savanyúságok

  • savanyúságok,  Savanyúságok

    Kovászos uborka

    A kovászos uborka a nyár egyik legkedveltebb savanyúsága, amit mi magyarok akár önmagában is szívesen elropogtatunk. Enyhén savanykás és jellegzetes íze, elhagyhatatlan kiegészítője a grillhúsoknak, bográcsban készült pörkölteknek, de egy szelet zsíros kenyér is jobban esik kovi ubival!

    Itt az ideje, hogy rendszeresen érjen egy dunsztosüveggel, hogy az utánpótlás folyamatos legyen. Június elejétől már kapni a piacon és az üzletekben kovászolni való uborkát. Én jobban szeretem a kisebb méretűeket, hamarabb elkészül és könnyebb az üvegbe sorakoztatni. A friss kapor szedés ideje is elérkezett, így az alapanyagok csak ránk várnak.

    Kovászos uborka hozzávalói:

    • Moss el tisztára egy 5 literes dunsztos üveget
    • kb. 2 kg uborka ( ha kisebbek belefér ennyi)
    • 1 csokor friss kapor
    • 1 fej fokhagyma
    • 3 szelet kenyér (kovászos)
    • 3 ek. só
    • kb .2,5-3 liter víz

    Elkészítése:

    Kovászos uborka

    Az uborkát bő vízben átmossuk,ha szükséges, szivacs segítségével megsikáljuk. Végeit levagdaljuk, majd nem az egészet átvágva, csak a belső részben bevágjuk két oldalról éles késsel.

    Kovászos uborka

    A tiszta befőttesüveg aljára bőségesen tegyünk a megmosott kaporból és a megtisztított fokhagymadarabokból. Az uborkákat sorban körbe állítva sorakoztassuk bele a közepéig. Rakjunk annyi sort így amennyi belefér az üvegbe. Langyos vízzel önsük fel, hogy ellepje, tegyük hozzá a sót, majd zárjuk le a kenyér szeletekkel. Kistányérral letakarva helyezzük napos helyre és jó, ha az üveget egy tálcára tesszük. (a kifolyó uborkalé ne csúfítson össze semmit) A túlságosan erős meleg sem tesz jót neki, mert nem lesz ropogós. Én mérsékelten meleg időben napos helyen tartom, de ha kánikula van érdemes árnyékba helyezni.

    A kovászos uborka érlelési ideje 3-4 nap

    Látni fogjuk az uborka színén is, hogy megkovászolódott, nem nyers, ekkor az uborkákat rakosgassuk zárható edénybe, a leszűrt lével szűrőn keresztül öntsük nyakon, zárjuk le és hűtőben tároljuk.

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Fűszernövényt tartani nagyon egyszerű otthon, akár cserépben is, nézd meg mi az amit érdemes termesztened>>