Levendula metszése-szaporítása

levendula metszése-szaporítása és amit a növény gondozásáról tudni kell.

 • levendula metszése ősszel főkép
  Levendula metszése-szaporítása

  Levendula metszése ősszel

  A levendula metszése ősszel az egyik legfontosabb lépés a levendulabokrok egészséges és erős növekedésének fenntartásához. Az őszi metszés segít megszabadulni a régi, elszáradt hajtásoktól, és elősegíti a friss hajtások kialakulását a következő évben. Nálam nemrég fejeződött be a másodvirágzás, így leszüretelés után el is kezdtem a bokrok formázását.

  Levendula metszése formás kerekre

  Mielőtt nekiállnánk, fontos megjegyezni, hogy nem mindegy, hogy milyen idős bokorból szeretnénk a gömbformát kialakítani és az is számít, hogy a növényt mennyi napfény éri. Ha csak egy fél napig éri, akkor könnyen előfordulhat, hogy a fény irányába növekszik, így nem lehet olyan szép formát kialakítani.

  Minden évben egészen csemete koruktól kell metszeni a levendulát, vigyázva a bokor fás tövére. Mindig csak addig, ahol vannak új hajtások a fás rész alatt, ott elkezdhetjük óvatosan metszeni, hogy elősegítsük az alsó levelek növekedését. Minden évben metsszünk egy kicsivel többet belőle! Kora tavasszal még lehet bátrabban metszeni, akkor már nem fenyegeti a visszavágott részeket az elfagyás, de ősszel erre is gondolni kell!

  levendula metszése ősszel 2

  Figyeljünk oda, mert, ha túl közel metsszük a fás szárhoz, akkor a levendula elpusztulhat!

  Itt vannak azok a lépések, amelyeket követni kell az őszi levendula metszése során:

  1. Várjuk meg az ideális időpontot: Az őszi metszést a levendulabokrok virágzási időszakát követően, általában szeptember vagy október hónapban végezzük. A növényeknek még van idejük regenerálódni a hideg hónapok előtt.
  2. Vágjuk vissza a hajtásokat: Használjunk ollót vagy metszőollót, és vágjuk vissza a levendulabokrok hajtásait kb. egyharmadukig. A vágás során távolítsuk el a régi, elszáradt vagy sérült hajtásokat is.
  3. Ne metszük túl: Fontos, hogy ne metszük túl a levendulabokrokat, mert a túlzott metszés károsíthatja a növényt. Hagyjunk legalább egy kis zöld hajtást a bokrokon.
  4. Tisztítsuk meg a területet: Az eltávolított hajtásokat és levágott részeket távolítsuk el a növények körül, hogy ne okozzanak betegségeket vagy rothadást.
  5. Trágyázás: Az őszi metszést követően érdemes a levendulabokrokat trágyázni, hogy biztosítsuk számukra a szükséges tápanyagokat a téli pihenő idejük során.
  evendula metszése ősszel 1

  Idős levendula metszése ősszel

  Az idős levendula metszésének is az alapszabályai megegyeznek a korábban leírtakkal. Tehát alapszabály, hogy a nem fásodott részeket metsszük, és kellőképpen jelentős mértékben. Az elfásodott részeket, csak abban az esetben távolítjuk el, amennyiben elhaltak. Bizonyos esetekben ha nagyon elöregedett a bokor nincs értelme tovább kínlódnunk. Ez esetben el kell távolítanunk, és mérlegelhetjük, hogy fiatal tövekkel pótoljuk.

  Új levendulabokrok ültetése

  A levendula fő igénye a minél több napsütés, és a zavartalan meleg, ezért a kert legfényesebb, legmelegebb részeibe ültessük. A levendula talajigénye alig számottevő, kedvence a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény föld, de az átlagos kerti föld minden esetben megfelelő, sőt, az sem gond, ha a terület köves, sziklás, olyannyira, hogy sziklakertbe is telepíthetjük!

  • Ha van saját levendulánk, bátran szaporíthatjuk dugványozással, bujtatással és tőosztással is.
  • Magról is nevelhetünk levendulát! Hosszadalmasabb, míg virágzó tövet nyerünk a magokból, de ősszel bátran kísérletezhetünk, a tavaszi meleg be fogja indítani a fejlődését.
  • Kertészetből választhatunk levendula palántát, amit kezdetben gyakoribb öntözéssel még tél előtt kellő gyökérzetet ersztve tudunk majd nevelgetni.

  A levendula méltatását szinte bármely kedvező tulajdonságával el lehetne kezdeni, azonban én mindig a jól ismert, jellegzetes illatot említem elsőként! A kerti növények összeválogatásánál ugyanis gyakran kevesen gondolnak arra, hogy az ízléses látvány mellett finom illatok is átjárják a kertet, pedig az élmény annál teljesebb, minél több érzékszervünkre hatnak kerti kedvenceink, a levendula pedig ebben verhetetlen!

  Nekem és a kertemnek is a kedvenc növénye,(meszes talajon élünk, és sok a napsütés a kertünkben)

  A levendula egy csodálatos gyógynövény!!

  Már írtam a levendulaolaj készítése házilag cikkemben, hogy micsoda sokoldalúan felhasználható gyógynövényről van szó és mennyi mindenre felhasználható a virágzatból kinyert hatóanyaga. Érdemes elolvasni, mert külső használatra is számos problémára, betegségre kiváló hatással bír!

  Természetesen sokan szeretik az aromáját felhasználni sütemények, fagylaltok, italok elkészítésében. Nálunk inkább az illata miatt kozmetikumokban vált be, de a levendula szörp készítése elmaradhatatlan nyáron a virágzást követően, mert nagyon szereti a családom-barátaim.

  Éppen a számos jó tulajdonságai miatt és mert csodálatos dísze a kertünknek, nagy becsben tartotjuk, és segítünk a bokrok szép fejlődésében, virágzásában, ami minden évben júniusban megörvendeztet bennünket lila pompájával!

  Ráadásul télen is megmarad szép zöld alvópózában, amitől a hideg évszakban is becsempész a kertünkbe egy kis színfoltot az egyenletes gömb formáival! A levendulabokrok rendszeres őszi metszésével, hozzájárulsz a hosszú élettartamukhoz és az erős növekedésükhöz.

  Kellemes kertészkedést!

  Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/