Gesztenyés alagút főkép
Krémes sütemények

Gesztenyés alagút

A gesztenyés alagút egy szépen szelhető és tálalható krémes süti, aminek a receptje nem hiányozhat a gesztenye imádók táborából. Lehetne a tészta helyett babapiskótát is használni, kicsit megáztatva kávéban mint a tiramisunál, de én jobban kedvelem ezt a kakaós tésztás változatot.

Döntsétek el ti, hogy miként szeretnétek elkészíteni, a lényeg úgy is a tejszínhabban és a gesztenyében van.

A receptem egy őzgerincformára van megadva, szorozd annyival a hozzávalókat, ahány formád van amiben el szeretnéd készíteni.

Gesztenyés alagút hozzávalói:

Kakaós tésztához:

  • 4 db tojás
  • 3 ek. liszt(BL55)
  • 3 ek kakaópor
  • 4 ek. cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 4 ek víz
  • 1 kk. sütőpor

Krémhez és töltelékhez:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 3 ek. porcukor
  • 2 csomag expressz zselatin por
  • 4 dl habtejszín(30%-os)
  • 3 ek. rum (lehet aroma)
  • 5 dkg aszalt meggy(vagy friss gyümölcs)

Csokimázhoz:

  • 10dkg étcsokoládé
  • 1 ek. olaj

Én ezt a zselatint használom, de természetesen ha neked másik vált be, készítsd azzal

Áztassuk be az aszalt meggyet meleg vízbe, amihez tegyünk 1 ek. rumot.A sütőt 170°C-ra melegítsük elő.

Gesztenyés alagút aszalt meggy áztatás
aszalt meggy beáztatása

Két tálat készítsünk ki. Az egyikben a tojás fehérjét a másikba a sárgáját tegyük. Először verjük fel kemény habbá a fehérjét.

Gesztenyés alagút.tészta készítése
Két tálat veszünk elő, a tojásokat különválasszuk

A sárgáját a cukorral keverjük kifehéredésig.Mérjük hozzá a lisztet, kakaóport, sütőport, olajat és a vizet.Keverjük össze, végül forgassuk hozzá a fehérjehabot.

Gesztenyés alagút.tészta készítése 2.
Kihabosítjuk a tojás sárgát is a cukorral

Tepsibe sütőpapírra borítsuk ki a süteménymasszát, az őzgerincforma hosszúságára simítsuk el.

Gesztenyés alagút.tészta méretre
Sütőpapíron méretre igazítjuk

A sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a piskótát, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A gyümölcs az én választásom, de anélkül is nagyon finom a gesztenyés alagút, illetve használhatsz az aszalt meggy helyett neked tetsző gyümölcsöt.

Gesztenyemasszából nedves kézzel 10-15 dekát vékony rúddá sodrunk, pontosan olyan hosszúra, hogy a formába férjen.

A többit (15 dekát) áttörjük, a porcukorral meg a rummal simára dolgozzuk.

Gesztenyés alagút. gesztenyemassza előkészítése
Gesztenyemassza előkészítése

A tejszínt elkezdjük felverni, közben hozzáadjuk a két csomag expressz zselatint. Ha kemény a hab, összekeverjük a gesztenyés masszával.

Gesztenyés alagút krém
Gesztenyés alagút krém

Ha megsült a tészta és kihűlt, levágunk egy akkora csíkot belőle, amekkora pontosan az őzgerincforma tetejére illik.

Többit akkorára szabjuk, amekkorával a formát belülről kibélelhetjük,de előtte folpackot tegyünk a formába.

Gesztenyés alagút összeállítása 1.
Gesztenyés alagút összeállítása 1.

A tejszínes krém 1/3 részét egyenletesen belelapátoljuk a piskóta bölcsőnkbe.

Ráfektetjük középre a gesztenyecsíkot és kétoldalt végig rakjuk a leszűrt meggyel.(vagy a választott gyümölccsel)

Gesztenyés alagút összeállítása 2
Gesztenyés alagút összeállítása 2

A maradék habbal beterítjük az alagutat, a levágott tésztacsíkkal befedjük. Folpackkal bevonjuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára.

Gesztenyés alagút összeállítása 3.
Gesztenyés alagút összeállítása 3.

Tálca segítségével kifordítjuk a gesztenyés alagutat a formából és levesszük a folpackot róla.

Gesztenyés alagút hűtőbe
Kiborítjuk tálcára

A csokoládét összekockázzuk és vízgőz fölött megolvasztjuk. Ha selymesen egynemű, egy kis olajat teszünk hozzá, összekeverjük és leöntjük vele a süteményünket.

Gesztenyés alagút csokimáz készítése
csokimáz készítése
Gesztenyés alagút megvágva
Ha megszilárdult a csokimáz, szeletelve tálaljuk

Ráhelyezheted ennél a műveletnél a gesztenyés alagutat rácsra és alá egy tepsi-tálca mehet, hogy a csokoládé ne álljon meg a sütemény mellett. Én nem ezt tettem, mert szeretem a megszilárdult csokit is megenni, nem zavart a csokitócsa a süti mellett, bár esztétikailag biztosan szebb lenne tiszta tálcán.

Lenne számodra egy csoda szép vörös színű torta receptem!Ha érdekel kattints ide>>

Örülnék ha csatlakoznál a facebook csoportomhoz, várlak szeretettel itt>>

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük