Krémes sütemények

  • Krémes sütemények

    Marlenka a mézes-diós álom

    A Marlenka tradicionális örmény sütemény. A receptemben bemutatom, hogyan készítheted el ezt a különleges, mézes süteményt, amely minden falatjával elvarázsol. A Marlenka gazdag ízei és lágy, krémes textúrája tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen az egy születésnap, ünnep vagy csak egy kis kényeztetés a hétköznapokban.

    HOZZÁVALÓK:

    • A tésztához:
    • 45 dkg liszt,
    • 10 dkg puha vaj,
    • 2-3 evőkanál akác ­méz,
    • 20 dkg kristálycukor,
    • 1 ek. szóda­bikarbóna,
    • 7 mokkásk. ecet,
    • 2 tojás
    • A krém­hez:
    • 5 dl cukrozott, karamellás sűrített tej (házilag készítés a receptemben)
    • 35 dkg vaj,
    • 8 dkg darált dió,
    • 3 cl konyak/ whisky (elhagyható)

    Marlenka elkészítése:

    1. Sűrített tej konzervet a veszprémi lomis piacon, lengyelek árulják konzervben, 500gr, és van karamellás változatban is!
    2. Ha nem tudod beszerezni: a sima sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe öntjük, majd vízfürdőben 3 órán keresztül főzzük. (Így lesz karamell belőle)
    3. Edénybe tesszük a mézet, a cukrot, 10 dkg vajat,a tojásokat, és vízgőz fölött állandó ke­vergetés mellett összefőzzük.
    4. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Elkeverjük a szó­dabikarbónát egy kevéske ecetben és a meleg sziruphoz adjuk. Kicsit felhabosodik, semmi gond.
    5. Beledol­gozzuk a lisztet is, de ekkor még az állaga túl lágy, ezért hideg helyen hagyjuk állni, kb 1 órát.
    6. Addig elkészíthetjük a krémet. Habosra keverjük a vajat és hoz­zá keverjük a szobahőmérsékletű, karamellizált sűrített tejet, ízesítjük a finomra darált dióval, illetve a konyak­kal/whiskyvel.
    7. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk.
    8. Kinyújtjuk mindegyiket egyformára, jó vékonyra(1-2mm) A lapok formájához már most körbe levágjuk a széleket, ami így félreesik az öt lapnál, abból lesz a 6. lapunk. Érdemes mindig egy kész lapot mintának használni és arra a méretre szabni az összes lapot, amiket egyesével sütőpapíron nyújtunk és sütünk.
    9. A tepsi hátuljára ráhelyezzük a ki­nyújtott tésztát, sütőpapírostól, majd kb. 5percig sütjük.
    10. Sütőpapírral együtt egy tálcára tesszük a tésztát, majd sorra megsütjük a töb­bi lapot.
    11. Hagyjuk tel­jesen kihűlni.
    12. A tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálcán rétegezzük, hogy a te­tejére krém kerüljön. Megszórjuk darált dióval, kevés olvasztott étcsokival meglocsolhatjuk.
    13. Ha megdermedt a csoki is, alaposan lefedjük frissen-tartó fóliával.
    14. Hagyjuk állni szo­bahőmérsékleten néhány órát, hűtő­ben 2-3 napig.
    15. Amikor kellően meg­puhult, nagyobb kockákra vágva tá­laljuk. A Marlenkát imádják a gyermekeim és az unokáim,  igaz sok időt igényel, de megéri a fáradozást, mert Isteni finom☺️

    Marlenka készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Ha szereted a diós finomságokat, talán a diótorta receptem is tetszeni fog Neked!

  • Mézes krémes lapoként rétegezve főképe
    Krémes sütemények

    Mézes krémes laponként rétegezve

    A mézes krémes laponként rétegezve az egyik legfinomabb ünnepi sütemény. Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e bele lekvár, szerintem nagyon feldobja a krémet, úgyhogy én arra szavazok, hogy tegyünk bele. Krémben én a grízes változatot favorizálom, természetesen ez is ízlés dolga. Mindig előző nap álljunk neki a sütésnek, mint ahogy az asztalra szánnánk, a mézes krémesnek muszáj egy napot pihennie, mielőtt felszeletelik, mert arra, hogy a mézes tészta megpuhuljon és az ízek összeérjenek, bizony várni kell. Ez a receptem annyiban változik, hogy a lekvár réteget laponként kenem vékonyan a krém alá.

    Mézes krémes hozzávalói:

    Tészta:

    • 1 darab tojás
    • 5 dkg vaj/margarin
    • 15 dkg porcukor
    • 2-3 ek tej
    • 3 ek méz
    • 1 kk szódabikarbóna
    • 45 dkg finomliszt

    Krém:

    • 7 dl tej
    • 6 ek búzadara
    • 20 dkg margarin
    • 20 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor

    +Összeállítás:

    • 1 kis üveg baracklekvár

    Kakaómáz:

    • 10 dkg porcukor
    • 8 dkg vaj/margarin
    • 3 ek kakaópor
    • 5 dkg étcsokoládé
    • 1 ek tej

    Elkészítés:

    1. Kezdjük a tésztával, a lapoknak ki kell hűlniük töltés előtt. A tésztához a vajat, mézet, tejet, porcukrot, szódabikarbónát keverjük össze alaposan egy hőálló tálban. Tegyük a gáztűzhelyre, majd folyamatos kevergetés mellett jól forrósítsuk fel.
    2.  Öntsük a keveréket a lisztre, tegyünk hozzá a felvert tojást is. Először kanállal, majd kézzel dolgozzuk össze a tésztát. Picit ragacsos lesz a méz miatt, de szépen össze fog állni, nem szabad több lisztet hozzáadni. 
    3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
    4. Az összeállt tésztát osszuk négy részre. 
    5. Mindegyik részt tegyük sütőpapírra, majd nyújtsuk kb. 25×28 centis téglalappá. Villával szurkáljuk meg őket pár helyen. Melegen nyújtsuk ki a lapokat, mert ahogy hűlnek, megkeményednek. A sütőpapírral együtt tegyük át az első lapot egy tepsi hátuljára. Toljuk a sütőbe 5-6 percre. Süssük meg a többi lapot is, várjuk meg, míg kihűlnek. 
    6. A hideg tejben keverjük el a búzadarát, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben kezdjük el főzni.
    7. Ha sűrű a grízünk, húzzuk le a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni.
    8. A puha vajat/margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ha egészen krémes, adjuk hozzá a kihűlt grízt, azzal is keverjük egyneművé.
    9. Kezdődhet az összeállítás: Készítsünk magunk elé egy tálcát, tegyünk rá egy tésztalapot.
    10. Kenjük meg vékonyan lekvárral, majd a krém 1/3-ával.
    11. Ezt ismételjük meg mind a három lapnál.
    12. A végét lappal zárjuk. Picit nyomjuk össze a lapokat és készíthetjük rá zárásként a csokimázat.
    13. Vízgőz fölött a kakaóport, cukrot, csokidarabokat összeolvasszuk kevergetés közben, majd hozzáadjuk a kockázott vajat/margarint is, ha szép selymes egynemű, melegen öntsük a tésztára, mert ha megszilárdul, nehéz lesz majd kenni. Attól függően, mekkorára sikerült nyújtani a tésztát, lehet, nem lesz szükség az összes mázra.
    14. A kész mézes krémest tegyük félre egy napra hűtőben, hagyjuk állni, hogy a lapok megpuhuljanak és szépen összeálljon. Másnap szeleteljük.

    Jó étvágyat!

    Mézes krémes laponként rétegezve képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Imádod a krémes süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Hatlapos karamellás krémmel

  • mirinda szelet vagy fanta szelet, üdítő szelet mindmegtettem
    Krémes sütemények

    Mirinda szelet

    Nevezhetjük a mirinda szeletet üdítő, vagy fanta szeletnek is, egy biztos, hogy megunhatatlan, könnyen elkészíthető és mindenki által jól ismert süteményről van szó. A tetejét már sokféle gyümölcs ízzel elkészítettem, de továbbra is a narancsos verzió a befutó, ez a citrusos íz illik legjobban a túró és kakaós tészta kombóhoz.

    Amilyen szörpöt vagy üdítőt találsz otthon(ne kóla legyen vagy tonic) nyugodtan készítsd el azzal, sőt bíztatlak is, hogy több ízvilággal próbáld ki, nekem a kivi volt még ami bejött.

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 6 db tojás
    • 6 ek liszt
    • csipet só
    • 6 ek víz
    • 2 ek kakaópor
    • 6 kanál cukor
    • 1 cs. sütőpor
    • 1 dl étolaj

    Túrós krémhez:

    • 25dkg túró
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 25 dkg margarin/vaj
    • 25 dkg porcukor

    Tetejérere:

    • 2 cs. vaníliás puding
      • 7 dl Fanta üdítő, vagy 4 dl jaffa szörp+3 dl víz( más szörpöt is használhatsz)

      Mirinda szelet elkészítése:

      1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
      2. A sárgáját kikeverjük fehéredésig a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kakaóport, olajat, és a 6 ek vizet.
      3. Ha kikevertük simára, óvatosan keverjük hozzá a kemény fehérjehabot is.
      4. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180°C-on süssük kb 25-30 percig (tűpróba a közepén, hogy átsült-e)
      5. Amíg sül a tésztánk, elkészítjük a túrót. A margarint keverjük habosra a porcukorral, vaníliás cukorral majd tegyük hozzá az összetört, krémes állagú túrót, és keverjük egyneműre.
      6. Kenjük meg a kihült tésztát a túrós krémünkkel.
      7. Egy lábosba tegyük a 2 cs pudingport, majd csomómentesen keverjük ki az üdítővel(szörp+vízzel) és kezdjük el főzni. Ha jól besűrüsödött, kevergetve hűtsük ki.
      8. Amikor már kézmeleg, egyenletesen öntsük a túróskrém tetejére, és tegyük hűtőbe teljes dermedésig.

      Jó étvágyat!

      Mirinda szelet készítése képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Imádod a túrós sütiket? Akkor ezt a receptemet is érdemes megnézned>>Túrógombóc egyszerűen

    • Apró sütemények,  Krémes sütemények

      Hólabda

      A süti neve csokimáz esetén hólabda, máz nélkül pedig kozák sapka néven ismert. Azt nem lehet tudni, miért lett két neve, de a lényeg, hogy ez egy szuper, házi süti, kár lenne kihagyni bármilyen ünnep alkalmából. Aki szereti a kókuszos-csokis ízeket, azok számára tuti befutó a recept, de a hólabda szerintem mindenki ízlelőbimbóját szerelembe ejti. Sajnos kicsit macerás az elkészítése, de megéri a fáradozást, hisz tényleg gyönyörű, az íze pedig isteni finom.

      Hólabda hozzávalói:

      Tészta:

      • 8 tojás
      • 8 ek forró víz
      • 1 csomag (7 g) sütőpor
      • 30 dkg porcukor
      • 25 dkg liszt
      • 2 ek holland kakaópor

      Krém:

      • 5 dl tej
      • 20 dkg porcukor
      • 5 dkg kókuszreszelék
      • 5 ek liszt
      • 20 dkg vaj
      • 1. cs.vaníliás cukor
      • 1 dl rum

      Máz-külső panír:

      • 10 dkg étcsokoládé
      • 3 ek. olaj vagy 5 dkg vaj
      • 15 dkg kókuszreszelék

      Elkészítés:

      1. A tojásokat válasszuk szét.
      2. A porcukor felét keverjük össze forró vízzel, majd a sárgáját egyenként adagolva adjuk hozzá.
      3. A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk hozzá a sütőport és a kakaót, utána a tojássárgás keverékkel is dolgozzuk egybe.
      4. A tojásfehérjét verjük kemény habbá a megmaradt cukorral együtt, majd forgassuk a lisztes masszához.
      5. A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
      6. Amíg sül a tésztánk, készítsük el a krémet: A tejet öntsük lábasba, forgassuk hozzá a lisztet, és gyakori kevergetés mellett forraljuk egybe. (Egy kis mennyiségű tejjel keverjük ki a lisztet csomómentesre először és azt öntsük a többi tejhez)
      7. A pépesre főtt sűrű krémet hűtsük ki.
      8. Miközben a krém hűl, a porcukrot, vaníliás cukrot és a vajat keverjük habosra, majd adjuk a kihűlt krémhez és az egészet robotgéppel simára keverjük az 5 dkg kókuszreszelékkel, rummal együtt. A rum talán kicsit soknak tűnhet, ám így lesz nagyon jó íze a krémnek.
      9. A kisült tésztát pogácsaszaggatóval vagy pohárral szúrjuk ki.
      10. Egy tésztakorongot kenjünk meg krémmel, majd illesszük össze egy másik tésztakoronggal. A sütiszendvicset kívülről kenjük meg krémmel, utána forgassuk kókuszreszelékbe. Nem baj ha nem tökéletes, a kókusz panír mindent elfed! Én az első 10 db után befejeztem a kör szaggatást és egyenletes kockákra vágtam a tésztát. Nagyon macerás volt, sok volt a kimaradt tészta és az időm is véges volt rá. (A kimaradt tésztát tálba morzsoltam és kókuszgolyókat gyúrtam kis kávé és rum hozzáadásával, majd kókuszreszelékbe hempergettem.)
      11. Utolsó lépésként a csokit daraboljuk fel és vízgőz felett olvasszuk fel, tegyük hozzá az olajat/vajat, majd kanál segítségével kenjük a süti tetejére.

      TIPP: A vajjal kikevert basemall krémet érdemes a piskótába töltés előtt negyedórára a hűtőszekrénybe tenni, mert így megkeményedik, és vastagabban tudjuk vele megkenni a süteményeket.

      Jó étvágyat!

      Hókifli készítése képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

      Ha régi jól bevált süteményreceptet keresel, nagyon örülnék ha kipróbálnád a zserbó receptemet is>>Zserbó, gazdag dió töltelékkel

    • Mézes krémes főkép
      Krémes sütemények

      Mézes krémes

      A mézes krémes az egyik legfinomabb ünnepi sütemény. Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e bele lekvár, szerintem nagyon feldobja a krémet, úgyhogy én arra szavazok, hogy tegyünk bele. Krémben én a grízes változatot favorizálom, természetesen ez is ízlés dolga. Mindig előző nap álljun k neki a sütésnek, mint ahogy az asztalra szánnánk, a mézes krémesnek muszáj egy napot pihennie, mielőtt felszeletelik, mert arra, hogy a mézes tészta megpuhuljon és az ízek összeérjenek, bizony várni kell.

      Mézes krémes hozzávalói:

      Tészta:

      • 1 darab tojás
      • 5 dkg vaj/margarin
      • 15 dkg porcukor
      • 2-3 ek tej
      • 3 ek méz
      • 1 kk szódabikarbóna
      • 45 dkg finomliszt

      Krém:

      • 7 dl tej
      • 6 ek búzadara
      • 20 dkg margarin
      • 20 dkg porcukor
      • 1 csomag vaníliás cukor

      +Összeállítás:

      • 1 kis üveg baracklekvár

      Kakaómáz:

      • 10 dkg porcukor
      • 8 dkg vaj/margarin
      • 3 ek kakaópor
      • 5 dkg étcsokoládé
      • 1 ek tej

      Elkészítés:

      1. Kezdjük a tésztával, a lapoknak ki kell hűlniük töltés előtt. A tésztához a vajat, mézet, tejet, porcukrot, szódabikarbónát keverjük össze alaposan egy hőálló tálban. Tegyük a gáztűzhelyre, majd folyamatos kevergetés mellett jól forrósítsuk fel.
      2.  Öntsük a keveréket a lisztre, tegyünk hozzá a felvert tojást is. Először kanállal, majd kézzel dolgozzuk össze a tésztát. Picit ragacsos lesz a méz miatt, de szépen össze fog állni, nem szabad több lisztet hozzáadni. 
      3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
      4. Az összeállt tésztát osszuk négy részre. 
      5. Mindegyik részt tegyük sütőpapírra, majd nyújtsuk kb. 25×28 centis téglalappá. Villával szurkáljuk meg őket pár helyen. Melegen nyújtsuk ki a lapokat, mert ahogy hűlnek, megkeményednek. A sütőpapírral együtt tegyük át az első lapot egy tepsi hátuljára. Toljuk a sütőbe 5-6 percre. Süssük meg a többi lapot is, várjuk meg, míg kihűlnek. 
      6. A hideg tejben keverjük el a búzadarát, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben kezdjük el főzni.
      7. Ha sűrű a grízünk, húzzuk le a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni.
      8. A puha vajat/margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ha egészen krémes, adjuk hozzá a kihűlt grízt, azzal is keverjük egyneművé.
      9. Kezdődhet az összeállítás: Készítsünk magunk elé egy tálcát, tegyünk rá egy tésztalapot.
      10. Kenjük meg a krém felével, ne sajnáljuk róla. Utána mehet rá egy újabb tésztalap, picit nyomjuk rá, majd kenjük meg bőven lekvárral.
      11. Utána ismét tésztalap és a krém másik fele következik.
      12. A végét lappal zárjuk. Picit nyomjuk össze a lapokat és készíthetjük rá azárásként a csokimázat.
      13. Vízgőz fölött a kakaóport, cukrot, csokidarabokat összeolvasszuk kevergetés közben, majd hozzáadjuk a kockázott vajat/margarint is, ha szép selymes egynemű, melegen öntsük a tésztára, mert ha megszilárdul, nehéz lesz majd kenni. Attól függően, mekkorára sikerült nyújtani a tésztát, lehet, nem lesz szükség az összes mázra.
      14. A kész mézes krémest tegyük félre egy napra hűtőben, hagyjuk állni, hogy a lapok megpuhuljanak és szépen összeálljon. Másnap szeleteljük.

      Jó étvágyat!

      Mézes krémes készítése képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

      Imádod a krémes süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Hatlapos karamellás krémmel

    • hatlapos főkép
      Krémes sütemények

      Hatlapos karamellás krémmel

      A hatlapos egy klasszikus krémes sütemény, amit bármelyik ünnepnapon, családi összejövetelen bátran kínálhatsz! Természetesen ha van bő egy órád a hétvégén, és szívesen sütögetnél, mint én tettem most alkalom nélkül, akkor készítsd el a kicsik és nagyok örömére!

      A karamellás krémmel készült változat nem a legismertebb fajtája a hatlaposnak, de nálunk ez az örök kedvenc, amit neked is jó szívvel ajánlok.

      Hozzávalók:

      Tésztához:

      • 60dkg finomliszt
      • 10 dkg cukor
      • 1/2 csomag szalalkáli
      • csipet só
      • 10 dkg zsír
      • 2 db tojás
      • 1dl tej

      Krémhez:

      • 70dkg cukor
      • 1,2 liter tej
      • 20 dkg liszt

      Hatlapos karamellás elkészítése:

      1. A szalalkálit futtassuk fel egy kevés tejben.
      2. A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral, majd morzsoljuk össze a zsírral és a vajjal. Adjuk a lisztes keverékhez a tojást, a tejes szalalkálit, és még annyi tejet, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
      3. Osszuk a tésztát hat egyenlő súlyú adagokra, majd egyenként nyújtsuk ki őket 2 mm vastagságú lapokra, a tepsi hátiljának méretére.
      4. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
      5. A tésztalapokat süssük az előmelegített sütőben, a tepsi hátulján sütőpapíron, amíg a szélük barnulni kezd. Ekkor még kicsit puha a teteje, de nem szabad tovább sütni. Hűlés közben meg fog szilárdulni.(kb. 8 perc laponként)
      6. A krémhez a cukrot karamellizáljuk szép homogénre.
      7. Kb 2 dl tejet külön tálban keverjünk ki 20 dkg liszttel, a maradék tejjel öntsük fel a karamellt.
      8. Kevergetve várjuk meg még teljesen feloldódik, és a karamellástejet habarjuk be a lisztes keverékkel.
      9. Főzzük simára, míg besűrüsödik.
      10. Még forrón töltsük meg a lapokat(5 egyenlő részben próbáljuk meg elosztani, hogy egyenletes rétegeket kapjunk)
      11. Tegyük folpackkal letakarva egy éjszakára hűvös helyre, hogy megpuhulhassanak a lapok
      12. Másnap a szélek levágása után szeleteljük, a teteje porcukorral megszórható.

      Hatlapos karamellás készítése képekben:

      Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

      Nézd milyen fincsi tökös pite receptem is van 🤩

    • Gesztenyés alagút főkép
      Krémes sütemények

      Gesztenyés alagút

      A gesztenyés alagút egy szépen szelhető és tálalható krémes süti, aminek a receptje nem hiányozhat a gesztenye imádók táborából. Lehetne a tészta helyett babapiskótát is használni, kicsit megáztatva kávéban mint a tiramisunál, de én jobban kedvelem ezt a kakaós tésztás változatot.

      Döntsétek el ti, hogy miként szeretnétek elkészíteni, a lényeg úgy is a tejszínhabban és a gesztenyében van.

      A receptem egy őzgerincformára van megadva, szorozd annyival a hozzávalókat, ahány formád van amiben el szeretnéd készíteni.

      Gesztenyés alagút hozzávalói:

      Kakaós tésztához:

      • 4 db tojás
      • 3 ek. liszt(BL55)
      • 3 ek kakaópor
      • 4 ek. cukor
      • 0,5 dl olaj
      • 4 ek víz
      • 1 kk. sütőpor

      Krémhez és töltelékhez:

      • 25 dkg gesztenyemassza
      • 3 ek. porcukor
      • 2 csomag expressz zselatin por
      • 4 dl habtejszín(30%-os)
      • 3 ek. rum (lehet aroma)
      • 5 dkg aszalt meggy(vagy friss gyümölcs)

      Csokimázhoz:

      • 10dkg étcsokoládé
      • 1 ek. olaj

      Én ezt a zselatint használom, de természetesen ha neked másik vált be, készítsd azzal

      Áztassuk be az aszalt meggyet meleg vízbe, amihez tegyünk 1 ek. rumot.A sütőt 170°C-ra melegítsük elő.

      Gesztenyés alagút aszalt meggy áztatás
      aszalt meggy beáztatása

      Két tálat készítsünk ki. Az egyikben a tojás fehérjét a másikba a sárgáját tegyük. Először verjük fel kemény habbá a fehérjét.

      Gesztenyés alagút.tészta készítése
      Két tálat veszünk elő, a tojásokat különválasszuk

      A sárgáját a cukorral keverjük kifehéredésig.Mérjük hozzá a lisztet, kakaóport, sütőport, olajat és a vizet.Keverjük össze, végül forgassuk hozzá a fehérjehabot.

      Gesztenyés alagút.tészta készítése 2.
      Kihabosítjuk a tojás sárgát is a cukorral

      Tepsibe sütőpapírra borítsuk ki a süteménymasszát, az őzgerincforma hosszúságára simítsuk el.

      Gesztenyés alagút.tészta méretre
      Sütőpapíron méretre igazítjuk

      A sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a piskótát, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A gyümölcs az én választásom, de anélkül is nagyon finom a gesztenyés alagút, illetve használhatsz az aszalt meggy helyett neked tetsző gyümölcsöt.

      Gesztenyemasszából nedves kézzel 10-15 dekát vékony rúddá sodrunk, pontosan olyan hosszúra, hogy a formába férjen.

      A többit (15 dekát) áttörjük, a porcukorral meg a rummal simára dolgozzuk.

      Gesztenyés alagút. gesztenyemassza előkészítése
      Gesztenyemassza előkészítése

      A tejszínt elkezdjük felverni, közben hozzáadjuk a két csomag expressz zselatint. Ha kemény a hab, összekeverjük a gesztenyés masszával.

      Gesztenyés alagút krém
      Gesztenyés alagút krém

      Ha megsült a tészta és kihűlt, levágunk egy akkora csíkot belőle, amekkora pontosan az őzgerincforma tetejére illik.

      Többit akkorára szabjuk, amekkorával a formát belülről kibélelhetjük,de előtte folpackot tegyünk a formába.

      Gesztenyés alagút összeállítása 1.
      Gesztenyés alagút összeállítása 1.

      A tejszínes krém 1/3 részét egyenletesen belelapátoljuk a piskóta bölcsőnkbe.

      Ráfektetjük középre a gesztenyecsíkot és kétoldalt végig rakjuk a leszűrt meggyel.(vagy a választott gyümölccsel)

      Gesztenyés alagút összeállítása 2
      Gesztenyés alagút összeállítása 2

      A maradék habbal beterítjük az alagutat, a levágott tésztacsíkkal befedjük. Folpackkal bevonjuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára.

      Gesztenyés alagút összeállítása 3.
      Gesztenyés alagút összeállítása 3.

      Tálca segítségével kifordítjuk a gesztenyés alagutat a formából és levesszük a folpackot róla.

      Gesztenyés alagút hűtőbe
      Kiborítjuk tálcára

      A csokoládét összekockázzuk és vízgőz fölött megolvasztjuk. Ha selymesen egynemű, egy kis olajat teszünk hozzá, összekeverjük és leöntjük vele a süteményünket.

      Gesztenyés alagút csokimáz készítése
      csokimáz készítése
      Gesztenyés alagút megvágva
      Ha megszilárdult a csokimáz, szeletelve tálaljuk

      Ráhelyezheted ennél a műveletnél a gesztenyés alagutat rácsra és alá egy tepsi-tálca mehet, hogy a csokoládé ne álljon meg a sütemény mellett. Én nem ezt tettem, mert szeretem a megszilárdult csokit is megenni, nem zavart a csokitócsa a süti mellett, bár esztétikailag biztosan szebb lenne tiszta tálcán.

      Lenne számodra egy csoda szép vörös színű torta receptem!Ha érdekel kattints ide>>

      Örülnék ha csatlakoznál a facebook csoportomhoz, várlak szeretettel itt>>

    WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől