Krémes sütemények
-
Marlenka a mézes-diós álom
A Marlenka tradicionális örmény sütemény. A receptemben bemutatom, hogyan készítheted el ezt a különleges, mézes süteményt, amely minden falatjával elvarázsol. A Marlenka gazdag ízei és lágy, krémes textúrája tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen az egy születésnap, ünnep vagy csak egy kis kényeztetés a hétköznapokban.
HOZZÁVALÓK:
- A tésztához:
- 45 dkg liszt,
- 10 dkg puha vaj,
- 2-3 evőkanál akác méz,
- 20 dkg kristálycukor,
- 1 ek. szódabikarbóna,
- 7 mokkásk. ecet,
- 2 tojás
- A krémhez:
- 5 dl cukrozott, karamellás sűrített tej (házilag készítés a receptemben)
- 35 dkg vaj,
- 8 dkg darált dió,
- 3 cl konyak/ whisky (elhagyható)
Marlenka elkészítése:
- Sűrített tej konzervet a veszprémi lomis piacon, lengyelek árulják konzervben, 500gr, és van karamellás változatban is!
- Ha nem tudod beszerezni: a sima sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe öntjük, majd vízfürdőben 3 órán keresztül főzzük. (Így lesz karamell belőle)
- Edénybe tesszük a mézet, a cukrot, 10 dkg vajat,a tojásokat, és vízgőz fölött állandó kevergetés mellett összefőzzük.
- Levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Elkeverjük a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és a meleg sziruphoz adjuk. Kicsit felhabosodik, semmi gond.
- Beledolgozzuk a lisztet is, de ekkor még az állaga túl lágy, ezért hideg helyen hagyjuk állni, kb 1 órát.
- Addig elkészíthetjük a krémet. Habosra keverjük a vajat és hozzá keverjük a szobahőmérsékletű, karamellizált sűrített tejet, ízesítjük a finomra darált dióval, illetve a konyakkal/whiskyvel.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk.
- Kinyújtjuk mindegyiket egyformára, jó vékonyra(1-2mm) A lapok formájához már most körbe levágjuk a széleket, ami így félreesik az öt lapnál, abból lesz a 6. lapunk. Érdemes mindig egy kész lapot mintának használni és arra a méretre szabni az összes lapot, amiket egyesével sütőpapíron nyújtunk és sütünk.
- A tepsi hátuljára ráhelyezzük a kinyújtott tésztát, sütőpapírostól, majd kb. 5percig sütjük.
- Sütőpapírral együtt egy tálcára tesszük a tésztát, majd sorra megsütjük a többi lapot.
- Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálcán rétegezzük, hogy a tetejére krém kerüljön. Megszórjuk darált dióval, kevés olvasztott étcsokival meglocsolhatjuk.
- Ha megdermedt a csoki is, alaposan lefedjük frissen-tartó fóliával.
- Hagyjuk állni szobahőmérsékleten néhány órát, hűtőben 2-3 napig.
- Amikor kellően megpuhult, nagyobb kockákra vágva tálaljuk. A Marlenkát imádják a gyermekeim és az unokáim, igaz sok időt igényel, de megéri a fáradozást, mert Isteni finom☺️
Marlenka készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha szereted a diós finomságokat, talán a diótorta receptem is tetszeni fog Neked!
-
Mézes krémes laponként rétegezve
A mézes krémes laponként rétegezve az egyik legfinomabb ünnepi sütemény. Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e bele lekvár, szerintem nagyon feldobja a krémet, úgyhogy én arra szavazok, hogy tegyünk bele. Krémben én a grízes változatot favorizálom, természetesen ez is ízlés dolga. Mindig előző nap álljunk neki a sütésnek, mint ahogy az asztalra szánnánk, a mézes krémesnek muszáj egy napot pihennie, mielőtt felszeletelik, mert arra, hogy a mézes tészta megpuhuljon és az ízek összeérjenek, bizony várni kell. Ez a receptem annyiban változik, hogy a lekvár réteget laponként kenem vékonyan a krém alá.
Mézes krémes hozzávalói:
Tészta:
- 1 darab tojás
- 5 dkg vaj/margarin
- 15 dkg porcukor
- 2-3 ek tej
- 3 ek méz
- 1 kk szódabikarbóna
- 45 dkg finomliszt
Krém:
- 7 dl tej
- 6 ek búzadara
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
+Összeállítás:
- 1 kis üveg baracklekvár
Kakaómáz:
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg vaj/margarin
- 3 ek kakaópor
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 ek tej
Elkészítés:
- Kezdjük a tésztával, a lapoknak ki kell hűlniük töltés előtt. A tésztához a vajat, mézet, tejet, porcukrot, szódabikarbónát keverjük össze alaposan egy hőálló tálban. Tegyük a gáztűzhelyre, majd folyamatos kevergetés mellett jól forrósítsuk fel.
- Öntsük a keveréket a lisztre, tegyünk hozzá a felvert tojást is. Először kanállal, majd kézzel dolgozzuk össze a tésztát. Picit ragacsos lesz a méz miatt, de szépen össze fog állni, nem szabad több lisztet hozzáadni.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Az összeállt tésztát osszuk négy részre.
- Mindegyik részt tegyük sütőpapírra, majd nyújtsuk kb. 25×28 centis téglalappá. Villával szurkáljuk meg őket pár helyen. Melegen nyújtsuk ki a lapokat, mert ahogy hűlnek, megkeményednek. A sütőpapírral együtt tegyük át az első lapot egy tepsi hátuljára. Toljuk a sütőbe 5-6 percre. Süssük meg a többi lapot is, várjuk meg, míg kihűlnek.
- A hideg tejben keverjük el a búzadarát, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben kezdjük el főzni.
- Ha sűrű a grízünk, húzzuk le a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni.
- A puha vajat/margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ha egészen krémes, adjuk hozzá a kihűlt grízt, azzal is keverjük egyneművé.
- Kezdődhet az összeállítás: Készítsünk magunk elé egy tálcát, tegyünk rá egy tésztalapot.
- Kenjük meg vékonyan lekvárral, majd a krém 1/3-ával.
- Ezt ismételjük meg mind a három lapnál.
- A végét lappal zárjuk. Picit nyomjuk össze a lapokat és készíthetjük rá zárásként a csokimázat.
- Vízgőz fölött a kakaóport, cukrot, csokidarabokat összeolvasszuk kevergetés közben, majd hozzáadjuk a kockázott vajat/margarint is, ha szép selymes egynemű, melegen öntsük a tésztára, mert ha megszilárdul, nehéz lesz majd kenni. Attól függően, mekkorára sikerült nyújtani a tésztát, lehet, nem lesz szükség az összes mázra.
- A kész mézes krémest tegyük félre egy napra hűtőben, hagyjuk állni, hogy a lapok megpuhuljanak és szépen összeálljon. Másnap szeleteljük.
Jó étvágyat!
Mézes krémes laponként rétegezve képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Imádod a krémes süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Hatlapos karamellás krémmel
-
Mirinda szelet
Nevezhetjük a mirinda szeletet üdítő, vagy fanta szeletnek is, egy biztos, hogy megunhatatlan, könnyen elkészíthető és mindenki által jól ismert süteményről van szó. A tetejét már sokféle gyümölcs ízzel elkészítettem, de továbbra is a narancsos verzió a befutó, ez a citrusos íz illik legjobban a túró és kakaós tészta kombóhoz.
Amilyen szörpöt vagy üdítőt találsz otthon(ne kóla legyen vagy tonic) nyugodtan készítsd el azzal, sőt bíztatlak is, hogy több ízvilággal próbáld ki, nekem a kivi volt még ami bejött.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 6 db tojás
- 6 ek liszt
- csipet só
- 6 ek víz
- 2 ek kakaópor
- 6 kanál cukor
- 1 cs. sütőpor
- 1 dl étolaj
Túrós krémhez:
- 25dkg túró
- 1 cs. vaníliás cukor
- 25 dkg margarin/vaj
- 25 dkg porcukor
Tetejérere:
- 2 cs. vaníliás puding
- 7 dl Fanta üdítő, vagy 4 dl jaffa szörp+3 dl víz( más szörpöt is használhatsz)
Mirinda szelet elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
- A sárgáját kikeverjük fehéredésig a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kakaóport, olajat, és a 6 ek vizet.
- Ha kikevertük simára, óvatosan keverjük hozzá a kemény fehérjehabot is.
- Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180°C-on süssük kb 25-30 percig (tűpróba a közepén, hogy átsült-e)
- Amíg sül a tésztánk, elkészítjük a túrót. A margarint keverjük habosra a porcukorral, vaníliás cukorral majd tegyük hozzá az összetört, krémes állagú túrót, és keverjük egyneműre.
- Kenjük meg a kihült tésztát a túrós krémünkkel.
- Egy lábosba tegyük a 2 cs pudingport, majd csomómentesen keverjük ki az üdítővel(szörp+vízzel) és kezdjük el főzni. Ha jól besűrüsödött, kevergetve hűtsük ki.
- Amikor már kézmeleg, egyenletesen öntsük a túróskrém tetejére, és tegyük hűtőbe teljes dermedésig.
Jó étvágyat!
Mirinda szelet készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Imádod a túrós sütiket? Akkor ezt a receptemet is érdemes megnézned>>Túrógombóc egyszerűen
-
Hólabda
A süti neve csokimáz esetén hólabda, máz nélkül pedig kozák sapka néven ismert. Azt nem lehet tudni, miért lett két neve, de a lényeg, hogy ez egy szuper, házi süti, kár lenne kihagyni bármilyen ünnep alkalmából. Aki szereti a kókuszos-csokis ízeket, azok számára tuti befutó a recept, de a hólabda szerintem mindenki ízlelőbimbóját szerelembe ejti. Sajnos kicsit macerás az elkészítése, de megéri a fáradozást, hisz tényleg gyönyörű, az íze pedig isteni finom.
Hólabda hozzávalói:
Tészta:
- 8 tojás
- 8 ek forró víz
- 1 csomag (7 g) sütőpor
- 30 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 2 ek holland kakaópor
Krém:
- 5 dl tej
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 5 ek liszt
- 20 dkg vaj
- 1. cs.vaníliás cukor
- 1 dl rum
Máz-külső panír:
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 ek. olaj vagy 5 dkg vaj
- 15 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
- A tojásokat válasszuk szét.
- A porcukor felét keverjük össze forró vízzel, majd a sárgáját egyenként adagolva adjuk hozzá.
- A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk hozzá a sütőport és a kakaót, utána a tojássárgás keverékkel is dolgozzuk egybe.
- A tojásfehérjét verjük kemény habbá a megmaradt cukorral együtt, majd forgassuk a lisztes masszához.
- A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
- Amíg sül a tésztánk, készítsük el a krémet: A tejet öntsük lábasba, forgassuk hozzá a lisztet, és gyakori kevergetés mellett forraljuk egybe. (Egy kis mennyiségű tejjel keverjük ki a lisztet csomómentesre először és azt öntsük a többi tejhez)
- A pépesre főtt sűrű krémet hűtsük ki.
- Miközben a krém hűl, a porcukrot, vaníliás cukrot és a vajat keverjük habosra, majd adjuk a kihűlt krémhez és az egészet robotgéppel simára keverjük az 5 dkg kókuszreszelékkel, rummal együtt. A rum talán kicsit soknak tűnhet, ám így lesz nagyon jó íze a krémnek.
- A kisült tésztát pogácsaszaggatóval vagy pohárral szúrjuk ki.
- Egy tésztakorongot kenjünk meg krémmel, majd illesszük össze egy másik tésztakoronggal. A sütiszendvicset kívülről kenjük meg krémmel, utána forgassuk kókuszreszelékbe. Nem baj ha nem tökéletes, a kókusz panír mindent elfed! Én az első 10 db után befejeztem a kör szaggatást és egyenletes kockákra vágtam a tésztát. Nagyon macerás volt, sok volt a kimaradt tészta és az időm is véges volt rá. (A kimaradt tésztát tálba morzsoltam és kókuszgolyókat gyúrtam kis kávé és rum hozzáadásával, majd kókuszreszelékbe hempergettem.)
- Utolsó lépésként a csokit daraboljuk fel és vízgőz felett olvasszuk fel, tegyük hozzá az olajat/vajat, majd kanál segítségével kenjük a süti tetejére.
TIPP: A vajjal kikevert basemall krémet érdemes a piskótába töltés előtt negyedórára a hűtőszekrénybe tenni, mert így megkeményedik, és vastagabban tudjuk vele megkenni a süteményeket.
Jó étvágyat!
Hókifli készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha régi jól bevált süteményreceptet keresel, nagyon örülnék ha kipróbálnád a zserbó receptemet is>>Zserbó, gazdag dió töltelékkel
-
Mézes krémes
A mézes krémes az egyik legfinomabb ünnepi sütemény. Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e bele lekvár, szerintem nagyon feldobja a krémet, úgyhogy én arra szavazok, hogy tegyünk bele. Krémben én a grízes változatot favorizálom, természetesen ez is ízlés dolga. Mindig előző nap álljun k neki a sütésnek, mint ahogy az asztalra szánnánk, a mézes krémesnek muszáj egy napot pihennie, mielőtt felszeletelik, mert arra, hogy a mézes tészta megpuhuljon és az ízek összeérjenek, bizony várni kell.
Mézes krémes hozzávalói:
Tészta:
- 1 darab tojás
- 5 dkg vaj/margarin
- 15 dkg porcukor
- 2-3 ek tej
- 3 ek méz
- 1 kk szódabikarbóna
- 45 dkg finomliszt
Krém:
- 7 dl tej
- 6 ek búzadara
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
+Összeállítás:
- 1 kis üveg baracklekvár
Kakaómáz:
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg vaj/margarin
- 3 ek kakaópor
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 ek tej
Elkészítés:
- Kezdjük a tésztával, a lapoknak ki kell hűlniük töltés előtt. A tésztához a vajat, mézet, tejet, porcukrot, szódabikarbónát keverjük össze alaposan egy hőálló tálban. Tegyük a gáztűzhelyre, majd folyamatos kevergetés mellett jól forrósítsuk fel.
- Öntsük a keveréket a lisztre, tegyünk hozzá a felvert tojást is. Először kanállal, majd kézzel dolgozzuk össze a tésztát. Picit ragacsos lesz a méz miatt, de szépen össze fog állni, nem szabad több lisztet hozzáadni.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Az összeállt tésztát osszuk négy részre.
- Mindegyik részt tegyük sütőpapírra, majd nyújtsuk kb. 25×28 centis téglalappá. Villával szurkáljuk meg őket pár helyen. Melegen nyújtsuk ki a lapokat, mert ahogy hűlnek, megkeményednek. A sütőpapírral együtt tegyük át az első lapot egy tepsi hátuljára. Toljuk a sütőbe 5-6 percre. Süssük meg a többi lapot is, várjuk meg, míg kihűlnek.
- A hideg tejben keverjük el a búzadarát, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben kezdjük el főzni.
- Ha sűrű a grízünk, húzzuk le a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni.
- A puha vajat/margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ha egészen krémes, adjuk hozzá a kihűlt grízt, azzal is keverjük egyneművé.
- Kezdődhet az összeállítás: Készítsünk magunk elé egy tálcát, tegyünk rá egy tésztalapot.
- Kenjük meg a krém felével, ne sajnáljuk róla. Utána mehet rá egy újabb tésztalap, picit nyomjuk rá, majd kenjük meg bőven lekvárral.
- Utána ismét tésztalap és a krém másik fele következik.
- A végét lappal zárjuk. Picit nyomjuk össze a lapokat és készíthetjük rá azárásként a csokimázat.
- Vízgőz fölött a kakaóport, cukrot, csokidarabokat összeolvasszuk kevergetés közben, majd hozzáadjuk a kockázott vajat/margarint is, ha szép selymes egynemű, melegen öntsük a tésztára, mert ha megszilárdul, nehéz lesz majd kenni. Attól függően, mekkorára sikerült nyújtani a tésztát, lehet, nem lesz szükség az összes mázra.
- A kész mézes krémest tegyük félre egy napra hűtőben, hagyjuk állni, hogy a lapok megpuhuljanak és szépen összeálljon. Másnap szeleteljük.
Jó étvágyat!
Mézes krémes készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Imádod a krémes süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Hatlapos karamellás krémmel
-
Hatlapos karamellás krémmel
A hatlapos egy klasszikus krémes sütemény, amit bármelyik ünnepnapon, családi összejövetelen bátran kínálhatsz! Természetesen ha van bő egy órád a hétvégén, és szívesen sütögetnél, mint én tettem most alkalom nélkül, akkor készítsd el a kicsik és nagyok örömére!
A karamellás krémmel készült változat nem a legismertebb fajtája a hatlaposnak, de nálunk ez az örök kedvenc, amit neked is jó szívvel ajánlok.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 1/2 csomag szalalkáli
- csipet só
- 10 dkg zsír
- 2 db tojás
- 1dl tej
Krémhez:
- 70dkg cukor
- 1,2 liter tej
- 20 dkg liszt
Hatlapos karamellás elkészítése:
- A szalalkálit futtassuk fel egy kevés tejben.
- A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral, majd morzsoljuk össze a zsírral és a vajjal. Adjuk a lisztes keverékhez a tojást, a tejes szalalkálit, és még annyi tejet, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
- Osszuk a tésztát hat egyenlő súlyú adagokra, majd egyenként nyújtsuk ki őket 2 mm vastagságú lapokra, a tepsi hátiljának méretére.
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- A tésztalapokat süssük az előmelegített sütőben, a tepsi hátulján sütőpapíron, amíg a szélük barnulni kezd. Ekkor még kicsit puha a teteje, de nem szabad tovább sütni. Hűlés közben meg fog szilárdulni.(kb. 8 perc laponként)
- A krémhez a cukrot karamellizáljuk szép homogénre.
- Kb 2 dl tejet külön tálban keverjünk ki 20 dkg liszttel, a maradék tejjel öntsük fel a karamellt.
- Kevergetve várjuk meg még teljesen feloldódik, és a karamellástejet habarjuk be a lisztes keverékkel.
- Főzzük simára, míg besűrüsödik.
- Még forrón töltsük meg a lapokat(5 egyenlő részben próbáljuk meg elosztani, hogy egyenletes rétegeket kapjunk)
- Tegyük folpackkal letakarva egy éjszakára hűvös helyre, hogy megpuhulhassanak a lapok
- Másnap a szélek levágása után szeleteljük, a teteje porcukorral megszórható.
Hatlapos karamellás készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Nézd milyen fincsi tökös pite receptem is van 🤩
-
Gesztenyés alagút
A gesztenyés alagút egy szépen szelhető és tálalható krémes süti, aminek a receptje nem hiányozhat a gesztenye imádók táborából. Lehetne a tészta helyett babapiskótát is használni, kicsit megáztatva kávéban mint a tiramisunál, de én jobban kedvelem ezt a kakaós tésztás változatot.
Döntsétek el ti, hogy miként szeretnétek elkészíteni, a lényeg úgy is a tejszínhabban és a gesztenyében van.
A receptem egy őzgerincformára van megadva, szorozd annyival a hozzávalókat, ahány formád van amiben el szeretnéd készíteni.
Gesztenyés alagút hozzávalói:
Kakaós tésztához:
- 4 db tojás
- 3 ek. liszt(BL55)
- 3 ek kakaópor
- 4 ek. cukor
- 0,5 dl olaj
- 4 ek víz
- 1 kk. sütőpor
Krémhez és töltelékhez:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 3 ek. porcukor
- 2 csomag expressz zselatin por
- 4 dl habtejszín(30%-os)
- 3 ek. rum (lehet aroma)
- 5 dkg aszalt meggy(vagy friss gyümölcs)
Csokimázhoz:
- 10dkg étcsokoládé
- 1 ek. olaj
Én ezt a zselatint használom, de természetesen ha neked másik vált be, készítsd azzal
Áztassuk be az aszalt meggyet meleg vízbe, amihez tegyünk 1 ek. rumot.A sütőt 170°C-ra melegítsük elő.
aszalt meggy beáztatása Két tálat készítsünk ki. Az egyikben a tojás fehérjét a másikba a sárgáját tegyük. Először verjük fel kemény habbá a fehérjét.
Két tálat veszünk elő, a tojásokat különválasszuk A sárgáját a cukorral keverjük kifehéredésig.Mérjük hozzá a lisztet, kakaóport, sütőport, olajat és a vizet.Keverjük össze, végül forgassuk hozzá a fehérjehabot.
Kihabosítjuk a tojás sárgát is a cukorral Tepsibe sütőpapírra borítsuk ki a süteménymasszát, az őzgerincforma hosszúságára simítsuk el.
Sütőpapíron méretre igazítjuk A sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a piskótát, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A gyümölcs az én választásom, de anélkül is nagyon finom a gesztenyés alagút, illetve használhatsz az aszalt meggy helyett neked tetsző gyümölcsöt.
Gesztenyemasszából nedves kézzel 10-15 dekát vékony rúddá sodrunk, pontosan olyan hosszúra, hogy a formába férjen.
A többit (15 dekát) áttörjük, a porcukorral meg a rummal simára dolgozzuk.
Gesztenyemassza előkészítése A tejszínt elkezdjük felverni, közben hozzáadjuk a két csomag expressz zselatint. Ha kemény a hab, összekeverjük a gesztenyés masszával.
Gesztenyés alagút krém Ha megsült a tészta és kihűlt, levágunk egy akkora csíkot belőle, amekkora pontosan az őzgerincforma tetejére illik.
Többit akkorára szabjuk, amekkorával a formát belülről kibélelhetjük,de előtte folpackot tegyünk a formába.
Gesztenyés alagút összeállítása 1. A tejszínes krém 1/3 részét egyenletesen belelapátoljuk a piskóta bölcsőnkbe.
Ráfektetjük középre a gesztenyecsíkot és kétoldalt végig rakjuk a leszűrt meggyel.(vagy a választott gyümölccsel)
Gesztenyés alagút összeállítása 2 A maradék habbal beterítjük az alagutat, a levágott tésztacsíkkal befedjük. Folpackkal bevonjuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Gesztenyés alagút összeállítása 3. Tálca segítségével kifordítjuk a gesztenyés alagutat a formából és levesszük a folpackot róla.
Kiborítjuk tálcára A csokoládét összekockázzuk és vízgőz fölött megolvasztjuk. Ha selymesen egynemű, egy kis olajat teszünk hozzá, összekeverjük és leöntjük vele a süteményünket.
csokimáz készítése Ha megszilárdult a csokimáz, szeletelve tálaljuk Ráhelyezheted ennél a műveletnél a gesztenyés alagutat rácsra és alá egy tepsi-tálca mehet, hogy a csokoládé ne álljon meg a sütemény mellett. Én nem ezt tettem, mert szeretem a megszilárdult csokit is megenni, nem zavart a csokitócsa a süti mellett, bár esztétikailag biztosan szebb lenne tiszta tálcán.
Lenne számodra egy csoda szép vörös színű torta receptem!Ha érdekel kattints ide>>
Örülnék ha csatlakoznál a facebook csoportomhoz, várlak szeretettel itt>>