Kakaós csiga kelt tésztából
A kakaós csigáról mindig a gyerekkorom jut eszembe, ahogy a csiguszról kívülről letekerve ettük meg, hogy a legértékesebb közepe maradjon meg a végére. A házi kakaós csigánál nem sajnáljuk ki a tölteléket, ezért az egész sütemény szélétől a közepéig isteni finom lesz!
A kakaós csiga (eredeti nevén: csokoládés tekerge) édes péksütemény..tovább>>
Kakaós csiga receptet hoztam, de ha jobban szeretitek a fahéjas vagy diós csigát, bátran lecserélhető a töltelékből a kakaópor.
Kakaós csiga kelt tésztából hozzávalói:
Kelt tésztához:
Töltelékhez:
- 20dkg kakaópor
- 15dkg porcukor
- 10dkg olvasztott vaj
Tetejére:
- 2 dl langyos tej
- 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítése:
1 evőkanál cukorral felfuttatjuk a tejben az élesztőt.
A liszthez adjuk a cukrot, csipet sót, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Begyúrjuk a tésztát, jól kidagasztjuk, majd nagyjából1 órát kelesztjük.
A tésztát 3-4 mm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal. Szitáljuk rá a kakaóport és a porcukrot.
Két oldalt visszahajtjuk kicsit és szorosan feltekerjük.
1,5-2 cm vastag karikákat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kakaós csigákat.
Bekapcsoljuk a sütőt 180°C-ra, míg bemelegszik 20 percet hagyjuk kelni a csiguszokat.
25-30 perc alatt készre sütjük a csigákat, de a sütés vége előtt pár percel meglocsoljuk a vaníliás tejjel, ettől lesz a sütés végére finom lágy tésztánk.
A kakaós csiga ha kihűlt, porcukorral megszórva az igazi és esetleg egy pohár tej is tökéletesen passzol hozzá! Kiváló ebédre egy leves mellé, de az összes étkezés kiváltható vele, mert tartalmas a tésztája. Ha nagyobb az adag mint amit 1-2 napon belül elfogyasztanátok, érdemes ezt is lefagyasztani, hiszen felengedés után ugyan olyan finom mint frissen sülve.
Jó átvágyat!
Érdekelnek további kelt tészta receptek?Ide nézz>>
Gyere csatlakozz a facebook oldalamhoz, hogy mielőbb értesülj a legújabb receptjeimről!