Kert

A kert blogtéma tartalmazni fog fűszernövényeket, évelő és egynyári virágokat,- gondozásukról, felhasználási lehetőségeikről írok.

  • Téliesített medence
    Medencekezelése

    Téliesített medence ébresztése 10 lépésben

    A téliesített medence ébresztése elkezdődött nálunk. Ha te sem tetted el a hideg hónapokra a medencédet, a hőfokok emelkedésével nálad is eljött az ideje megnyitni a strandszezon!

    Természetesen nem elég kicsomagolni a téliesített medencét, most indul a szezon első karbantartása és a víz első kezelése. Ha nem volt teljesen lecsomagolva a medencéd, most egy csúnya zöld tavad lehet, amit el kell dönteni, mennyire érdemes megtisztítani a belekerült szeméttől és fürdőzésre alkalmassá tenni a vizet.

    Egy rendesen téliesített medence teljesen zártan, téliesítő folyadékkal kezelve, merev falúnál fagytestekkel, a gépészetről lekötve töltötte a hideg évszakot.

    Első körben a takaró ponyvát kell rendbe tennünk, hogy levételkor a rajta megtapadt szemét ne kerüljön a vizünkbe. Egy nagy seprűt használjunk,amivel beérünk a medence közepéig és eltávolíthatjuk a leveket és durvább szennyeződéseket.Ha a kosz nagy részét lesöpörtük, akkor a takaró egyik oldalánál fogva húzzuk le a medencéről a ponyvát. Ehhez érdemes segítséget kérni, két-három ember jobban boldogul.

    A medencetakarót terítsük ki a medence mellé és slaggal, valamint kefével tisztítsuk meg alaposan. Amint készen állunk, hagyjuk teljesen megszáradni, majd szorosan feltekercselve tároljuk száraz, sötét helyen a következő téliesítésig.

    Gyűjtsük be a fagytesteket ha voltak, melyeket szintén tisztítsunk meg a tárolás előtt.(csővázas medencéknél nem kell fagytestet használni, a táguláshoz alkalmazkodik a rugalmas anyaguk, amit a fagyás okozhat.)

    Ezt követően távolítsuk el a dugókat, melyek a be és kiömlő nyílásokat zárták le. A szűrőberendezést és a szkimmert rá is köthetjük a kivezetésekre.

    A medence víz ha szennyeződést hagyott az oldalfalon, egy kefés tisztítóval járjuk végig, eltávolítva a rátapadt szennyeződéseket, zsírréteget. Lehet kapni kimondottan erre kifejlesztett tisztítószert, de a domestosz is tökéletesen megfelel erre a célra. A leülepedett szennyeződést hálóval vagy robotporszívóval takarítsuk ki.Töltsük fel a medencét, hogy a beszívó cső bemeneti nyílását ellepje a víz.

    Elsőként a homokszűrő tetején levő szelepet állítsuk visszamosás (Backwash) opcióra, majd kapcsoljuk be a szűrőt. Ilyenkor a szűrő nem a medencébe juttatja a leülepedett szennyeződéseket, hanem kilöki magából a medencén kívülre. Hagyjuk működni pár percig a gépet, majd állítsuk le.

    Ezután a szelepet öblítés (Rinse) funkcióba kell átváltani, hogy teljesen kimossuk a szűrőberendezést. Egy erre kialakított csövön keresztül kimegy a koszos víz. Ha úgy ítéljük meg, hogy a szennyeződés megszűnt, akkor ismét kapcsoljuk le a gépészetet, állítsuk a szelepet a normál szűrésre opcióra, és megkezdhetjük a medence vizének tisztítását.

    Előfordulhat, hogy a medence vize piszkos és a szűrő ismét telítődik. Ilyenkor a leírt tisztítási folyamatot érdemes megismételni.

    Következhet a víz kémiai rendbetétele. Mindenképp érdemes használni mérőszerkezetet, hogy a vízkeménység, ph és klór szintet ellenőrizni tudjuk. Első lépés egy klór-sokk, ami nyárindításnál elengedhetetlen, vagyis nagyobb mennyiségű klórt kell belekeverni oldott állapotban a vízbe. Ezután algagátló szert is öntsünk a vízbe, hogy elejét vegyük a későbbi nehézkes tisztításnak. A kerti medence vízminőségét ellenőrizzük az első pár napban gyakrabban, és pótoljuk a szükséges anyagokat, míg be nem állnak az értékek egy állandó szintre.

    A vegyszer adagolóba elég egy multi tablettát tenni, ami folyamatosan oldódva tartja fenn a vízbe szükséges adalékanyagokat.(klór, algátlanító, pelyhesítő)

    A medence víz PH szintje mindig 7,2 és 7,4 ,a klór szintje 0,6 és 1 mg/l között legyen!

    A téliesített medence szezonnyitása ezzel befejeződött, de várjunk pár napot a fürdőzés előtt, hogy a medence vize tiszta és friss legyen, a vegyszerek pedig elérjék a kívánt koncentrátumot, mikor már nem irritálja a bőrfelszínt.

    A téliesített medence ph beállítása miért fontos?

    Gyakran felmerül a kérdés, hogy miért kell ennyi vegyszert használni és mitől van az, ha nem szép áttetsző kék a medence vizünk?

    A fürdőmedence vize csak abban az esetben lesz tiszta és átlátszó, ha összetevői kémiai egyensúlyban vannak.

    Ehhez szükséges a gépezet. Alapvető feladat a szennyeződések eltávolítása, vízforgató segítségével és a vegyszerek elkeverése a vízben. A vízforgató szivattyúból és szűrőből áll. Nagyobb medencékhez homoktöltetes, a kisebbekhez papírbetétes szűrőt használunk.

    • A papírbetétes szűrők alacsonyabb költségűek, de sűrűn kell mosni a papírbetétet és sokkal több üzemórát kell mennie az alapos tisztításhoz.
    • A homokszűrő berendezés beszerzése nagyobb anyagi teher, de működtetése és karbantartása nagyon egyszerű, a leghatékonyabb eszköz a tisztításhoz.

    Minden szűrőberendezés vásárlásakor a medence köbméterhez kell választani a gépezetet ahhoz, hogy hatékonyan elvégezze a tisztítást. A medencékhez sok esetben kapunk papír vagy homokszűrőt, ám ezek szinte minden esetben a mérethez adható legkisebb teljesítményűek, ezért érdemes egy nagyobb gépezetbe beruháznunk.

    A medence tulajdonosok számtalanszor találkoznak azzal a problémával, hogy az előírt mennyiségű klórt adagolják a vízhez, mégis zavaros, algás a víz. A pH mérése után derül ki, hogy a magas pH volt a probléma okozója.

    Kimondhatjuk, hogy a legfontosabb lépés és a legelső ellenőrzés mindig a ph ellenőrzése. Szinte minden esetben felfelé mozdul el, erre ph csökkentőt kell alkalmaznunk. Lehet kimondottan ph minusz folyadékot kapni, de nekem évek óta a 30%-os háztartási sósav vált be erre a célra.

    Ha 7.8 felé megy a ph érték, a 30%-os sósavat 2 dl-ként, vödör vízbe elkeverve,hozzáöntjük a medencevízhez, folyamatos forgatás mellett. Pár óra múlva visszamérjük, ha még szükséges további 2 dl hígított sósavat adjunk a vízhez folytassuk amíg a ph a megfelelő értékre nem áll be. 7,2.(Minden mennyiség a víz köbméterének függvénye)

    Tipp: A medence takarására szolárfóliát javaslok, méretpontosan lehet megvásárolni. Minimum 150-180 mikronos vastagságút, ami védi a vizet az éjszakai visszahűléstől a buborékoknak köszönhetően és jobban is melegszik alatta a vizünk!

    Téliesített medence ébresztése 10 lépésben
    180 mikronos szolártakaró (366cm)

    Sok napsütést, jó pancsolást kívánok a nyári szezonhoz!

    Szeretnéd megtudni, miért érdemes kempingezni?

    Kövesd a Facebook oldalam, ahol elsőként osztom meg receptjeimet, írásaimat!

  • fűszernövények tartása,  Kert

    8 kedvelt menta fajta és felhasználási lehetőségei

    A menta igen könnyen gondozható fűszernövény, amely gyorsan növekszik, és akár egy közepes méretű cserépben is nevelhetjük egész nyáron. Tavasztól új hajtásokat növeszt, a telet átvészeli és a fagyok beálltáig rengeteg felhasználási lehetőséget kínáló gyógynövényünk.

    Tanácsos a külön ültetése, mivel hosszú földalatti indákkal terjed, így ha a növényt közvetlenül a kerti ágyásba ültetjük, számítsunk rá, hogy nagyon gyorsan elnyomja a kertben levő többi növényt, és kiirtása már igen nehéz feladat lesz.

    A menta családjához tartozik a közkedvelt citromfű, a zsálya, és a csalán is.

    A kertészetekben ma már számtalan újfajta lát napvilágot, így kedvünkre vásárolhatunk különlegességeket.

    Menta bokor

    A 8 legismertebb és legkedveltebb menta fajták:

    • Borsmenta: A legismertebb, erősen fűszeres illatú, tojásdad levelű fűszernövény.Kiváló fűszer- és gyógynövény, melynek díszítő értéke sem elhanyagolható. Enyhén csípős ízű, kellemes hűsítő hatású.A belőle készült gyógytea remekül csillapítja a torokfájást, a köhögést, mivel erős baktérium és vírusölő hatással is rendelkezik, valamint jó hatással van emésztésünkre, és csökkenti a puffadást, szélgörcsöket.
    • Fodormenta: A sima zöld menta egyik tovább nemesített változata, sötétzöld levelei enyhén fodrosak, és az erek mélyen húzódnak.
    • Ananászillatú menta: a neve is mutatja, hogy kellemes ananászhoz hasonló illatot áraszt, emellett levelei is igen mutatósak a fehér vagy krém színű szegéllyel.
    • Gyömbér menta: A A borsmentához hasonló hatóanyagokat tartalmazó gyömbér illatú menta, teája gyomorpanaszok, valamint hányinger csillapítására alkalmas.
    • Csokoládé menta: Levelei sötétzöld alapon bronzos árnyalatúak. Levélzete folyamatosan szedhető, azonban a virágzás előtti időszakban tartalmazzák a legtöbb illóolajat. Ahogyan neve is mutatja, illata és íze mentolos csokoládéra hasonlít. Jellegzetes aromája miatt tökéletes választás édességek, italok készítése során.
    • Eper menta: A leveleket, melyek kissé kerekdedek, csipkézett szélűek, középzöldek, megdörzsölve és megkóstolva az enyhe menta íz mellé az érett szamóca kellemes íze is társul, innen kapta nevét is. Felhasználhatósága a gyümölcsös ízvilágának köszönhetően sokrétű, hiszen édességek, jégkrémek, valamint italok alapanyagaként egyre szélesebb körben alkalmazzák.
    • Marokkói menta: Szintén az egyik legkedveltebb, legismertebb menta fajták közé tartozik. Zöld levelei kissé hosszúkásak, kerekded alakúak, felületük ráncos. Íze kevésbé kesernyés a többi mentához képest, így hűsítő italok, desszertek, édességek kiváló hozzávalója.
    • Narancs menta: Zöld színű, kissé bronzos árnyalatú levelei kerekded alakúak, enyhén molyhosak, kellemes narancsos illatot árasztanak. Tökéletes ízesítője süteményeknek, koktéloknak.
    Menta tea

    Minden menta fajtára elmondható, hogy szeretik a gyakori, nagy melegben naponkénti locsolást, mivel igen érzékeny a kiszáradásra.

    Nagyon sokoldalúan felhasználható fűszernövényünk, ezért érdemes több fajtáját is ültetni, gondozni,hogy egész nyáron ellássanak bennünket hűsítő-frissítő aromájukkal. Nem igényes, kedveli a napos, világos területeket, mérsékelten nedves talajokat. Ne felejtsük el a mentát folyamatosan szedni, visszavágni, mert csak így lesz elég erős és bokros növekedésű a növény.

    Milyen fűszernövényt érdemes ültetni..

    A nyári szezonhoz hozzátartoznak a finom limonádék, fagylaltok és koktélok is. Ha tartunk otthon cserépben, vagy a kertünkben mentát, mindezek alapjaihoz elengedhetetlen alapanyag!

    Végezetül egy kedvcsináló recept a mentás borsókrémleves>>

    Kövesd a facebook oldalamat,és csatlakozz hozzám, ahol legelőször osztom meg a legújabb receptjeimet!

  • Fűszernövények főkép
    mindmegtettem én,  Kert

    Fűszernövények ültetése

    A fűszernövények saját termesztése semmi különleges kertészeti ismeretet nem igényel. Ellenben nincs annál jobb, ha csak a kertbe, erkélyre kell kilépni egy kis friss fűszerért az ételhez, italokhoz.

    Vannak fűszernövények, melyeket egyszer kell csak beszerezni, ők az évelők, semmi dolog velük, minden évben újra kihajtanak,a rozmaring és a tárkony egész évben szüretelhető.

    Fűszernövények 1

    Milyen fűszernövényt érdemes most ültetni?

    Március-április hónapban érdemes magról( a legolcsóbb), vagy kertészetből csemetéket venni és elültetni a fűszereinket. Én egy magas ágyásban egy helyre teszem őket, így nem kell hajoldozni és a kutyák sem pisilik le.

    Jó szívvel ajánlom kisebb nagyobb javítási és szerelési munkákhoz a Lakásszerviz szolgáltatást, akik magaságyás építésében is tudnak Neked segíteni!

    Egy klasszikus konyhában ezeket a fűszernövényeket biztosan sűrűn kell használni, ezért ezek az alapok amikre szükségünk lesz:

    • petrezselyem
    • tárkony
    • rozmaring
    • menta
    • bazsalikom( ezt április végén érdemes csak elültetni, nem bírja a hideget)
    • oregánó
    • majoránna
    • citromfű

    A felsorolt fűszernövényeket bátran ültethetjük egymás közelébe, „kedvelik”egymás társaságát. Amire viszont feltétlenül figyelni kell, hogy a palánták nőnek és bokrosodnak, így hagyni kell nekik elég helyet, akár 30-30 cm-t, a megfelelő kibontakozáshoz.

    Melyek az agresszíven terjeszkedő fűszernövények?

    Két növénnyel kell csak vigyázni, a mentával és a citromfűvel. Mind a kettő agresszíven terjeszkedik, így előbb-utóbb kiírt mindent, ami a környezetében nő, és mindenhol kéretlenül felbukkan, ezért ezeket a növényeket ne közvetlenül a földbe, hanem egy nagyobb dézsába ültesd, a többiektől gondosan elszeparálva.

    Ha megfelelő minőségű földben vannak vagy megfelelő méretű cserépben, megfelelően öntözve, és megfelelő mennyiségű nap éri őket, a fűszernövényekkel alig kell foglalkozni! Néha nem árt őket visszanyírni, hogy még szebben bokrosodjanak.

    Fűszernövények 2.

    Egy kis tápnak örülnek és megindulnak szépen a növények

    Időközönként meg kell őket tápozni, én a Volldünger tápot használom minden növényemre a kertben. Eső előtt vékonyan megszórom a növények földjét (virágok alatt is), majd az esőzésre bízom a belocsolást. Ha nem jön csapadék legalább két hetente ahogy tápoznék, a vízben oldom fel a leírásnak megfelelően a tápot, amivel locsolok.

    A zöldfűszer érzékeny növény, finom illóolajokkal. Változó, melyik mikor a legillatosabb, de virágzás előtt érdemes őket visszavágni, mert ha már felmagzottak, kevésbé lesznek illatosak.

    Mit tehetünk velük télen?

    A fűszernövények javarészt kibírják a magyar telet. A rozmaring, oregáno, kakukkfű, nagy eséllyel túléli a hideg hónapokat, ha csak nincsenek extrém fagyok. Ha beköszöntenek a vad mínuszok, arra az időszakra fel lehet húzni a növényekre egy műanyag zacskót. Előfordul, hogy pár tő kifagy, ezeket tavasszal pótolni kell. Tavasszal pedig indulhat a következő ültetési szezon!

    Jó kertészkedést!

    Szeretnéd tudni miért jó az elektromos kerékpár a közlekedésben?

    Kövess a facebookon és csatlakozz az oldalamhoz a legfrissebb receptjeimet ott teszem ki!