Apró sütemények
Apró sütemények receptjei
-
Mézeskalács recept: Hogyan készítsük el a tökéletes mézeskalácsot otthon?
A mézeskalács az ünnepi időszak egyik legkedveltebb édessége. Az illatos fűszerek és a méz édes íze feledhetetlen élményt nyújtanak. Ez a recept nemcsak egyszerű, hanem a család kedvence is lesz! Ha szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el a tökéletes mézeskalácsot, olvass tovább.
Hozzávalók a Mézeskalácshoz:
Az alábbi recept kb. 30-40 darab, közepes méretű mézeskalács elkészítéséhez elegendő.
- 300 g búzaliszt
- 100 g porcukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 100 g méz
- 50 g vaj vagy margarin
- 1 tojás
Mézeskalács elkészítés lépésről-lépésre
1. A tészta összeállítása
- Egy nagy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket.
- Egy kis edényben melegítsd fel a mézet és a vajat, amíg homogén állagúvá nem válik. Ügyelj rá, hogy ne forrald fel.
- Öntsd a mézes keveréket a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást.
- Gyúrd össze a tésztát, amíg puha és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
2. Pihentetés
- Csomagold be a tésztát fóliába, és tedd hűtőbe legalább 1 órára. Ez idő alatt az ízek összeérnek, és a tészta könnyebben formázhatóvá válik.
3. Kiszúrás és sütés
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
- Nyújtsd ki a tésztát kb. 3-5 mm vastagságúra egy lisztezett felületen.
- Szaggasd ki a kívánt formákat mézeskalács kiszúrókkal.
- Helyezd a formákat sütőpapírral bélelt tepsire, hagyj helyet közöttük.
4. Sütés
- Süsd a mézeskalácsokat 8-10 percig, amíg enyhén aranybarnák nem lesznek. Vigyázz, hogy ne süsd túl, mert kemények lehetnek!
Pár kép a mézeskalács készítése közben:
Dekorálás
A mézeskalács díszítése az ünnepi hangulat egyik legszórakoztatóbb része. Íme, egy egyszerű cukormáz recept:
- 1 tojásfehérje
- 200 g porcukor
- 1 teáskanál citromlé
Keverd habosra a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével, majd töltsd habzsákba. Használj vékony csövet a precíz mintákhoz. A mézeskalácsokat ízlés szerint díszítheted színes cukorgyöngyökkel vagy csokoládédarabokkal.
Tippek a Tökéletes Mézeskalácshoz
- Tárolás: A kész mézeskalácsokat légmentesen záródó dobozban tárold, hogy puhák maradjanak.
- Fűszerezés: Bátran variálhatod a fűszereket saját ízlésed szerint. Egy csipet szerecsendióval például még különlegesebbé teheted.
- Gluténmentes verzió: Használj gluténmentes lisztet a búzaliszt helyett.
A mézeskalács elkészítése nemcsak finom végeredményt ad, hanem remek közös program lehet a család vagy barátok körében. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd az ünnepek varázslatos ízeit!
Jó étvágyat és kellemes sütögetést kívánok! 🎄
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked>>Nuss-stangli
-
Papucsállatka
Ennek a sütemény receptnek a neve kitaláció,mivel a papucsállatka elnevezés jutott róla eszébe a nagynénémnek, aki kicsit újra gondolta ezt a lágy kelt tésztát. Sokkal egyszerűbben elkapkodható akár gyerekeknek is a mérete miatt, és a lágy tésztája, a krémes tölteléke miatt nagy kedvenc az unokáimnak is.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (BL55)
- 1 dl min. 2,8-as tej
- 2 dkg élesztő
- 3 ek. cukor
- 1 mk. só
- 2dl min. 30%-os tejszín
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- A tetejére egy tojás felverve a kenéshez
Töltelék:
- Nutella
- Darált mák+cukor+szilvalekvár
Papucsállatka elkészítése:
- A langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- A hozzávalókkal lágy tésztát dagasztunk, amit 1 órát hagyunk letakarva kelni.
- A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és pohárral vagy fánkszaggatóval kb. 8cm-es köröket szúrunk ki.
- A közepére egy fél tk nutellát vagy szilvalekváros mákot teszünk. ( A 10 dkg darált mákot és 10 dkg porcukrot összekeverjük 1-2 ek szilvalekvárral, a lényeg, hogy sűrű krémes állagot kapjunk) Felbehajtjuk, a széleit villával összenyomkodjuk.
- Sütőpapírral bélelt lapos nagy tepsire sorakoztatjuk őket, kis helyeket hagyva a sütemény közt és hagyjuk 15 percet újra kelni.
- Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra, majd felvert tojással lekenjük a papucsállatkákat és kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Papucsállatka készítése képekben:
Jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked>> Csokis kifli-Jucustól
-
Túrós pogácsa
A túrós pogácsa receptem nem a legolcsóbb változat, de én mégis gyakran elkészítem, mert nagyon-nagyon finom és pontosan a benne levő túró, saj és vaj kombó miatt nem fog kiszáradni, napokig fogyasztható anélkül, hogy porzana a szánkban!
Nincs vele sok macera, egyszerűen össze kell csak dolgozni , kiszaggatni és megsütni, az illat konyhában sütéskor már jelezni fogja, hogy micsoda istenifinomságra készülhetünk! Legyen szó vendégvárásról vagy csak egy sima nassolásról, egy jó pogácsa mindig jól jön.
Természetesen én most is dupla adagból készítettem el, és 130db pici pogim lett, vagyis a megadott mennyiségből kb. 60-70 darabra készüljetek, persze függ attól a darabszám, hogy mekkora pogácsa szaggatóval dolgoztok!
Hozzávalók:
- 25 dkg túró (Érdemes a krémesebb változatot használni)
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg liszt+ szóráshoz
- 10 dkg trapista reszelt sajt
- 1 tojás
- 25 dkg friss élesztő( vagy 1 csomag granulátum)
- 1 1/2 tk só
Tetejére:
- 1 tojás
- 10 dkg reszelt trapista sajt
Túrós pogácsa elkészítése:
- A túrót egy tálba tesszük, nagy lyukú reszelőn keresztül belereszeljük a hideg vajat, hozzáadjuk a lisztet, a kis lyukú reszelőn lereszelt sajtot, a tojást, belemorzsoljuk az élesztőt, sózzuk, és az egészet tésztává gyúrjuk a kezünkkel. Egy kicsit ragyacsos tésztát kapunk, ha nem áll össze, mehet hozzá még egy kevés liszt.
- Lefóliázzuk/letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, késsel vékonyan csíkozzuk.(nem muszáj, csak mutatósabb lesz)
- Egy 3 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kis pogácsákat szaggatunk belőle. A leesett darabokat könnyedén összedolgozzuk újra és kiszaggatjuk.
- Tepsire sorakoztatjuk, hagyjuk még 20 percet kelni, majd lekenjük a tetejét a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal.
- Közben előmelegítjük a sütőt 180°C és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!
Túrós pogácsa készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Tökéletes kiegészítője egy tartalmas levesnek, vagyis ebédre is elkészítheted, akár ezzel a receptemmel>>Lencsegulyás sertéshúsból
-
Kecsketúrós falatkák
Olyan sokszor ennénk valami gyors, fincsi nasit, ezért a kecsketúrós falatkák receptjét szeretném ha kipróbálnátok, mert ez pont az a recept amit ilyenkor előveszek! Mivel javarészt túrót tartalmaz, zsiradékkal és liszttel összedolgozva, nem kell hozzá nagybevásárlás. Tényleg bő fél óra alatt elkészül (sütéssel együtt) és melegen meg, hát valami isteni finom!!!
Ha vendégek jönnek, ez a recept a legygyorsabb választás! Akár a fagyasztódban is tarthatsz kecsketúrót, felolvasztás után is remekül lehet dolgozni vele, a Bagylyashegyi tenyészetből bármikor beszerezheted, akár nagyobb mennyiségben is, hogy mindig kéznél legyen!
Finom és nagyon egyszerű apró sós finomság, amit megszórhatunk köménymaggal, szezámmaggal, de akár reszelt sajt is kerülhet a tetejére. Nem kell keleszteni, nincs benne élesztő, de még sütőpor sem, sőt tojás sem kell a tésztájába. Ha nem akarjuk rögtön sütni, betehetjük egy éjszakára a hűtőbe, de akár rögtön süthetjük is, úgy is nagyon finom lesz. Lehet a tésztájába medvehagymát, vagy fokhagymát, vagy kaprot is gyúrni, ha úgy tartja kedvetek!
Hozzávalók:
- 400 gr kecsketúró
- 400 gr liszt (lehet felezve teljeskiőrlésűvel)
- 100 gr vaj
- kb. 200 gr zsír
- 1-2 tk só ízlés szerint
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tojás felverve a tetejét megkenni
- egész kömény
- szezám mag
- 5 dkg reszelt sajt
Kecsketúrós falatkák elkészítése:
- A lisztet összekeverjük a sóval, őrölt köménnyel, hozzáadjuk a túrót, elmorzsoljuk benne a vajat, végül annyi zsírt adunk hozzá, hogy lágy, könnyen kezelhető tésztát kapjunk (ha nagyon picit ragad az nem gond, de túlságosan ne legyen ragacsos!).
- Lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 1 cm vastag téglalap alakúra, melyet felvágunk 2×2 cm-es kockákra.( Bizony, ezt még szaggatni sem kell,
- A tetejét lekenjük a felvert tojással, ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal, köménymaggal, reszelt sajttal, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. (én a kockák felére szezámmagot a másik felére reszeltsajtot szórtam, a köményt szeretjük így az mindenhova ment!)
- Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
- Már melegen is ehetitek nyugodtan, isteni finom, kívül ropogós, belül puha falatkák!
Jó étvágyat!
Kecsketúrós falatkák elkészítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha érdekelnek a kecsketermékek, kövessétek Gáborék oldalát is, Náluk mindig friss , maguk által készített isteni finom termékeket tudtok vásárolni>>Baglyas-hegyi Tenyészet Kistermelői termékei
Ha további recept érdekel ami kecsketermékből készült, talán ez is tetszeni fog Neked>>Gyümölcsturmix kecske kefírrel, akár a falatkák mellé is! Egy vitaminbomba lesz!!!
-
Macaron-ez az igazi recept hozzá!
A macaron sokunk szívébe belopta magát. A népszerűségének az lehet az oka, hogy nagyon látványos, hogy a szívárvány minden színében pompázik, és emellett a különleges töltelékek gondoskodnak az ízbombáról. Sokszor el is feledkezünk róla, hogy valójában egy habcsók. A macaron az egyik olyan édesség, melyet az emberek szívesebben vásárolnak cukrászdában, mert tartanak az elkészítésétől, nem mernek belevágni a gyártásába.
Én most készítettem először, a képeken láthatjátok is, hogy sokat kell még gyakorolnom a formázást, nem vagyok cukrász, de szerintem az íz már első alkalommal is kárpótolt a kevésbé szép kinézetén, szóval arra bíztatlak, próbáld ki te is, mert zseniális ami egy harapással a szádban robban ízvilág!
Ha őszinték akarunk lenni, azt el kell ismerni, kényes finomság, figyelmesnek kell lenni a sütésénél, be kell tartani bizonyos szabályokat, hogy tökéletes legyen a végeredmény.
Tudtad, hogy még macaron világnap is van, minden év március 20-án?
Mielőtt belevágnál a recept elkészítésébe, be kell szerezned pár fontos alapanyagot és kelléket.
- D-mag hőmérőt
- mandulalisztet
- por formátumú ételszínezéket
- illetve én vettem tojásfehérjét készen(kiváltható tojás szétválasztással)
- keményítő
- szilikonos sütőlap
- habzsák zacskó
Macaron hozzávalói:
- 160 g tojásfehérje Kb. 5-6 tojásból tudod kinyerni ha nem zacskós fehérjét használsz.
- 150 g kristálycukor
- 190 g mandula liszt (min.52-54% zsírtartalmú)
- 170 g porcukor
- 6 g keményítő
Sütésnél mindig fontos, hogy grammra pontosan legyenek lemérve az alapanyagok, vannak receptek, ahol el lehet csalni a dolgot, a macaronnál viszont nem megengedett! Használj mérleget!
Elkészítése:
- A tojás fehérjét a kristálycukorral vízgőz felett 50 fokig melegítjük. (Itt kell a mag hőmérő!)
- Kihűlésig kihabosítjuk, szép fényes és kemény habbá.
- Hozzáadjuk az átszitált mandula lisztet, porcukrot, keményítőt és egy késhegynyi színezéket (por állagú).Ha több színt szeretnél, akkor oszd annyi részre a habot, ahány színt használsz, és külön tálakban keverd hozzá.
- Nagy körkörös mozdulatokkal elkeverjük, míg lávaszerűen folyik (lecsúszik a kanálról, nem szakad, hanem szalagosan folyik)
- Habzsákba töltjük!
- Szilikon lapra nyomjuk (közel tartjuk, hogy tudjon térülni, egyenesen tartjuk, hogy szép legyen a talpa). Egy tipp: Érdemes számolni nyomás közben, és minden macaronnál ugyanaddig tartani nyomva a habzsákot. Kb 200Ft-os érme nagyságúak legyenek a korongok. Megcsapkodjuk a lemezt párszor az asztalhoz, így szépen elterülnek a korongok, majd hagyjuk sütés előtt száradni, (amikor a tetejéhez hozzáérsz, már ne ragadjon ez a lényeg, egy picit bebőrösödik a várakozástól) utána 145 fokon 15percig sütjük.
- Csak akkor vedd le a sütőlapról, ha már kihűltek.
- A kész macaron héjakat már ekkor érdemes összepárosítani, hogy méretben egyformákat töltsetek majd be és ragasszatok össze.
- A krémek ha elkészülnek, hűtőben kell tartani akár másnapig és a kész héjakat is bedobozolva hűtőben tartjuk!
Ha már annyi időt fordítunk a macaronok elkészítésére, akkor a töltelékkel már ne pepecseljünk annyit! Erre egy kiváló opció lehet a következő alaprecept, ami tulajdonképpen két főbb alkotóelemből áll: fehércsokoládé (200 g) és tejszín (100 g), mégis megannyi lehetőséget hordoz ízesítés tekintetében!
Legegyszerűbb alap töltelék macaronba:
Hozzávalók:
- 100 gr állati eredetű tejszín(kék meggle növényivel helyettesíthető allergiásoknak)
- 200 gr fehér csokoládé
Elkészítése:
1. A tejszínt feltesszük melegedni, és ameddig forráspont közeli állapotba nem kerül, összetördeljük a csokoládét.
2. A meleg habtejszínt ráöntjük az összetördelt csokoládéra, és várunk néhány percet, hogy a meleg folyadék kellőképpen megolvassza a csokoládét. (Érdemes magas mérőedényben dolgozni) Botmixerrel jól összeturmixoljuk. A krémet egy spatula segítségével átkeverjük. Lefedjük frissen tartó fóliával a fóliát közvetlenül a krémre simítjuk, hogy ne bőrösödjön hűtés közben. Néhány órára betesszük a hűtőbe, hogy visszadermedjen a töltelékünk.
3. A kihűlt krémet néhányszor átkeverjük, habzsákba töltjük, és a macaronok közepébe nyomjuk.
A macaron a rengeteg ízével és színével olyan különleges, ezért pár töltelék receptet hoztam nektek, amiből ízlésetek szerint tudtok választani!
Macaron epres töltelékkel
Hozzávalók:
- 300 gr fehércsoki
- 50 gr tejszín
- 150 gr eper sűrítmény (az epret kevés cukorral, citromlével sűrűre főzzük és botmixerrel turmixoljuk) vagy eperlekvárt használunk.
Elkészítés:
A tejszínt felmelegítjük, beletördeljük a csokit, belekanalazzuk az eper sűrítményt majd simára keverjük botmixerrel. Hagyjuk kihűlni (elég szoba hőmérsékletűre), ezután mehet a hűtőbe 1-2 órára és már tölthető is.
Kókuszos töltelék:
Hozzávalók:
- 150 gr fehér csoki
- 50 gr kókuszreszelék, kávédarálóban pépesre őrölve
- 100 gr tejszín
Elkészítése:
A tejszínt felmelegítjük, beletesszük a kókuszpépet és botmixerrel egyneműsítjük. Mehet is a hűtőbe.
Csokoládés krém hozzávalók:
- 60 g étcsokoládé
- 60 g tejszín
- 20 g vaj
Elkészítése:
A tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a csokit és a vajat. Elkezdenek olvadni a tejszínben, botmixerrel egyneműsítjük,majd kihűtjük, amikor már nem forró, hűtőbe tesszük.
A macaronok frissen és jól behűtve a legfinomabbak, maximum 1 hétig állnak el. Jól fagyaszthatók, akár betöltve vagy akár csak a héjak is, gondosan lezárt dobozban!
Jó étvágyat!
Macaron készítése képekben:
Még egy tipp: Ajánlottam a literes tojásfehérjét, amit pasztőrözött állapotban tudtok megvenni, nagyon könnyű vele dolgozni. Mivel felbontás után pár napig áll csak el, ezért én kiporcióztam a receptben megadott mennyiségekből és a maradékot fagyasztóba tettem, így csak elő kell vennem a következő sütéshez, így nem veszik kárba!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha te is szereted a habcsók jellegű süteményeket, akkor ez a sváb recept is biztosan tetszeni fog, az elkészítése lényegesen egyszerűbb, az íze viszont fenomenális>>Nuss-stangli
-
Csöröge fánk-a farsang sztárja
A csöröge fánk a farsangi szezon kihagyhatatlan eleme! Különleges formájú, mennyei csöröge igazi finomság, és nincs is vele annyi munka, mint a szalagossal, sokkal egyszerűbb az elkészítése mint gondolnád! A farsangi mulatságba ha fánkot vinnél akkor ez a recept a legjobb választás!
A csöröge fánk, más néven a herőce vagy a forgácsfánk is még mindig nagyon kedvelt édesség!
Porcukorral megszórva tálaljuk és természetesen jó sok házi baracklekvárral, így lesz a legfinomabb! Élesztő nélkül készül. Tojásfehérjét ne rakj bele, mert attól keményebb lesz a tészta, a rum viszont jót tesz az ízének és az állagának is!
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 csom. sütőpor
- 1csom. vaníliás cukor
- 1csipet só
- 8 dkg porcukor
- 10 dkg lágy vaj
- 6 db tojás sárgája
- 30 dkg tejföl
- 40 ml rum
- olaj a sütéshez
- porcukor
- citromhéj
Elkészítés
- A csöröge fánk elkészítéséhez a lisztet keverőtálba szitáljuk.
- Hozzáadjuk a sütőport és alaposan összekeverjük.
- Keverő tálba ütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk az olvasztott vajat a tejfölt, porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, rumot, csipet sót és habosra keverjük.
- Hozzámehet a sütőporos liszt is, és egyneműre keverjük. Kicsit liszezett felületen átdolgozzuk.(Én réteslisztel dolgoztam a nyújtásnál, de sima liszttel is jó lesz!)
- Folpackba csavarva, hűtőben pihentetjük fél órát.
- Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd rombuszokat vágunk belőle (derelyevágóval vagy késsel), aminek a közepébe vágást ejtünk és a vágáson keresztül átfordítjuk az egyik sarkát.Nem baj, ha nem egyformák, nekem is lett kissebb-nagyobb méretben is.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, és bő olajban kisütjük a csöröge fánkokat. Ha pirosodik, fordítsuk meg, mindkét felét sütni kell. Az indukciós lapon a 7-esen, ami még nem a legforróbb, de egyenletesen sül.
- Porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Csöröge fánk készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Természetesen klasszikus fánk receptem is va, ha kipróbálnád, biztosan nem fogsz csalódni>>Szalagos fánk recept
-
Nuss-stangli
Mórról kaptam a nuss-stangli receptjét, amiról ez idáig nem is hallottam, de rögtön megtetszett! Egy fantasztikusan finom, sváb sütemény receptjét hoztam el nektek, ami nem hiányozhatott a térség esküvői és ünnepi asztalairól sohasem és sok helyen még őrzik ezt most is ezt a hagyományt. Milyen jó, hogy ismét előkerült ez a recept, hiszen egy könnyen elkészíthető sütemény, amit hosszú hetekig lehet tárolni! (Már akinél marad, mert nagyon eteti magát!!)
Sok helyen zongorabillentyűként emlegetik, bár talán annak kicsit más a tésztája, a lényeg hogy ez a süti tényleg abbahagyhatatlanul eteti magát!
Hozzávalók:
- 40 dkg porcukor átszitálva
- 50 dkg darált dió
- 1 marék zsemlemorzsa
- 1 citrom reszelt héja+fél citrom leve
- 4 tojás fehérje
- 2 tojás sárgája
- 1 cs. vaniliás cukor
- fél dl rum
Nuss-stangli elkészítése:
- A porcukrot és a tojásfehérjét a citrom levével jó kemény habbá verjük.
- A tojáshab 1/3-át félretesszük a máznak, a többit összekeverjük az összes hozzávalóval.
- Ha laza a tészta, akkor diót vagy morzsát teszünk még hozzá.
- Erősen meglisztezett gyúródeszkán kézzel, és sodrófával kb. fél cm vastagra nyújtjuk, majd vizes késsel csíkokra vágjuk.
- Sütőpapírt teszünk a tepsibe, és nem túl közel(sütés során dagadni fog) ráhelyezzük a csíkokat, megkenjük a maradék tojáshabbal majd hagyjuk száradni 2 órát.
- A sütőben is szárítjuk! 140°C-on süssük kb. 15 percig. Ne égessük! Ha a hab kemény, már kész. (A hab ne piruljon meg a tetején, maradjon szép fehér!)
Nuss stangli készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha te is szereted a diós süteményeket, ez a recept is biztosan tetszeni fog, mert szintén sokáig eláll és nagyon finom>>Hókifli dióval töltve
-
Hólabda
A süti neve csokimáz esetén hólabda, máz nélkül pedig kozák sapka néven ismert. Azt nem lehet tudni, miért lett két neve, de a lényeg, hogy ez egy szuper, házi süti, kár lenne kihagyni bármilyen ünnep alkalmából. Aki szereti a kókuszos-csokis ízeket, azok számára tuti befutó a recept, de a hólabda szerintem mindenki ízlelőbimbóját szerelembe ejti. Sajnos kicsit macerás az elkészítése, de megéri a fáradozást, hisz tényleg gyönyörű, az íze pedig isteni finom.
Hólabda hozzávalói:
Tészta:
- 8 tojás
- 8 ek forró víz
- 1 csomag (7 g) sütőpor
- 30 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 2 ek holland kakaópor
Krém:
- 5 dl tej
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 5 ek liszt
- 20 dkg vaj
- 1. cs.vaníliás cukor
- 1 dl rum
Máz-külső panír:
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 ek. olaj vagy 5 dkg vaj
- 15 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
- A tojásokat válasszuk szét.
- A porcukor felét keverjük össze forró vízzel, majd a sárgáját egyenként adagolva adjuk hozzá.
- A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk hozzá a sütőport és a kakaót, utána a tojássárgás keverékkel is dolgozzuk egybe.
- A tojásfehérjét verjük kemény habbá a megmaradt cukorral együtt, majd forgassuk a lisztes masszához.
- A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
- Amíg sül a tésztánk, készítsük el a krémet: A tejet öntsük lábasba, forgassuk hozzá a lisztet, és gyakori kevergetés mellett forraljuk egybe. (Egy kis mennyiségű tejjel keverjük ki a lisztet csomómentesre először és azt öntsük a többi tejhez)
- A pépesre főtt sűrű krémet hűtsük ki.
- Miközben a krém hűl, a porcukrot, vaníliás cukrot és a vajat keverjük habosra, majd adjuk a kihűlt krémhez és az egészet robotgéppel simára keverjük az 5 dkg kókuszreszelékkel, rummal együtt. A rum talán kicsit soknak tűnhet, ám így lesz nagyon jó íze a krémnek.
- A kisült tésztát pogácsaszaggatóval vagy pohárral szúrjuk ki.
- Egy tésztakorongot kenjünk meg krémmel, majd illesszük össze egy másik tésztakoronggal. A sütiszendvicset kívülről kenjük meg krémmel, utána forgassuk kókuszreszelékbe. Nem baj ha nem tökéletes, a kókusz panír mindent elfed! Én az első 10 db után befejeztem a kör szaggatást és egyenletes kockákra vágtam a tésztát. Nagyon macerás volt, sok volt a kimaradt tészta és az időm is véges volt rá. (A kimaradt tésztát tálba morzsoltam és kókuszgolyókat gyúrtam kis kávé és rum hozzáadásával, majd kókuszreszelékbe hempergettem.)
- Utolsó lépésként a csokit daraboljuk fel és vízgőz felett olvasszuk fel, tegyük hozzá az olajat/vajat, majd kanál segítségével kenjük a süti tetejére.
TIPP: A vajjal kikevert basemall krémet érdemes a piskótába töltés előtt negyedórára a hűtőszekrénybe tenni, mert így megkeményedik, és vastagabban tudjuk vele megkenni a süteményeket.
Jó étvágyat!
Hókifli készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Ha régi jól bevált süteményreceptet keresel, nagyon örülnék ha kipróbálnád a zserbó receptemet is>>Zserbó, gazdag dió töltelékkel
-
Hókifli dióval töltve
A hókifli rengeteg változata ismert, lehet mákos, diós, gesztenyés, szilvalekváros … de az alap elkészítése azonos! A bejgli mellett sok családban hókifli is kerül az ünnepi asztalra karácsonykor. Nagyon fontos, hogy pihentesd, mielőtt elkezded formázni. A sok tejföltől finom puha és omlós lesz. Csak arra ügyelj, hogy ne süsd túl!
Ebben a receptben a dióval töltött hókifli hagyományos elkészítését mutatom meg, a közepére kerülő töltet változtatható. A kizárólag vajjal készült omlós tészták egyszerű, jóízű süteményeket eredményeznek. Az igazi nagyi-élményt viszont a zsír adja, amitől csodálatosan porhanyós, puha lesz a süteményünk! Sokaknak azonban a zsír állatias íze túl erőteljes ezért a receptemben a vaj arányát is megadtam.
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj de legjobb zsírral, viszont zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez
- 1 csipet só
- 2 dl tejföl
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola( elhagyható)
- Fél (kezeletlen) citrom héja
- 2 dl tej
Elkészítés:
- A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzátesszük a többi alkotóelemet, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.
- A tejet megmelegítjük és összekeverjük a töltelék hozzávalóival.
- A tésztagombócot enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra, és egy 7-8 cm átmérőjű pogácsa/fánk szaggatóval (ennek híján pohárral) kiszaggatjuk. (A leeső tésztadarabokat szintén összegyúrjuk és kiszaggatjuk.)
- A kör alak alsó részére teszünk 1 kis kanálnyi tölteléket, feltekerjük, majd kis kifli alakra formázzuk.
- Sütőpapíros tepsire tesszük a kis kifliket, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (Hagyományos sütőben 180 fokon 15-20 percig.) Világos maradjon a tészta, nem barnuljon egyáltalán!
- Amikor megsültek a kiflik, még forrón meghempergetjük a vaníliás porcukorban.
Próbáljátok jó szorosra lezárni a kifliket, nekem is szétnyílt pár sütés közben, ami nem baj, de zártan a legszebbek!
Száraz hűvös helyen, zárt dobozban sokáig eláll, az egyetlen sütemény, amiből még szilveszterre is marad, persze dupla mennyiség esetében, hiszen mindenki nagyon szereti a családunkban!
Jó étvágyat!
Hókifli készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Klasszikus karácsonyi sütemény a bejgli, melyhez itt találod a bevált receptem>>Bejgli-egy elronthatatlan recept
-
Bejgli falatkák
A bejgli falatkáknak nálunk hatalmas sikere volt! Ha biztosra akarsz menni, mert ki szokott repedni a hagyományos bejglid, vagy kipróbálnád ezt a változatot is, szívből biztatlak a receptemre! Lényegesen elkapósabb sütike és megfelelően tárolva nagyszerűen megtartja az omlósságát, nem szárad ki! A tölteléket kedvetekre variálhatjátok, dióba aszalványokkal, mákba akár meggyel és gesztenyés változatban is nagyon finom.
A receptemben én hagyományos mákos és diós töltelékkel dolgoztam, de tényleg csak a fantáziátok szabhat határt, ebbe a sütibe a diós nutellás is zseniális lehet!
Bejgli falatkák hozzávalói:
Tésztához:
- 450 g búzafinomliszt (BL55)
- 125 g vaj/margarin
- 60 g zsír
- 50 g porcukor
- 15 g friss élesztő
- pici só
- 1 db tojássárgája
- 50 g 30%-os cukrozatlan habtejszín
- 1 dl kézmeleg víz
Mákos töltelék:
- 200 g darált mák
- 125 g cukor
- 40 g darált háztartási keksz
- 125 g forró víz
- egy citrom reszelt héja
Diós töltelék:
- 200 g darált dió
- 125 g cukor
- 40 g darált háztartási keksz
- 125 g forró víz
- Ízlés szerint narancshéj is mehet bele
Elkészítése:
- Két tálban külön dolgozunk a diós és a mákos töltelékkel. A vízet egyben felforraljuk (250 ml-et) és a darált dióval-cukorral-daráltkekszel elkevert tálakba öntjük elfelezve.(125 ml/tál, forralás után mérjük ki a víz mennyiséget, mert veszít hevítésre!) Hozzákeverjük az ízesítőket (citrom, narancs és akár mazsola vagy aszalt gyümölcsök)
- Hagyjuk szépen egybeállni hűtőben, addig elkészítjük a tésztát.
- A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és az egészet elkezdjük kézzel összemorzsolni. Addig gyúrjuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk. (nem kell futtatni az élesztőt csak belekeverni a tésztába)
- A kész tésztát hűtőbe rakjuk egy órára.
- Amikor letelt az egy óra a tésztát kinyújtjuk kb 3 mm vastagságúra.
- A töltelékből kb 1,5 cm vastag rudat formázunk és a tészta szélétől 2 cm-re lerakjuk a tésztára. Óvatosan rátekerjük a tésztát a töltelékre, majd ahol összeér a tészta ott elvágjuk és alaposan összenyomkodjuk. (A képek segítenek a folyamatot elsajátítani!)
- Tepsire rakjuk egymás mellé sorban. Mindegyiket lekenjük tojás sárgájával, majd hűtőbe rakjuk 30 percre.
- Ha megszáradt a sárgája lekenjük fehérjével és ismét hűtőbe rakjuk 30 percre. Így lesznek ezek is szép márványosak mint a klasszikus bejgli.
- Ha a fehérje is megszáradt, akkor egy késsel felszeleteljük a rudakat kb 2-2,5 cm-es darabokra. Egymás mellé rakjuk legalább fél cm távolságra egymástól szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire.
- Ha készen vagyunk előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen 180 fokra.
- Így sütjük kb 25-30 percig, vagyis addig, amíg szép barna színt nem kap a teteje.
Jó étvágyat!
Bejgli falatkák készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Imádod az apró süteményeket? Akkor lehet, hogy ez a receptem is tetszeni fog>>Hókifli gazdag diótöltelékkel