Levesek
Levesek kategóriában minden recept, ami hús-zöldség-gyümölcs alapanyagokból főzéssel illetve főzés nélkül készíthető.
-
Halászlé recept
A halászlé az egyik legismertebb magyar étel, amelyet évszázadok óta készítenek a Duna és a Tisza mentén. Ez a recept a klasszikus magyaros íz világot idézi meg, amit egyszerűen el tudsz készíteni otthon is. Nálunk a karácsonyi asztal elengedhetetlen része, de nyáron bográcsban is el szeretjük készíteni.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1,5 kg friss hal (ponty, harcsa, esetleg keszeg vegyesen)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál édesnemes paprika
- 2 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- Só, ízlés szerint
- 1 csípős paprika (opcionális, a pikáns íz kedvelőinek)
- 2 liter víz
Halászlé elkészítés lépésről lépésre:
- A hal előkészítése
Tisztítsd meg a halat, filézd ki, és vágd kisebb darabokra. A fejet, farkat és az apróbb halrészeket tedd félre az alapléhez, míg a filéket később használod fel. - Alaplé készítése
Tedd egy nagy fazékba a hal apróbb részeit (fej, farok), az apróra vágott vöröshagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát. Öntsd fel vízzel, sózd meg, és főzd közepes lángon körülbelül 1 órán át, hogy intenzív alaplevet kapj. - Szűrés és ízesítés
Amikor az alaplé elkészült, szűrd le, és az értékes halhúst nyomkodd át egy szitán, hogy minden íz benne maradjon a levesben. Tedd vissza a levet a fazékba. - Halászlé fűszerezése
Add hozzá az édesnemes paprikát és szükség szerint további sót. Ügyelj arra, hogy a paprika ne égjen meg, ezért először egy kevés levessel keverd el, majd add hozzá az egészhez. Ilyenkor tehetsz bele halászlé kockát is, hogy még intenzívebb legyen. - Hal hozzáadása
A halászlé lényege a friss hal, ezért a filézett haldarabokat csak az utolsó 15-20 percben tedd bele a forró levesbe. Így a hal omlós és ízletes marad. - Tálalás
A kész halászlevet forrón, friss fehér kenyérrel vagy házi csipetkével tálald. Díszítésként tehetsz rá egy kevés csípős paprikát, ha szereted a pikáns ízeket.
Tipp a tökéletes halászléhez:
- A halászlé akkor lesz igazán finom, ha friss alapanyagokkal dolgozol.
- Használhatsz bográcsot is az autentikus íz érdekében.
- A sűrítményt ha nagyobb mennyiségben készíted, egy részét le is fagyaszthatod, későbbi felhasználásra.
- A jól lefőtt halhúst amit az alapléhez készítesz, akár kicsontozás után kevés lével botturmixal is átdolgozhatod, így az apróbb szálkák sem fognak megjelenni a levesben.
A halászlé nemcsak az ízéről, hanem a közösségi élményről is szól. Készítsd el ezt a különleges ételt, és idézd meg a magyar folyók partjának hangulatát a konyhádban!
Jó étvágyat!
Pár képkocka a készítés közben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szintén nagyon kedvelt és főképp decemberben népszerű kocsonya receptemet is ajánlom szeretettel!
-
Ínycsiklandó kocsonya recept
A kocsonya nemcsak egy ízletes étel, hanem a magyar konyha hagyományos szereplője is. Főleg télen népszerű, de az év bármely szakában megállja a helyét. E recept segítségével elkészítheted a klasszikus kocsonyát, mindenféle zöldségelés nélkül, ahogy régen a nagymamám is készítette! Só-bors-fokhagyma a lelke☺️
Hozzávalók:- 1 kg sertéslapocka
- 500 g sertésköröm
- sertésbőr(opcionális)
- disznó farok-fül(opcionális)
- 1 vöröshagyma
- 1-2 nagy fej fokhagyma gerezdjei
- Egész bors, só ízlés szerint
Kocsonya recept lépései:
- A sertéslapockát a körmöt és a választott sertésrészeket alaposan megmossuk, majd egy nagy fazékba tesszük. Felöntjük vízzel, és feltesszük főzni.
- A főzés kezdetén felforraljuk, majd lehabozzuk, majd visszavesszük a hőfokot lassú főzésre.
- Hozzáadjuk a megtisztított vöröshagymát, fokhagymát és az ízesítőket (só, bors).
- Az összes hozzávalót folyamatosan főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul, lassú tűzön kb 3-5 órát(mennyiségtől függ)
- Miután a hús megpuhult, és a köröm kezd leválni a csontról, papírtörlővel szedjük le a zsírt a leves tetejéről majd szedjük ki a fazékból, és a levest szűrőn át merjük egy másik edénybe.
- A húst és a kocsonyába szánt sertésalkatrészeket(ízlés szerint aki szereti a bőrkét, farkat, fület), elosztjuk műanyag tányérokba, majd rámeregetjük a kocsonyalevet.
- Hideg helyre tesszük a kocsonyás tálakat kihűlni, pár óra alatt megdermed.
- Tálaláshoz nagyon sokféle ízesítést ismerek! Nálunk a kedvenc: citromlé, erőspista, csípős pirosarany, őrölt pirospaprika-bármelyik nagyon jól passzol a kocsonya tetejére téve😋
Jó étvágyat!
Pár kép az ínycsiklanó végeredményről, melyet ezzel a kocsonya recept-el készítettem!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha szeretnél sima fehér kenyér helyett a kocsonyához valami egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon jó állagú kennyeret sütni, szívből ajánlom a köleskenyér receptemet!
-
Babgulyás kuktában készítve
Gyors és ízletes babgulyás kuktában – hagyományos ízek, modern konyhai megoldással!
Ha szereted a gazdag, ízletes magyaros fogásokat, de nincs időd órákig főzni, akkor ez a recept neked szól! A kukta segítségével pillanatok alatt elkészítheted a klasszikus babgulyást, amely tökéletes választás egy családi ebédhez vagy egy hűvös estére. Ebben a cikkben megmutatom, hogyan varázsolhatsz hagyományos ízvilágot a tányérra gyorsan és egyszerűen.Hozzávalók:
- 500 g szárított bab (fekete vagy fehér, ízlés szerint)
- 500 g sertéshús (lapocka vagy comb)
- 2 közepes hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 közepes sárgarépa
- 1 közepes zeller (ízlés szerint)
- 1 paprika (édes)
- 2-3 burgonya
- 2-3 evőkanál zsír/olaj
- 1-2 evőkanál pirospaprika
- 1-2 babérlevél
- só, bors ízlés szerint
- víz
Babgulyás kuktában elkészítése:
- Bab áztatása: A szárított babot előző este áztassuk be hideg vízbe. Másnap szűrjük le.
- A sertéshúst kockákra vágjuk,a hagymát is felaprítjuk, a zöldségeket hasábokra szeljük.
- Zsíron vagy olajon megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, pirospaprikát és a kockázott húst.
- Jól átforgatva pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a leszűrt babot, zöldségeket.
- Fűszerezzük borssal, babérlevéllel és sóval.
- Adjunk hozzá annyi vizet, hogy bővel ellepje a hozzávalókat.
- Zárjuk le a kuktát, és állítsuk magas hőfokra. Amikor a kukta felforr, csökkentsük a hőt, és főzzük kb. 30-40 percig.
- Burgonya hozzáadása: A főzés vége felé adjuk hozzá a felkockázott burgonyát, és hagyjuk, hogy a gulyás kész legyen.
- Tálalás: Ha elkészült, tálaljuk friss kenyérrel vagy csipetkével
Jó étvágyat!
Babgulyás kuktában készítve képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha megtetszett a receptem és még nincs kuktád, de kedvet kaptál, hogy te is gyorsan tudj egy ilyen időigényes ételt is elkészíteni, segítek a választásban az alábbi cikkemben>>A kukta: Típusok, előnyök, veszélyek és tippek
-
Sütőtök krémleves különlegesen
Az Ősz Íze a Tányéron: Sütőtök krémleves
Ahogy a levelek színesbe borulnak és a hűvösebb napok beköszöntenek, nem is lenne ideálisabb választás, mint egy tál gőzölgő sütőtök krémleves. Ez a recept nem csupán ízletes, hanem rendkívül tápláló is, tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal. A sütőtökkrémleves tökéletes választás egy családi ebédhez, vagy akár egy baráti összejövetelhez is, hiszen könnyen elkészíthető, és mindenki számára élvezetes ízélményt nyújt.
Fedezd fel a sütőtök krémleves készítésének egyszerű lépéseit, és varázsold el vendégeidet ezzel az őszi klasszikussal!Hozzávalók
- 1 db nagyobb sütőtök
- 1 sárgarépa
- 2 dl főzőtejszín
- 1 narancs leve
- 2 db húsleveskocka
- 1,5 l víz
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb vöröshagyma
- 1 teáskanál só
- 1 késhegynyi bors
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 1 késhegynyi gyömbér
- evőkanál olivaolaj
Elkészítés:
- A sütőtököt és a répát hámozd meg, a tök magját távolítsd el, majd kockázd fel a répával együtt.
- Egy fazékban az olívaolajon pirítsd meg a felkockázott hagymát, majd ha kész tedd hozzá a fokhagymát.
- Add hozzá a sütőtök és répa kockákat, és pár percig pirítsd őket együtt.
- Öntsd fel a zöldségalaplével, és főzd, amíg a sütőtök és a répa megpuhul.
- Keverd simára botmixerrel, majd ízesítsd sóval, borssal, a narancs levével és szerecsendióval.
- Keverd hozzá a tejszínt és hagyd 1-2 percig összefőni az ízeket.
- Tálaláskor pirított tökmagot szórj rá.
Jó étvágyat!
Sütőtök krémleves készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha szereted a krém leveseket, talán ez a receptem is tetszeni fog>>Mexikói kukoricakrémleves
-
Szilvakrémleves egyszerűen
Nagyon gyorsan elkészíthető ez a krémes, fahéjas szilvakrémleves, ami akár desszertnek is tökéletes! A gyümölcslevest legtöbbször meggyből és cseresznyéből készítjük, pedig érdemes a szilvát is felhasználni levesnek,ami egyszerre édes és fanyar, picit savanykás végeredmény, de éppen ettől olyan friss és finom az összhatás.
Készítheted klasszikusan, nem leturmixolva, de nekem a krémlevese jött be igazán, amit tejszínnel teszek krémesebbé és a szilvahús a sűrítése. Ha egyben szeretnéd hagyni a gyümölcsöt, a tejszínbe keverj vaniliás pudingot, az besűríti a levest.
Hozzávalók:
- 1 kg szilva
- kb 5 dl víz
- vanília aroma vagy vaníliás cukor
- 2 egész fahéj
- 4-5 szem szegfüszeg
- 2 karika kezeletlen citrom
- kb 5-6 ek cukor(ízlés szerint)
- 1 csipet só
- 2 dl 30%-os tejszín
Szilvakrémleves elkészítése:
- A szilvákat mossuk meg, felezzük és magtalanítsuk, majd tegyük egy lábasba.
- Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, szegfüszeget a sót és a citromkarikákat, majd öntsük fel fél liter vízzel.
- Főzzük kb. 20 percig, míg a szilva puha nem lesz, az sem baj, ha szétesik.
- Húzzuk félre és vegyük ki a citromot, fahéjakat, szegfüszegeket.
- Botturmixal pürésítsük le, majd keverjük bele a tejszínt és a tűzre visszatéve eggyet forraljunk rajta.
- Ha szükséges, ekkor lehet még cukrozni, hűtsük be és fogyasszuk el jóízűen, akár tejszinhabbal megkoronázva!
Szilvakrémleves készítése képekben:
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked ha szereted a krémleveseket>>Eperkrémleves
-
Lencsegulyás sertéshúsból
A lencsegulyás nem csak újévi ételként kerül az asztalunkra, de az év első napján biztosan ezzel kezdünk. Sokáig lencsefőzeléket főztem, de bevallom sosem kívántam az éjszakai mulatság és eszem-iszom után. Egy tartalmas leves viszont könnyen csúszik, természetesen szilveszter napján főzöm, hogy az újévet pihenéssel tölthessem.
De mi is ez a hagyomány?
Azt mondják, hogy a lencse a lapos formája miatt a pénzre hasonlít. A babona azt tartja, hogyha sok pénzt szeretnénk, akkor az újév első napján fogyasszunk lencsét, mert meghozza a szerencsénket és gazdagok leszünk.
De nem csak a szerencse miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert egészséges: kiemelkedő fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás, magas rosttartalma nagyon jó hatással van az anyagcserére, és bővelkedik antioxidánsban is, ami meg a bőrödnek, és ezáltal a szépségednek tesz jót.
Lencsegulyás hozzávalói:
- 1 kg sertéslapocka kockázva
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 30 dkg lencse alaposan megmosva és egy éjszakára vagy pár órára beáztatva
- 2 ek pirospaprika
- 1 fél zeller
- 1 cs. petrezselyemzöld
- 1 db fehérrépa
- 2 db répa
- 1 ek. zsír/olaj
- 2-3 babérlevél
- só
- őrölt feketebors
- őrölt kömény
- 1 ek. mustár
- fél citrom leve
- 1 tk. cukor
Csipetkéhez:
- 1 tojás
- 12 dkg liszt
- csipet só
Elkészítése:
- A vöröshagymát felkockázzuk,vagy aprítógépbe tesszük és a zsiradékon megdinszteljük üvegesre.
- A paradizsomot, paprikát, fokhagymát is aprítógépben összepürésítjük, vagy felkockázzuk.(fokhagymát megzúzzuk)
- A kockázott hússal együtt jól átpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával és felengedjük annyi vízzel ami ellepi. Fűszereket hozzáadjuk, aki szereti erős pirosaranyat is tehet bele.
- Főzzük kb. 60 percet, majd beletesszük a kozkázott zöldségeket, felhúzzuk vízzel bőven és így is főzzük kb fél órát.
- Hozzáadjuk a megmosott és leszűrt lencsét is, a mustárt, citrom levét, cukrot.
- Amíg készre fő, elkészítjük a csipetkét. 1 tojást felverünk és hozzáadjuk a csipet sót és kb. 12 dkg lisztet. Gyúrjunk belőle sima, egynemű tésztát. Formáljuk gombóccá, és az ujjaink elején lelapítva egy lisztezett tányérra csipkedjük és egy mozdulattal sodorjunk apró csipetkéket.
- A csipetkét a főzés utolsó öt percében adjuk a leveshez az aprított petrezselyemmel együtt.
Jó étvágyat!
Lencsegulyás készítése képekben:
Egytál étel, melyhez elég ha friss kenyeret, akár a saját készítésű mindenmentes köleskenyeret, vagy kiflit és tejfölt kínálsz, de egy bukta vagy palacsinta is tökéletes kiegészítője egy tartalmas ebédhez!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
-
Mexikói kukoricakrémleves
Imádod a csípős ízeket? Ezzel az egyszerű kukoricakrémlevessel gyorsan mexikói ízt csempézhetsz a konyhádba! Nálam a mélyhűtőben mindig van fagyasztott kukorica, úgyhogy 15 perc alatt lehet ebből összeütni a szívmelengető chilis kukoricakrémlevest. Ha felkészülsz és egy kis tortilla chips is hozzá, akkor kész is az ebéd.
Hozzávalók:
- 1 ek vaj vagy olivaolaj
- 1 közepes fej hagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 500 g fagyasztott kukorica
- 1 liter alaplé (húsleveskockából is jó)
- 1 tk. chilipehely
- 1 tk. gyömbérpor
- 1 kávéskanál Worchester szósz (elhagyható)
- 2 dl tejszín
- só, fehérbors
A mexikói kukoricakrémleves elkészítése:
- A fej hagymát megdinszteljük a vajon vagy olivaolajon üvegesre.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is és ráöntjük a kukoricát.
- Felöntjük alaplével, ízesítjük sóval, fehérborssal, gyömbérrel, Worchester szósszal és kb. 15 percig forrástól számítva megfőzzük.
- Botturmixal pürésítjük,nem baj, ha kissé darabos marad a kukorica.
- Hozáadjuk a tejszínt és összefőzzük vele.
- Tálkákban forrón tálaljuk. A tortilla chipseket nagyobb darabokra tördelve közvetlenül tálaláskor szórjuk a tetejére.
Kukoricakrémleves készítése képekben:
Rajongsz a krémlevesekért?? Készítenél egy isteni finom Mentás borsókrémlevest?
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
-
Zsenge zöldborsó leves
A zsenge zöldborsó leves már nem csak a szezonjában készíthető el, mirelit áruként bármikor beszerezhető. A tavasszal ültetett borsóm leszüreteltem, ezért most gyorsan meg is főzöm, nagy érték ez számomra, amit magam termesztek.
Szinte mindenki szereti a borsót, de tudtad, hogy B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz? Szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi…tovább
A zsenge zöldborsó leveshez szükséged van:
- 50 dkg zsenge zöldborsóra
- 3 szál répára
- 2 szál fehérrépára
- 1 tv paprikára
- 1 paradicsomra
- 2 ek. zsírra ( vagy 1 dl olajra)
- 2 ek lisztre
- 1 ek pirospaprikára (csemege)
- 1 csomag petrezselyem zöldre
- 3 gerezd fokhagymára
- 1 fej vöröshagymára
- sóra (1 ek)
- őrölt fekete borsra ( 1 tk)
- ételízesítőre ( 1 tk)
- cukorra (1 tk)
Levesbetéthez:
- 1 egész tojásra
- kb 8 dkg lisztre
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, összeszeleteljük, borsót kifejtjük(kivéve ha konyhakész vagy mirelit)
A vöröshagymár apróravágjuk és a zsiradékon megdinszteljük.
A karikázott zöldségeket, fokhagymát hozzáöntjük és kb 15 percig együtt dinszeljük.
Hozzáöntjük a borsót, megszórjuk liszttel, pirospaprikávak, teszünk hozzá sót, borst, ételízesítőt és egy kanál cukrot. Felöntjük 1,5 liter vízzel.
Hagyjuk főni még kb fél órát, ameddig a zöldségek teljesen megpuhulnak. Kikeverünk 1 tojást kb. 8 dkg lisztel, (sűrű nokedli tésztára), majd beleszaggatjuk a levesbe. Legvégül hozzátesszük a felaprított friss petrezselyemzöldet. Amíg megfő a tésztabetét a petrezselyem is kiadja az aromáját.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Így készíthetsz mentás borsókrémlevest!
-
Eperkrémleves
Az eperkrémleves a nyár egyik legínycsiklandóbb, leghűsítőbb és egyben legegyszerűbben elkészíthető levese. Szezonban érdemes kilakni belőle, de fagyasztott gyümölcsből is bármikor elkészíthető. Betelni szinte lehetetlen vele, a megadott mennyiség bátran duplázható, triplázható.🙂
Főzés nélkül készül az eperkrémleves!
- Első sorban szerezz be illatos érett eperből 🍓legalább 1 kg-ot.
- Mosd meg jól, zöld csumákat szedd vagy vágd ki.
- Tedd turmixgépbe, (vagy készítheted nagy tálban kézi botmixerrel) .
- Tegyél hozzá 2 ek. porcukrot.
- 1 csomag vaniliás cukrot vagy igazi vanília belsőt.
- 1 citrom reszelt héját és egy kicsit a levéből.
- Önts hozzá 2 dl tejszínt
- Kb. 3 dl tejet.
- Turmixold jól össze.
- Mehet a hűtőbe ha még tudsz várni 🙂
Az eperkrémlevest tálaláskor dobd fel pár db egész eperszemmel, kevés tejszínhab felhővel és mentalevéllel.
A cukor mennyisége mindenkinél a szája íze szerint lehet bele több, vagy citromléből tegyünk hozzá bővebben ha savanykásan szeretnénk.
Az eperkrémleves elkészítési ideje kb. 15 perc
A gyümölcs mosása és tisztítása, ennyi munka van vele, az elfogyasztásához még kevesebb idő is elég😊
Látod ehhez a leveskéhez is jó, ha van otthon saját mentád! Kiváncsi vagy rá, milyen egyszerű tartani ezt a fűszernövényt? Még kert sem kell hozzá! 🪴
Kövesd a Facebook oldalam és csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb receptjeimről!👍
-
Mentás borsókrémleves
A mentás borsókrémleves akár friss, akár mirelit borsóból készítjük, hűsítő, könnyű igazi nyári főétel. Nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, ráadásul a gyerekek is szeretik általában, és ez a kettő együtt már igazi főnyeremény a konyhában!
Hozzávalók:
- 1 cs. újhagyma/1 fej vöröshagyma
- 2 ek. olaj
- 40 dkg zöldborsó
- 8 dl húsleves alaplé
- 1 dl tejszín
- kb 12 db mentalevél
- kis csomag petrezselyemzöld
- bacon szeletek
- só
- bors
Mentás borsókrémleves elkészítése:
- Az olajat felforrósítjuk, és a megtisztított, felkarikázott újhagymát megpirítjuk rajta.
- Hozzáadjuk a borsót, felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Lefedjük, majd kis lángon 10–12 percig főzzük.
- A leveshez adjuk a mentalevelek felét, és az egészet botmixerrel pürésítjük.
- Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a tejszínt.
- Végül a tetejére szórjuk a feldarabolt, száraz serpenyőben megpirított bacont, valamint a megmaradt mentát, és azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Olvasd el milyen ismert menta fajták vannak még>>8 kedvelt menta fajta és felhasználási lehetőségei
Tudtad ?
A borsó a XVI. században vonult be,eleinte igazi kuriózumként az élelmiszerek közé. Bár K.e 4-5 ezer évvel is termesztették már Ázsiában.
Egész évben kapható fagyasztott állapotban, így mindig rendelkezésünkre álló zöldségünk.
Borsó A frissen szedett zöldborsó élménye évente kétszer is várható:
- az első május-júniusban
- a második szeptember közepén.
A borsónak igen magas a cukor,fehérje és vitamintartalma.(A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin)
Nyomelemekben gazdag: vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán található benne.
Egészségre gyakorolt hatása a benne található kálciumnak,hogy segít az izmok és csontok erösítésében.
Szabályozza a vérnyomást, az emésztési rendellenességeket.
Vastartalma révén segít a vérszegénység megelőzésében. Szerencsére ezt a zöldséget a gyerekek is szívesen fogyasztják, érdemes az étrendjükbe minél gyakrabban beépíteni kedvező hatásai miatt.
Kövesd a Facebook oldalamat és csatlakozz,hogy elsőként olvashasd a legfrissebb receptjeimet!🙂