Krémes sütemények

  • Apró sütemények,  Krémes sütemények

    Hólabda

    A süti neve csokimáz esetén hólabda, máz nélkül pedig kozák sapka néven ismert. Azt nem lehet tudni, miért lett két neve, de a lényeg, hogy ez egy szuper, házi süti, kár lenne kihagyni bármilyen ünnep alkalmából. Aki szereti a kókuszos-csokis ízeket, azok számára tuti befutó a recept, de a hólabda szerintem mindenki ízlelőbimbóját szerelembe ejti. Sajnos kicsit macerás az elkészítése, de megéri a fáradozást, hisz tényleg gyönyörű, az íze pedig isteni finom.

    Hólabda hozzávalói:

    Tészta:

    • 8 tojás
    • 8 ek forró víz
    • 1 csomag (7 g) sütőpor
    • 30 dkg porcukor
    • 25 dkg liszt
    • 2 ek holland kakaópor

    Krém:

    • 5 dl tej
    • 20 dkg porcukor
    • 5 dkg kókuszreszelék
    • 5 ek liszt
    • 20 dkg vaj
    • 1. cs.vaníliás cukor
    • 1 dl rum

    Máz-külső panír:

    • 10 dkg étcsokoládé
    • 3 ek. olaj vagy 5 dkg vaj
    • 15 dkg kókuszreszelék

    Elkészítés:

    1. A tojásokat válasszuk szét.
    2. A porcukor felét keverjük össze forró vízzel, majd a sárgáját egyenként adagolva adjuk hozzá.
    3. A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk hozzá a sütőport és a kakaót, utána a tojássárgás keverékkel is dolgozzuk egybe.
    4. A tojásfehérjét verjük kemény habbá a megmaradt cukorral együtt, majd forgassuk a lisztes masszához.
    5. A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
    6. Amíg sül a tésztánk, készítsük el a krémet: A tejet öntsük lábasba, forgassuk hozzá a lisztet, és gyakori kevergetés mellett forraljuk egybe. (Egy kis mennyiségű tejjel keverjük ki a lisztet csomómentesre először és azt öntsük a többi tejhez)
    7. A pépesre főtt sűrű krémet hűtsük ki.
    8. Miközben a krém hűl, a porcukrot, vaníliás cukrot és a vajat keverjük habosra, majd adjuk a kihűlt krémhez és az egészet robotgéppel simára keverjük az 5 dkg kókuszreszelékkel, rummal együtt. A rum talán kicsit soknak tűnhet, ám így lesz nagyon jó íze a krémnek.
    9. A kisült tésztát pogácsaszaggatóval vagy pohárral szúrjuk ki.
    10. Egy tésztakorongot kenjünk meg krémmel, majd illesszük össze egy másik tésztakoronggal. A sütiszendvicset kívülről kenjük meg krémmel, utána forgassuk kókuszreszelékbe. Nem baj ha nem tökéletes, a kókusz panír mindent elfed! Én az első 10 db után befejeztem a kör szaggatást és egyenletes kockákra vágtam a tésztát. Nagyon macerás volt, sok volt a kimaradt tészta és az időm is véges volt rá. (A kimaradt tésztát tálba morzsoltam és kókuszgolyókat gyúrtam kis kávé és rum hozzáadásával, majd kókuszreszelékbe hempergettem.)
    11. Utolsó lépésként a csokit daraboljuk fel és vízgőz felett olvasszuk fel, tegyük hozzá az olajat/vajat, majd kanál segítségével kenjük a süti tetejére.

    TIPP: A vajjal kikevert basemall krémet érdemes a piskótába töltés előtt negyedórára a hűtőszekrénybe tenni, mert így megkeményedik, és vastagabban tudjuk vele megkenni a süteményeket.

    Jó étvágyat!

    Hókifli készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Ha régi jól bevált süteményreceptet keresel, nagyon örülnék ha kipróbálnád a zserbó receptemet is>>Zserbó, gazdag dió töltelékkel

  • Mézes krémes főkép
    Krémes sütemények

    Mézes krémes

    A mézes krémes az egyik legfinomabb ünnepi sütemény. Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e bele lekvár, szerintem nagyon feldobja a krémet, úgyhogy én arra szavazok, hogy tegyünk bele. Krémben én a grízes változatot favorizálom, természetesen ez is ízlés dolga. Mindig előző nap álljun k neki a sütésnek, mint ahogy az asztalra szánnánk, a mézes krémesnek muszáj egy napot pihennie, mielőtt felszeletelik, mert arra, hogy a mézes tészta megpuhuljon és az ízek összeérjenek, bizony várni kell.

    Mézes krémes hozzávalói:

    Tészta:

    • 1 darab tojás
    • 5 dkg vaj/margarin
    • 15 dkg porcukor
    • 2 ek tej
    • 3 ek méz
    • 1 kk szódabikarbóna
    • 45 dkg finomliszt

    Krém:

    • 7 dl tej
    • 6 ek búzadara
    • 20 dkg margarin
    • 20 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor

    +Összeállítás:

    • 1 kis üveg baracklekvár

    Kakaómáz:

    • 10 dkg porcukor
    • 8 dkg vaj/margarin
    • 3 ek kakaópor
    • 5 dkg étcsokoládé
    • 1 ek tej

    Elkészítés:

    1. Kezdjük a tésztával, a lapoknak ki kell hűlniük töltés előtt. A tésztához a vajat, mézet, tejet, porcukrot, szódabikarbónát keverjük össze alaposan egy hőálló tálban. Tegyük a gáztűzhelyre, majd folyamatos kevergetés mellett jól forrósítsuk fel.
    2.  Öntsük a keveréket a lisztre, tegyünk hozzá a felvert tojást is. Először kanállal, majd kézzel dolgozzuk össze a tésztát. Picit ragacsos lesz a méz miatt, de szépen össze fog állni, nem szabad több lisztet hozzáadni. 
    3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
    4. Az összeállt tésztát osszuk négy részre. 
    5. Mindegyik részt tegyük sütőpapírra, majd nyújtsuk kb. 25×28 centis téglalappá. Villával szurkáljuk meg őket pár helyen. Melegen nyújtsuk ki a lapokat, mert ahogy hűlnek, megkeményednek. A sütőpapírral együtt tegyük át az első lapot egy tepsi hátuljára. Toljuk a sütőbe 5-6 percre. Süssük meg a többi lapot is, várjuk meg, míg kihűlnek. 
    6. A hideg tejben keverjük el a búzadarát, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben kezdjük el főzni.
    7. Ha sűrű a grízünk, húzzuk le a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni.
    8. A puha vajat/margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ha egészen krémes, adjuk hozzá a kihűlt grízt, azzal is keverjük egyneművé.
    9. Kezdődhet az összeállítás: Készítsünk magunk elé egy tálcát, tegyünk rá egy tésztalapot.
    10. Kenjük meg a krém felével, ne sajnáljuk róla. Utána mehet rá egy újabb tésztalap, picit nyomjuk rá, majd kenjük meg bőven lekvárral.
    11. Utána ismét tésztalap és a krém másik fele következik.
    12. A végét lappal zárjuk. Picit nyomjuk össze a lapokat és készíthetjük rá azárásként a csokimázat.
    13. Vízgőz fölött a kakaóport, cukrot, csokidarabokat összeolvasszuk kevergetés közben, majd hozzáadjuk a kockázott vajat/margarint is, ha szép selymes egynemű, melegen öntsük a tésztára, mert ha megszilárdul, nehéz lesz majd kenni. Attól függően, mekkorára sikerült nyújtani a tésztát, lehet, nem lesz szükség az összes mázra.
    14. A kész mézes krémest tegyük félre egy napra hűtőben, hagyjuk állni, hogy a lapok megpuhuljanak és szépen összeálljon. Másnap szeleteljük.

    Jó étvágyat!

    Mézes krémes készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Imádod a krémes süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Hatlapos karamellás krémmel

  • hatlapos főkép
    Krémes sütemények

    Hatlapos karamellás krémmel

    A hatlapos egy klasszikus krémes sütemény, amit bármelyik ünnepnapon, családi összejövetelen bátran kínálhatsz! Természetesen ha van bő egy órád a hétvégén, és szívesen sütögetnél, mint én tettem most alkalom nélkül, akkor készítsd el a kicsik és nagyok örömére!

    A karamellás krémmel készült változat nem a legismertebb fajtája a hatlaposnak, de nálunk ez az örök kedvenc, amit neked is jó szívvel ajánlok.

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 60dkg finomliszt
    • 10 dkg cukor
    • 1/2 csomag szalalkáli
    • csipet só
    • 10 dkg zsír
    • 2 db tojás
    • 1dl tej

    Krémhez:

    • 70dkg cukor
    • 1,2 liter tej
    • 20 dkg liszt

    Hatlapos karamellás elkészítése:

    1. A szalalkálit futtassuk fel egy kevés tejben.
    2. A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral, majd morzsoljuk össze a zsírral és a vajjal. Adjuk a lisztes keverékhez a tojást, a tejes szalalkálit, és még annyi tejet, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
    3. Osszuk a tésztát hat egyenlő súlyú adagokra, majd egyenként nyújtsuk ki őket 2 mm vastagságú lapokra, a tepsi hátiljának méretére.
    4. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
    5. A tésztalapokat süssük az előmelegített sütőben, a tepsi hátulján sütőpapíron, amíg a szélük barnulni kezd. Ekkor még kicsit puha a teteje, de nem szabad tovább sütni. Hűlés közben meg fog szilárdulni.(kb. 8 perc laponként)
    6. A krémhez a cukrot karamellizáljuk szép homogénre.
    7. Kb 2 dl tejet külön tálban keverjünk ki 20 dkg liszttel, a maradék tejjel öntsük fel a karamellt.
    8. Kevergetve várjuk meg még teljesen feloldódik, és a karamellástejet habarjuk be a lisztes keverékkel.
    9. Főzzük simára, míg besűrüsödik.
    10. Még forrón töltsük meg a lapokat(5 egyenlő részben próbáljuk meg elosztani, hogy egyenletes rétegeket kapjunk)
    11. Tegyük folpackkal letakarva egy éjszakára hűvös helyre, hogy megpuhulhassanak a lapok
    12. Másnap a szélek levágása után szeleteljük, a teteje porcukorral megszórható.

    Hatlapos karamellás készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Nézd milyen fincsi tökös pite receptem is van 🤩

  • Gesztenyés alagút főkép
    Krémes sütemények

    Gesztenyés alagút

    A gesztenyés alagút egy szépen szelhető és tálalható krémes süti, aminek a receptje nem hiányozhat a gesztenye imádók táborából. Lehetne a tészta helyett babapiskótát is használni, kicsit megáztatva kávéban mint a tiramisunál, de én jobban kedvelem ezt a kakaós tésztás változatot.

    Döntsétek el ti, hogy miként szeretnétek elkészíteni, a lényeg úgy is a tejszínhabban és a gesztenyében van.

    A receptem egy őzgerincformára van megadva, szorozd annyival a hozzávalókat, ahány formád van amiben el szeretnéd készíteni.

    Gesztenyés alagút hozzávalói:

    Kakaós tésztához:

    • 4 db tojás
    • 3 ek. liszt(BL55)
    • 3 ek kakaópor
    • 4 ek. cukor
    • 0,5 dl olaj
    • 4 ek víz
    • 1 kk. sütőpor

    Krémhez és töltelékhez:

    • 25 dkg gesztenyemassza
    • 3 ek. porcukor
    • 2 csomag expressz zselatin por
    • 4 dl habtejszín(30%-os)
    • 3 ek. rum (lehet aroma)
    • 5 dkg aszalt meggy(vagy friss gyümölcs)

    Csokimázhoz:

    • 10dkg étcsokoládé
    • 1 ek. olaj

    Én ezt a zselatint használom, de természetesen ha neked másik vált be, készítsd azzal

    Áztassuk be az aszalt meggyet meleg vízbe, amihez tegyünk 1 ek. rumot.A sütőt 170°C-ra melegítsük elő.

    Gesztenyés alagút aszalt meggy áztatás
    aszalt meggy beáztatása

    Két tálat készítsünk ki. Az egyikben a tojás fehérjét a másikba a sárgáját tegyük. Először verjük fel kemény habbá a fehérjét.

    Gesztenyés alagút.tészta készítése
    Két tálat veszünk elő, a tojásokat különválasszuk

    A sárgáját a cukorral keverjük kifehéredésig.Mérjük hozzá a lisztet, kakaóport, sütőport, olajat és a vizet.Keverjük össze, végül forgassuk hozzá a fehérjehabot.

    Gesztenyés alagút.tészta készítése 2.
    Kihabosítjuk a tojás sárgát is a cukorral

    Tepsibe sütőpapírra borítsuk ki a süteménymasszát, az őzgerincforma hosszúságára simítsuk el.

    Gesztenyés alagút.tészta méretre
    Sütőpapíron méretre igazítjuk

    A sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a piskótát, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A gyümölcs az én választásom, de anélkül is nagyon finom a gesztenyés alagút, illetve használhatsz az aszalt meggy helyett neked tetsző gyümölcsöt.

    Gesztenyemasszából nedves kézzel 10-15 dekát vékony rúddá sodrunk, pontosan olyan hosszúra, hogy a formába férjen.

    A többit (15 dekát) áttörjük, a porcukorral meg a rummal simára dolgozzuk.

    Gesztenyés alagút. gesztenyemassza előkészítése
    Gesztenyemassza előkészítése

    A tejszínt elkezdjük felverni, közben hozzáadjuk a két csomag expressz zselatint. Ha kemény a hab, összekeverjük a gesztenyés masszával.

    Gesztenyés alagút krém
    Gesztenyés alagút krém

    Ha megsült a tészta és kihűlt, levágunk egy akkora csíkot belőle, amekkora pontosan az őzgerincforma tetejére illik.

    Többit akkorára szabjuk, amekkorával a formát belülről kibélelhetjük,de előtte folpackot tegyünk a formába.

    Gesztenyés alagút összeállítása 1.
    Gesztenyés alagút összeállítása 1.

    A tejszínes krém 1/3 részét egyenletesen belelapátoljuk a piskóta bölcsőnkbe.

    Ráfektetjük középre a gesztenyecsíkot és kétoldalt végig rakjuk a leszűrt meggyel.(vagy a választott gyümölccsel)

    Gesztenyés alagút összeállítása 2
    Gesztenyés alagút összeállítása 2

    A maradék habbal beterítjük az alagutat, a levágott tésztacsíkkal befedjük. Folpackkal bevonjuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára.

    Gesztenyés alagút összeállítása 3.
    Gesztenyés alagút összeállítása 3.

    Tálca segítségével kifordítjuk a gesztenyés alagutat a formából és levesszük a folpackot róla.

    Gesztenyés alagút hűtőbe
    Kiborítjuk tálcára

    A csokoládét összekockázzuk és vízgőz fölött megolvasztjuk. Ha selymesen egynemű, egy kis olajat teszünk hozzá, összekeverjük és leöntjük vele a süteményünket.

    Gesztenyés alagút csokimáz készítése
    csokimáz készítése
    Gesztenyés alagút megvágva
    Ha megszilárdult a csokimáz, szeletelve tálaljuk

    Ráhelyezheted ennél a műveletnél a gesztenyés alagutat rácsra és alá egy tepsi-tálca mehet, hogy a csokoládé ne álljon meg a sütemény mellett. Én nem ezt tettem, mert szeretem a megszilárdult csokit is megenni, nem zavart a csokitócsa a süti mellett, bár esztétikailag biztosan szebb lenne tiszta tálcán.

    Lenne számodra egy csoda szép vörös színű torta receptem!Ha érdekel kattints ide>>

    Örülnék ha csatlakoznál a facebook csoportomhoz, várlak szeretettel itt>>