgásról,  egyéb

    Elektromos kerékpárral autó helyett

    Azért közlekedünk a férjemmel elektromos kerékpárral, mert úgy döntöttünk nem veszünk autót. Sokáig volt az életemben, tudom miről mondtam le, és nem mondom, hogy sokszor nem hiányzik. Gyors, kényelmes és szabadságot ad.

    Már nincsenek korlátaink az elektromos kerékpárunkkal

    Anyagi okok miatt nem akarunk már beruházni kocsiba, és főleg a fenntartási költségekre gondolok. Itt élünk és dolgozunk a városunkba, így a helyi közlekedésre ideálisabbat nem is tudok elképzelni. Nincs várakozása buszra, sem parkolási gond és a kerékpár utakon nagyon gyorsan lehet biztonságosan haladni. Hosszabb távra nekünk megfelel a tömegközlekedés, vonatozni kimondottan szeretünk. ( összeköthető a cajgizással)

    Kerékpár után a pedelec egy tökéletes kompromisszum a kényelem és a használhatóság miatt.

    Egyre népszerűbbé válnak az elektromos közlekedési eszközök. Már szinte minden hagyományos eszköznek (kerékpár, roller, gördeszka) van elektromos változata, de sok új, eddig ismeretlen jármű is megjelent a piacon (hoverboard, Segway).

    Ezek a motorizált bicajok nem véletlenül kedveltek! Munkába járni kerékpárral élvezetes, elektromos kerékpárral még élvezetesebb, ez ilyen egyszerű! Biztosan emlékeztek a gyermekévek bicajos szabadságára..hát ez az érzés visszaköszön. Amíg hagyományos kerékpárral közlekedtem, nem mindig volt őszinte a mosolyom:-)

    Hegyen-völgyön át könnyedén tudok haladni az elektromos cajgimmal

    Elektromos kerékpárral autó helyett munkába menet

    A kerékpározás sport itt a Bakonyban. Erre nem minden nap lehet felkészülni, hogy esetleg leizzadva érsz A-ból B-be. Egészen más a gyerek fekvése, az alföldi városokban, ahol természetes a kerékpárral közlekedés és motoros rásegítésre sincs szükségük.

    Milyen érzés tekerni?

    Az, hogy mennyit mozgunk rajtunk áll, mert a rásegítés motorosan, egy olyan funkció, melytől az-az érzésed van tekerés közben egy emelkedőnek felfelé, mintha hátulról segítenének tolni. Vagyis ott és akkor kapcsolsz rá erre a funkcióra, amikor te szeretnéd. A dombokon ugyan azzal a pedálozási erővel megyek fel, mintha sima terepen tekernék. Jól hangzik ugye?

    Végre nem kell a dombon felfele tolnom a cajgim és ha televásárolom a kosaram sem jelent nehézséget a hazajutás. Az unokáknak vettünk utánfutót, így gond nélkül húzom el őket magam után, és imádják ezt a fajta utazást!

    Elektromos kerékpárral autó helyett munkába menet

    Erőlködés helyett haladás a pedeleckel

    Vannak még érveim:

    • Ha ezzel jársz minden hova, végzel egy kis testmozgás és levegőn vagy. Ha nem kapcsolsz rásegítést éppen úgy használhatod mint egy általános kerékpárt.
    • Hétköznap közlekedő eszköz, így már nem kell átgondolni, hogy milyen ruhát vegyél fel a kerékpározáshoz, hiszen ha rákapcsolsz, nem izzadsz meg, így akár csinosan is mehetsz munkába, és nem számít, mekkora dombokon kell feltekerned.
    • Túrázhatsz vele hétvégenként, hogy kitold a teljesítőképességed határát és a nagyobb távolságokkal, több élményhez juss!
    • A bevásárlás is egyszerűbb, cipekedned nem kell, csak szerezz be egy kosarat a kerékpárodra.
    • A filigrán kialakításnak köszönhetően nem kell neki parkolót keresni, még az irodában és az otthonodban, vagy pincében is tárolhatod.
    • Használhatod vele a kerékpárutakat, úttesteket, és óvatosan a járdán is haladhatsz vele, így oda is bejuthatsz, ahova másnak robogóval sem menne.
    • Üzemben tartása pénztárca barát, főleg ha az üzemanyag árakat nézzük.
    • Az egyik leginkább környezet barát és legcsendesebb közlekedési eszköz, amivel senki szaglószervét nem terheljük.
    • Nem kell jogosítvány, biztosítás, bár én örülnék, ha a kresz-t elvárnák hozzá, de mivel kerékpárnak minősül, így azok a szabályok is vonatkoznak rá.
    • Max. 25Km/h sebességével biztonságos jármű.
    • Végül, de nem utolsó sorban, egy fröccs vagy sör sem büntetendő a használata során, de ugye itt nem kell felhívnom a figyelmet a másik véglet veszélyeire!

    Nem véletlenül lett az elektromos kerékpár roppant népszerű a fejlettebb országokban, hiszen a használók életkorát is kitolja, mert könnyű és erőkifejtést nem kívánó jármű.

    Elektromos kerékpárral autó helyett kirándulni
    Ezzel járunk kirándulni

    Ha te is gondolkodsz egy elektromos kerékpár beszerzésében, megmutatom, hogy milyen típusai vannak és milyen szabályokkal lehet őket használni:

    • Pedelec: Kizárólag a hajtás rásegítésében vesz részt a motor, csak pedálozás esetén kapcsol be. A motor teljesítményének névleges értéke nem lehet magasabb, mint 250W, és a rásegítés csakis 25 km/h-ig megengedett. Jogosítvány nélkül vezethető.
    • S-Pedelec: A pedelec kerékpárhoz képest a különbség az, hogy a motor teljesítménye nincs korlátokhoz kötve, a rásegítés 45 km/h-ig történhet. Ehhez a kerékpárhoz már segédmotoros biztosítás, jogosítvány szükséges a legtöbb európai országban, és a kerékpárt rendszámmal, világítással is el kell látni; hazánkban – az 50 köbcenti alatti robogókhoz hasonlóan – nem kötelező a rendszám, ellenben 350W-ban határozták meg a motor maximális teljesítményét.
    • E-bike: Gombnyomásra vagy gázkarra történő önálló haladásra is képes „kerékpár”, amit elektromos motorszerkezet hajt meg. Az Európai Unión belül szintén segéd motorkerékpárnak minősül, így ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá is, mint az S-pedelec kerékpárra.

    A Jövő Mobilitása Szövetség szakértői elmondták, hogy a céges világban is teret hódít a mikromobilitás: Új alternatívaként megjelent az elektromos kerékpárflotta is, amely 2022. január 1-től adómentesen adható juttatásnak minősül, költségei elszámolhatóak a társasági adóból.Ezzel a cégek segíthetik a dolgozók környezettudatos közlekedését, sportolással jutnak munkába, az esetleges dugóban ülés helyett, amivel hozzájárulnak a testi és mentális egészségükhöz.

    Saját tapasztalatom szerint a legfontosabb, hogy szemléletváltásra lenne szükségünk: Azt kéne megérteni mindenkinek,hogy nem autósok, gyalogosok és kerékpárosok, hanem közlekedők vannak az utakon. Türelmes egymásra figyeléssel, a szabályok betartásával, egy biztonságosabb világban létezhetnénk, ha már minden és mindenki felgyorsult körülöttünk.

    Csatlakozz hozzám és kövess facebookon is!

    Szeretsz kertészkedni? Ha csak egy erkélyed vagy ablak párkányod van is, tudsz fűszernövényt tartani!

  • A depresszióm főkép
    BLOG,  A depresszió,  Egészség

    Miért jött a depresszió az életembe?

    Azt el kell mindenekelőtt mesélnem, hogy a depresszió gyerekkorom óta jelen van az életemben. Az Édesanyám volt ezzel a betegséggel leszázalékolva, major depresszióban szenvedett.

    Az 1980-as években még ez a betegség nem volt olyan gyakran kimondva, mint most. Neki hosszú évek táppénzes időszaka után lett diagnosztizálva és kezelve. Az Ő élete és boldogtalansága ellentétben állt már gyerekkoromban is az én nagyon vidám, és pörgős életemmel. Szerettem őt és az apumat is, de egész hamar a zsigereimben éreztem és tudtam, hogy soha nem fogok, mert nem akarok úgy élni, ahogy ők.

    A depresszió hajlama örökletes

    A sors fintora, hogy teljes meggyőződéssel hittem abban, hogy teljesen más vagyok mentális erősségben, mint anyum, a betegségemet mégis az Ő elvesztése indította be. 10 évvel ez előttről beszélünk, már tudom, hogy a genetikai hajlam erősebb tud lenni minden meggyőződésnél.

    A depresszió nálam
    A depresszió hajlama örökletes

    Mindenkinek van egy saját története, a tiéd is szívesen olvasnám. Jó érzés nem elveszettnek érezni magunkat, holott nem vigasz ha más is szenved, de mégis erőt ad, hogy nem vagyunk egyedül.

    Két évig voltam egészen biztos abban, hogy „majd én ezt megoldom”, „minden rendben csak feszült vagyok” és a legsűrűbben: „Ha majd ez és az sikerül utána nem leszek ideges”. Mert nekem egy tünetem volt: az állandó feszültség. Mindent túlreagáltam érzelmileg.

    Támadásnak éreztem egy ellenvéleményt is. De a legkínzóbb, a saját gondolkodásom volt. Szinte egyfolytában agyaltam, mihelyst magamban maradtam.(Az esték a legfincsibbek ilyenkor). Ki-mit mondott, hogyan mondta stb…csupa érdemtelen dolog. Biztosan tudod miről beszélek és ha nehezen megfogalmazható is ez a sok negatív érzés, más gondjaival összehasonlítva rögtön felismerjük a hasonlóságot.

    Eszembe sem jutott, hogy ez a depresszió. Te rögtön tudtad? Van ember, aki akármilyen tájékozott is, felismeri?Édesanyámtól fényévekre másképp éltem az életem. Tevékeny voltam továbbra is, kívülről senki meg nem mondta volna rólam, hogy szorongok. A legnehezebb és legfárasztóbb dolog volt akkor, (ma is előfordul egy rosszabb időszakban)a normális énemet adni a külvilágnak. Ha voltál már, (márpedig szerintem mindenki volt olyan állapotban), amikor valami nagyon rossz dolgot akartál eltitkolni mások elől, amin belül aggódtál, akkor tudod milyen nehéz ezt napi min. 10 órában végigcsinálni. Rohadt fárasztó és kimerítő. Neked is ismerős ez?

    A depresszió 2
    Folyamatos rossz gondolatok

    Két év kitartó igyekezet, számtalan kudarcélmény, párszor bevett nyugtató meglepően segítő hatása tudatosította bennem, hogy segítségre van szükségem. Amikor félve elmondtam a férjemnek és a gyerekeimnek, megkönnyebbültek, hogy végre orvoshoz fordulok.

    Biztosan tudtam, hogy a családom is szenved tőlem, de nem ment jobban. Nem csodálom, hogy külön figyelemre szorulnak a beteggel együtt élők hozzátartozók. Legyen az bármilyen probléma ami kihat az ő életükre is.

    A család élete a depresszió kezeléséig nagyon nehéz

     Nem kell nagy dolgokra gondolnotok, de pl. amikor attól kiabálva sírva fakadtam, hogy kicsit foltosra száradt az egyébként új házban lerakott új járólap, az már vészharang volt. A sok örömöm és boldogságom eltörpült ilyenkor, a bennem lévő feszültség miatt.

    Úgy éreztem, hogy minden jó csak rövid ideig ad enyhülést és ugyan azokhoz a rossz gondolatokhoz tér vissza az agyam. Mint egy mánia..amit nem tudtam megállítani a fejemben, dobálta a sötét képeket a rossz érzéseket.

    Így érkeztem meg a pszichiáteremhez. Természetesen magánúton, hogy ne gyógyszert akarjon adni, hanem megmondani mi a bajom.

    Hamar kiderült, hogy hiába élt bennem egy élő kép a depresszióról, amivel nem tudtam és nem is akartam azonosulni, az én agymenésem is ugyan ennek a betegségnek a családja.

    A depresszió kezelése
    Van segítség a depresszióban

    Olyan jó érzés volt végre kimondani..neem igazából kizokogni, hogy nem vagyok jól soha..Végre őszintén arról beszélni, amit valójában éreztem, nem amit szerettem volna érezni. Magam is meglepődtem, mekkora megkönnyebbülés volt tudni, hogy nem én csinálok mindent rosszul, hogy ez nem rajtam múlik, hogy nem tudok egészségesen gondolkodni..de a legeslegjobb volt azt érezni, hogy végre van remény hogy jól legyek. Kezelni fog és kigyógyulok az agymenésből.

    Antidepresszánst kaptam. Semmi nyugtató, semmi mást, napi egy tabletta reggel. Ha azt gondolod ez mind csak méreg és rossz és bármi mást csak gyógyszert ne, akkor vagy szerencsés vagy és átmeneti depressziódból ki tudsz jönni segítség nélkül, vagy most is szenvedsz és még bízol magadban meg az erődben. Megértelek, ezt én is így gondoltam.

    A gyógyszerem a mankóm

     A depresszió nem a gyenge emberek betegsége kedvesem. Az érzékenyek embereké. Azoké, akik próbálják mindig a legjobbat kihozni magukból. Akik mellett nem szállnak el a szavak az érzések, akikre minden hatással van. Akik nagyon meg tudják élni az örömüket és a fájdalmukat. Akiknek egyszer csak váratlanul megbetegszik az agyuk.

     A depresszió gyógyszerezése
    Az agyunk is egy szerv, ami megbetegedhet

    A doktornőm szerint ez az, amit nehezen fogadnak el még mindig az emberek: Hogy az agyuk is egy szerv, ami épp úgy meg tud betegedni, mint akár a veséjük, szívük, hasnyálmirigyük.. Ugye a cukorbetegség is öröklődhet? De a hajlam biztosan, még sem kérdőjelezzük meg, ha emiatt inzulinra van szüksége a teljes élethez az érintettnek. Az agyi betegségeknél miért lenne ez másképp?

    Szeretnél jobban megismerni?

    10 éve vagyok depressziós, 8 éve szedem az antidepresszánst.

    Mi történt azóta?

    Visszakaptam önmagamat. Ez volt a legcsodásabb dolog, amit a depresszív énem megélt akkor. A gyógyszer hatni kezdett (kb 2 hét után, addig csak egyre rosszabb volt) és felszabadultam. Visszakaptam azt az énemet, amit csak eljátszani igyekeztem a külvilágnak két éven át.

    Ha bebizonyosodik ez a betegség, nem fogja tudni megmondani az orvosod, hogy meddig kell gyógyszert szedned. Nekem is azt mondta, hogy ez mindenkinél más. Van, aki elhagyja egy év alatt, van, akinek több idő kell és van, aki soha nem fogja tudni lerakni a mankót. Én az évek alatt kiderült, hogy az utolsó csoporthoz tartozom.

    Többször próbáltuk elvonni, amikor teljes kerekség volt az életemben, zéró zavaró körülménnyel,nekem sajnos mégis visszatért a depresszióm. Ezek a visszaesések kellettek ahhoz, hogy el tudjam fogadni, hogy a genetika és a pajzsmirigy műtétem miatt, nekem ez a mankó biztosítja a teljes életet.

    A depresszió kezelés
    A mankóm a gyógyszerem

    Nem is akarnám, hogy elvegyék. Nem szeretném újra azt érezni, amit gyógyszer nélkül éreznék. Nekem a barátom lett az ellenséges pirula. Igen, tényleg egy szükséges mankóként kezelem és hálás vagyok a tudománynak, hogy az életem korszakában már meg tudja nekem adni a gyógymódot, amivel újra teljes életet élhetek.

    Miért jött az életembe a depresszió?

    Már nem is számít. Ez az örökségem, és az énem egy része, amivel meg kellett tanulnom együtt élni. Boldog vagyok. Boldog, hogy ha gyógyszerrel is, de uralja a személyiségem, a betegségemet. Mert imádok élni, tele vagyok célokkal, szeretem az embereket (tudom, full naiv vagyok), de a legjobb, hogy tiszta szívből szeretem önmagam, ezt a kicsit sérült, de életigenlő, melegszívű, őszinte empatikus nőt aki vagyok.

    Nekem segít a sütés-főzés, mert igazi sikerélményt nyújt és mert nagyon szeretek enni:-)Érdekel a kedvenc süti receptem? Nézzd meg itt>>Amerikai almás pite sós karamellás öntettel

    Ha te is szeretsz a konyhában sertepertélni, csatlakozz a facebook csoportomhoz, hogy lásd mikor osztok meg új receptet. Várlak szeretettel!