lekvárok készítése,  sárgabarack lekvár

Sárgabarack lekvár gyors receptje

Sárgabarack lekvár befőzésére nincs minden évben lehetőség, sajnos a fagy és jégkárok ezt a gyümölcsöt sújtják leginkább. Idén sikerült 7 kg barackot vennem,így gyorsan be is főztem lekvárnak. A sárgabarack, avagy a kajszibarack általánosságban nyár elején érik, azonban fajtától függően változhat, hogy a gyümölcsök mikor válnak szedésre éretté. A kajszi akkor a legtökéletesebb lekváralapanyag, ha jó érett, azonban nem kell a gyümölcsöket túlérlelni sem.

A sárgabarack lekvár nagyon sok kedvenc sütemény receptemben szerepel, ezért én igyekszem nem kifogyni belőle. (zserbó, bukta, palacsinta, hogy a legnépszerűbbeket említsem) Ahogy számos recepttípus, úgy a sárgabarack lekvár recept is többféle megközelítésben megvalósítható:

A sárgabarack lekvár készítése történhet sütőben, illetve fazékban, emellett variálhatunk azzal is, hogy a sárgabarack lekvár készítése cukor nélkül, édesítőszerrel, vagy sima cukorral történjen-e.

Én most a jó idő miatt bográcsban készítettem el, így a konyhám tiszta maradt. Szerintem szuper, hogy nem kell órákig főzni a gyümölcsöket, hogy sűrű lekvárt kapjunk. Sokkal finomabbak lesznek, úgyhogy én pektin párti vagyok. A sárgabaracknál az állagot tekintve pedig lekvárpárti. Míg az epernél szeretem a gyümölcsdarabokat, itt a sima, selymes állagot részesítem előnyben.

Hozzávalók:

  • Sárgabarack, legyen szép érett
  • 4:1-ben befőző
  • Cukor
  • Befőttesüvegek tetővel

Sárgabaracklekvár készitése:

  1. A barackot megmossuk, kimagozzuk, távolítsuk el a sérült részeiket. Én a sárgabarack lekvárt hámozás nélkül készítem, azonban ha a család így nem szereti, nyugodtan hámozzuk meg a barackokat kimagozás előtt. Erre a legegyszerűbb mód az, ha leforrázzuk őket, majd hideg vízbe tesszük a barackokat, így a héjukat könnyen le lehet húzni róluk.
  2. Hozzáadjuk a kristálycukrot, összekeverjük vele.Nem kell hozzá sok cukor, én a 7 kg gyümölcshöz tettem 1,5 kg-ot. Ha van lehetőség egy napig állhat is így.
  3. Az üvegeket a tetőkkel tisztára mossuk, majd a legegyszerűbb, ha betesszük sütőbe és 100°C-on 10 percig sterilizáljuk.
  4. Botmixerrel lepürésítjük a gyümölcsöt és mehet is főni.
  5. Folyamatosan kevergessük, mert könnyen lekapja az edény aljára.
  6. Amint felforrt, tehetjük bele a jamfixet, keverjük össsze vele alaposan, ne csomósodjon össze. Ahány kg gyümölcsöt főzől, annyi csomaggal kell belőle, bár én nem szeretem ha megáll benne a kanál, ezért csak 5 csomaggal tettem a lekváromhoz.
  7. Főzzük együtt 10 percig, ha keletkezik hab, szedjük le, és el is készültünk.
  8. Azonnal forrón beüvegezzük, 5 percre fejre állítjuk, és mehet a dunsztolókosárba, kész.

Ne főzzük túl nagy lángon, se túl sokáig, mert a cukor könnyen karamellizálódik, és szép napsárga helyett rőtbarna lekvárunk lesz.

Ha dzsemfixet használsz, akkor kövesd a csomagoláson szereplő mértékegységeket. Ne feledd, hogy mindig a tiszta súlyt kell figyelembe venni, pucolás után. Én ebben a receptben 7 kg tisztított kimagozott barackot használtam. Én a közepesen sűrű lekvárokat szeretem. Ha sűrűbbet szeretnél egyszerűen növeld a dzsemfix mennyiségét.

Sárgabarack lekvár lépései képekben:

Készíthetsz eperlekvárt is ha kedvet kaptál, nem baj ha leérett, használj fagyasztott gyümölcsöt!

Ha tetszett a cikkem és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük