Zserbó, gazdag dió töltelékkel főkép
Sütemények

Zserbó, gazdag dió töltelékkel

A zserbó akkor igazán finom, ha a töltelék nem vékonyabb a tészta rétegeknél. Tudom, hogy drága a dió, de akkor süssünk zserbót, ha sikerül legalább egy 50-60 dkg diót szereznünk, vagy vennünk. Én személy szerint gyűlölöm a diópótlók ízét, meg sem eszem az abból készült süteményt.

Sajnos épp az ára miatt sokszor tapasztalom,hogy igazi diós zserbót egyre kevesebb helyen sütnek.

A zserbó sok dióval és étcsokoládés bevonattal az igazi

Érdemes figyelni a kistermelők, saját kertjükből terményeiket kiárusítók hirdetéseit, minden évben kínálnak eladásra saját diót. Olcsóbb szebb és frissebb mint amit a boltokban kapunk. Ha sikerül nagyobb mennyiséghez jutni, érdemes lefagyasztani kisebb adagokban.

Zserbó gazdag dió töltelékkel hozzávalói:

Tésztához:

  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • egy kk sütőpor
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg margarin(vaj)
  • 15 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 60 dkg dió
  • 30 dkg porcukor
  • 5 dl sárgabarack lekvár( házi a legjobb)

Mázhoz:

  • 20 dkg 50%-os étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése:

A tejben egy kanál cukorral elmorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

Zserbó, gazdag dió töltelékkel élesztő felfuttatása
élesztő felfuttatása

Keverő tálba minden hozzávalót kimérünk a tésztához és összedolgozzuk az élesztős tejjel. Kb 1 órát kelesztjük.

Zserbó gazdag dió töltelékkel tészta kidolgozása
tészta kidolgozása, kelesztés

Négy gombócot készítünk és mindegyiket egyesével kinyújtjuk kb 3 mm vékonyra.

Zserbó, gazdag dió töltelékkel lapok nyújtása
tészta lapok nyújtása

Az első három lapot ugyanúgy rétegezzük. Megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a cukros darált dióval.

Zserbó, gazdag dió töltelékkel összeállítás 1.
lapok összeállítása
Zserbó, gazdag dió töltelékkel összeállítás 2
összeállításkor mind a 3 lapot megtöltjük

A negyedik lappal lefedjük és villával megszurkáljuk, hogy a gőz tudjon távozni.

Zserbó, gazdag dió töltelékkel összeállítás után szúrkálás
a felső lapot megszurkáljuk villával

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra és amíg bemelegszik,(kb 15 perc), addig hagyjuk kelni az összeállított süteményünket. Középre tesszük, és kb 45-50 perc alatt megsütjük. Látjuk, ha világosbarna a teteje, kész a zserbó. Hideg helyre tesszük, hogy kihűljön teljesen.

A zserbó gazdag dió töltelékkel már kész, a csokimáz elkészítése az utolsó lépés

A legegyszerűbben csokimázat így tudsz készíteni, és ez elronthatatlan. A 20dkg felkockázott min. 50%-os csokit tedd lábosba , ami alá egy másik lábosban vizet teszel melegedni. Ha a vízgőz fölött megolvadt a csokoládé, két evőkanál olajat keverj hozzá, ettől szép fényes lesz és nem fog törni szeleteléskor.

Zserbó, gazdag dió töltelékkel csokimáz készítése
csokimáz készítése
Zserbó, gazdag dió töltelékkel készen
Zserbó, gazdag dió töltelékkel készen

Jó étvágyat!

Kis érdekesség a zserbóról: A hagyomány szerint Gerbeaud Emil (1854–1919) svájci cukrászmester találta fel a süteményt.

Érdekel az amerikai almás pite receptje?

Gyere csatlakozz a facebook csoportomhoz, ahol megosztom a legfrissebb receptjeimet!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük