húsmentes receptek

A húsmentes receptek nem tartalmaznak állati eredetű húsokat, így vegetáriánusoknak és egészségügyi okokból húst elhagyóknak készülő ételek receptjeit tartalmazza.

  • húsmentes receptek,  Kevert tészták,  Sütés nélküli sütemények

    Túrógombóc egyszerűen

    Régen sokszor volt túrógombóc a kedvemért, amit a nagymamám készített,gyerekként is nagyon szerettem. Bőségesen megszórtunk porcukorral és tejföllel😊

    Az elkészítése tényleg nem bonyolult, igaz, megvan a maga buktatója – a búzadarát óvatosan kell adagolni, nem szabad túlzásba vinni, mert akkor nem tudunk habkönnyű gombócokat tenni a tányérra.Az általam megadott mennyiséggel szerintem tökéletes, de nem biztos, hogy egyforma méretű az evőkanalunk, így érdemes 6 kanál darával kezdeni és a 7-dik evőkanál az állagtol függően kerüljön bele.

    A hidegen történő pihentetésnek köszönhetően szép gombócokat tudunk majd formázni, ráadásul tényleg strapabírók lesznek, főzés közben nem fognak szétesni.

    A gombócok mindig gyöngyöző vízbe kerüljenek, majd türelmesen várjunk, míg feljönnek a víz felszínére, még hagyjuk őket picit, csak utána szedjük ki. (Kb. 5 perc míg feljönnek és meg kb 5 perc amíg átfőnek teljesen.)

    Hozzávalók a gombóchoz:

    • 50 dkg tehéntúró
    • 7 púpozott ek. búzadara
    • 1 csipet só
    • 1 csapott ek. cukor
    • reszelt citromhéj (aki szereti)

    A forgatáshoz:

    • 20 dkg zsemlemorzsa
    • + 1 kk. fahéj( aki szereti)
    • 5 dkg vaj

    A tálaláshoz:

    • 2 dl tejföl
    • ízlés szerint porcukor

    Túrógombóc elkészítése:

    1. A túrót, a tojást, a búzadarát, a cukrot és a sót egy tálban jól összedolgozzuk. (Lényeg, hogy ne legyenek benne nagyobb túródarabok. A legjobb, ha előzetesen szitán áttörjük a túrót vagy eleve a krémesebb változatot vesszük meg)
    2. Legalább 2 órára a hűtőbe tesszük, én előző este szoktam begyúrni, egy éjszakát hűtőztetem.
    3. Az 5 dkg vajat megolvasztom, aranysárgára pirítom, lassú tűzön megpirítom benne a zsemlemorzsát.
    4. Vizet forralok, vizes kézzel gombócokat formázok a masszából és enyhén sós, forró vízben megfőzöm (kb. 10 perc alatt).
    5. Ha megfőtt ,kiszedem és a prézliben megforgatom.
    6. Tejföllel és porcukorral vagy porcukros tejföllel tálaljuk.

    Túrógombóc készítése képekben:

    A gombócok készítése akár gyerekekkel is jó móka

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Leves mellé még ez is nagyon finom édes második ebér>> Szerintem ez is a receptem is tetszeni fog Neked>>Máglyarakás a maradékmentő

  • főételek,  húsmentes receptek

    Lecsó bográcsban recept képekkel

    Lecsó bográcsban készül nálunk a leggyakrabban nyáron, akár magunknak, akár nagyobb társasággal jövünk össze. Nagy különbség nincs a lábosban főzött és bográcsos változat között, ám a közös munka és eredmény a szabadban eltöltött idő, sokkal finomabbá teszi.

    A lecsó klasszikus magyar ételünk, igazi nyári kedvenc, zöldségragu, tulajdonképpen egyfajta paradicsom-paprika pörkölt.

    A lecsó alap receptet készítettem, de számos variációban elkészíthető,függően attól, hogy milyen alapanyag található éppen a hűtőszekrényben, illetve miként szeretnénk gazdagítani.

    A legnagyobb viták és egyet nem értések vannak az „igazi” lecsóról. Egy klasszikus Váncsa-idézetnél jobban nem fejezi ki semmi: „a lecsó az, mit a készítője annak szán”. Ezenfelül pedig mindegyik szakács meg van győződve arról, hogy az ő receptje a legjobb. Magam is így gondolom, ezért én a saját egyszerű változatomat fogom közzé tenni.

    Olyannyira sokféle változatban létező ételről beszélünk, hogy még nevének eredete sem teljesen tisztázott. Ezzel együtt annyi megállapítható, hogy maga a „lecsó” szó az 1930-as évek táján keletkezett, legalábbis ekkor tűnt fel először. A kibontakozó magyar konzervipar szárnyain nemcsak országosan terjedt el ez a név, hanem a környező országokban is ismertté vált.

    Minden ételre igaz, de a lecsóra különösen, hogy a legjobb eredményhez nem elég a megfelelő recept kiválasztása, a legkiválóbb alapanyagokra is szükség van. Ehhez elengedhetetlen, hogy a lecsót a hozzávalók szezonjában főzzük. Az illatos, napérlelte zöldségek ízétől lesz igazán finom a lecsónk, ezt a kényszerérett zöldségek nem adják meg.

    Lecsó bográcsban elkészítéséhez szükséges alapanyagok:

    • 2 kg lecsó paprika
    • 4-5 fej vöröshagyma
    • 5 db paradicsom
    • 2 nagy ek. zsír (szerintem a jó lecsó alapja a zsír!)
    • 2 ek. pirospaprika
    • 1 ek. só
    • 2 db zöldpaprika (opcionálisan erős ha szeretjük a csípőset)

    Lecsó bográcsban elkészítése lépésenként:

    1. A vöröshagymát összekockázzuk, nem kell apróra. A paprikát megmossuk, lekarikázzuk, csumát kivágjuk. Sokan nem szeretik a magházat felhasználni, szerintem nagyon finom, én mindig bele karikázom azt is, csak a zöld csumát szárral dobom ki.
    2. Paradicsomot ha nem szeretjük a héját, leforrázzuk, meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk. (Én nem teszem, csak négybe vágom mosás után) lecsó bográcsban előkészület
    3. Zsiradékot a bográcsban elkezdjük melegíteni és hozzátesszük a hagymát. Megdinszteljük egy kicsit. Teljesen nem kell, majd a többi zöldséggel együtt lecsó bográcsban hagyma
    4. Hozzátesszük a paradicsomot, ami segít a levével, hogy ne égjen le és mehet a lecsó paprika és zöldpaprika is. Hozzáadjuk a sót és kb. 30-40 percig együtt rotyog, ne felejtsünk el többszőr belekeverni. paradicsom a lecsó bográcsbanlecsó bográcsban zöldségek belekerülnek
    5. Ha megfőtt a lecsó, legvégül hozzárakjuk a pirospaprikát. (Ha nem szeretitek, nem muszáj, mi így szoktuk) lecsó bográcsban paprika hozzáadása
    6. Jól összekeverjük, pár perc múlva kész a lecsó bográcsban!

    Jó étvágyat és kellemes időtöltést a készítéséhez!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Szívesen főzök a szabadban, nézd meg a lekvárt is bográcsban készítettem!