Csirkés tortilla készítése házilag főkép
csirkéből készült ételek,  vacsorára ötletek

Csirkés-zöldséges tortilla készítése házilag

A csirkés-zöldséges tortilla készítése házilag egy olcsó gyors megoldás és cseppet se gondold, hogy ha nem a tökéletes kerek forma a végeredmény, az nem lesz szép tálaláskor. Véleményem szerint sokkal gusztusosabbak a kicsit „tökéletlen” külsejű saját sütések, mint a formára milliméter pontosan egyforma áruházi termékek.

Mennyi időt vesz igénybe a tortillakészítése házilag

Elkészíted egy óra alatt és ebben benne van a töltelék készítése is. Nagyon egyszerű lesz a recept, hidd el konyhatudomány nélkül el tudod készíteni és a siker is meglesz!

Tortilla lapok hozzávalói és receptje:

  • 50 dkg liszt (lehet felesben kenyér vagy teljes kiőrlésű a sima lisztel-BL55 keverve)
  • 1 tk só
  • vaj 4 dkg
  • olaj 4 tk.
  • 2 dl jó meleg víz
Tortilla házilag, tészta összegyúrása
tészta összegyúrása

A lisztet (liszteket) egy tálba szitáljuk, belekeverjük a sót. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és az olajat. A zsiradék lehet csak vaj (80dkg) vagy csak olaj (8 tk). Végül a jó meleg vízzel összedolgozzuk. Fontos, hogy a víz meleg legyen, ettől lesz majd hajtható a tortilla lap, így nem fog törni.

A tésztagombócot 10 percig állni hagyjuk, ettől szép homogén lesz, könnyebb vele dolgozni. Mérleg segítségével 8 egyenlő részre osztjuk kis gombócokra. Ha nem számít hogy nem egyforma, szemmel is eloszthatod.

Tortilla tésztagombócok nyújtása
tésztagombócok nyújtása

Csirkés-zöldséges töltelék és az öntet hozzávalói:

  • 50 dkg csirkemell filé
  • 2 ek.csirkefűszersó
  • 1 tk bors
  • majoranna
  • kk római kömény
  • 1 pohár natúr joghurt
  • kapor (szárítottból 1 ek)
  • 2 gerezd fokhagyma

Amíg a tészta pihen, összevágjuk vékony csíkokra a csirkét és befűszerezzük.

Csirkés tortilla-csirke előkészítése
csirke összeszeletelése és befűszerezése

Egy pohár natúr joghurtot vagy tejfölt kikeverünk aprított fokhagymával vagy fokhagyma porral-krémmel, sóval,borssal kaporral(szárított) és egy kis erős paprika krémmel.(ízlésed szerint a fűszereket szabadon választhatod)

Öntet elkészítése
öntet készítése

Csirkés-zöldséges tortilla készítése a lapok kisütésével folytatódik

Nagyon könnyű a gombócok kinyújtása. Semmit nem kell alátenni, látod én a tiszta munkalapon dolgozom, nem fog leragadni. Legalább 1mm vékonyra nyújtsd ki, nem baj ha nem tökéletes a forma. Én a sütéshez az elektromos óriás palacsinta sütőt használtam, de bármilyen tapadásmentes serpenyő megfelel. Szárazon sütjük közepesen forró felületen. Mindkét oldalt kb. 3-4 percig hagyjuk sülni.

Tortilla sütése
tortilla sütése itt 4-es fokozaton az 5-ből

A megsütött tortilla lapokat egyből vizes konyharuhába takarjuk, így szépen puhul majd a saját gőzében. Rakhatjátok egymásra őket ahogy sülnek. Töltésig hagyd a vizes konyharuhába, hogy tudd tekerni!

Tortilla készítése házilag, konyharuhába sütés után
konyharuhába sütés után

Az előkészített csirkét közepesen magas hőfokon(indukciós lapon 7-es fokozaton a 9-ből nálam) 10 perc alatt megsütjük. Ha kifehéredett a husi, akkor van átsülve.

A tortillához a csirke sütése
csirke sütése 10 perc

Minél többféle zöldséget használsz, annál gazdagabb ízvilágot kapsz. Én kész zöldség-mixet, paradicsomot és lila hagymát készítettem össze.

zöldségek
zöldségek felszeletelése

Ha elkészültünk mindennel, egyszerűen megtöltjük a tortilla lapot a csirkével, zöldségekkel. Alulról felhajtjuk és két oldalról összefogjuk a tekercset. Érdemes egy alufóliába az alját betekerni, hogy evés közben is egyben maradjon a töltelékkel. Legvégül nyakon öntjük az általunk készített öntettel.

Akár készen is vásárolhatsz különböző önteteket, de ha követted a receptet, láthatod milyen egyszerűen elkészítheted magad és így olcsóbban is jön ki.

Ha eltennétek későbbre, hűtőben eláll 2-3 napig a kész tortilla lap. Mindig frissen akár mikróban megmelegítve töltsük tálalás előtt.

A tortilla(ejtsd: tortijja) eredete, története>>

Kíváncsi vagy más könnyen készíthető csirkés étel receptre is?

Kövesd a facebook oldalamat és csatlakozz,itt osztom a legfrissebb receptjeimet!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük