Medencekezelése

A medencekezelés a kert része, a vizet karban kell tartani, kezelni, hogy a nyári szezonban csak a fürdőzés öröme maradjon meg!

 • Téliesített medence
  Medencekezelése

  Téliesített medence ébresztése 10 lépésben

  A téliesített medence ébresztése elkezdődött nálunk. Ha te sem tetted el a hideg hónapokra a medencédet, a hőfokok emelkedésével nálad is eljött az ideje megnyitni a strandszezon!

  Természetesen nem elég kicsomagolni a téliesített medencét, most indul a szezon első karbantartása és a víz első kezelése. Ha nem volt teljesen lecsomagolva a medencéd, most egy csúnya zöld tavad lehet, amit el kell dönteni, mennyire érdemes megtisztítani a belekerült szeméttől és fürdőzésre alkalmassá tenni a vizet.

  Egy rendesen téliesített medence teljesen zártan, téliesítő folyadékkal kezelve, merev falúnál fagytestekkel, a gépészetről lekötve töltötte a hideg évszakot.

  Első körben a takaró ponyvát kell rendbe tennünk, hogy levételkor a rajta megtapadt szemét ne kerüljön a vizünkbe. Egy nagy seprűt használjunk,amivel beérünk a medence közepéig és eltávolíthatjuk a leveket és durvább szennyeződéseket.Ha a kosz nagy részét lesöpörtük, akkor a takaró egyik oldalánál fogva húzzuk le a medencéről a ponyvát. Ehhez érdemes segítséget kérni, két-három ember jobban boldogul.

  A medencetakarót terítsük ki a medence mellé és slaggal, valamint kefével tisztítsuk meg alaposan. Amint készen állunk, hagyjuk teljesen megszáradni, majd szorosan feltekercselve tároljuk száraz, sötét helyen a következő téliesítésig.

  Gyűjtsük be a fagytesteket ha voltak, melyeket szintén tisztítsunk meg a tárolás előtt.(csővázas medencéknél nem kell fagytestet használni, a táguláshoz alkalmazkodik a rugalmas anyaguk, amit a fagyás okozhat.)

  Ezt követően távolítsuk el a dugókat, melyek a be és kiömlő nyílásokat zárták le. A szűrőberendezést és a szkimmert rá is köthetjük a kivezetésekre.

  A medence víz ha szennyeződést hagyott az oldalfalon, egy kefés tisztítóval járjuk végig, eltávolítva a rátapadt szennyeződéseket, zsírréteget. Lehet kapni kimondottan erre kifejlesztett tisztítószert, de a domestosz is tökéletesen megfelel erre a célra. A leülepedett szennyeződést hálóval vagy robotporszívóval takarítsuk ki.Töltsük fel a medencét, hogy a beszívó cső bemeneti nyílását ellepje a víz.

  Elsőként a homokszűrő tetején levő szelepet állítsuk visszamosás (Backwash) opcióra, majd kapcsoljuk be a szűrőt. Ilyenkor a szűrő nem a medencébe juttatja a leülepedett szennyeződéseket, hanem kilöki magából a medencén kívülre. Hagyjuk működni pár percig a gépet, majd állítsuk le.

  Ezután a szelepet öblítés (Rinse) funkcióba kell átváltani, hogy teljesen kimossuk a szűrőberendezést. Egy erre kialakított csövön keresztül kimegy a koszos víz. Ha úgy ítéljük meg, hogy a szennyeződés megszűnt, akkor ismét kapcsoljuk le a gépészetet, állítsuk a szelepet a normál szűrésre opcióra, és megkezdhetjük a medence vizének tisztítását.

  Előfordulhat, hogy a medence vize piszkos és a szűrő ismét telítődik. Ilyenkor a leírt tisztítási folyamatot érdemes megismételni.

  Következhet a víz kémiai rendbetétele. Mindenképp érdemes használni mérőszerkezetet, hogy a vízkeménység, ph és klór szintet ellenőrizni tudjuk. Első lépés egy klór-sokk, ami nyárindításnál elengedhetetlen, vagyis nagyobb mennyiségű klórt kell belekeverni oldott állapotban a vízbe. Ezután algagátló szert is öntsünk a vízbe, hogy elejét vegyük a későbbi nehézkes tisztításnak. A kerti medence vízminőségét ellenőrizzük az első pár napban gyakrabban, és pótoljuk a szükséges anyagokat, míg be nem állnak az értékek egy állandó szintre.

  A vegyszer adagolóba elég egy multi tablettát tenni, ami folyamatosan oldódva tartja fenn a vízbe szükséges adalékanyagokat.(klór, algátlanító, pelyhesítő)

  A medence víz PH szintje mindig 7,2 és 7,4 ,a klór szintje 0,6 és 1 mg/l között legyen!

  A téliesített medence szezonnyitása ezzel befejeződött, de várjunk pár napot a fürdőzés előtt, hogy a medence vize tiszta és friss legyen, a vegyszerek pedig elérjék a kívánt koncentrátumot, mikor már nem irritálja a bőrfelszínt.

  A téliesített medence ph beállítása miért fontos?

  Gyakran felmerül a kérdés, hogy miért kell ennyi vegyszert használni és mitől van az, ha nem szép áttetsző kék a medence vizünk?

  A fürdőmedence vize csak abban az esetben lesz tiszta és átlátszó, ha összetevői kémiai egyensúlyban vannak.

  Ehhez szükséges a gépezet. Alapvető feladat a szennyeződések eltávolítása, vízforgató segítségével és a vegyszerek elkeverése a vízben. A vízforgató szivattyúból és szűrőből áll. Nagyobb medencékhez homoktöltetes, a kisebbekhez papírbetétes szűrőt használunk.

  • A papírbetétes szűrők alacsonyabb költségűek, de sűrűn kell mosni a papírbetétet és sokkal több üzemórát kell mennie az alapos tisztításhoz.
  • A homokszűrő berendezés beszerzése nagyobb anyagi teher, de működtetése és karbantartása nagyon egyszerű, a leghatékonyabb eszköz a tisztításhoz.

  Minden szűrőberendezés vásárlásakor a medence köbméterhez kell választani a gépezetet ahhoz, hogy hatékonyan elvégezze a tisztítást. A medencékhez sok esetben kapunk papír vagy homokszűrőt, ám ezek szinte minden esetben a mérethez adható legkisebb teljesítményűek, ezért érdemes egy nagyobb gépezetbe beruháznunk.

  A medence tulajdonosok számtalanszor találkoznak azzal a problémával, hogy az előírt mennyiségű klórt adagolják a vízhez, mégis zavaros, algás a víz. A pH mérése után derül ki, hogy a magas pH volt a probléma okozója.

  Kimondhatjuk, hogy a legfontosabb lépés és a legelső ellenőrzés mindig a ph ellenőrzése. Szinte minden esetben felfelé mozdul el, erre ph csökkentőt kell alkalmaznunk. Lehet kimondottan ph minusz folyadékot kapni, de nekem évek óta a 30%-os háztartási sósav vált be erre a célra.

  Ha 7.8 felé megy a ph érték, a 30%-os sósavat 2 dl-ként, vödör vízbe elkeverve,hozzáöntjük a medencevízhez, folyamatos forgatás mellett. Pár óra múlva visszamérjük, ha még szükséges további 2 dl hígított sósavat adjunk a vízhez folytassuk amíg a ph a megfelelő értékre nem áll be. 7,2.(Minden mennyiség a víz köbméterének függvénye)

  Tipp: A medence takarására szolárfóliát javaslok, méretpontosan lehet megvásárolni. Minimum 150-180 mikronos vastagságút, ami védi a vizet az éjszakai visszahűléstől a buborékoknak köszönhetően és jobban is melegszik alatta a vizünk!

  Téliesített medence ébresztése 10 lépésben
  180 mikronos szolártakaró (366cm)

  Sok napsütést, jó pancsolást kívánok a nyári szezonhoz!

  Szeretnéd megtudni, miért érdemes kempingezni?

  Kövesd a Facebook oldalam, ahol elsőként osztom meg receptjeimet, írásaimat!