Kelt tészták

  • Bukta készítés főképe
    Kelt tészták

    Bukta készítés

    A bukta igazi hungarikum, szeretjük egy leves mellé, vagy csak úgy, mert Mi leginkább sárgabarack lekvárral töltjük, ami természetesen saját házi főzés, de szinte bármivel tőlthető. Képzeljétek, én most felhasználtam az unokáim kinder buenó szeleteit és nagyon nagy sikere volt! Nyilván a nutellás töltelékkel is mennyei finomság, nézzetek körül otthon, és bátran kísérletezzetek többféle töltelékkel.

    Maga a tésztája egy könnyű, lágy dagasztott kelt tészta, amit én természetesen megint dupla adagban sütöttem meg, így a legnagyobb tepsim pont tele lett vele. Sajnos meg nem számoltam, de ez az extra adag már nagycsaládos, vagy vendégváró mennyiség, vagyis döntsétek el, hogy az alapmennyiségek alapján mennyit szeretnétek sütni.

    Az tény, hogy a legfinomabb frissen, másnap már sosem ugyan olyan lágy, de zacskóban tárolva még két napig simán ehető és finom, vagy egy kicsit rámikrózva azonnal fogyasztva olyan lesz mint frissen kisülve.

    Hozzávalók:

    Tészta hozzávalók:

    • 350 ml 2,8%-os tej
    • 30 g élesztő (friss)
    • 50 g porcukor
    • 250 g búzaliszt (BL55)
    • 250 g búza-rétesliszt (BFF 55)
    • 1/2 kk só
    • 1 db tojás (közepes, „M”-es méretű)
    • 90 g vaj
    • A tepsibe a kenéshez:120gr vaj

    Tölteléknek:

    • lekvár (sárgabarack, szilva, megy, bármilyen amit szerettek vagy van otthon) Sokkal könnyebb feltekerni, ha sűrű lekvárt használtok, kevésbé folyik ki vagy szívja fel a tészta.
    • Kinder szelet
    • nutella

    Bukta elkészítése:

    1. A szobahőmérsékletű tejben (1 dl) felfuttatjuk az élesztőt egy teáskanál cukorral.
    2. A liszteket és a porcukrot egy tálba szitáljuk a sóval.
    3. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt. A maradék tejet óvatosan adagoljuk összekeverés közben a tésztához, mert lehet nem veszi fel mindet.
    4. Kb. 5 perc dagasztás után elválik a tál oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk, letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. (Kb 30-45 perc alatt)
    5. Lisztezett asztalon fél cm vastag téglalapot nyújtunk, majd kb. 7×7 cm-es négyzetekre vágjuk. (30 db négyzetet kell kapnunk.)
    6. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy nutelláva töltjük őket.(Én félbe vágtam a kinder szeleteket, így raktam rá.)
    7. Ha rájuk tettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából. Kicsit érdemes összenyomkodni az összezárásnál és az oldalánál.
    8. 12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk úgy, hogy az alján legyenek az összeeresztések.
    9. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, addig bemelegítjük a sütőt 180°C-ra, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük.
    10. Hagyjuk a tepsiben kihülni, majd szépen szétválasztgatva tálcára pakoljuk és porcukorral megszórjuk tálalás előtt.

    Jó étvágyat!

    Bukta készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    Szereted a könnyű, kelesztett tésztákat? Szerintem ez is a receptem is tetszeni fog Neked>>Kakaós csiga kelt tésztából

  • bejgli főkép
    Kelt tészták

    Bejgli-egy elronthatatlan recept

    Nagyon féltem a bejgli sütéstől, sokáig nem is mertem belevágni, azt gondoltam, hogy ez nekem úgysem sikerül, nem lesz olyan mint Nagymamámé. De egyszer csak eljött a nagy elhatározás, most vagy soha, legfeljebb nem lesz publikus az eredmény!☺️ Alig akartam hinni a szememnek, milyen szép márványos és nem mellesleg milyen isteni finom lett a végeredmény!! Innentől nem volt mese, az egész családnak én gondoskodtam a karácsonyi diós és mákos bejgliéről😁

    Szeretném most veletek is megosztani a receptem és drukkolni mindenkinek, aki szintén először szánja rá magát, hogy saját készítésű bejglivel lepje meg a családját-barátait! Sikerülni fog!!🤞

    A receptemből 6 db kb. fél kg-os bejglitek lesz, eszerint készítve 3 diós és 3 rúd mákos. Ehhez fontos lesz egy konyhamérleg használata, mert minden egyes bejglinek a tésztájának és a töltelékének is 27-27 dkg kell legyen a súlya! Ez az egyik titka amitől tökéletes lesz az arány is és a látvány!(És át is sül!!)

    Hozzávalói:

    Én 3-3 mákos és diós bejglit készítettem, ha te csak egyféle ízesítésűt szeretnél, duplázd a mennyiségét.

    A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez ) 

    • 90 dkg liszt
    • 25 dkg vaj/margarin
    • 12.5 dkg zsír
    • 10 dkg porcukor
    • 2.5 dkg élesztő
    • 1 dkg só
    • 2 db tojássárgája
    • 1 dl langyos tej vagy tejszín
    • kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.

    Mákos töltelékhez:

    • 42,5 dkg darált mák
    • 25 dkg kristálycukor
    • 7,5 dkg darált kekszmorzsa
    • 5 dkg mazsola (ízlés szerint)
    • őrölt fahéj (1 kk)
    • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
    • sok reszelt citromhéj
    • 2,5 dl víz

    Diós töltelékhez:

    • 42,5 dkg darált dió
    • 25 dkg kristálycukor
    • 7,5 dkg darált kekszmorzsa
    • 5 dkg mazsola (ízlés szerint)
    • reszelt citromhéj
    • 2,5 dl víz
    • 3 ek. rum

    Bejgli elkészítése:

    1. A lisztet egy tálba szitáljuk majd a vajjal/margarinnal, zsírral porcukorral és a csipet sóval összedolgozzuk.
    2. A tejben az élesztőt felfuttatjuk 1 kiskanál porcukorral. Ha felfutott az élesztő belekeverjük a 2 db tojássárgáját és a hideg vizet.
    3. A tésztának keménynek kell lennie.
    4. Osszuk 6 felé. Nem szemre, hanem mérjük le mérlegen, (egyenként 27 dkg kell lennie) ez azért fontos hogy egyszerre süljön meg, a tölteléket is egyformán kell majd mérni bele.
    5. A 6 db tésztát folpackba teszem és min. 1 órára beteszem a hűtőbe.
    6. Addig elkészítjük a töltelékeket: A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. (Külön-külön a diós és a mákos tölteléket) Jól ki kell hűteni.
    7. A tésztagombócokat egyenként készítjük el. Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát. Ha ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen! És a titok: A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem szabad lisztezni. Érdemes szilikonos sütőpapíron dolgozni vele. Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
    8. Rákenjük a tölteléket a tésztára úgy, (pontosan 27dkg-ot) hogy a szélén hagyjunk egy kis üres részt.
    9. Mielőtt elkezdem feltekerjük a tésztát, a tészta két rövidebb oldalán felhajtjuk, ezzel csinálunk egy kis támasztékot a tölteléknek. Majd az egyik hosszanti oldalán szorosan feltekerjük a tésztát. Ugyanezt csináljuk mind a hattal.
    10. Lekenjük 1 db tojássárgájával hosszanti irányban ezután pihentetni kell úgy félórát hűvös helyen.
    11. Majd lekenjük de most keresztirányban!!! a tojásfehérjével, megint pihentetjük min. félórát hűvösön, de akár egész éjszaka. (Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.) Az a lényeg, hogy rendesen megszáradjanak a tojásrétegek.
    12. A sütőt előmelegítjük 180 °C -ra (légkeveréssel 160 °C -ra). Vastagság kötőtűvel vagy fém nyárssal, akár hurkapálcával, 4-5 cm-ként, egészen “koppanásig” nyomva, sűrűn megszurkáljuk a tésztatekercsek oldalait és tetejét. Azaz utat biztosítunk a gőznek, hogy szét ne repessze a tésztát, és 30-35 perc alatt, aranybarnára sütjük.

    Bejgli készítés képekben:

    Tippek:

    Ha nehezen boldogulsz a töltelék kenésével itt egy kis segítség hozzá: a kimért tölteléket is kinyújtom valamivel kisebbre mint a tésztákat. Ezt úgy csináltam, hogy két folpack közé tettem a tölteléket és nyomkodva eligazítottam a méretre. A folpack nagyon hasznos lesz még, a felső fóliát lehúzom a töltelékről, majd az alsó fólia segítségével ráborítom a tésztára a tölteléket. Ha véletlen híg lett a töltelék javíthatsz az állagán utólag is, fogsz egy marék édes kekszet, összetöröd és a töltelékre szóród, ez majd felszívja a felesleges nedvességet.

    A kész bejgli remekül tűri a mélyhűtőt: a teljesen kihűlt tekercseket folpackba csomagolva betesszük a fagyasztóba. Fogyasztás előtt 6-8 órával kivesszük a mélyhűtőből, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.

    Kívánom, hogy minél több asztalon ott illatozzon, a saját magatok által, szeretettel elkészített bejgli!

    A zserbó is kedvenc karácsonyi süteményünk, ha kedvet kapnál elkészíteni, szívből ajánlom neked a jól követhető receptemet>>Zserbó, gazdag dió töltelékkel

    Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

  • szalagos fánk főkép
    Kelt tészták

    Szalagos fánk recept

    Ha a tökéletes szalagos fánk receptet keresed, már meg is találtad én csak így sütöm és dicsekvés nélkül mondom, hogy tökéletes mindig. A fánk készítésekor pár dologra kell figyelni és a receptemet követve Neked is sikerülni fog ígérem ez az isteni finom édesség! Akkor a tökéletes, ha habkönnyű lesz a sütés után a végeredmény, nem pedig egy nehéz tésztát kapunk.

    Pár alapszabályt be kell tartani a fánksütéskor a recept mellé, ez a titka a szép szalagos, könnyű végeredménynek! A liszt és a tojás is legyen meleg helyen tárolva felhasználás előtt, és ne legyen hűvös vagy huzatos a konyha ahol dolgozunk vele. Ne kelesszük túl, ha úgy készíted ahogy a receptemben vezetlek ez nem fog megtörténni. A sütés hőfoka is nagyon fontos, ha túl forró zsiradékba tesszük, a külselye hamar megpirosodik, de belül nyers marad.

    A receptem mennyiségéből 15 db fánk készült el a hagyományos fánkszaggató mérettel.

    Szalagos fánk hozzávalói:

    • 50 dkg liszt
    • 5 dkg cukor
    • 5 dkg puha vaj
    • 2-2,5 dl tej
    • 3 dkg élesztő
    • 2 tojássárgája
    • 1 csipet só
    • kb egy feles pohár rum(4-5cl)
    • bő olaj a sütéshez
    • lekvár és porcukor a tálaláshoz

    A szalagos fánk elkészítése:

    1. A langyos tejben elkeverjük a porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni.
    2. A robotgép keverőtáljába öntjük a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat, a rumot, a csipet sót és a felfutott élesztőt, olvasztott vajat és az egészet összedolgozzuk. Érdemes először csak 2 dl tejet hozzáadni és ha szükséges a dagasztás során még mehet hozzá a maradék fél dl is.
    3. Sima, fényes tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk és huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
    4. Kb. egy óra múlva kinyomkodjuk a tésztából a levegőt.
    5. Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
    6. Ezután ismét fél órán át hagyjuk pihenni.
    7. Egy magas falú lábosban hevíts annyi olajat, amennyi félig lepi el a fánkokat. (Ne túl forróra, kb 160°C, nálam a kerámialaposon 1-9-g skálán a 6-oson sültek)
    8. Ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal mindegyik közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk oldala szép piros szalagos, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább.(mindkét oldal2-3 perc sütést igényel kb.)
    9. Papírtörlőre szedjük a kisült fánkokat és a maradékot is ugyanígy kisütjük.
    10. Tálaláskor megszórjuk porcukorral és lekvárral kínáljuk.

    Szalagos fánk készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Ha húsmentes ebédet szeretnél, ami néha nem is árt, készíts mellé egy könnyű zöldborsó levest!

  • Kelt tészták

    Csokis kifli-Jucustól

    A csokis kifli egy isteni finom kelt tészta, amit bármilyen alkalomra vagy alkalom nélkül is érdemes megsütni. A család apraja-nagyja elkapkodja, hiszen pont kis formás pár falatnyi csupa csoki édesség.

    A könnyű kelt tészta amitől olyan finom a kifli, leginkább a vaj és liszt arányából alakul. Érdemes jó minőségű alapanyagokkal dolgozni, véleményem szerint a legfontosabb ennél a receptnél, hogy a vaj ne margarin legyen és a kakaóporból is jó minőséget használjunk!

    Ez a kis, félhold alakú sütemény igazi kényeztetés az ízlelőbimbóknak. A kifli puha, omlós tésztája és az ízletes csokoládé tölteléke együttesen alkotják a tökéletes élményt.

    Tészta:

    • 37,5 dkg BL 55 finomliszt
    • 125 ml langyos tej
    • 2,5 dkg élesztő vagy 1 tasak száritott élesztő
    • 1 tojás fehérje
    • 2 púpos evőkanál cukor
    • fél kávés kanák só
    • 5 dkg vaj
    • 1 cs. vaníliás cukor.

    Töltelék:

    • 5 evőkanál cukor
    • 5 evőkanál holland kakaópor.

    Vagy csokis töltelékhez:

    • 10 dkg étcsokoládé(min 50%-os kakaó)
    • 1-2 ek. lekvár
    • 1 ek kakaópor

    Kenéshez: 1 tojás sárgája

    Csokis kifli elkészítése:

    1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
    2. A tészta hozzávalóiból szokásos módon kelt tésztát gyúrunk, kicsit lágyabb tésztát kapunk.
    3. Kg 30 percet kelni hagyjuk.
    4. Addig a tölteléket összeállítjuk. Kakaóport kikeverjük a porcukorral. Ha rendes csokoládés töltetet szeretnénk: 10dkg étcsokit, 1-2 ek lekvárt és 1 ek kakaóport robotgépben krémesre aprítunk-keverünk, és ezt a masszát használjuk a kiflikhez.
    5. Ha a tésztánk megkelt, kör alakúra nyújtjuk (kb 2-3mm vékonyra)
    6. Megkenjük a tojás sárgájával kakaós-csokis töltelékkel, majd cikkekre vágjuk.
    7. Kifliket formázunk belőlük, szélesebb végétől tekerjük fel szorosan.
    8. Tepsibe rakjuk és tojással lekenjük.
    9. Szép aranybarnára sütjük.

    Képekben a csokis kifli recept:

    Jó étvágyat!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Hasonló a Croissant egyszerűen Jucustól receptem is ha kedvet kaptál ezekhez a fincsi péksütikhez, szívből ajánlom Neked!

  • Pooh tészta
    Kelt tészták,  Pékáruk készítése

    „Pooh” tészta, amiből bármit süthetsz

    A „ Pooh tészta alapból szinte akármit elkészíthetsz, lehet belőle pizza, kakaós csiga,diós kifli, sajtos rúd.. A tésztába tehetsz vaníliát, kicsivel több cukrot, tetszés szerint variálhatod attól függően, hogy sós, vagy édes tésztát akarsz. Ha olaj helyett olvasztott vajjal készíted, még lágyabb állagú lesz.

    A kiméréshez 250 ml-s bögrét használunk. A tészta nem fog megnőni a félóra pihentetés alatt, majd sütés közben nő meg.

    pooh tészta kiméréséhez bögre

    Hozzávalók:

    • 250 ml natúr joghurt/kefír (akár kecskekefír)
    • fél bögre olaj, vagy olvasztott vaj
    • 10 g porélesztő
    • 1 teáskanál só
    • 1 evőkanál cukor
    • 3 bögre liszt
    • a töltelék bármi lehet

    Pooh tészta elkészítése:

    1. A joghurtot elkeverjük az olajjal, vagy az olvasztott, de kihűtött vajjal.
    2. Hozzáadjuk a sót, a cukrot és beleszitáljuk a lisztet, majd az élesztőt.
    3. Meggyúrjuk a tésztát, letakarjuk és meleg helyen pihentetjük félórán át.
    4. A tészta remek állagú lesz.
    5. A pihentetés után tetszés szerint kinyújtjuk és megtöltjük.
    6. 200°C-os sütőben aranybarnára sütjük.
    pooh tésztából

    Régen is ismerték a „pooh” tészta receptjét, de úgy tűnik egy ideje feledésbe merült, vagy csak elveszett a sok remek süteményrecept közt. Egyszerűsége a nagyszerűsége, azt használunk tölteléknek ami épp otthon van és az alap tészta is viszonylag olcsón kihozható.

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Nézd milyen egyszerű lángos receptem van 🤩

  • Kelt tészták,  reggelire ötletek,  vacsorára ötletek

    Kecske-kefíres lángos 2 db

    A kecske-kefíres lángos még finomabb, mint ha tenéntejből készült kefírrel készítenénk. Nem tudom nektek megmondani az okát, de megittam a maradék kecske kefírt és valami isteni finom, gondolom ez hozzájárul az ízéhez. Hogy állagában min változtat nem tudom, de a lényeg, ha tehetem én csak kecske kefírrel fogom készíteni.

    Tényleg elronthatatlan, kevés hozzávalóból áll, így bátran ajánlom kezdőknek is. Kecske kefírt tudtok könnyen vásárolni a Baglyashegyi Tenyészettől, szívből ajánlom a termékeiket Nektek!

    Hozzávalók:

    • 50 dkg búzaliszt (BL55)
    • 4 ek. olaj
    • 2,5 dl kecske kefir
    • 1 evőkanál só
    • 1tk. kristálycukor
    • 1 dl tej
    • 2,5 dkg élesztő (friss)

    Kecske-kefíres lángos elkészítése:

    1. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot is hozzáadjuk, felfuttatjuk.
    2. A felfutott élesztőt hozzákeverjük a liszthez, hozzáadjuk a kecske kefirt, az olajat és a sót, majd kézzel vagy robotgépben kidolgozzuk a tésztát.
    3. Amennyit fel szeretnénk használni, annyit kiveszünk a tésztából a többi mehet letakarva hűtőbe.( vigyázz, dagadni fog, nagyobb tálba tedd)
    4. A kint maradt tésztát meleg helyen kelesztjük fél órát.
    5. Gombócokat( öklömnyi kb) formálunk, olajjal megkent felületen, és ismét hagyjuk kelni.
    6. Olajat felhevítünk egy serpenyőben, olajos kézzel vékonyra széthúzzuk a gombócot és a közepesen forró olajban kisütjük néhány perc alatt.
    7. Az első oldalt fedő alatt 1-2 percig( mikor már szép piros) konyhai csipesszel vagy két villával megfordítjuk, majd ha a másik oldala is megsült, az olajból kivéve lecsepegtetjük konyhai papírtörlőn.
    8. Még frissen fogyasztjuk!

    Kecske-kefíres lángos feltét:

    A lángos kevés sóval és fokhagymával megkenve is isteni finom, de azért a sajtos tejfölös változata a legkelendőbb és leglaktatóbb is!

    Készítsd el különlegesebben: csupa kecsketej alapanyagból, biztosan minden vendéged megnyalja a 10 ujját utána!

    Mire van szükséged?

    Ha legalább 10 db lángoshoz számolsz: reszelj le 20 dkg kecske sajtot, egy pohár tejfölbe nyomj 3 gerezd fokhagymát, keverd ki kevés sóval. A friss lángosokat kend meg vele és szórd meg a reszelt sajttal.

    Érdekesség, hogy a lángost édesen is ehetitek! Egyszerűen kenjétek feltétnek a baracklekvárt rá, olyan mintha fánkot ennétek!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Ha érdekelnek a kecsketermékek, kövessétek Gáborék oldalát is, Náluk mindig friss , maguk által készített isteni finom termékeket tudtok vásárolni>>Baglyas-hegyi Tenyészet Kistermelői termékei

    Készíts mellé egy könnyű zöldborsó levest és meg is van az ebéd!

  • Kelt tészták,  reggelire ötletek,  vacsorára ötletek

    Kefíres lángos 1 hétre

    A kefíres lángos tésztáját elkészítem gyakran, a gyerekek nagy kedvence. Tényleg elronthatatlan, kevés hozzávalóból áll, így bátran ajánlom kezdőknek is. Azt szeretem benne, hogy 1 hétig eláll a hűtőben. Így ez nem egy kis egyszeri adag és 1 hét alatt sose volt olyan, hogy ne fogyott volna el. Mérettől függően természetesen de kb. 20-25 db lesz ebből az adagból.

    Hozzávalók:

    • 1 kg búzaliszt (BL55)
    • 2 db tojás (közepes, „M”-es méretű)
    • 300 g kefir
    • 1 evőkanál só
    • 1 csapott evőkanál kristálycukor
    • 200 ml 2,8%-os tej
    • 50 g élesztő (friss)

    Kefíres lángos elkészítése:

    1. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot is hozzáadjuk, felfuttatjuk.
    2. A felfutott élesztőt hozzákeverjük a liszthez, hozzáadjuk a kefirt, a tojást és a sót, majd kézzel vagy robotgépben kidolgozzuk a tésztát.
    3. Amennyit fel szeretnénk használni, annyit kiveszünk a tésztából a többi mehet letakarva hűtőbe.( vigyázz, dagadni fog, nagyobb tálba tedd)
    4. A kint maradt tésztát meleg helyen kelesztjük fél órát.
    5. Gombócokat( öklömnyi kb) formálunk, olajjal megkent felületen, és ismét hagyjuk kelni.
    6. Olajat felhevítünk egy serpenyőben, olajos kézzel jó vékonyra széthúzzuk a gombócot és a közepesen forró olajban kisütjük néhány perc alatt.
    7. Az első oldalt fedő alatt 1-2 percig( mikor már szép piros) konyhai csipesszel vagy két villával megfordítjuk, majd ha a másik oldala is megsült, az olajból kivéve lecsepegtetjük, és konyhai papírtörlőre tesszük.

    Lángos feltét:

    A lángos kevés sóval és fokhagymával megkenve is isteni finom, de azért a sajtos tejfölös változata a legkelendőbb és leglaktatóbb is!

    Mire van szükséged?

    Ha legalább 10 db lángoshoz számolsz: reszelj le 20 dkg sajtot, egy pohár tejfölbe nyomj 3 gerezd fokhagymát, keverd ki kevés sóval. A friss lángosokat kend meg vele és szórd meg a reszelt sajttal.

    Érdekesség, hogy a lángost édesen is ehetitek! Egyszerűen kenjétek feltétnek a baracklekvárt rá, olyan mintha fánkot ennétek!

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Készíts mellé egy könnyű zöldborsó levest és meg is van az ebéd!

  • fatörzs kifli főkép
    kalácsok,  Kelt tészták

    Fatörzs kifli

    A fatörzs kifli nagyon népszerű lett mostanában, ezért megmutatom milyen egyszerű az elkészítése, és sokkal olcsóbb mintha meg kellene venni a pékségben. Egyszerű elkapom és megeszem péksütemény, és a legjobb benne, hogy nem kell szeletelni,könnyű csomagolni tízóraira, uzsonnára. A mennyisége attól is függ, hogy mekkorákat készítünk belőle.

    Fatörzs kifli hozzávalói:

    • 4 dl langyos tej
    • 10 dkg cukor
    • 4 dkg élesztő
    • 5 dkg vaj
    • 80 dkg liszt(BL55)
    • 2 tojás
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 2 e.k. kakaópor
    • 1 csipet só

    A lekenéshez:

    • 1 db tojás felverve

    Elkészítése:

    A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt egy ek. cukorral és felfuttatjuk.

    fatörzs kifli élesztő felfuttatása
    élesztő felfuttatása

    A kimért liszthez tesszük a csipet sót,olvasztott vajat,vaníliás cukrot, 2 tojást, cukrot és az élesztős tejet, majd kidagasztjuk.

    fatörzs kifli tészta összeállítása
    tészta összeállítása, dagasztása

    A tésztát kétfelé szedjük. Az egyikhez hozzádolgozzuk a kevés vízben elkevert kakaóport. A két gombócot kelesztjük 45 percig.

    fatörzs kifli tészták

    Mindkét tésztát elosztjuk 16 felé, vagy ahány darabot szeretnénk készíteni és gombócokat készítünk.

    Fatörzs kifli gombócok
    Fatörzs kifli gombócok

    Egy fatörzs kiflihez két gombócot összenyomunk,(egy fehéret és egy barnát) majd sodrófával kinyújtjuk egyesével, feltekerjük szorosan.

    A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kifliket, bevagdossuk 3 helyen. Kelesztjük még 15 percig, majd felvert tojással megkenjük és berakjuk sülni 25 percre a sütőbe.

    fatörzs kifli sütés előtt
    fatörzs kifli sütés előtt

    Amikor megsültek a fatörzs kiflik, egy rácson hagyjuk kihűlni,hogy a forró gőztől ne vizesedjen fel. Mint minden kelt tésztát, csomagoljuk be konyharuhába, vagy zacskóba, így nem fog kiszáradni még másnapra sem.

    fatörzs kifli hül
    A kész kifliket rácson hűtjük ki

    Jó étvágyat!

    Érdekelnek további kelt tészta receptek?Ide nézz>>

    Gyere csatlakozz a facebook oldalamhoz, hogy mielőbb értesülj a legújabb receptjeimről!

  • Foszlós kalács főkép
    kalácsok,  Húsvéti menüsor,  Kelt tészták

    Foszlós fonott kalács

    Foszlós kalács receptem a legfinomabb fonott kalácshoz, amit valaha ettem, remélem neked is a kedvenced lesz. Igazi lágy tészta, ami napokig tényleg gyönge marad, nem lesz szikkadt vagy kemény. Ezt a kalácsot sütöm húsvétkor is és persze bármikor, ha kalácsot ennénk.

    A zsíros tej és tejszín adja a zsiradékot, ezért ebbe a receptbe se vaj, se margarin nem kerül.

    Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt (BL55)
    • 1 dl min. 2,8-as tej
    • 2 dkg élesztő
    • 3 ek. cukor
    • 1 mk. só
    • 2dl min. 30%-os tejszín
    • 1 tojás
    • 1 tojás sárgája
    • A tetejére egy tojás felverve a kenéshez

    Foszlós fonott kalács elkészítése:

    A tejben 1 ek. cukorral futtassuk fel az élesztőt.

    foszlós fonott kalács élesztő felfuttatása
    élesztő felfuttatása

    Tálban kimérjük a lisztet, hozzátesszük a sót, 2 ek. cukrot, a tojást és egy tojássárgáját, a habtejszínt és az élesztős tejet. Jól kidolgozzuk.

    Foszlós fonott kalács tészta összeállítása
    tészta dagasztása

    Langyos helyen kelesztjük 1 órát letakarva.

    Foszlós fonott kalács kelesztése
    kalács kelesztése

    Négyes fonathoz 4 gombócot formázunk, de lehet 3-as vagy akár 6-os fonással is készíteni.

    Foszlós kalács.négy részre osztva
    Tészta négy részre osztva

    A gombócokat egyforma hosszúra és vastagságúra sodorjuk, egymás mellé helyezzük.

    Foszlós kalács. fonás előtt
    Fonáshoz egyforma csíkok

    Minél szorosabban próbáljuk összefonni a tésztacsíkokat, hogy sütésnél ne nyíljanak szét.

    Foszlós kalács. fonás
    Foszlós kalács fonás

    Ha szeretnéd látni, hogyan kell négyes fonást készíteni ezt a videót nézd meg hozzá>>

    Összefonás után tedd sütőpapírral bélelt tepsire a kalácsot. hagyd még kelni 20 percet,addig a sütőt melegítsd 180°C-ra. Sütés előtt a felvert tojással kend le. 25-30 perc alatt süsd szép pirosra.

    Foszlós kalács. sütés előtt
    Foszlós fonott kalács sütés előtt
    A mennyiségből 2 kissebb kalácsot is készíthetünk

    A foszlós fonott kalács nagyon szépen szeletelhető. Remek vajjal, lekvárral, húsvétkor sárga túróval és sonkával is. Ha kihűlt ne felejtsd el konyharuhába, vagy tasakban tárolni, így nem fog kiszáradni és másnap is finom gyenge marad a tésztája.

    Foszlós fonott kalács. készen
    Foszlós fonott kalács készen

    Jó étvágyat!

    Szeretnél egy mákos kalács receptet is megnézni, amibe tojás sem kell? Itt megteheted>>

    Örülnék ha csatlakoznál a facebook oldalamhoz, ott teszem közzé a legfrissebb receptjeimet.

  • Kakaós csiga két tányéron főkép
    Kelt tészták

    Kakaós csiga kelt tésztából

    A kakaós csigáról mindig a gyerekkorom jut eszembe, ahogy a csiguszról kívülről letekerve ettük meg, hogy a legértékesebb közepe maradjon meg a végére. A házi kakaós csigánál nem sajnáljuk ki a tölteléket, ezért az egész sütemény szélétől a közepéig isteni finom lesz!

    A kakaós csiga (eredeti nevén: csokoládés tekerge) édes péksütemény..tovább>>

    Kakaós csiga receptet hoztam, de ha jobban szeretitek a fahéjas vagy diós csigát, bátran lecserélhető a töltelékből a kakaópor.

    Kakaós csiga kelt tésztából hozzávalói:

    Kelt tésztához:

    • 50dkg finomliszt (BL55)
    • 2.5dl langyos tej
    • 3dkg élesztő
    • 3ek cukor
    • 1 csipet só
    • 2db tojássárgája
    • 10dkg olvasztott vaj

    Töltelékhez:

    • 20dkg kakaópor
    • 15dkg porcukor
    • 10dkg olvasztott vaj

    Tetejére:

    • 2 dl langyos tej
    • 1 cs. vaníliás cukor

    Elkészítése:

    1 evőkanál cukorral felfuttatjuk a tejben az élesztőt.

    kakaós csiga élesztő felfuttatása
    élesztő felfuttatása

    A liszthez adjuk a cukrot, csipet sót, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Begyúrjuk a tésztát, jól kidagasztjuk, majd nagyjából1 órát kelesztjük.

    kakaós csiga tészta
    Tészta összeállítása, dagasztása, kelesztés

    A tésztát 3-4 mm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal. Szitáljuk rá a kakaóport és a porcukrot.

    kakaós csiga tészta kinyújtása
    tészta kinyújtása

    Két oldalt visszahajtjuk kicsit és szorosan feltekerjük.

    Kakaós csiga töltés
    Kakaós csiga töltés

    1,5-2 cm vastag karikákat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kakaós csigákat.

    Kakaós csiga szeletelés sütőpapírra
    csiga szeletelés sütőpapírra

    Bekapcsoljuk a sütőt 180°C-ra, míg bemelegszik 20 percet hagyjuk kelni a csiguszokat.

    25-30 perc alatt készre sütjük a csigákat, de a sütés vége előtt pár percel meglocsoljuk a vaníliás tejjel, ettől lesz a sütés végére finom lágy tésztánk.

    kakaós csiga sütése
    Sütés végén meglocsoljuk

    A kakaós csiga ha kihűlt, porcukorral megszórva az igazi és esetleg egy pohár tej is tökéletesen passzol hozzá! Kiváló ebédre egy leves mellé, de az összes étkezés kiváltható vele, mert tartalmas a tésztája. Ha nagyobb az adag mint amit 1-2 napon belül elfogyasztanátok, érdemes ezt is lefagyasztani, hiszen felengedés után ugyan olyan finom mint frissen sülve.

    Kakaós csiga két tányéron
    Porcukorral tálaljuk

    Jó átvágyat!

    Érdekelnek további kelt tészta receptek?Ide nézz>>

    Gyere csatlakozz a facebook oldalamhoz, hogy mielőbb értesülj a legújabb receptjeimről!