marhából készült ételek
A marhából készíthető ételreceptek gyűjteménye.
-
Húsos pite egyszerűen
Ez a húsos pite egyszerűen recept bekerült a kedvenceim közé! Annyiszor olvastam és hallottam már filmekben a húsos pite magasztalásáról, ami tényleg egyszerűen elkészíthető épp itt volt az ideje, hogy én is neki álljak! Bár nekünk a pitéről többnyire a nagyi klasszikus almás pitéje ugrik be elsőre, sok más nemzet szíve inkább a húsos verziók láttán kezd el hevesebben dobogni. Főképp az angol étlapokon áll előkelő helyen, bár egyetlenegy alapanyagot, a Worcestershire-szószt leszámítva ez az étel éppen olyan hozzávalókból készül, amik egy átlagos magyar háztartásban is mindennaposak.
Hozzávalók:
Pite tésztához:
- 30dkg liszt
- 16dkg vaj
- 1db tojás
- 1fej vöröshagyma
- 1ek vaj
- 2 evőkanál hidegvíz
- bors, só
1 tojás a pite lekenéséhez
Húsos töltelékhez:
- 50dkg darált marhahús vagy sertés (én felesben használtam)
- 2 dl 30 %-os tejszín (vagy 20 %-os tejföl)
- 1db tojás
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál Worcester szósz (el is hagyható)
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 10 dkg reszelt sajt (bármilyen félkemény, kemény vagy akár füstölt sajt, ami van otthon)
- 1 ek. zsír vagy olaj
- bors
- só
Húsos pite elkészítése:
- Elkészítjük a tésztát, mert ezt pihentetnünk kell minimum 20 percig a hűtőben. (Akár már jóval előbb is elkészíthetjük, mivel 2-3 napot is eláll a hűtőben.) Nagyobb tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a hideg kockázott vajat és a sót,borsot majd ha van dagasztógépünk, aprólékosra keverjük. (Ha nincs ilyen gépünk, akkor nyugdtan kézzel is készíthetjük, a lényeg, hogy nem szabad sokáig gyömöszölni a tésztát.) Egyet-kettőt pörgetünk rajta, hogy a száraz hozzávalók a vajjal egyenletesen elkeveredjenek.
- Tegyük hozzá a tojást és a két kanál hidegvizet, s lehetőleg kevés mozdulattal összegyúrjuk. Ilyenkor már ketté is vehetjük a tésztát 2/3 + 1/3 arányban, s így gombócoljuk meg minél gyorsabban (alsó + felső réteg). Külön-külön be is zacskózhatjuk vagy folpackolhatjuk és a hűtőbe tesszük minimum 20 percre pihentetni.
- Elkészítjük a tölteléket. Egy nagyobb serpenyőbe zsírt (olajat) teszünk, amin megfonnyasztjuk a nagyon apróra vágott, vagy robotgéppel aprított hagymát.
- Belerakjuk a darált húst, amit megsózunk, frissen őrölt borssal és oregánóval ízesítünk. Ilyenkor a húshoz adhatjuk a Worcester szószt (ami el is hagyható).
- A fűszerezett hús levét elpárologtatjuk majd kissé lepirítjuk.
- Felaprítunk egy csokor petrezselymet. Elzárjuk a gázt az edény alatt, és hozzáadjuk a petrezselymet a meleg húshoz, aminek a gőzében kissé dinsztelődik, megtartva a színét és az aromáját.
- Ezután kihűtjük.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Ezután befejezzük a tölteléket. Elkeverünk egy tálban 2 dl tejszínt (vagy tejfölt) 2 egész tojással, 2 púpos teáskanál mustárral.
- Lereszelünk 10 dkg sajtot. A masszát és a reszelt sajtot hozzáöntjük a kihűlt petrezselymes húshoz, s az egészet összekeverjük.
- A 26 cm-es piteformát kivajazzuk, majd a nagyobbik gombócunkat lisztezett deszkán kinyújtjuk viszonylag kör alakúra. Nem kell megijedni, ha nem kapunk szabályos kört, vagy ha szétnyílik a széle, a formában még tudunk rajta alakítani. Én szilikonos sütőpapíron nyujtottam, így csak meg kellett emelni, föléhelyezni, hogy lássam megfelelő méretű-e már a köröm.
- Feltekerjük a tésztát a sodrófára, s belehajtjuk a formába. Ha valahol túllóg, ott levágjuk, s kipótoljuk vele ott, ahova nem került. Az sem baj, ha nem ér mindenhol a forma tetejéig a tészta.
- Ráöntjük a tölteléket a tésztára, és egyenletesen eligazgatjuk rajta.
- Ezt követően kinyújtjuk a kisebb gombócot is, s a sodrófa segítségével a töltelék tetejére tesszük. Az alsó tésztát össze is csíptethetjük zárásként a szélekre.
- Mint a pizzát megszeleteljük, bátran, mélyen, a lényeg, hogy a gőz valahol tudjon távozni. Hiába vékony a tésztaréteg, akkor is jól át kell sütni.
- 45 perc alatt szép pirosra sütjük a piténket.
- Bármilyen savanyúsággal vagy öntettel tálalható, de magában is finom szaftos.
Húsos pite egyszerűen receptem képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Jó szívvel ajánlom hozzá előételként a Mexikói kukoricakrémlevesem, amivel tuti sikered lesz az asztalnál!
-
Mini hamburger recept
A mini hamburger receptje alig különbözik a „nagytestvérétől”, amit a legtöbb büfében, étteremben rendelhetünk. A lényeg itt a méret! Elképesztő sikere van ezeknek a miniatürizált hamburgereknek, ami nem meglepő, hiszen szinte falatkákként szolgálnak, a vendégek imádják, hogy könnyen fogyasztható! A gyerekeknek pedig sokkal egyszerűbb megfogni és a kisebb mennyiséggel is jobban boldogulnak!
Sokan azt mondják, hogy a hamburger nem nevezhető a legegészségesebb ételünknek, de szerintem ez így nem igaz. Az én véleményem szerint tartalmaz nagyon sok egészséges hozzávalót, házilag készítve pedig nem kell a mesterségesen előállított nemkívánt adalékoktól tartanunk, hiszen akár a hozzávalói(ketchup-majonéz) is elkészíthető saját magunk által. Vagyis zöldségek, husi, sajt és némi szénhidrát. Ha buli van a mozgáshoz kell is a kalória ugye?
Az általam megadott mennyiségből 35 db mini hamburger készült!
Mini hamburgerhez hozzávalók:
Kis hambi zsemlékhez:
- 700 g liszt
- 4 g élesztő
- 2 dl langyos víz
- 1 dl tej
- 2 kiskanál cukor
- 2 kiskanál só
- 100 g vaj
- 1 db tojás
- ízlés szerint szezámmag
Húspogácsákhoz:
- 1 kg darált hús (felesben)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek mustár
- 1 ek Worcestershire szósz
- só
- frissen őrölt bors
Szükségünk lesz még ízléstől függően:
- Cherry paradicsomra
- 1 csomag lapka sajtra
- ketchupra
- majonézre
- salátára
- lila hagymára
Elkészítése:
- A langyos víz és tej elegyébe teszünk 2 kiskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
- Egy tálban a hozzávalókat bedagasztjuk (élesztős víz+tej, liszt, só, vaj). Én dagasztógéppel készítettem.
- A tésztához dagasztás közben még rakhatunk langyos vizet, ha kemény a tésztánk. Lényeg, hogy puha tésztánk legyen.
- Meleg helyen duplájára kelesztjük.(Kb 1 óra)
- Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. Kb. 3 centis golyókat formázunk a tésztából. Egymástól picit távolabb rakjuk le a tepsibe, mert még kelni fognak.
- Mikor tele a tepsi 1 tojást villával felverünk és megkenjük a golyók tetejét vele, majd megszórjuk szezámmaggal. 15 percig hagyjuk még kelni őket.
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A sütő aljába egy tálba vizet tettem, hogy ne száradjanak ki a zsemlék. - Mikor már szép színe van a zsemle aljának és tetejének, kivesszük a sütőből. (kb. 25 perc)
- A darált húshoz az összes hozzávalót összekeverjük. Annyi kis golyót formázunk belőle, amennyi zsemlénk lett.
- Ha lehet, tapadásmentes vagy öntöttvas serpenyőt használj. A serpenyő legyen elég nagy ahhoz, hogy a hamburger húspogácsák zsúfolás nélkül, kényelmesen elférjenek. Minimális pár csepp olajat tegyünk csak a serpenyőbe, a jó hamburgerhús zsírtartalma (kb. 30%) bőven elegendő lesz a sütéshez.
- A jó sütési hőmérséklet serpenyőben sütés esetén valahol a közepes láng. Ezt érdemes kitapasztalni kinek-kinek a saját tűzhelyén és seprenyőjével. Azt a hőmérsékletet keresd, ahol már szépen sziszeg a hús abban a pillanatban, hogy beleteszed a serpenyőbe, de nincs nagyon erős hangja, nem ég meg nagyon hamar. Egy vékonyabb húspogácsa kb. 2-2 perc alatt átsül mindkét oldalon, a vastagabbnak 4-8 perc kell oldalanként.
- A kihűlt zsemléket elvágjuk 2 felé. Egyik felére ketchupot a másikra majonézt kenünk. Alsó részre jöhet a saláta levél, majd a husi, sajt , aztán az előre felkarikázott Cherry paradicsom (1 karika), szintén 1 karika hagyma és ráborítjuk a tetejét. Fogvájóval átszúrjuk és kész is a kicsi hamburger.
Mini hamburger készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Jöhet még egy ötlet, ami tuti siker szintén akár bulikra?>>Csirkés-zöldséges tortilla készítése házilag
-
Muszaka
A muszaka egy hagyományos görög étel, amely általában padlizsánnal, húsos paradicsomszósszal és besamel mártással készül. Kicsit macerásabb, mint a rakott krumpli, de nagyon megéri elkészíteni, amely egy ebéd erejéig Görögországba repít. Amiért időigényesebb az a padlizsánszeletek lesütögetése és a krumpli megfőzése héjában. Érdemes hétvégén vagy szabadnapon nekiállni, nem egy összedobom gyors vacsi recept. Akár az egyik nap elősüthetjük a padlizsánokat, megfőzhetjük a krumplit és a ragut így másnap csak össze kell állítani a muszakát.
Íme egy egyszerű muszaka recept:
Hozzávalók:
- 4-5 közepes méretű padlizsán (kb 1,5 kg)
- 1kg darált bárányhús vagy marhahús (vagy keverve)
- 2 kg burgonya
- 4 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 5-6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 60 dkg paradicsom
- 2 kis konzerv (140g) paradicsompüré
- 2 tojás
- 2 teáskanál szárított oregánó
- 2 teáskanál szárított bazsalikom
- 0.5 tk őrölt fahéj
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Olívaolaj a sütéshez
Besamel mártás:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 1200 ml tej
- Só, bors és frissen reszelt szerecsendió ízlés szerint
- 20 dkg reszelt sajt( gouda)
- 4 tojássárgája
Elkészítés:
- A padlizsánokat hosszában vékony szeletekre (kb 0,5cm) vágjuk, majd megsózzuk és hagyjuk állni kb. 30 percig. Ez segít kivonni a felesleges kesernyés levét. Végül öblítsük le a sót és nyomkodjuk ki a padlizsánokat.
- A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd hámozás után karikára vágjuk. A paradicsomot szintén karikára vágjuk.
- Közben készítsük el a húsos paradicsomszószt. Egy lábasban melegítsünk olíva olajat közepes lángon, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Dinszteljük amíg megpuhulnak.
- Adjuk hozzá a darált húst, fokhagymát. és süssük addig, amíg teljesen átsül. Adjuk hozzá a paradicsompürét, a szárított fűszereket, a sót és borsot. Amikor kihűlt, összedolgozzuk 2 darab tojással.
- Közben süssük meg a padlizsánszeleteket forró olívaolajon mindkét oldalukon, amíg enyhén megpirulnak.
- A besamel mártáshoz egy másik lábasban olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük állandóan, amíg a liszt enyhén megpirul. Fokozatosan öntsük hozzá a tejet, és folyamatosan keverjük, hogy elkerüljük a csomósodást.
- Főzzük a besamel mártást, amíg besűrűsödik, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a 4 tojássárgáját, végül a reszelt sajtot.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. 1 evőkanál olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit.
- Aljára tesszük a karikára vágott burgonya felét, picit sózzuk, majd beterítjük a padlizsán felével.
- Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán következik. Ezután újra burgonya, majd a felkarikázott paradicsom jön. A megmaradt besamelmártással zárjuk a rétegezést.
- Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb.
- 45 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára pirul.
- A muszakát hagyjuk pihenni néhány percig, majd szeleteljük fel és tálaljuk.
Jó étvágyat!
Muszaka készítés képekben:
Muszaka készítése képekben Elkészült muszaka tányéron Rajongsz a zöldségekért? Készítenél egy isteni finom cukkini tócsi receptet?
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
-
Korfui Sofrito
A korfui sofrito recepttel tértem haza hozzátok a csodálatos Korfu szigetéről, remélem Nektek is annyira fog ízleni, ahogy nekünk. Ígértem is, hogy elhozom annak az ételnek a receptjét, ami szerintem a leginkább kedvencem lett a nyaralásunk alatt. Egy pár hét elteltével eszembe jutottak kellemes emlékeim és úgy gondoltam, hogy felidézem a görög ízeket.
Ismerjétek meg ti is a Sofrito receptjét, ami egy tipikus korfui specialitás, marha vagy borjú hús fokhagymás fehérboros mártásban párolva. Az egyike a legízletesebb helyi ételeknek. Ha Korfun jártok, érdemes kipróbálni!A gyönyörű Korfu fővárosa Hozzávalók:
- 1 kg marhahús szeletelve
- kb. 5 dkg liszt
- kb. 0,5 dl olivaolaj
- 2 ek vaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 2,5 dl marhahúsleves
- 2 dl száraz fehérbor
- 3 ek fehérbor ecet
- opcionálisan 2 ek Sofrito fűszerkeverék, amennyiben nincs otthon ilyen, akkor 1 cs friss petrezselyemzöld, 1 ág rozmaring, oregáno, babérlevél
- só-, bors ízlés szerint
Korfui Sofrito elkészítése:
- A marhahús szeleteket kicsit belisztezve olajon elősütjük (épp csak legyen kérge).
- Majd ezen az olajon egy evőkanál cukrot karamellizálunk, ezen ledinszteljük a hagymát és a rengeteg fokhagymát.
- Amikor kész a hagyma vissza tesszük rá a húst.
- Száraz fehérborral felöntjük, egy kiskanál borecetet adunk hozzá.
- Alacsony hőfokon, fedő alatt körülbelül 1,5-2 órát pároljuk. Közben néha megmozgatjuk, hogy a liszt miatt oda ne kapjon.
- Amikor a hús teljesen megpuhult, megszórjuk a felaprított petrezselyemzölddel.
- Fűszerek, só, bors, oregánó, babér, egy kis ág rozmaring. Ínyencek egy kis db fahéjat is tehetnek hozzá.
Korfui Sofritohoz milyen köret illik?
A görögök elsősorban sült hasábburgonyát és rizst kínálnak a Sofrito mellé. Szerintem is ezekkel a köretekkel a legfinomabb, de készíthetünk mellé krumplipürét és bármilyen salátát is és természetesen a tzatzikit is kiváló kiegészítője. (nekem sok lenne a fokhagyma, de akinek nem okoz gondot, bátran készítsen mellé)
Készítsd el ezt a tradícionálisan görög ételt és meglátod mennyire ízleni fog, hiszen nem is áll messze a mi magyaros ízvilágunktól csak épp megspékelve pár kellemes ízélménnyel!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha szereted a különlegesebb ízeket, érdemes kipróbálnod a kecsketermékeket és akár egy jó grillezést is csaphatsz az alapanyagokból!