Papucsállatka
Ennek a sütemény receptnek a neve kitaláció,mivel a papucsállatka elnevezés jutott róla eszébe a nagynénémnek, aki kicsit újra gondolta ezt a lágy kelt tésztát. Sokkal egyszerűbben elkapkodható akár gyerekeknek is a mérete miatt, és a lágy tésztája, a krémes tölteléke miatt nagy kedvenc az unokáimnak is.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (BL55)
- 1 dl min. 2,8-as tej
- 2 dkg élesztő
- 3 ek. cukor
- 1 mk. só
- 2dl min. 30%-os tejszín
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- A tetejére egy tojás felverve a kenéshez
Töltelék:
- Nutella
- Darált mák+cukor+szilvalekvár
Papucsállatka elkészítése:
- A langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- A hozzávalókkal lágy tésztát dagasztunk, amit 1 órát hagyunk letakarva kelni.
- A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és pohárral vagy fánkszaggatóval kb. 8cm-es köröket szúrunk ki.
- A közepére egy fél tk nutellát vagy szilvalekváros mákot teszünk. ( A 10 dkg darált mákot és 10 dkg porcukrot összekeverjük 1-2 ek szilvalekvárral, a lényeg, hogy sűrű krémes állagot kapjunk) Felbehajtjuk, a széleit villával összenyomkodjuk.
- Sütőpapírral bélelt lapos nagy tepsire sorakoztatjuk őket, kis helyeket hagyva a sütemény közt és hagyjuk 15 percet újra kelni.
- Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra, majd felvert tojással lekenjük a papucsállatkákat és kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Papucsállatka készítése képekben:
Jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked>> Csokis kifli-Jucustól