vacsorára ötletek
Vacsorára ötletek, ha nem jut eszedbe semmi...
-
OLASZ BRUSCHETTA
A bruschetta gyönyörű név, pedig a világ egyik legegyszerűbb mégis legfinomabb receptje! Ennél zseniálisabb, egyszerűbb és mégis elképesztően finom paradicsomos pirítóst csakis az olaszok találhattak ki! Imádom a konyhájukat, ha csak a tészta ételeikre és a pizzájukra gondolok, összefut a nyál a számban!
A bruschettát elsősorban előételnek nevezném ha menő akarnék lenni, hozzá teszem ezzel menő is lehetsz ha elkészíted, de mi esszük főétkezésnek, elsősorban vacsorára vagy uzsonnára. Nincs ennél mennyeibb pirítós, főképp a szezonális paradicsom érésekor! Talán az egyetlen lelke a receptnek, hogy édes, érett paradicsomokat válasszunk hozzá és illatos friss bazsalikomot, no és az extra szűz olivaolajat!
Hozzávalók:
Mi ketten egy negyedkiló friss kenyeret használtunk az alapnak, ami kettőnknek tökéletesen elég volt vacsorára!
- 1/4 kg szeletelt kenyér vagy bagett esetleg cibatta szeletelve
- 6 db érett éde paradicsom (ha koktél, abból több kell)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 7-8 ek extra szűz olivaolaj
- 1 kissebb fej lila vagy vöröshagyma
- Bazsalikom levél kb. 10 db.
A bruschetta elkészítése igazán olaszosan:
- A paradicsomot megmossuk, felezzük. Eltávolítjuk a szárrészt és a magokat, aztán a húsát apróra kockázzuk.
- A hagymát megpucoljuk és nagyon apróra vágjuk. A bazsalikomot megmossuk, szárazra rázzuk és a levelet vékony csíkokra vágjuk.
- A szeletelt pékárut sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Meglocsolgatjuk őket kb 5 ek. olívaolajjal.
- A sütőt előmelegítjük 220°C és ropogósra sütjük a kenyereket.
- A fokhagymát megpucoljuk, majd bedörzsöljük a ropogós kenyereket.
- Egy tálban összekeverjük a hagymát, a paradicsomot és a bazsalikom 3/4-ét. Meglocsoljuk a 3 tk. olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- Elosztjuk a paradicsomot a fokhagymás kenyereken és a félretett bazsalikommal díszítjük.
Jó étvágyat!
Bruschetta készítése képekben, hogy gyönyörködhessetek:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha szereted az egyszerű de nagyszerű recepteket, talán ez is kedvedre való lesz>>Vendégváró falatkák kecske termékekből -
Rakott brokkoli egyszerűen
Sokszor keressük azt az ebéd vagy vacsi receptet, ami gyorsan és könnyel elkészül. A rakott brokkoli egyszerűen megvan és ami még mellette szól, hogy nem egy nehéz kalóriabomba az eredmény.
Hozzávalók:
- 1- 2 fej brokkoli
- 6 tojás
- 1 ek. tejfől vagy tejszín
- 15 dkg sonka
- 15 dkg reszelt sajt(Trapista pl.)
- só
- kevés zsiradék a tepsibe (oliva olaj, vaj, zsír)
Rakott brokkoli elkészítése:
- A brokkoli fejeket megmossuk, a vastag szárát levágjuk, a rózsákat sós vízben feltesszük főni.
- Amíg fő a brokkoli, a sonkát felkockázzuk apróra, a tojásokat felverjük és kikeverjük kis sóval, borssal, tejföllel.
- Kb 30 perc alatt megpuhult brokkolit leszűrjük és kiolajozott/vajazott tepsibe rakjuk.
- Ráöntjük egyenletesen a tojást, rápakoljuk a sonkakockákat és befedjük reszelt sajttal.
- 200°C-on sütjük kb 20 percet, míg a tetején a sajt szépen megpirul.
Jó étvágyat!
Egyszerű rakott brokkoli készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha szereted a gyors recepteket, talán ez is tetszeni fog>>Virslis kifli
-
Tortilla szendvics
A legegyszerűbb vacsora ötlet, ha összedobunk egy tortilla szendvicset, amihez bármit felhasználhatunk amit otthon találunk. Én mindig tartok otthon csomagolt, gyakorlatilag konyhakész tortilla lapokat, amiből már rengeteg fajtát lehet vásárolni a nagyobb boltokban. Találunk a polcon teljes kiörlésű lisztből vagy kukorica lisztből készült tortillalapokat és ha diétázunk kapható már sárgarépás is!
Felvágott, sajt, zöldség, majonéz-tejföl ízlés szerint rakható bele és meleg, laktató de nem nehéz vacsit rittyenthetünk, nettó 10 perc alatt!
Tortilla szendvics készítése:
- A tasakból vegyünk ki annyi tortilla lapot, amennyi szendvicset szeretnénk készíteni.( A maradék 2-3 napig felhasználható, csak felbontás után tároljuk visszazárva a hűtőben!)
- Kenjük meg az egyik felét amivel szeretnénk, hogy ne legyen száraz a szendvics. (vaj, tejföl, vajkrém, sajtkrém, majonéz)
- Felmelegített palacsinta sütőn vagy serpenyőben helyezzük el a tortillalapot és tegyük az egyik felére a felvágottat, szalonnát, majd sajt és mehet salátalevél is ha szeretitek.
- Hajtsuk félbe és 2 perc múlva fordítsuk meg, hogy a másik fele is átsüljön.
- Készen is van, és mégis meleg étel került a tányérra, ami garantáltzan csúszni fog, mert nagyon finom!
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha szereted a gyors és egyszerű vendégváró ötleteket, talán ez is tetszeni fog neked:Virslis kifli
-
Virslis kifli
Ezt a virslis kiflit a barátnőmnél kóstoltam először. Olyan nagyszerű vacsora ötlet volt, hogy el is kértem a receptet tőle. Nagyon gyorsan készen van, nagyon-nagyon finom és tálaláskor sem egy utolsó látvány😋
Szerintem nagyon jól jön sokszor egy gyors ,könnyen elkészíthető, mégis remek vendégváró, ez a recept ez lesz 😉
Hozzávalók:
- 6 db virsli
- 6 szelet bacon szalonna
- 3 db hotdog kifli
- 10 dkg reszelt sajt vagy 6 db lapkasajt
- ízesített vajkrém
Virslis kifli elkészítése:
- Kettévágjuk a kifliket és megkenjük ízlés szerint választott vajkrémmel.
- A virsliket betekerjük szorosan a bacon szalonnával.
- Rárakjuk a kiflikre és megszórjuk sajttal, vagy ráhajtjuk a lapkasajtot.
- Előmelegített sütőben kb 15 perc alatt 190°C-on megsütjük.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha szereted a gyors és egyszerű vendégváró ötleteket, talán ez is tetszeni fog neked:Vendégváró falatkák kecske termékekből
-
Fokhagymás padlizsánkrém recept
A padlizsánkrém (vagy más néven babaganús vagy baba ghanoush) egy közkedvelt közel-keleti étel, amely padlizsánból készül. Gyönyörű padlizsánokat lehet kapni: fényesek, feszes héjúak és nagyon lilák. Ami a legjobb, hogy picik, és ez a méret a legalkalmasabb arra, hogy jó alaposan odaégessük. Igen, oda kell égetni őket, a padlizsán ugyanis akkor a legfinomabb, ha kívül enyhén megég.
Ez egy alap recept, hiszen ízvilágban mindenki másra esküszik. Lehet játszani az ízesítéssel-ízekkel, akár a hagyma mennyisége, bors és más fűszerek használatával.
Íme egy egyszerű fokhagymás padlizsánkrém recept:
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű padlizsán
- 1 fej hagyma
- 3-5 gerezd fokhagyma
- 1 ek. majonéz
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- Só ízlés szerint
Elkészítés:
- A padlizsánokat alaposan mossuk meg, szúrkáljuk meg pár helyen, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon. Süssük meg sütőben amíg a héjuk megfeketedik és a húsuk puha lesz. Ez lehetővé teszi, hogy a padlizsánban lévő folyadék eltávozzon, és az íz koncentrálódjon.
- Ha a padlizsánok készek, hagyjuk őket kihűlni egy kicsit.
- Hámozzuk meg a padlizsánokat, majd vágjuk apró darabokra.
- Egy aprítógépben vagy turmixgépben daráljuk össze a padlizsánt és a fokhagymát. A hozzávalókat alaposan keverjük össze.
- Adjuk hozzá a citromlevet, az olívaolajat, sót és a majonézt, majd folytassuk a turmixolást, amíg a krém sima és egyneművé válik.
- Kóstoljuk meg, és szükség esetén adjunk hozzá több citromlevet vagy sót az íz szerint.
- Tálaljuk a padlizsánkrémet egy tálban, díszítsük friss petrezselyemmel vagy korianderlevéllel. Opcionálisan szórhatunk rá egy kis paprikát is a díszítéshez.
- A padlizsánkrémet friss pitával, chipsszel, zöldséghasábokkal vagy akár pirítóssal is tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Télire padlizsánkrém elrakása:
Steril üvegekbe kanalazzuk, a tetejére pici olívaolajat öntünk, ami elzárja a krémet az oxigéntől. Az üvegre celofánt teszünk, arra egy kevés tartósítót szórunk, és még egy celofánt rakunk, amire jöhet a kupak. A lezárt üvegeket vizes dunsztba tesszük, felforraljuk, és abban hagyjuk kihűlni.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Érdekelne egy egyszerű cukkini tócsi recept? Érdemes ezt is elkészítened egy vacsorára!
-
Körözött kecske túróból
Körözött kecske túróból nem minden nap kerül az asztalunkra, pedig egy manapság igen egyszerűen beszerezhető alapanyagból készül, az íze viszont elképesztően finom. A klasszikus körözött készítése is az ahány ház, annyi szokás elvén alapszik, mindenkinek megvan a tuti receptje, ahogy nekem is.
Várpalotán és környékén házi termelőtől tudtok vásárolni itt: https://www.facebook.com/baglyashegyitermekek
Természetesen tehéntúróból, juhtúróból is elkészíthető, vagy akár bármelyik három állat terméke keverhető egymással. Nincs rá semmi okunk, hogy ne készítsük el bármelyik fajta túróból ezt az évszakot nem ismerő, állandó kedvenc kencét, ami bizony ropogós héjú kiflivel az igazi!
Bármilyen felvágottat, hentesárut meg lehet unni, és ha igazán egészséges feltétet szeretnél a családnak készíteni, szánj 10 percet a kecske túrós körözött készítésére és a reggeli vagy vacsora meg is oldódott!
A körözött egy hagyományos magyar étel, amelynek alapja túró, ízesítve paprikával, hagymával és más fűszerekkel. A kecske túróval készített változat egy speciális változata a körözöttnek.
A túró egy tejtermék, amelyet a tej savanyodása vagy koagulációja révén állítanak elő. A kecske túró esetében a túrót kecsketejből készítik, ami egy kissé intenzívebb ízt és illatot kölcsönöz a készített ételnek.
Hozzávalók:
- 40 dkg kecske túró
- 1 ek mustár
- 2 ek tejföl
- 2 ek vaj (puha)
- fél fej lilahagyma
- 1 ek pirospaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- egész kömény ízlés szerint
- 1 csipet római kömény
Körözött kecske túróból 3 lépés
- A hagymát vágjuk egészen apróra. Ha nem szeretnénk, hogy túl intenzív legyen az íze, akkor kicsit sózzuk meg és hagyjuk 10 percet állni, mielőtt a többi hozzávalóhoz keverjük.
- A többi hozzávalót keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk egybe a hagymával. Érdemes kóstolgatni közben, nehogy elsózzuk, a kecske túró alapból erőteljesebb ízvilágú, kevesebb sót igényel.
- Ha kész, tegyük legalább egy órára a hűtőbe fogyasztás előtt.
A körözött hagyományosan friss kenyérre vagy péksüteményre kenve fogyasztják. Ha szeretnél te is készíthetsz friss kiflit mellé, a siker így garanált lesz!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
-
Kecske-kefíres lángos 2 db
A kecske-kefíres lángos még finomabb, mint ha tenéntejből készült kefírrel készítenénk. Nem tudom nektek megmondani az okát, de megittam a maradék kecske kefírt és valami isteni finom, gondolom ez hozzájárul az ízéhez. Hogy állagában min változtat nem tudom, de a lényeg, ha tehetem én csak kecske kefírrel fogom készíteni.
Tényleg elronthatatlan, kevés hozzávalóból áll, így bátran ajánlom kezdőknek is. Kecske kefírt tudtok könnyen vásárolni a Baglyashegyi Tenyészettől, szívből ajánlom a termékeiket Nektek!
Hozzávalók:
- 50 dkg búzaliszt (BL55)
- 4 ek. olaj
- 2,5 dl kecske kefir
- 1 evőkanál só
- 1tk. kristálycukor
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő (friss)
Kecske-kefíres lángos elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot is hozzáadjuk, felfuttatjuk.
- A felfutott élesztőt hozzákeverjük a liszthez, hozzáadjuk a kecske kefirt, az olajat és a sót, majd kézzel vagy robotgépben kidolgozzuk a tésztát.
- Amennyit fel szeretnénk használni, annyit kiveszünk a tésztából a többi mehet letakarva hűtőbe.( vigyázz, dagadni fog, nagyobb tálba tedd)
- A kint maradt tésztát meleg helyen kelesztjük fél órát.
- Gombócokat( öklömnyi kb) formálunk, olajjal megkent felületen, és ismét hagyjuk kelni.
- Olajat felhevítünk egy serpenyőben, olajos kézzel vékonyra széthúzzuk a gombócot és a közepesen forró olajban kisütjük néhány perc alatt.
- Az első oldalt fedő alatt 1-2 percig( mikor már szép piros) konyhai csipesszel vagy két villával megfordítjuk, majd ha a másik oldala is megsült, az olajból kivéve lecsepegtetjük konyhai papírtörlőn.
- Még frissen fogyasztjuk!
Kecske-kefíres lángos feltét:
A lángos kevés sóval és fokhagymával megkenve is isteni finom, de azért a sajtos tejfölös változata a legkelendőbb és leglaktatóbb is!
Készítsd el különlegesebben: csupa kecsketej alapanyagból, biztosan minden vendéged megnyalja a 10 ujját utána!
Mire van szükséged?
Ha legalább 10 db lángoshoz számolsz: reszelj le 20 dkg kecske sajtot, egy pohár tejfölbe nyomj 3 gerezd fokhagymát, keverd ki kevés sóval. A friss lángosokat kend meg vele és szórd meg a reszelt sajttal.
Érdekesség, hogy a lángost édesen is ehetitek! Egyszerűen kenjétek feltétnek a baracklekvárt rá, olyan mintha fánkot ennétek!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha érdekelnek a kecsketermékek, kövessétek Gáborék oldalát is, Náluk mindig friss , maguk által készített isteni finom termékeket tudtok vásárolni>>Baglyas-hegyi Tenyészet Kistermelői termékei
Készíts mellé egy könnyű zöldborsó levest és meg is van az ebéd!
-
Kefíres lángos 1 hétre
A kefíres lángos tésztáját elkészítem gyakran, a gyerekek nagy kedvence. Tényleg elronthatatlan, kevés hozzávalóból áll, így bátran ajánlom kezdőknek is. Azt szeretem benne, hogy 1 hétig eláll a hűtőben. Így ez nem egy kis egyszeri adag és 1 hét alatt sose volt olyan, hogy ne fogyott volna el. Mérettől függően természetesen de kb. 20-25 db lesz ebből az adagból.
Hozzávalók:
- 1 kg búzaliszt (BL55)
- 2 db tojás (közepes, „M”-es méretű)
- 300 g kefir
- 1 evőkanál só
- 1 csapott evőkanál kristálycukor
- 200 ml 2,8%-os tej
- 50 g élesztő (friss)
Kefíres lángos elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot is hozzáadjuk, felfuttatjuk.
- A felfutott élesztőt hozzákeverjük a liszthez, hozzáadjuk a kefirt, a tojást és a sót, majd kézzel vagy robotgépben kidolgozzuk a tésztát.
- Amennyit fel szeretnénk használni, annyit kiveszünk a tésztából a többi mehet letakarva hűtőbe.( vigyázz, dagadni fog, nagyobb tálba tedd)
- A kint maradt tésztát meleg helyen kelesztjük fél órát.
- Gombócokat( öklömnyi kb) formálunk, olajjal megkent felületen, és ismét hagyjuk kelni.
- Olajat felhevítünk egy serpenyőben, olajos kézzel jó vékonyra széthúzzuk a gombócot és a közepesen forró olajban kisütjük néhány perc alatt.
- Az első oldalt fedő alatt 1-2 percig( mikor már szép piros) konyhai csipesszel vagy két villával megfordítjuk, majd ha a másik oldala is megsült, az olajból kivéve lecsepegtetjük, és konyhai papírtörlőre tesszük.
Lángos feltét:
A lángos kevés sóval és fokhagymával megkenve is isteni finom, de azért a sajtos tejfölös változata a legkelendőbb és leglaktatóbb is!
Mire van szükséged?
Ha legalább 10 db lángoshoz számolsz: reszelj le 20 dkg sajtot, egy pohár tejfölbe nyomj 3 gerezd fokhagymát, keverd ki kevés sóval. A friss lángosokat kend meg vele és szórd meg a reszelt sajttal.
Érdekesség, hogy a lángost édesen is ehetitek! Egyszerűen kenjétek feltétnek a baracklekvárt rá, olyan mintha fánkot ennétek!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Készíts mellé egy könnyű zöldborsó levest és meg is van az ebéd!
-
Csirkés-zöldséges tortilla készítése házilag
A csirkés-zöldséges tortilla készítése házilag egy olcsó gyors megoldás és cseppet se gondold, hogy ha nem a tökéletes kerek forma a végeredmény, az nem lesz szép tálaláskor. Véleményem szerint sokkal gusztusosabbak a kicsit „tökéletlen” külsejű saját sütések, mint a formára milliméter pontosan egyforma áruházi termékek.
Mennyi időt vesz igénybe a tortillakészítése házilag
Elkészíted egy óra alatt és ebben benne van a töltelék készítése is. Nagyon egyszerű lesz a recept, hidd el konyhatudomány nélkül el tudod készíteni és a siker is meglesz!
Tortilla lapok hozzávalói és receptje:
- 50 dkg liszt (lehet felesben kenyér vagy teljes kiőrlésű a sima lisztel-BL55 keverve)
- 1 tk só
- vaj 4 dkg
- olaj 4 tk.
- 2 dl jó meleg víz
tészta összegyúrása A lisztet (liszteket) egy tálba szitáljuk, belekeverjük a sót. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és az olajat. A zsiradék lehet csak vaj (80dkg) vagy csak olaj (8 tk). Végül a jó meleg vízzel összedolgozzuk. Fontos, hogy a víz meleg legyen, ettől lesz majd hajtható a tortilla lap, így nem fog törni.
A tésztagombócot 10 percig állni hagyjuk, ettől szép homogén lesz, könnyebb vele dolgozni. Mérleg segítségével 8 egyenlő részre osztjuk kis gombócokra. Ha nem számít hogy nem egyforma, szemmel is eloszthatod.
tésztagombócok nyújtása Csirkés-zöldséges töltelék és az öntet hozzávalói:
- 50 dkg csirkemell filé
- 2 ek.csirkefűszersó
- 1 tk bors
- majoranna
- kk római kömény
- 1 pohár natúr joghurt
- kapor (szárítottból 1 ek)
- 2 gerezd fokhagyma
- só
Amíg a tészta pihen, összevágjuk vékony csíkokra a csirkét és befűszerezzük.
csirke összeszeletelése és befűszerezése Egy pohár natúr joghurtot vagy tejfölt kikeverünk aprított fokhagymával vagy fokhagyma porral-krémmel, sóval,borssal kaporral(szárított) és egy kis erős paprika krémmel.(ízlésed szerint a fűszereket szabadon választhatod)
öntet készítése Csirkés-zöldséges tortilla készítése a lapok kisütésével folytatódik
Nagyon könnyű a gombócok kinyújtása. Semmit nem kell alátenni, látod én a tiszta munkalapon dolgozom, nem fog leragadni. Legalább 1mm vékonyra nyújtsd ki, nem baj ha nem tökéletes a forma. Én a sütéshez az elektromos óriás palacsinta sütőt használtam, de bármilyen tapadásmentes serpenyő megfelel. Szárazon sütjük közepesen forró felületen. Mindkét oldalt kb. 3-4 percig hagyjuk sülni.
tortilla sütése itt 4-es fokozaton az 5-ből A megsütött tortilla lapokat egyből vizes konyharuhába takarjuk, így szépen puhul majd a saját gőzében. Rakhatjátok egymásra őket ahogy sülnek. Töltésig hagyd a vizes konyharuhába, hogy tudd tekerni!
konyharuhába sütés után Az előkészített csirkét közepesen magas hőfokon(indukciós lapon 7-es fokozaton a 9-ből nálam) 10 perc alatt megsütjük. Ha kifehéredett a husi, akkor van átsülve.
csirke sütése 10 perc Minél többféle zöldséget használsz, annál gazdagabb ízvilágot kapsz. Én kész zöldség-mixet, paradicsomot és lila hagymát készítettem össze.
zöldségek felszeletelése Ha elkészültünk mindennel, egyszerűen megtöltjük a tortilla lapot a csirkével, zöldségekkel. Alulról felhajtjuk és két oldalról összefogjuk a tekercset. Érdemes egy alufóliába az alját betekerni, hogy evés közben is egyben maradjon a töltelékkel. Legvégül nyakon öntjük az általunk készített öntettel.
Akár készen is vásárolhatsz különböző önteteket, de ha követted a receptet, láthatod milyen egyszerűen elkészítheted magad és így olcsóbban is jön ki.
Ha eltennétek későbbre, hűtőben eláll 2-3 napig a kész tortilla lap. Mindig frissen akár mikróban megmelegítve töltsük tálalás előtt.
A tortilla(ejtsd: tortijja) eredete, története>>
Kíváncsi vagy más könnyen készíthető csirkés étel receptre is?
Kövesd a facebook oldalamat és csatlakozz,itt osztom a legfrissebb receptjeimet!
-
Tortilla készítése házilag
A tortilla készítése házilag egy olcsó gyors megoldás és cseppet se gondold, hogy ha nem a bolti tökéletes kerek forma a végeredmény, az nem lesz szép tálaláskor. Véleményem szerint sokkal gusztusosabbak a kicsit „tökéletlen” külsejű saját sütések, mint a formára milliméter pontosan egyforma áruházi termékek.
Mennyi időt vesz igénybe a tortillakészítése házilag
Elkészíted egy óra alatt és ebben benne van a töltelék készítése is. Nagyon egyszerű lesz a recept, hidd el konyhatudomány nélkül el tudod készíteni és a siker is meglesz!
Tortilla lapok hozzávalói és receptje:
- 50 dkg liszt (lehet felesben kenyér vagy teljes kiőrlésű a sima lisztel-BL55 keverve)
- 1 tk só
- vaj 4 dkg
- olaj 4 tk.
- 2 dl jó meleg víz
tészta összegyúrása A lisztet (liszteket) egy tálba szitáljuk, belekeverjük a sót. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és az olajat. A zsiradék lehet csak vaj (80dkg) vagy csak olaj (8 tk). Végül a jó meleg vízzel összedolgozzuk. Fontos, hogy a víz meleg legyen, ettől lesz majd hajtható a tortilla lap, így nem fog törni.
A tésztagombócot 10 percig állni hagyjuk, ettől szép homogén lesz, könnyebb vele dolgozni. Mérleg segítségével 8 egyenlő részre osztjuk kis gombócokra. Ha nem számít hogy nem egyforma, szemmel is eloszthatod.
tésztagombócok nyújtása Nagyon könnyű a gombócok kinyújtása. Semmit nem kell alátenni, látod én a tiszta munkalapon dolgozom, nem fog leragadni. Legalább 1mm vékonyra nyújtsd ki, nem baj ha nem tökéletes a forma. Én a sütéshez az elektromos óriás palacsinta sütőt használtam, de bármilyen tapadásmentes serpenyő megfelel. Szárazon sütjük közepesen forró felületen. Mindkét oldalt kb. 3-4 percig hagyjuk sülni.
tortilla sütése itt 4-es fokozaton az 5-ből A megsütött tortilla lapokat egyből vizes konyharuhába takarjuk, így szépen puhul majd a saját gőzében. Rakhatjátok egymásra őket ahogy sülnek.
konyharuhába sütés után Ha elkészült a házi tortillánk, eldönthetjük, hogy mire használjuk fel. Ha eltennétek későbbre, hűtőben is eláll 2-3 napig. Ha frissen szeretnétek kisütni tálalás előtt a hűtőben napokig tartható a nyers tészta.
Ha szeretnél többet tudni erről a népszerű lepényről, itt olvashatsz róla: