mindmegtettem én

Mindmegtettem én, az oldalam neve és ami itt olvasható a saját tapasztalataim, receptjeim és életem eddigi "terméke".

  • BLOG,  mindmegtettem én

    Mi a titka a jó receptnek?

    Hogy mi a titka a jó receptnek, azt számomra egyértelműen a végeredmény határozza meg. A saját oldalamon kizárólag úgy és olyan recepteket osztok meg, amiket bárki el tud készíteni a leírásom alapján. Nem vagyok magam sem szakács, sem séf, egyáltalán nem vagyok „szakmabeli”, nem is célom magasabb szinten a konyhaművészet. Szerencsére, megvannak az erre igényt tartóknak is a megfelelő platformok, oktatások, ahol komolyabb szintű szakács feladatok, kihívások vannak tanítva.

    Egyéni ízlések vagy pofonok

    Egyszerű háziasszony vagyok, sok év tapasztalatából osztom meg a receptjeimet, a célom, hogy sikerélményt adhassak azoknak is, akik még az elején járnak a konyha rejtelmeinek útján. Nem gondolom, hogy minden egyes recept mindenkinek ízleni fog, de fontosnak tartom, hogy az elkészítési folyamat követhető és átlátható legyen.

    Sok háziasszony velem együtt, szívesen keresgél és próbál ki más recepteket is, ezért is jó platform az internet.

    Egymástól tanulhatunk, ismerhetünk meg újdonságokat, régi idők féltve őrzött családi receptjei kapnak nyilvánosságot.

    Titka a jó receptnek

    Mi a titka a jó receptnek?

    Sokszor látom az online térben, a közösségi oldalakon, hogy üzleti fogásként tesznek fel receptet, a nagyobb követőszám elérése érdekében. Ezzel nem is lenne gond, ha ezek kipróbált és használható receptek lennének. Sajnos az a tapasztalatom, hogy sok esetben nem így van.

    Szeretnél saját pékárut sütni? Mutatom lépésről-lépésre>>

    Szerintem:

    • A jó recept megadja a pontos hozzávalókat, és akár alternatívát is kínál, az egyéni felhasználhatóság miatt. (pl: a vaj helyett akár zsír, vagy margarin használata. Cukor helyett édesítőszer stb..)
    • A lépések úgy vannak megadva, ahogy a munkafolyamat is zajlik az étel-ital-bármilyen recept készítése alatt. Senki nem szeretne belekeveredni, vagy kihagyni fontos lépést.
    • A receptjeimet, ahol csak szükségesnek látom képekkel is illusztrálom. Jó érzés a vizuális visszaigazolás, hogy úgy és ott tartunk-e ahol kell.
    • Nagyon fontosnak tartom az önazonosságot. Magam is keresem a könnyen elkészíthető recepteket,nincsenek különleges konyhaszerkentyűim, nem is fogok belemenni nagyon bonyolúlt elkészítésekbe. VISZONT! Minden receptem saját magam is elkészítem, és a tapasztalataim alapján osztom meg Veletek!
    Titka a jó receptnek 2

    Nagyon jól emlékszem még drága nagymamáim, hogyan próbáltak nekem segíteni, mikor fiatalasszonyként nekiálltam magam főzni a családomra! „Készíts egy vékony rántást..”, „Csak annyi vízben amennyit jónak látsz..”, „Annyi zsiradékot tegyél hozzá amennyit felvesz..” Ismerős nektek is?

    A jó receptnek a titka, hogy szájbarágósan, és pontos mértékegység, alapanyag megjelöléssel van közzétéve. Ha most kezdenék el főzni, úgy érezem olyan oldalt választanék mint a saját mindmegtettem oldalam, ahol gyerekjáték az ételek elkészítéséhez szükséges lépések követése. Ez az én célom. A fiatal önmagam megtanítása főzni-sütni. Mert szerencsére most is sok fiatal „én” fog követni engem, vagy férfiak akiknek új terület a „szakácskodás”, és szeretnék meglepni a kedvesüket egy terített asztallal otthonukban.

    Titka a jó receptnek 3.

    Sikerekben gazdag, élvezetes órákban eltöltött sütögetést-főzöcskézést kívánok Nektek!

    Leszpuch Henrietta

    Ha tetszett a gondolatom és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  • Sajtos csirkecomb római tálban főkép
    mindmegtettem én,  csirkéből készült ételek

    Sajtos csirkecomb római tálban

    Sajtos csirkecomb elkészítése római tálban a legpraktikusabb. Nagyon finom omlós lesz a csirke és az összes hozzávalók egymás ízétől átjárva készülnek el. Egy tál étel, mellyel nem kell a tűzhely mellett állni, mégis egy bármilyen alkalomra felszolgálható főételt tehetünk az asztalra.

    Sajtos csirkecomb hozzávalói:

    • csirkecomb
    • 1púpozott ek liszt
    • 2 kk őrölt pirospaprika
    • 1 tk só
    • 1 kk őrölt bors
    • 1 nagyobb fej vöröshagyma vagy egy csokor újhagyma
    • 1,5 dl tejföl
    • 10 dkg reszelt sajt

    Elkészítése:

    1. A római tálat áztassuk vízbe amíg előkészítjük a hozzávalókat.
    2. A lisztbe keverjük el a pirospaprikát, borsot. A csirkecombokat mossuk meg.
    3. Forgassuk meg az ízesített lisztben a combokat, majd pakoljuk a pataki tálba(vizet öntsük ki amiben áztattuk). A maradék lisztet szórjuk a húsra.
    4. A felkarikázott hagymával rétegezzük tovább.
    5. Jöhet a reszelt sajt, szépen egyenletesen.
    6. Végül takarjuk be a kikevert tejföllel, amibe egy kis sót keverjünk.
    7. Zárjuk le a tál tetejével, és mehet a hideg sütőbe a sajtos csirkecomb.
    8. 180°C-ra állítsuk a sütőnket és kb. 1 órán keresztül süssük. Vegyük le a pataki tál tetejét,így még 15 percig pirítsuk meg a tetejét.

    A sajtos csirkecombhoz köretnek tökéletesen passzol a krumplipüré, a petrezselymes rizs, vagy párolt zöldségek.

    Sajtos csirkecomb római tálban hús
    Első réteg a lisztes csirkecombok
    Sajtos csirkecomb római tálban rétegezés 1
    Hagymakarikákat rétegezünk rá
    Sajtos csirkecomb római tálban rétegezés 2
    Sajtos csirkecomb római tálban rétegezés 3

    Jó étvágyat!

    Szívesen készítenél valami süteményt is a főétel mellé?

    Gyere csatlakozz a facebook csoportomhoz, minden friss receptemet ott osztom meg először!

  • Fűszernövények főkép
    mindmegtettem én,  Kert

    Fűszernövények ültetése

    A fűszernövények saját termesztése semmi különleges kertészeti ismeretet nem igényel. Ellenben nincs annál jobb, ha csak a kertbe, erkélyre kell kilépni egy kis friss fűszerért az ételhez, italokhoz.

    Vannak fűszernövények, melyeket egyszer kell csak beszerezni, ők az évelők, semmi dolog velük, minden évben újra kihajtanak,a rozmaring és a tárkony egész évben szüretelhető.

    Fűszernövények 1

    Milyen fűszernövényt érdemes most ültetni?

    Március-április hónapban érdemes magról( a legolcsóbb), vagy kertészetből csemetéket venni és elültetni a fűszereinket. Én egy magas ágyásban egy helyre teszem őket, így nem kell hajoldozni és a kutyák sem pisilik le.

    Jó szívvel ajánlom kisebb nagyobb javítási és szerelési munkákhoz a Lakásszerviz szolgáltatást, akik magaságyás építésében is tudnak Neked segíteni!

    Egy klasszikus konyhában ezeket a fűszernövényeket biztosan sűrűn kell használni, ezért ezek az alapok amikre szükségünk lesz:

    • petrezselyem
    • tárkony
    • rozmaring
    • menta
    • bazsalikom( ezt április végén érdemes csak elültetni, nem bírja a hideget)
    • oregánó
    • majoránna
    • citromfű

    A felsorolt fűszernövényeket bátran ültethetjük egymás közelébe, „kedvelik”egymás társaságát. Amire viszont feltétlenül figyelni kell, hogy a palánták nőnek és bokrosodnak, így hagyni kell nekik elég helyet, akár 30-30 cm-t, a megfelelő kibontakozáshoz.

    Melyek az agresszíven terjeszkedő fűszernövények?

    Két növénnyel kell csak vigyázni, a mentával és a citromfűvel. Mind a kettő agresszíven terjeszkedik, így előbb-utóbb kiírt mindent, ami a környezetében nő, és mindenhol kéretlenül felbukkan, ezért ezeket a növényeket ne közvetlenül a földbe, hanem egy nagyobb dézsába ültesd, a többiektől gondosan elszeparálva.

    Ha megfelelő minőségű földben vannak vagy megfelelő méretű cserépben, megfelelően öntözve, és megfelelő mennyiségű nap éri őket, a fűszernövényekkel alig kell foglalkozni! Néha nem árt őket visszanyírni, hogy még szebben bokrosodjanak.

    Fűszernövények 2.

    Egy kis tápnak örülnek és megindulnak szépen a növények

    Időközönként meg kell őket tápozni, én a Volldünger tápot használom minden növényemre a kertben. Eső előtt vékonyan megszórom a növények földjét (virágok alatt is), majd az esőzésre bízom a belocsolást. Ha nem jön csapadék legalább két hetente ahogy tápoznék, a vízben oldom fel a leírásnak megfelelően a tápot, amivel locsolok.

    A zöldfűszer érzékeny növény, finom illóolajokkal. Változó, melyik mikor a legillatosabb, de virágzás előtt érdemes őket visszavágni, mert ha már felmagzottak, kevésbé lesznek illatosak.

    Mit tehetünk velük télen?

    A fűszernövények javarészt kibírják a magyar telet. A rozmaring, oregáno, kakukkfű, nagy eséllyel túléli a hideg hónapokat, ha csak nincsenek extrém fagyok. Ha beköszöntenek a vad mínuszok, arra az időszakra fel lehet húzni a növényekre egy műanyag zacskót. Előfordul, hogy pár tő kifagy, ezeket tavasszal pótolni kell. Tavasszal pedig indulhat a következő ültetési szezon!

    Jó kertészkedést!

    Szeretnéd tudni miért jó az elektromos kerékpár a közlekedésben?

    Kövess a facebookon és csatlakozz az oldalamhoz a legfrissebb receptjeimet ott teszem ki!

  • A könyvek
    mindmegtettem én

    Könyvek minden mennyiségben!

    A könyvek nélkül nincs kikapcsolódás, nincs én idő. Azok közé az emberek közé tartozom, akiknél legalább egy könyv (néha kettő is) nyitva van. Számomra az olvasás azt a kikapcsolódást nyújtja, amit nem tudok és nem is akarok semmire lecserélni. Olyan nincs, hogy épp nincs mit olvasni.

    Szerencsére így vagytok ezzel sokan ti is, ezért pár könyv ötletet cserélhetnénk egymással!

    Könyvajánló mindig jól jön

    Ami azt illeti, én két barátnőm által el vagyok látva olvasni valóval folyamatosan, Ők az én „könyvdealereim”, innen is: köszi csajok!

    Milyen könyvek közül választok?

    Semmiféle rangsorolásba nem teszem a könyveket, amit ajánlok, egyszerűen csak szerettem őket, vagy kaptam tőlük valamit, számomra ezt jelenti a jó könyv.

    Ha ti is szeretitek azokat az olvasmányokat, amik „elvisznek” magukkal, amiknek van története, akkor hasonló az ízlésünk. Rengeteg jó könyvet tudok ajánlani és ez lesz az az oldal ahol meg is teszem.

    Ha olvasol-táplálkozol