főételek,  halételek,  MINDMEGTETTEM ÉTEL RECEPTEK

Hekk sütés lépésről lépésre

A nyár egyik legkedveltebb finomsága az aranybarnára sült hekk, amely mellé remekül illik a savanyúság. Nem tudod elkerülni a hekket, ha strandon jársz, de ez nem jelenti azt, hogy otthon ne készíthetnéd el te magad a finomságot. Hidd el, nem nehéz a rántott hal készítése, csupán néhány dologra kell odafigyelned, hogy tökéletesen tálald.

A rántott hekk nem a klasszikus panírban készül

Finomlisztet és/vagy kukoricalisztet szoktak pirospaprikával egybeforgatni, majd ebbe a keverékbe hempergetik a halat, utána jöhet a sütés.

Amennyiben a mélyhűtőből veszed ki a hekket, tedd át a hűtőbe és hagyd, hogy ott olvadjon ki a hal, nem szabad szobahőmérsékleten tárolni.

A hekktörzset egészen a gerincig be kell vagdosni, majd itasd fel róla a felesleges nedvességet. Utána jöhet a sózás, amelyből jusson a bevagdosott részekbe is, úgy lesz igazán ízletes a hal.

hekk előkészítese

Bármilyen rántott halról is legyen szó, mindig forró olajba kell dobni, utána pedig nagyon figyelni kell, nem szabad túlsütni a laza szerkezetű húst, különben száraz lesz. A hekknek 8-10 perc sütés bőven elég. A bundája kellemesen ropogós lesz, a hús pedig szaftos és lágy. 

Hozzávalók:

  • 2 db nagy hekk
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kukorica liszt
  • 1/2 evőkanál fokhagymapor
  • 1/2 evőkanál törött paprika
  • 2 kiskanál törött bors
  • ízlés szerint só

Hekk elkészítése:

  1. A haltörzset egy éles késsel a hasánál vágjuk végig.
  2. A fekete foszlányokat és bélmaradványokat távolítsuk el a hal hasüregéből.
  3. Mossuk át a halat, majd egy éles késsel vakarjuk át kicsit,hogy teljesen tiszta legyen, ne maradjon rajta pikkely.
  4. A megtisztított halat írdaljuk be, majd ízlés szerint sózzuk le.
  5. Keverjük össze a kétféle lisztet a fűszerekkel és forgassuk meg benne a halakat.
  6. Bő forró olajban süssük ki a haltörzseket.
  7. Ízlés szerint tálaljuk sült burgonyával vagy friss kenyérrel és savanyúsággal.

Jó étvágyat!

Hekk készen

A strandokon ami még nagyon csábító, az a lángos! Természetesen ha otthon készíted, az is ugyan olyan jól fog esni, de lényegesen olcsóbban jössz ki, és akár nagyobb társasággal is élvezhetitek a „balatoni” lángosozás feelingjét.

Ha kíváncsi vagy az én receptemre, ami egy hétig is eláll a hűtőben és akár minden nap frissen kisüthetsz belőle, itt megtalálod! És ha még kecskekefírhez is hozzájutsz ( Itt tudsz vásárolni), akkor ahhoz is hoztam lángos receptet Neked!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük