Zsenge zöldborsó leves
A zsenge zöldborsó leves már nem csak a szezonjában készíthető el, mirelit áruként bármikor beszerezhető. A tavasszal ültetett borsóm leszüreteltem, ezért most gyorsan meg is főzöm, nagy érték ez számomra, amit magam termesztek.
Szinte mindenki szereti a borsót, de tudtad, hogy B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz? Szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi…tovább
A zsenge zöldborsó leveshez szükséged van:
- 50 dkg zsenge zöldborsóra
- 3 szál répára
- 2 szál fehérrépára
- 1 tv paprikára
- 1 paradicsomra
- 2 ek. zsírra ( vagy 1 dl olajra)
- 2 ek lisztre
- 1 ek pirospaprikára (csemege)
- 1 csomag petrezselyem zöldre
- 3 gerezd fokhagymára
- 1 fej vöröshagymára
- sóra (1 ek)
- őrölt fekete borsra ( 1 tk)
- ételízesítőre ( 1 tk)
- cukorra (1 tk)
Levesbetéthez:
- 1 egész tojásra
- kb 8 dkg lisztre
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, összeszeleteljük, borsót kifejtjük(kivéve ha konyhakész vagy mirelit)
A vöröshagymár apróravágjuk és a zsiradékon megdinszteljük.
A karikázott zöldségeket, fokhagymát hozzáöntjük és kb 15 percig együtt dinszeljük.
Hozzáöntjük a borsót, megszórjuk liszttel, pirospaprikávak, teszünk hozzá sót, borst, ételízesítőt és egy kanál cukrot. Felöntjük 1,5 liter vízzel.
Hagyjuk főni még kb fél órát, ameddig a zöldségek teljesen megpuhulnak. Kikeverünk 1 tojást kb. 8 dkg lisztel, (sűrű nokedli tésztára), majd beleszaggatjuk a levesbe. Legvégül hozzátesszük a felaprított friss petrezselyemzöldet. Amíg megfő a tésztabetét a petrezselyem is kiadja az aromáját.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Így készíthetsz mentás borsókrémlevest!