Levesek

Levesek kategóriában minden recept, ami hús-zöldség-gyümölcs alapanyagokból főzéssel illetve főzés nélkül készíthető.

  • lencsegulyás főképe
    gulyás levesek

    Lencsegulyás sertéshúsból

    A lencsegulyás nem csak újévi ételként kerül az asztalunkra, de az év első napján biztosan ezzel kezdünk. Sokáig lencsefőzeléket főztem, de bevallom sosem kívántam az éjszakai mulatság és eszem-iszom után. Egy tartalmas leves viszont könnyen csúszik, természetesen szilveszter napján főzöm, hogy az újévet pihenéssel tölthessem.

    De mi is ez a hagyomány?

    Azt mondják, hogy a lencse a lapos formája miatt a pénzre hasonlít. A babona azt tartja, hogyha sok pénzt szeretnénk, akkor az újév első napján fogyasszunk lencsét, mert meghozza a szerencsénket és gazdagok leszünk.

    De nem csak a szerencse miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert egészséges: kiemelkedő fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás, magas rosttartalma nagyon jó hatással van az anyagcserére, és bővelkedik antioxidánsban is, ami meg a bőrödnek, és ezáltal a szépségednek tesz jót.

    Lencsegulyás hozzávalói:

    • 1 kg sertéslapocka kockázva
    • 2 fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 1 paradicsom
    • 1 paprika
    • 30 dkg lencse alaposan megmosva és egy éjszakára vagy pár órára beáztatva
    • 2 ek pirospaprika
    • 1 fél zeller
    • 1 cs. petrezselyemzöld
    • 1 db fehérrépa
    • 2 db répa
    • 1 ek. zsír/olaj
    • 2-3 babérlevél
    • őrölt feketebors
    • őrölt kömény
    • 1 ek. mustár
    • fél citrom leve
    • 1 tk. cukor

    Csipetkéhez:

    • 1 tojás
    • 12 dkg liszt
    • csipet só

    Elkészítése:

    1. A vöröshagymát felkockázzuk,vagy aprítógépbe tesszük és a zsiradékon megdinszteljük üvegesre.
    2. A paradizsomot, paprikát, fokhagymát is aprítógépben összepürésítjük, vagy felkockázzuk.(fokhagymát megzúzzuk)
    3. A kockázott hússal együtt jól átpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával és felengedjük annyi vízzel ami ellepi. Fűszereket hozzáadjuk, aki szereti erős pirosaranyat is tehet bele.
    4. Főzzük kb. 60 percet, majd beletesszük a kozkázott zöldségeket, felhúzzuk vízzel bőven és így is főzzük kb fél órát.
    5. Hozzáadjuk a megmosott és leszűrt lencsét is, a mustárt, citrom levét, cukrot.
    6. Amíg készre fő, elkészítjük a csipetkét. 1 tojást felverünk és hozzáadjuk a csipet sót és kb. 12 dkg lisztet. Gyúrjunk belőle sima, egynemű tésztát. Formáljuk gombóccá, és az ujjaink elején lelapítva egy lisztezett tányérra csipkedjük és egy mozdulattal sodorjunk apró csipetkéket.
    7. A csipetkét a főzés utolsó öt percében adjuk a leveshez az aprított petrezselyemmel együtt.

    Jó étvágyat!

    Lencsegulyás készítése képekben:

    Egytál étel, melyhez elég ha friss kenyeret, akár a saját készítésű mindenmentes köleskenyeret, vagy kiflit és tejfölt kínálsz, de egy bukta vagy palacsinta is tökéletes kiegészítője egy tartalmas ebédhez!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

  • Kukoricakrémleves készítése főkép
    krémlevesek

    Mexikói kukoricakrémleves

    Imádod a csípős ízeket? Ezzel az egyszerű kukoricakrémlevessel gyorsan mexikói ízt csempézhetsz a konyhádba! Nálam a mélyhűtőben mindig van fagyasztott kukorica, úgyhogy 15 perc alatt lehet ebből összeütni a szívmelengető chilis kukoricakrémlevest. Ha felkészülsz és egy kis tortilla chips is hozzá, akkor kész is az ebéd.

    Hozzávalók:

    • 1 ek vaj vagy olivaolaj
    • 1 közepes fej hagyma, felaprítva
    • 2 gerezd fokhagyma,  felaprítva
    • 500 g fagyasztott kukorica
    • 1 liter alaplé (húsleveskockából is jó)
    • 1 tk. chilipehely
    • 1 tk. gyömbérpor
    • 1 kávéskanál Worchester szósz (elhagyható)
    • 2 dl tejszín
    • só, fehérbors

    A mexikói kukoricakrémleves elkészítése:

    1. A fej hagymát megdinszteljük a vajon vagy olivaolajon üvegesre.
    2. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is és ráöntjük a kukoricát.
    3. Felöntjük alaplével, ízesítjük sóval, fehérborssal, gyömbérrel, Worchester szósszal és kb. 15 percig forrástól számítva megfőzzük.
    4. Botturmixal pürésítjük,nem baj, ha kissé darabos marad a kukorica.
    5. Hozáadjuk a tejszínt és összefőzzük vele.
    6. Tálkákban forrón tálaljuk. A tortilla chipseket nagyobb darabokra tördelve közvetlenül tálaláskor szórjuk a tetejére.

    Kukoricakrémleves készítése képekben:

    Rajongsz a krémlevesekért?? Készítenél egy isteni finom Mentás borsókrémlevest?

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  • Levesek,  zöldséglevesek

    Zsenge zöldborsó leves

    A zsenge zöldborsó leves már nem csak a szezonjában készíthető el, mirelit áruként bármikor beszerezhető. A tavasszal ültetett borsóm leszüreteltem, ezért most gyorsan meg is főzöm, nagy érték ez számomra, amit magam termesztek.

    Szinte mindenki szereti a borsót, de tudtad, hogy B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz? Szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi…tovább

    A zsenge zöldborsó leveshez szükséged van:

    • 50 dkg zsenge zöldborsóra
    • 3 szál répára
    • 2 szál fehérrépára
    • 1 tv paprikára
    • 1 paradicsomra
    • 2 ek. zsírra ( vagy 1 dl olajra)
    • 2 ek lisztre
    • 1 ek pirospaprikára (csemege)
    • 1 csomag petrezselyem zöldre
    • 3 gerezd fokhagymára
    • 1 fej vöröshagymára
    • sóra (1 ek)
    • őrölt fekete borsra ( 1 tk)
    • ételízesítőre ( 1 tk)
    • cukorra (1 tk)

    Levesbetéthez:

    • 1 egész tojásra
    • kb 8 dkg lisztre

    Elkészítése:

    A zöldségeket megtisztítjuk, összeszeleteljük, borsót kifejtjük(kivéve ha konyhakész vagy mirelit)

    zsenge zöldborsó leves

    A vöröshagymár apróravágjuk és a zsiradékon megdinszteljük.

    zsenge zöldborsó leves hagyma

    A karikázott zöldségeket, fokhagymát hozzáöntjük és kb 15 percig együtt dinszeljük.

    zsenge zöldborsó leves dinsztelés

    Hozzáöntjük a borsót, megszórjuk liszttel, pirospaprikávak, teszünk hozzá sót, borst, ételízesítőt és egy kanál cukrot. Felöntjük 1,5 liter vízzel.

    zsenge zöldborsó leves majdnem kész

    Hagyjuk főni még kb fél órát, ameddig a zöldségek teljesen megpuhulnak. Kikeverünk 1 tojást kb. 8 dkg lisztel, (sűrű nokedli tésztára), majd beleszaggatjuk a levesbe. Legvégül hozzátesszük a felaprított friss petrezselyemzöldet. Amíg megfő a tésztabetét a petrezselyem is kiadja az aromáját.

    zsenge zöldborsó leves nokedli
    zsenge zöldborsó leves végül petrezselyem

    Jó étvágyat!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Így készíthetsz mentás borsókrémlevest!

  • főzés nélküli gyümölcslevesek,  Levesek

    Eperkrémleves

    Az eperkrémleves a nyár egyik legínycsiklandóbb, leghűsítőbb és egyben legegyszerűbben elkészíthető levese. Szezonban érdemes kilakni belőle, de fagyasztott gyümölcsből is bármikor elkészíthető. Betelni szinte lehetetlen vele, a megadott mennyiség bátran duplázható, triplázható.🙂

    Eperkrémleveshez eper

    Főzés nélkül készül az eperkrémleves!

    • Első sorban szerezz be illatos érett eperből 🍓legalább 1 kg-ot.
    • Mosd meg jól, zöld csumákat szedd vagy vágd ki.
    • Tedd turmixgépbe, (vagy készítheted nagy tálban kézi botmixerrel) .
    • Tegyél hozzá 2 ek. porcukrot.
    • 1 csomag vaniliás cukrot vagy igazi vanília belsőt.
    • 1 citrom reszelt héját és egy kicsit a levéből.
    • Önts hozzá 2 dl tejszínt
    • Kb. 3 dl tejet.
    • Turmixold jól össze.
    • Mehet a hűtőbe ha még tudsz várni 🙂

    Az eperkrémlevest tálaláskor dobd fel pár db egész eperszemmel, kevés tejszínhab felhővel és mentalevéllel.

    A cukor mennyisége mindenkinél a szája íze szerint lehet bele több, vagy citromléből tegyünk hozzá bővebben ha savanykásan szeretnénk.

    Az eperkrémleves elkészítési ideje kb. 15 perc

    A gyümölcs mosása és tisztítása, ennyi munka van vele, az elfogyasztásához még kevesebb idő is elég😊

    Látod ehhez a leveskéhez is jó, ha van otthon saját mentád! Kiváncsi vagy rá, milyen egyszerű tartani ezt a fűszernövényt? Még kert sem kell hozzá! 🪴

    Kövesd a Facebook oldalam és csatlakozz, hogy elsőként értesülj a legújabb receptjeimről!👍

  • krémlevesek,  Levesek,  zöldséglevesek

    Mentás borsókrémleves

    A mentás borsókrémleves akár friss, akár mirelit borsóból készítjük, hűsítő, könnyű igazi nyári főétel. Nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, ráadásul a gyerekek is szeretik általában, és ez a kettő együtt már igazi főnyeremény a konyhában!

    Hozzávalók:

    • 1 cs. újhagyma/1 fej vöröshagyma
    • 2 ek. olaj
    • 40 dkg zöldborsó
    • 8 dl húsleves alaplé
    • 1 dl tejszín
    • kb 12 db mentalevél
    • kis csomag petrezselyemzöld
    • bacon szeletek
    • bors

    Mentás borsókrémleves elkészítése:

    1. Az olajat felforrósítjuk, és a megtisztított, felkarikázott újhagymát megpirítjuk rajta.
    2. Hozzáadjuk a borsót, felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Lefedjük, majd kis lángon 10–12 percig főzzük.
    3. A leveshez adjuk a mentalevelek felét, és az egészet botmixerrel pürésítjük.
    4. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a tejszínt.
    5. Végül a tetejére szórjuk a feldarabolt, száraz serpenyőben megpirított bacont, valamint a megmaradt mentát, és azonnal tálaljuk.

    Jó étvágyat!

    Olvasd el milyen ismert menta fajták vannak még>>8 kedvelt menta fajta és felhasználási lehetőségei

    Tudtad ?

    A borsó a XVI. században vonult be,eleinte igazi kuriózumként az élelmiszerek közé. Bár K.e 4-5 ezer évvel is termesztették már Ázsiában.

    Egész évben kapható fagyasztott állapotban, így mindig rendelkezésünkre álló zöldségünk.

    Mentás borsókrémleves
    Borsó

    A frissen szedett zöldborsó élménye évente kétszer is várható:

    • az első május-júniusban
    • a második szeptember közepén.

    A borsónak igen magas a cukor,fehérje és vitamintartalma.(A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin)

    Nyomelemekben gazdag: vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán található benne.

    Egészségre gyakorolt hatása a benne található kálciumnak,hogy segít az izmok és csontok erösítésében.

    Szabályozza a vérnyomást, az emésztési rendellenességeket.

    Vastartalma révén segít a vérszegénység megelőzésében. Szerencsére ezt a zöldséget a gyerekek is szívesen fogyasztják, érdemes az étrendjükbe minél gyakrabban beépíteni kedvező hatásai miatt.

    Kövesd a Facebook oldalamat és csatlakozz,hogy elsőként olvashasd a legfrissebb receptjeimet!🙂