sertésből készült ételek

Sertésből készült ételek receptjeit találjátok az oldalon.

  • Flekken főkép
    sertésből készült ételek

    Flekken sütés sertés tarjából

    A család kedvene a flekken, ami azért is öröm számomra, mert egy könnyen és gyorsan elkészíthető receptem van. Biztos mindenkinek van a tarsolyában egy olyan étel, amit bárkinek bármikor el mer készíteni, mert tudja, hogy az jól fog sikerülni és a vendégének is ízleni fog! Nálam ez a sertéstarjából készített flekken, amihez a citromot is kínálok, mert szerintem fantasztikusan jól passzol hozzá!

    Ennél a receptnél mindenképpen sertészsírt használjatok, és ne sajnáljátok a sütéshez, nem lesz a hús tőle zsíros, viszont kiszáradni sem fog. A hússzeleteket kb. ujjnyi vastagságura kell szeletelni és klopfolás nélkül fogjuk sütni.

    Hozzávalók:

    • 6 szelet sertés tarja (én csont nélkül szoktam sütni)
    • 20-25 dkg sertészsír
    • 10 dkg liszt
    • 1 ek. pirospaprika
    • 1 tk bors

    Flekken elkészítése-sütése:

    1. Az ujjnyira vágott hússzeleteket átmossuk, mindkét oldalát megsózzuk majd állni hagyjuk 30 percet.
    2. Egy tálban összekeverjük a lisztet a pirospaprikával, őrölt feketeborssal.
    3. A tepsit kizsírozzuk vastagon. Sütőt bekapcsoljuk 170°c-ra, alsó-felső sütésre.
    4. A szeleteket megforgatjuk a lisztes keverékben, kicsit megnyomkodjuk közben tenyérrel és egymás mellé befektetjük a tepsibe.( Ha többet süttök mehetnek szorosan a szeletek, össze fog sülni)
    5. A tetejükre is dobunk minden hússzeletnek egy-egy diónyi darab zsírt.
    6. A 170°C-ra előmelegített sütőbe fólia nélkül betesszük sülni középre kb 40 percre.
    7. Félidőben fordítsuk meg a szeleteket illetve a sütési idő vége felé locsoljuk meg 1-2-szer a zsiradékkal a husikat, hogy szaftosan süljenek, ne száradjanak ki.
    8. A sütésidő végénél villával szúrjuk meg, hogy kellően puha-e már?! Ha még szükség van rá pár percel tovább süssük, de semmiképp ne sokkal tovább, mert nekiáll kiszáradni és cipőtalpat fogunk készíteni belőle.
    9. Ha elkészültek a flekken szeletek, sült burgonyával és citrommal tálaljuk, aminek a levét nyomjuk a husinkra! Tényleg isteni finom lesz meglátjátok!!

    Jó étvágyat!

    Flekken sütés képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

    A flekken természetesen egy tál ételként is megállja a helyét a vasárnapi ebédként az asztalon, de ha szívesen készítenél mellé egy zöldséglevest, akkor lehet ez is tetszeni fog neked>>Mexikói kukoricakrémleves

  • töltött káposzta főkép
    karácsonyi egyszerű menü,  sertésből készült ételek

    Töltött káposzta

    Mint minden fontos ételünk receptjén, a töltött káposzta elkészítésén is rengeteget lehet vitatkozni: milyen húsból készüljön a töltelék, rizzsel keverjük vagy gerslivel, esetleg egyikkel sem. Kerüljön-e és milyen hús a gombócok mellé, az aprókáposztába, milyen fűszerek kellenek bele, legyen-e benne rántás, és így tovább. Legrégebbi szakácskönyveink sem adnak egyértelmű választ arra a kérdésre, melyik az egy autentikus töltött káposzta recept, amit eredetinek nevezhetnénk.

    Az én töltött káposzta receptem is ennél fogva úgy készül ahogy apai nagymamámtól tanultam, majd az évek alatt saját ízvilágommal gazdagítottam. Általában gombócosan készítem el, de ünnepek alatt egy kis feltuningolás végett levelekbe göngyölöm a tölteléket. Most ennek a receptjét osztom meg veletek.

    Töltött káposzta hozzávalói:

    A töltelékhez:

    • 1 kg darált sertésdagadó
    • 2 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
    • 2 egész tojás
    • 20 dkg rizs
    • 1 tk bors
    • ízlés szerint só
    • fél leveskocka
    • 1 kanál zsír

    Pluszban:

    • 1-1,5 kg vágott savanyú káposzta
    • 1 fej savanyú káposzta
    • 10-20 dkg füstölt kolozsvári szalonna, vagy szalonna
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 1 ek fűszerpaprika
    • 2 ek liszt
    • 1 ek. egész bors
    • 3-4 db babérlevél
    • 1 ek zsír

    Elkészítés:

    1. A káposztafejet leveleire szedjük. Középről kivágjuk a vastag eret, és ha szép nagyok a levelek, akkor pont félbevágjuk őket. A vékony, átlátszó levelű káposztából a legfinomabb a töltött káposzta. Ilyenkor észre sem lehet venni a gombóc körüli káposztaburkot.
    2. A rizst kevés zsíron megpirítjuk és kb 1,5 dl vízzel és a fél leveskockával elkeverve felforraljuk, majd félrehúzva hagyjuk beduzzadni fedő alatt.( épp csak félig megfőtten fogjuk hozzákeverni a darálthúshoz.)
    3. A vöröshagymát apróra vágjuk(én aprítógépbe teszem, majd a két tojással és egy kanálnyi darálthússal jó pépesre pörgetem össze.)
    4. A darálthúshoz öntöm a tojásos hagymát, rizst, fűszereket és alaposan összedolgozom.
    5. A levelekbe begöngyöljük a húst, míg el nem fogy.
    6. A nagy fej vöröshagymát megdinszteljük zsíron, hozzáadjuk a kockázott szalonnát.
    7. Megszórjuk pirospaprikával, majd egy réteg apróra vágott savanyú káposztával. (Ha túl savanyú, mossuk ki kicsit hideg vízzel…) A lisztet a rétegek közé szórjuk. Rápakoljuk a becsomagolt húsokat, majd ismét gazdagon megszórjuk savanyú káposztával. Folytatjuk a rétegezést egészen addig, amíg a káposzta és a gombócok is elfogynak.
    8. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd feltesszük főni. Rászórjuk az egészborsokat és a babérleveleket. Ha valaki szereti az erőset, tehet bele néhány cseresznyepaprikát is.
    9. Addig főzzük egyben, néha megrázogatva, míg a káposzta is puhára fő. (kb. 2 óra)
    10. Tálaláskor aki szereti tejfölt tehet mellé a tányéron.

    Jó étvágyat!

    Töltött káposzta készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Természetesen a káposzta önnmagában is megállja a helyét akár hétköznap, akár ünnepnapokon, de ha egy könnyű süteményt készítenél hozzá, szívből ajánlom ezt a receptem>>Almás pite-hagyományos recept alapján

  • marhából készült ételek,  Partikra menüsorok,  sertésből készült ételek

    Mini hamburger recept

    A mini hamburger receptje alig különbözik a „nagytestvérétől”, amit a legtöbb büfében, étteremben rendelhetünk. A lényeg itt a méret! Elképesztő sikere van ezeknek a miniatürizált hamburgereknek, ami nem meglepő, hiszen szinte falatkákként szolgálnak, a vendégek imádják, hogy könnyen fogyasztható! A gyerekeknek pedig sokkal egyszerűbb megfogni és a kisebb mennyiséggel is jobban boldogulnak!

    Sokan azt mondják, hogy a hamburger nem nevezhető a legegészségesebb ételünknek, de szerintem ez így nem igaz. Az én véleményem szerint tartalmaz nagyon sok egészséges hozzávalót, házilag készítve pedig nem kell a mesterségesen előállított nemkívánt adalékoktól tartanunk, hiszen akár a hozzávalói(ketchup-majonéz) is elkészíthető saját magunk által. Vagyis zöldségek, husi, sajt és némi szénhidrát. Ha buli van a mozgáshoz kell is a kalória ugye?

    Az általam megadott mennyiségből 35 db mini hamburger készült!

    Mini hamburgerhez hozzávalók:

    Kis hambi zsemlékhez:

    • 700 g liszt
    • 4 g élesztő
    • 2 dl langyos víz
    • 1 dl tej
    • 2 kiskanál cukor
    • 2 kiskanál só
    • 100 g vaj
    • 1 db tojás
    • ízlés szerint szezámmag

    Húspogácsákhoz:

    • 1 kg darált hús (felesben)
    • 1 fej hagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 ek mustár
    • 1 ek Worcestershire szósz
    • frissen őrölt bors

    Szükségünk lesz még ízléstől függően:

    • Cherry paradicsomra
    • 1 csomag lapka sajtra
    • ketchupra
    • majonézre
    • salátára
    • lila hagymára

    Elkészítése:

    1. A langyos víz és tej elegyébe teszünk 2 kiskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
    2. Egy tálban a hozzávalókat bedagasztjuk (élesztős víz+tej, liszt, só, vaj). Én dagasztógéppel készítettem.
    3. A tésztához dagasztás közben még rakhatunk langyos vizet, ha kemény a tésztánk. Lényeg, hogy puha tésztánk legyen.
    4. Meleg helyen duplájára kelesztjük.(Kb 1 óra)
    5. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. Kb. 3 centis golyókat formázunk a tésztából. Egymástól picit távolabb rakjuk le a tepsibe, mert még kelni fognak.
    6. Mikor tele a tepsi 1 tojást villával felverünk és megkenjük a golyók tetejét vele, majd megszórjuk szezámmaggal. 15 percig hagyjuk még kelni őket.
      A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A sütő aljába egy tálba vizet tettem, hogy ne száradjanak ki a zsemlék.
    7. Mikor már szép színe van a zsemle aljának és tetejének, kivesszük a sütőből. (kb. 25 perc)
    8. A darált húshoz az összes hozzávalót összekeverjük. Annyi kis golyót formázunk belőle, amennyi zsemlénk lett.
    9. Ha lehet, tapadásmentes vagy öntöttvas serpenyőt használj. A serpenyő legyen elég nagy ahhoz, hogy a hamburger húspogácsák zsúfolás nélkül, kényelmesen elférjenek. Minimális pár csepp olajat tegyünk csak a serpenyőbe, a jó hamburgerhús zsírtartalma (kb. 30%) bőven elegendő lesz a sütéshez.
    10. A jó sütési hőmérséklet serpenyőben sütés esetén valahol a közepes láng. Ezt érdemes kitapasztalni kinek-kinek a saját tűzhelyén és seprenyőjével. Azt a hőmérsékletet keresd, ahol már szépen sziszeg a hús abban a pillanatban, hogy beleteszed a serpenyőbe, de nincs nagyon erős hangja, nem ég meg nagyon hamar. Egy vékonyabb húspogácsa kb. 2-2 perc alatt átsül mindkét oldalon, a vastagabbnak 4-8 perc kell oldalanként.
    11. A kihűlt zsemléket elvágjuk 2 felé. Egyik felére ketchupot a másikra majonézt kenünk. Alsó részre jöhet a saláta levél, majd a husi, sajt , aztán az előre felkarikázott Cherry paradicsom (1 karika), szintén 1 karika hagyma és ráborítjuk a tetejét. Fogvájóval átszúrjuk és kész is a kicsi hamburger.

    Mini hamburger készítése képekben:

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

    Jöhet még egy ötlet, ami tuti siker szintén akár bulikra?>>Csirkés-zöldséges tortilla készítése házilag

  • Muszaka főkép
    marhából készült ételek,  sertésből készült ételek

    Muszaka

    A muszaka egy hagyományos görög étel, amely általában padlizsánnal, húsos paradicsomszósszal és besamel mártással készül. Kicsit macerásabb, mint a rakott krumpli, de nagyon megéri elkészíteni, amely egy ebéd erejéig Görögországba repít. Amiért időigényesebb az a padlizsánszeletek lesütögetése és a krumpli megfőzése héjában. Érdemes hétvégén vagy szabadnapon nekiállni, nem egy összedobom gyors vacsi recept. Akár az egyik nap elősüthetjük a padlizsánokat, megfőzhetjük a krumplit és a ragut így másnap csak össze kell állítani a muszakát.

    Íme egy egyszerű muszaka recept:

    Hozzávalók:

    • 4-5 közepes méretű padlizsán (kb 1,5 kg)
    • 1kg darált bárányhús vagy marhahús (vagy keverve)
    • 2 kg burgonya
    • 4 fej vöröshagyma, apróra vágva
    • 5-6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
    • 60 dkg paradicsom
    • 2 kis konzerv (140g) paradicsompüré
    • 2 tojás
    • 2 teáskanál szárított oregánó
    • 2 teáskanál szárított bazsalikom
    • 0.5 tk őrölt fahéj
    • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
    • Olívaolaj a sütéshez

    Besamel mártás:

    • 10 dkg vaj
    • 10 dkg liszt
    • 1200 ml tej
    • Só, bors és frissen reszelt szerecsendió ízlés szerint
    • 20 dkg reszelt sajt( gouda)
    • 4 tojássárgája

    Elkészítés:

    1. A padlizsánokat hosszában vékony szeletekre (kb 0,5cm) vágjuk, majd megsózzuk és hagyjuk állni kb. 30 percig. Ez segít kivonni a felesleges kesernyés levét. Végül öblítsük le a sót és nyomkodjuk ki a padlizsánokat.
    2. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd hámozás után karikára vágjuk. A paradicsomot szintén karikára vágjuk.
    3. Közben készítsük el a húsos paradicsomszószt. Egy lábasban melegítsünk olíva olajat közepes lángon, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Dinszteljük amíg megpuhulnak.
    4. Adjuk hozzá a darált húst, fokhagymát. és süssük addig, amíg teljesen átsül. Adjuk hozzá a paradicsompürét, a szárított fűszereket, a sót és borsot. Amikor kihűlt, összedolgozzuk 2 darab tojással.
    5. Közben süssük meg a padlizsánszeleteket forró olívaolajon mindkét oldalukon, amíg enyhén megpirulnak.
    6. A besamel mártáshoz egy másik lábasban olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük állandóan, amíg a liszt enyhén megpirul. Fokozatosan öntsük hozzá a tejet, és folyamatosan keverjük, hogy elkerüljük a csomósodást.
    7. Főzzük a besamel mártást, amíg besűrűsödik, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a 4 tojássárgáját, végül a reszelt sajtot.
    8. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. 1 evőkanál olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit.
    9. Aljára tesszük a karikára vágott burgonya felét, picit sózzuk, majd beterítjük a padlizsán felével.
    10. Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán következik. Ezután újra burgonya, majd a felkarikázott paradicsom jön. A megmaradt besamelmártással zárjuk a rétegezést.
    11. Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb.
    12. 45 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára pirul.
    13. A muszakát hagyjuk pihenni néhány percig, majd szeleteljük fel és tálaljuk.

    Jó étvágyat!

    Muszaka készítés képekben:

    Rajongsz a zöldségekért? Készítenél egy isteni finom cukkini tócsi receptet?

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

  • sertéspörkölt főkép
    sertésből készült ételek

    Sertéspörkölt recept

    A sertéspörkölt nem véletlenül a magyar konyha egyik kiemelkedő receptje. Magyar ember egészen biztosan tudja, mi az a sertéspörkölt, és habár ízlések és pofonok különbözőek, talán azt is kijelenthetjük, hogy a többségünk szereti is ezt az ételt.

    Mindenkinek megvan a maga receptje, vagy legalább az az íz, amit a sertéspörkölttel kapcsolatban megszokott otthon. Én itt bemutatok egy olyan alap sertéspörkölt receptet, amit akkor is, ha még sosem főzted ezt az ételt, nyugodtan kipróbálhatsz. Ha gyakran készíted, talán akkor is tudok néhány újdonságot mondani – például hogy mitől lesz igazán jó egy pörkölt.

    Hozzávalók:

    • 1 kg lapocka (lehet comb rész is, de az szárazabb)
    • 4-5 közepes fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 2 paradicsom
    • 5 ek. zsír (nem olaj!)
    • 2 ek. pirospaprika
    • só, bors, örölt kömény

    Sertéspörkölt recept

    1. Először készítsd elő a hozzávalókat. Tisztítsd meg és vágd ízlés szerinti méretű kockákra a húst, a sertéspörköltbe általában 2-3 cm-es húskockákat teszünk. Vágd apróra a hagymát. Kockázd fel a paradicsomot és a paprikát, pucold meg a fokhagymát.
    2. Amikor a hagyma aranyszínű, húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és keverd el. Ne spórolj a pirospaprikával, sem mennyiségben, sem minőségben. A tökéletes sertéspörkölt második titka éppen az, hogy elég sok és elég jó minőségű pirospaprikát használj.
    3. A zöldséget és a fokhagymát aprítógépben összepépesítjük és mehet a hagymára. Ezzel el is készítettük a sűrű szaft alapját.
    4. Mehet bele a darabolt sertéshús és magas lángon pár percig(kifehéredésig) pörköljük össze.
    5. Ezután sózzuk, borsozzuk, köményezzük és felhúzzuk egy kis vízzel, éppen hogy ellepje. Ez ne legyen több egy dl-nél. Vedd le a lángot takarékra, és főzd tovább félig lefedve.
    6. A sertéspörkölt a hústól függően kb. 75-90 perc alatt fő puhára. Mindvégig alacsony lángon, félig lefedve főzd. Nagyjából 15 percenként keverd meg, és nézd meg, hogy elfőtte-e a levét. Ha igen, akkor öntsd föl egy nagyon kevés vízzel. Ez legfeljebb egy fél deci legyen egyszerre, és összesen sem kell több, mint 2,5 decit aláönteni.

    A tökéletes sertéspörkölt harmadik titka éppen a főzésében rejlik. Vagyis hogy a sűrű szószt, amit egy jó pörkölttől elvárunk, a lassan, kevés vízzel főzés és részben pirítás során nyerjük el. A pörköltet a hagyma és a pirospaprika sűríti be, nem szükséges más sűrítőanyagot hozzáadni. De a tökéletes szószhoz arra igenis szükség van, hogy minden alkalommal a zsírjára lepirítsd a sertéspörköltet, és csak egy kevés vízzel öntsd fel.

    Sertéspörkölt tálalása

    A sertéspörkölthöz köretként kiválóan illik a nokedli, sós főtt burgonya, tarhonya, főtt tészta. De bármilyen, hagyományos körettel ki lehet próbálni, akár rizzsel vagy még sült krumplival is. Sőt, a sertéspörkölt még önmagában, friss ropogós fehér kenyérrel is tökéletes fogás. A savanyúság lehet bármilyen, de a szezonjában a kovászosuborka a legtökéletesebb választás a pörköltekhez.

    Miért ennyire jó a sertéspörkölt?

    Szeretjük a sertéspörköltet, mert ismerjük, megszoktuk. Gyerekkorunk óta, hacsak valaki nem él húsmentes vagy disznómetnes diétán, akkor egészen biztosan évente többször fogyasztja ezt az ételt. Legyen otthon, menzán, vendégségben vagy akár bográcsban, gondolom te is így vagy vele. Ezen nincs mit magyarázni, a sertéspörkölt az egyik olyan ételünk, ami a magyar konyha nagyságát bizonyítja aképpen, hogy ilyen kevés hozzávalóból ilyen kiváló étel készíthető.

    Feltétként is tökéletes!

    A legtöbb főzelékhez igényeljük a húsos feltétet, ezért akár kéltféle étel is tálalható belőle. Én legutóbb egy régi receptemhez, a tökfőzelékhez készítettem sertéspörköltet feltétnek, így a család egyik fele nokedlivel fogyasztotta, a másik fele pedig főzelékkel ette.

    Ami a zöldségeket illeti, ma már az év minden szakában lehet friss paradicsomot és paprikát kapni. De nyugodtan használhatsz sűrített paradicsomot vagy télire eltett lecsót is, néhány évtizeddel ezelőtt még ezzel ízesítették télen a sertéspörköltet.

    Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/