Zserbó, gazdag dió töltelékkel
A zserbó akkor igazán finom, ha a töltelék nem vékonyabb a tészta rétegeknél. Tudom, hogy drága a dió, de akkor süssünk zserbót, ha sikerül legalább egy 50-60 dkg diót szereznünk, vagy vennünk. Én személy szerint gyűlölöm a diópótlók ízét, meg sem eszem az abból készült süteményt.
Sajnos épp az ára miatt sokszor tapasztalom,hogy igazi diós zserbót egyre kevesebb helyen sütnek.
A zserbó sok dióval és étcsokoládés bevonattal az igazi
Érdemes figyelni a kistermelők, saját kertjükből terményeiket kiárusítók hirdetéseit, minden évben kínálnak eladásra saját diót. Olcsóbb szebb és frissebb mint amit a boltokban kapunk. Ha sikerül nagyobb mennyiséghez jutni, érdemes lefagyasztani kisebb adagokban.
Zserbó gazdag dió töltelékkel hozzávalói:
Tésztához:
- 1,5 dl langyos tej
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- egy kk sütőpor
- 60 dkg liszt
- 20 dkg margarin(vaj)
- 15 dkg zsír
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 60 dkg dió
- 30 dkg porcukor
- 5 dl sárgabarack lekvár( házi a legjobb)
Mázhoz:
- 20 dkg 50%-os étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
Elkészítése:
A tejben egy kanál cukorral elmorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Keverő tálba minden hozzávalót kimérünk a tésztához és összedolgozzuk az élesztős tejjel. Kb 1 órát kelesztjük.
Négy gombócot készítünk és mindegyiket egyesével kinyújtjuk kb 3 mm vékonyra.
Az első három lapot ugyanúgy rétegezzük. Megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a cukros darált dióval.
A negyedik lappal lefedjük és villával megszurkáljuk, hogy a gőz tudjon távozni.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra és amíg bemelegszik,(kb 15 perc), addig hagyjuk kelni az összeállított süteményünket. Középre tesszük, és kb 45-50 perc alatt megsütjük. Látjuk, ha világosbarna a teteje, kész a zserbó. Hideg helyre tesszük, hogy kihűljön teljesen.
A zserbó gazdag dió töltelékkel már kész, a csokimáz elkészítése az utolsó lépés
A legegyszerűbben csokimázat így tudsz készíteni, és ez elronthatatlan. A 20dkg felkockázott min. 50%-os csokit tedd lábosba , ami alá egy másik lábosban vizet teszel melegedni. Ha a vízgőz fölött megolvadt a csokoládé, két evőkanál olajat keverj hozzá, ettől szép fényes lesz és nem fog törni szeleteléskor.
Jó étvágyat!
Kis érdekesség a zserbóról: A hagyomány szerint Gerbeaud Emil (1854–1919) svájci cukrászmester találta fel a süteményt.…
Érdekel az amerikai almás pite receptje?
Gyere csatlakozz a facebook csoportomhoz, ahol megosztom a legfrissebb receptjeimet!