croissant receptek

Croissant egyszerűen Jucustól

Ez a croissant recept egy egyszerűsített változata az igazi francia recepthez képest, de a végeredmény szerintem meggyőző! Könnyű lesz, kívül ropogós és lágy tésztájú a belseje! Ez az amit egy croissanttól várunk!

A tésztához nincs szükség semmilyen különleges hozzávalóra. Egyszerű, minden célra felhasználható finomlisztből készül, nem kell speciális liszt hozzá, de a vaj és a rétegezés fogja különlegessé, vagyis croissanttá tenni. Kíváló önmagában fogyasztva, de félbe vágva szendvicsalapnak is használhatjuk!

Hozzávalók:

  • 3 és fél bögre liszt
  • 1 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 ek. cukor
  • egy csipet só
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 20 dkg reszelt sajt

Croissant elkészítése:

A tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

Croissant élesztős tej

A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tojást, vaníliás cukrot, cukrot, pici sót, az élesztős tejet, és a vizet. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva kelesztjük 1 órán át.

Croissant tészta összeállítása
Croissant tészta összeállítása

Ha szépen megkelt, 4 egyenlő gombócot formázunk. Egyesével kinyújtjuk egyforma méretűre őket.

croissant recept gombócok
gombócok

Az első lapra ráreszeljük vagy megolvasztva kicsit rákenjük a vaj felét, majd a sajt felét is egyenletesen rászorjuk.

roissant recept gombócok összeállítása 1.
gombócok összeállítása 1.

Rátesszük pontosan a második lapot és a széleinél kicsit körbenyomkodjuk, majd a második lapot is körbeszórjuk de már csak a széle mellett sajttal. Következő rétegeket megismételjük, ahogy az első kettőnél. Berakjuk a hűtőbe egy fél órára, majd sodrófával összenyújtjuk jó vékonyra.

croissant recept gombócok összeállítása
gombócok összeállítása 2.

A tésztát felszeletetljük mint a pizzát 16 egyenlő részre. Feltekerjük szorosan, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. A zárócsücsök mindig alulra kerüljön, hogy sütés közben ne nyíljanak fel a kiflik.

croissant recept cikkek
croissant tészták cikkekre vágása, feltekerése

Ha sütőlapra került az összes croissant, hagyjuk további 20 percet még kelni, közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Sütés előtt felvert tojással kenjük le a felületüket, hogy szép pirosak és ropogósak legyenek. Kb. 15 perc alatt készre sütjük.

croissant recept tepsiben
Tepsiben kelesztjük 20 percet sütés előtt
croissant recept megsült
croissant megsült

A croissant olyan sokoldalúan használható, hogy az egész család elkészítheti kedvére belőle a reggelit. Lehet szendvicsként megtölteni, vagy édesen nutellával, lekvárral is isteni finom. Ha elő szeretnél készülni, hogy reggelire csak meg kelljen frissen sütni, a tepsit tedd hűtőbe, reggel egy 1 órára rakd ki szobahőmérsékletre és mehet a sütőbe tojáskenés után.

Croissant szendvics

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/

Készíts hozzá saját eperlekvárt, ITT mutatok neked 3 egyszerű és különleges receptet hozzá!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük