Pékáruk készítése
-
„Pooh” tészta, amiből bármit süthetsz
A „ Pooh tészta alapból szinte akármit elkészíthetsz, lehet belőle pizza, kakaós csiga,diós kifli, sajtos rúd.. A tésztába tehetsz vaníliát, kicsivel több cukrot, tetszés szerint variálhatod attól függően, hogy sós, vagy édes tésztát akarsz. Ha olaj helyett olvasztott vajjal készíted, még lágyabb állagú lesz.
A kiméréshez 250 ml-s bögrét használunk. A tészta nem fog megnőni a félóra pihentetés alatt, majd sütés közben nő meg.
Hozzávalók:
- 250 ml natúr joghurt/kefír (akár kecskekefír)
- fél bögre olaj, vagy olvasztott vaj
- 10 g porélesztő
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 3 bögre liszt
- a töltelék bármi lehet
Pooh tészta elkészítése:
- A joghurtot elkeverjük az olajjal, vagy az olvasztott, de kihűtött vajjal.
- Hozzáadjuk a sót, a cukrot és beleszitáljuk a lisztet, majd az élesztőt.
- Meggyúrjuk a tésztát, letakarjuk és meleg helyen pihentetjük félórán át.
- A tészta remek állagú lesz.
- A pihentetés után tetszés szerint kinyújtjuk és megtöltjük.
- 200°C-os sütőben aranybarnára sütjük.
Régen is ismerték a „pooh” tészta receptjét, de úgy tűnik egy ideje feledésbe merült, vagy csak elveszett a sok remek süteményrecept közt. Egyszerűsége a nagyszerűsége, azt használunk tölteléknek ami épp otthon van és az alap tészta is viszonylag olcsón kihozható.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Nézd milyen egyszerű lángos receptem van 🤩
-
Croissant egyszerűen Jucustól
Ez a croissant recept egy egyszerűsített változata az igazi francia recepthez képest, de a végeredmény szerintem meggyőző! Könnyű lesz, kívül ropogós és lágy tésztájú a belseje! Ez az amit egy croissanttól várunk!
A tésztához nincs szükség semmilyen különleges hozzávalóra. Egyszerű, minden célra felhasználható finomlisztből készül, nem kell speciális liszt hozzá, de a vaj és a rétegezés fogja különlegessé, vagyis croissanttá tenni. Kíváló önmagában fogyasztva, de félbe vágva szendvicsalapnak is használhatjuk!
Hozzávalók:
- 3 és fél bögre liszt
- 1 tojás
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 ek. cukor
- egy csipet só
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl víz
- 20 dkg reszelt sajt
Croissant elkészítése:
A tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tojást, vaníliás cukrot, cukrot, pici sót, az élesztős tejet, és a vizet. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva kelesztjük 1 órán át.
Ha szépen megkelt, 4 egyenlő gombócot formázunk. Egyesével kinyújtjuk egyforma méretűre őket.
Az első lapra ráreszeljük vagy megolvasztva kicsit rákenjük a vaj felét, majd a sajt felét is egyenletesen rászorjuk.
Rátesszük pontosan a második lapot és a széleinél kicsit körbenyomkodjuk, majd a második lapot is körbeszórjuk de már csak a széle mellett sajttal. Következő rétegeket megismételjük, ahogy az első kettőnél. Berakjuk a hűtőbe egy fél órára, majd sodrófával összenyújtjuk jó vékonyra.
A tésztát felszeletetljük mint a pizzát 16 egyenlő részre. Feltekerjük szorosan, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. A zárócsücsök mindig alulra kerüljön, hogy sütés közben ne nyíljanak fel a kiflik.
Ha sütőlapra került az összes croissant, hagyjuk további 20 percet még kelni, közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Sütés előtt felvert tojással kenjük le a felületüket, hogy szép pirosak és ropogósak legyenek. Kb. 15 perc alatt készre sütjük.
A croissant olyan sokoldalúan használható, hogy az egész család elkészítheti kedvére belőle a reggelit. Lehet szendvicsként megtölteni, vagy édesen nutellával, lekvárral is isteni finom. Ha elő szeretnél készülni, hogy reggelire csak meg kelljen frissen sütni, a tepsit tedd hűtőbe, reggel egy 1 órára rakd ki szobahőmérsékletre és mehet a sütőbe tojáskenés után.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Készíts hozzá saját eperlekvárt, ITT mutatok neked 3 egyszerű és különleges receptet hozzá!
-
Fatörzs kifli
A fatörzs kifli nagyon népszerű lett mostanában, ezért megmutatom milyen egyszerű az elkészítése, és sokkal olcsóbb mintha meg kellene venni a pékségben. Egyszerű elkapom és megeszem péksütemény, és a legjobb benne, hogy nem kell szeletelni,könnyű csomagolni tízóraira, uzsonnára. A mennyisége attól is függ, hogy mekkorákat készítünk belőle.
Fatörzs kifli hozzávalói:
- 4 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 80 dkg liszt(BL55)
- 2 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 e.k. kakaópor
- 1 csipet só
A lekenéshez:
- 1 db tojás felverve
Elkészítése:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt egy ek. cukorral és felfuttatjuk.
A kimért liszthez tesszük a csipet sót,olvasztott vajat,vaníliás cukrot, 2 tojást, cukrot és az élesztős tejet, majd kidagasztjuk.
A tésztát kétfelé szedjük. Az egyikhez hozzádolgozzuk a kevés vízben elkevert kakaóport. A két gombócot kelesztjük 45 percig.
Mindkét tésztát elosztjuk 16 felé, vagy ahány darabot szeretnénk készíteni és gombócokat készítünk.
Egy fatörzs kiflihez két gombócot összenyomunk,(egy fehéret és egy barnát) majd sodrófával kinyújtjuk egyesével, feltekerjük szorosan.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kifliket, bevagdossuk 3 helyen. Kelesztjük még 15 percig, majd felvert tojással megkenjük és berakjuk sülni 25 percre a sütőbe.
fatörzs kifli sütés előtt Amikor megsültek a fatörzs kiflik, egy rácson hagyjuk kihűlni,hogy a forró gőztől ne vizesedjen fel. Mint minden kelt tésztát, csomagoljuk be konyharuhába, vagy zacskóba, így nem fog kiszáradni még másnapra sem.
A kész kifliket rácson hűtjük ki Jó étvágyat!
Érdekelnek további kelt tészta receptek?Ide nézz>>
Gyere csatlakozz a facebook oldalamhoz, hogy mielőbb értesülj a legújabb receptjeimről!
-
Foszlós fonott kalács
Foszlós kalács receptem a legfinomabb fonott kalácshoz, amit valaha ettem, remélem neked is a kedvenced lesz. Igazi lágy tészta, ami napokig tényleg gyönge marad, nem lesz szikkadt vagy kemény. Ezt a kalácsot sütöm húsvétkor is és persze bármikor, ha kalácsot ennénk.
A zsíros tej és tejszín adja a zsiradékot, ezért ebbe a receptbe se vaj, se margarin nem kerül.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (BL55)
- 1 dl min. 2,8-as tej
- 2 dkg élesztő
- 3 ek. cukor
- 1 mk. só
- 2dl min. 30%-os tejszín
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- A tetejére egy tojás felverve a kenéshez
Foszlós fonott kalács elkészítése:
A tejben 1 ek. cukorral futtassuk fel az élesztőt.
élesztő felfuttatása Tálban kimérjük a lisztet, hozzátesszük a sót, 2 ek. cukrot, a tojást és egy tojássárgáját, a habtejszínt és az élesztős tejet. Jól kidolgozzuk.
tészta dagasztása Langyos helyen kelesztjük 1 órát letakarva.
kalács kelesztése Négyes fonathoz 4 gombócot formázunk, de lehet 3-as vagy akár 6-os fonással is készíteni.
Tészta négy részre osztva A gombócokat egyforma hosszúra és vastagságúra sodorjuk, egymás mellé helyezzük.
Fonáshoz egyforma csíkok Minél szorosabban próbáljuk összefonni a tésztacsíkokat, hogy sütésnél ne nyíljanak szét.
Foszlós kalács fonás Ha szeretnéd látni, hogyan kell négyes fonást készíteni ezt a videót nézd meg hozzá>>
Összefonás után tedd sütőpapírral bélelt tepsire a kalácsot. hagyd még kelni 20 percet,addig a sütőt melegítsd 180°C-ra. Sütés előtt a felvert tojással kend le. 25-30 perc alatt süsd szép pirosra.
Foszlós fonott kalács sütés előtt A mennyiségből 2 kissebb kalácsot is készíthetünk A foszlós fonott kalács nagyon szépen szeletelhető. Remek vajjal, lekvárral, húsvétkor sárga túróval és sonkával is. Ha kihűlt ne felejtsd el konyharuhába, vagy tasakban tárolni, így nem fog kiszáradni és másnap is finom gyenge marad a tésztája.
Foszlós fonott kalács készen Jó étvágyat!
Szeretnél egy mákos kalács receptet is megnézni, amibe tojás sem kell? Itt megteheted>>
Örülnék ha csatlakoznál a facebook oldalamhoz, ott teszem közzé a legfrissebb receptjeimet.
-
Mindenmentes köles zsemle
A mindenmentes köles zsemle receptjét magam is sokszor használom, szendvicsek alapjának, de magában is szívesen fogyasztom a sima pékáruk helyett. Más állagú és ízű mint a fehér kenyér, de nekem nagyon bevált, sok egészségügyi problémámat rendbe tette.
A recept nem tartalmaz:
- búzalisztet
- tojást
- tejterméket
- élesztőt
- cukrot
- mesterséges hozzávalókat
A kölesliszt kölesmagok őrlésével készül és az emberiség által ismert egyik legrégebbi haszonnövény, újra reneszánszát éli a gluténmentes táplálkozásban.
A köles egy vitamin és ásványi anyag bomba
Ha meg tudod szokni a más ízvilágot(nekem sikerült), rengeteg pozitív változást fogsz tapasztalni az emésztésedben. A köles a B-vitaminok tárháza, különösen B1, B2, B3, B6 vitaminok és kisebb arányban folsavat is tartalmaz. Ezenkívül foszfort, magnéziumot, mangánt, rezet, szelént és vasat is tartalmaz. A tudósok a fehérjék értékes összetételére is felhívják a figyelmet. A köleslisztben fontos aminosavak vannak, mint például a az idegrendszert támogató triptofánt, az izmokat felépítő leucint és a megfelelő anyagcserét garantáló izoleucint.
Köles kenyér mindenmentes hozzávalói:
- 40 dkg kölesliszt
- 4 dkg útifűmaghéj
- 1 dkg szódabikarbóna(étkezési)
- 1 tk só
- fél citrom leve
- 4,5 dl langyos víz
A hozzávalókhoz az alapanyagokat én erről a helyről rendelem, mert árban és minőségben is nagyon jók, pár nap alatt itt van a csomagom tőlük. A zsemle összekeverése, majd sütése 1 óra alatt megvan.
Köles kenyér elkészítése:
- Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat.
- Kimérem a 4,5 dl langyos vizet, belenyomok fél citrom levét.
minden száraz hozzávalót összekeverünk Hozzáöntjük a citromos vizet a száraz hozzávalókhoz, jól összekeverjük. Hagyjuk állni 10 percet. Ez idő alatt szépen megduzzad és összeáll a tészta.
összedolgozva és pihentetve a tésztája A sütőt előmelegítjük 180C°-ra. Egy jénai tálat, vagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és kis gömbölyű pogácsákat készítünk. Vizes kézzel formára igazítjuk. Mehet sülni 25 percig.
Pogácsákat készítünk Ha megsült a mindenmentes köles zsemlénk tegyük rácsra és vigyük hideg helyre. Fontos, hogy rácson hűljön, hogy a gőze tudjon távozni a tésztából, ne nedvesítse át a zsemléket.
20 perc alatt megsülnek a zsemlék A mindenmentes köles zsemle tökéletes választás glutén érzékenyeknek. Nincs benne élesztő, tejtermék, sem tojás, így szinte bármilyen allergia és érzékenység esetén megfelelő alternatíva, hogy olcsón állítsunk elő pékárut. Nagyon könnyen és gyorsan elkészül, nem kíván konyhai ismereteket az elkészítése.
Mindenmentes köles zsemle Nekem miért vált be a mindenmentes köles zsemle ?
- megszűnt a kellemetlen puffadás a gyomromban mióta ezt eszem
- az anyagcserém olyan mint gyerekkoromban, hála a rost tartalomnak és nincs bél irritáció
- nem mellékes, hogy beindult a fogyásom, így esztétikailag és egészségileg is csak pozitív hatásairól tudok beszámolni.
Tipp: Kenyérnek is elkészítheted, itt találod a leírást:-)
Ha kedveled a mindmegtettem facebook oldalam, elsőként láthatod a legújabb receptjeimet!
Jó étvágyat!
-
Vajas kifli Jucustól
Ha igazi vajas kifli az a pékáru amit szeretnél sütni, akkor ezt a recepted mindenképp ki kell próbálnod. Nem fogsz csalódni, az illat és íz élmény a békebeli vajas kiflire fog emlékeztetni, mert kérem ez annak a receptje.
Nem is kell ezen mit szót szaporítani, annyit kell tudni, hogy az adagból amiket megadok 24 db kis kifli fog elkészülni. Tudjátok, a friss pékárut ha kihűlt, bátran lefagyaszthatjátok, étkezés előtt 2 órával ha előveszed a mélyhűtőből, olyan lesz mint amikor megsütötted. (Nincs pazarlás)
24 db vajas kiflihez a hozzávalók:
- 50dkg liszt (BL 55)
- 2 dkg élesztő
- 3 tk cukor a tejbe
- kb fél dl langyos tej amiben felfuttatod az élesztőt
- 2 dl langyos víz
- 2 tk só
- 10 dkg vaj
- 1 ek olaj a kelesztőtál kikenéséhez
Vajas kifli elkészítése:
A langyos tejbe beleteszed a 3 tk cukrot és elmorzsolod az élesztőt. Keverő tálba szitálod a lisztet, sót, hozzá mehet a víz és a felfuttatott élesztős tej. Jól kidagasztod, géppel kb 6-8 percig tart. Ha már hólyagos a tészta és elválik az edény falától, akkor jó. Ha túl lágynak érzed, egy kevés liszt mehet bele, de ezzel a mennyiséggel jónak kell lennie.
élesztő felfuttatása vajas kifli tészta dagasztása A duplájára kelesztjük a tésztát, kb 30 perc alatt. 3 egyenlő részre osztjuk és gombóccá formáljuk.
tészta kelesztés, 3 gombócba formázás Kinyújtjuk az első gombócot kb 1-2 mm vékonyra. Megkenjük vajjal. Felszeleteljük 8 részre.(mindig felezz, majd negyedelj és nyolcadolj, így lesznek egyformák a cikkek, majd a kiflik)
tészták nyújtása vajazás vajas kifli cikkek, formázás A szeleteket a széles felétől feltekerjük szorosan, kicsit húzhatod is közben a sarkától. A csücsök alul legyen amikor a sütőpapírra teszed a tepsibe, hogy ne nyíljon vissza sütéskor.
vajas kifli megsütve Ha mind a három gombócot kinyújtottad, megkented vajjal, felszeletelted és összetekerted kifli formára, a tepsiben hagyd kelni még 20 percet. Ez idő alatt a sütőd is bemelegíted 180C°-ra.
Sütőbe tesszük és 15 perc alatt megsütjük. Amikor kiveszed a sütőből, érdemes vízzel megspriccelni, hogy szép fényessé váljanak a kiflik.
Jó étvágyat!
Ha szeretnél egyszerűen zsemlét is sütni, ITT találod a receptet!
Gyere csatlakozz a csoportomhoz, ott is megosztom az újonnan feltöltött receptjeimet>>mindmegtettem
-
Csavaros kakaós kalács Jucustól
A csavaros kakaós kalács Jucus saját receptje..volt, mivel így már mi is el fogjuk tudni készíteni. Egy egyszerű dagasztott tészta alapunk van, a végleges formáját egy kis rafinációval fogjuk kialakítani. Pontosan mutatom és írom, hogy mit csinálunk, de ne aggódjatok, egyszerű lesz, menni fog!
Csavaros kakaós kalács hozzávalói:
Két tésztát állítunk össze, ezért mindenből duplázunk külön tálban.
Az élesztőt egyben futtassátok fel a tejjel, csak felezzétek el.
- 5 dkg élesztő(szárazból 2 csomaggal)
- 3 dl langyos tej egy tk.cukorral, ebben fut az élesztő
- 2x 40 dkg liszt(B55)
- 2×5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 2x csipet só
- 2x 6 dkg cukor
- 2 evőkanál kakaópor, egy kevés vízben kikeverve (csak az egyik tésztához kell)
Ebből a mennyiségből két rúd kalácsunk lesz.
Készíthetitek a megadott mennyiséget egyben is és felezés után hozzá dolgozzátok a kakaós masszát. Jól kidagasztjuk a tésztát és kelesztjük letakarva maximum egy órát. Ha jó idő van a konyhádban fél óra is elég lesz.
Ha duplájára keltek a tészták, mindkettőből egyformán elfelezve gombócokat készítünk.
A négy gombócot felváltva kinyújtjuk kb. 5 mm vékonyra. Egy fehér majd egy kakaós lapot teszünk egymásra, ez a két kalács alapja.
2 tésztát készítünk Kinyújtott lapokat párban egymásra helyezzük 4 gombócra szedni Csatlakozz a facebook csoportomhoz, hogy értesülj a legfrissebb receptjeimről!
Elkezdjük feltekerni a két egymáson fekvő tésztalapot, úgy 1/3-ig. A maradék részeket kb centinként felvágjuk a tekerésig. Ezeket a csíkokat egyesével összecsavarjuk.
kalács bevagdosása tésztacsíkokat össze csavarjuk A csavarásokkal körbetekerjük a kalácshengerünket, szép sorban szorosan. Sütőpapírra tepsibe tesszük és kelesztjük 20 percet.
180C°-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
180C°-on megsütjük Mint minden kelesztett tésztának, a csavaros kakaós kalácsnak is a lelke a hőmérséklet. A liszt is legyen behozva hideg helyről felhasználás előtt egy órával legalább. Minél melegebb helyen kelesztünk, annál rövidebb idő alatt fog a tészta beindulni, ezáltal az elkészítési idő is megfeleződhet.
Jó étvágyat!
Érdekel a tojás nélküli mákos kalácsot receptje?
-
Zsemle Jucustól
Az egyszerű vizes zsemle a szendvicsekhez gyorsan elkészíthető. Sokkal olcsóbban kijön mint ha boltban vásárolnánk és nem lesz a közepében üres rész, napokig finom marad.
Miért Jucustól a neve?
A zsemle Jucustól egy hétköznapi egyszerű klasszikus recept, mivel én ezt tőle tanultam, tiszteletem jeléül szeretném a nevét hozzácsatolni:-) Fogtok sok Jucus péksüteménnyel találkozni az oldalamon, hát tudni fogjátok az okát a neveknek, de garantálom, hogy szeretni fogjátok ahogy én is a receptjeit.
Zsemle Jucustól hozzávalók:
- 40 dkg BL 55 búzaliszt
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl víz(langyos)
- 3 tk cukor
- 2 tk só
- ek olaj a tál kikenéséhez
Elkészítés:
A langyos vízbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.Kimérjük a tálba a lisztet, sót és hozzáöntjük az élesztős vizet. Géppel vagy kézzel szép hólyagosra dagasztjuk.(8-10 perc)
élesztőt felfuttatjuk a cukorral a vízben dagasztás 8-10 percig Kiolajozzuk a kelesztő tálat és a tésztánkat beletesszük egy 30-40 percre kelni befedve. Kivesszük a munkalapra ha megkelt.
Zsemle Jucustól tészta kelesztése a tésztát kirakjuk a munkalapra Egy vizes zsemle ára jelenleg itt megnézhető, ha kiszámolod ezt a mennyiséget, amit felhasználsz, láthatod, hogy lényegesen olcsóbb, főleg ahol nagyobb a család és sokat kellene venni. A mennyiség 6db. zsemlére számolva van megadva, de mindent duplázhatsz, triplázhatsz, a kész zsemle fagyasztva is eltartható. Fogyasztás előtt 1 órával kell elővenni a mélyhűtőből és olyan lesz mint frissen sülve.
Ebből a mennyiségből 6 db normál méretű zsemlét formáztam, de ez szabadon választott. A sülési idő miatt egyforma méretű gombócokat készítsünk. Sütőpapírral borított tepsibe rakjuk úgy, hogy további fél órát még kelesztjük, legyen helyük megdagadni.
gombócok formázása,kelesztése A sütőt 220C°-ra melegítjük, a zsemléket lespricceljük, vagy lekenjük vízzel és a sütőbe tesszük. Kb. 25-30 perc alatt elkészülnek. Ha kisebb zsemléket formázunk a sülési idő is rövidül!
gombócok sütése kb. 25 perc 180C° Ha elkészültek a zsemlék a sütőből kivéve újra spricceljük le vízzel, ettől lesznek szép fényesek, mosolygósak:-) Hagyjuk kihűlni ha kibírjuk és mehetnek szendvicseknek, vagy zacskóban több napig is elállnak.
Jó étvágyat!
Érdekel a gluténmentes zsömle is?
Kövesd a facebook oldalam és csatlakozz hozzánk, ide rakom ki a legfrissebb receptjeimet!
-
Köles kenyér-mindenmentes
A köles kenyér receptjét a péksütemények között elsőként szeretném megosztani, mivel magam is ezt sütöm már hónapok óta. Más állagú és ízű mint a fehér kenyér, de nekem nagyon bevált, sok egészségügyi problémámat rendbe tette.
A recept nem tartalmaz:
- búzalisztet
- tojást
- tejterméket
- élesztőt
- cukrot
- mesterséges hozzávalókat
A kölesliszt kölesmagok őrlésével készül és az emberiség által ismert egyik legrégebbi haszonnövény, újra reneszánszát éli a gluténmentes táplálkozásban.
A köles egy vitamin és ásványi anyag bomba
Ha meg tudod szokni a más ízvilágot(nekem sikerült), rengeteg pozitív változást fogsz tapasztalni az emésztésedben. A köles a B-vitaminok tárháza, különösen B1, B2, B3, B6 vitaminok és kisebb arányban folsavat is tartalmaz. Ezenkívül foszfort, magnéziumot, mangánt, rezet, szelént és vasat is tartalmaz. A tudósok a fehérjék értékes összetételére is felhívják a figyelmet. A köleslisztben fontos aminosavak vannak, mint például a az idegrendszert támogató triptofánt, az izmokat felépítő leucint és a megfelelő anyagcserét garantáló izoleucint.
Köles kenyér mindenmentes hozzávalói:
- 40 dkg kölesliszt
- 4 dkg útifűmaghéj
- 1 dkg szódabikarbóna(étkezési)
- 1 tk só
- fél citrom leve
- 4,5 dl langyos víz
A hozzávalókhoz az alapanyagokat én erről a helyről rendelem, mert árban és minőségben is nagyon jók, pár nap alatt itt van a csomagom tőlük. A kenyér összekeverése, majd sütése 1 óra alatt megvan.
Köles kenyér elkészítése:
- Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat.
- Kimérem a 4,5 dl langyos vizet, belenyomok fél citrom levét.
minden száraz hozzávalót összekeverünk Hozzáöntjük a citromos vizet a száraz hozzávalókhoz, jól összekeverjük. Hagyjuk állni 10 percet. Ez idő alatt szépen megduzzad és összeáll a kenyér tészta.
összedolgozva és pihentetve a kenyér tésztája A sütőt előmelegítjük 180C°-ra. Egy jénai tálat, vagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és ráhelyezzük a tésztát. Vizes kézzel formára igazítjuk. Bevagdossuk késsel a kenyerünket hosszában pár helyen. Mehet sülni 45 percig.
sütőpapírra helyezzük Ha megsült a köles kenyerünk, tegyük rácsra és vigyük hideg helyre. Fontos, hogy rácson hűljön, hogy a gőze tudjon távozni a tésztából, ne nedvesítse át a kenyeret.
sütőből kivéve rögtön a rácsra és hidegre megy a kenyér A mindenmentes köles kenyér tökéletes választás glutén érzékenyeknek. Nincs benne élesztő, tejtermék, sem tojás, így szinte bármilyen allergia és érzékenység esetén megfelelő alternatíva, hogy olcsón állítsunk elő pékárut. Nagyon könnyen és gyorsan elkészül, nem kíván konyhai ismereteket az elkészítése.
mindenmentes köles kenyér készen Nekem miért vált be a köles kenyér mindenmentesen?
- megszűnt a kellemetlen puffadás a gyomromban mióta ezt eszem
- az anyagcserém olyan mint gyerekkoromban, hála a rost tartalomnak és nincs bél irritáció
- nem mellékes, hogy beindult a fogyásom, így esztétikailag és egészségileg is csak pozitív hatásairól tudok beszámolni.
Tipp: Sokszor sütöm kis gombócokban zsemlének. Ekkor a sütési idő 45 perc helyett 25 perc lesz. Bármilyen formátumban elkészíthető, így kicsit változatosabbá tehető a fogyasztásában.
Kövesd a facebook oldalamat és csatlakozz ahol a legfrissebb receptjeimet osztom meg!
Jó étvágyat!