bejgli főkép
Kelt tészták

Bejgli-egy elronthatatlan recept

Nagyon féltem a bejgli sütéstől, sokáig nem is mertem belevágni, azt gondoltam, hogy ez nekem úgysem sikerül, nem lesz olyan mint Nagymamámé. De egyszer csak eljött a nagy elhatározás, most vagy soha, legfeljebb nem lesz publikus az eredmény!☺️ Alig akartam hinni a szememnek, milyen szép márványos és nem mellesleg milyen isteni finom lett a végeredmény!! Innentől nem volt mese, az egész családnak én gondoskodtam a karácsonyi diós és mákos bejgliéről😁

Szeretném most veletek is megosztani a receptem és drukkolni mindenkinek, aki szintén először szánja rá magát, hogy saját készítésű bejglivel lepje meg a családját-barátait! Sikerülni fog!!🤞

A receptemből 6 db kb. fél kg-os bejglitek lesz, eszerint készítve 3 diós és 3 rúd mákos. Ehhez fontos lesz egy konyhamérleg használata, mert minden egyes bejglinek a tésztájának és a töltelékének is 27-27 dkg kell legyen a súlya! Ez az egyik titka amitől tökéletes lesz az arány is és a látvány!(És át is sül!!)

Hozzávalói:

Én 3-3 mákos és diós bejglit készítettem, ha te csak egyféle ízesítésűt szeretnél, duplázd a mennyiségét.

A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez ) 

  • 90 dkg liszt
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 12.5 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl langyos tej vagy tejszín
  • kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.

Mákos töltelékhez:

  • 42,5 dkg darált mák
  • 25 dkg kristálycukor
  • 7,5 dkg darált kekszmorzsa
  • 5 dkg mazsola (ízlés szerint)
  • őrölt fahéj (1 kk)
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • sok reszelt citromhéj
  • 2,5 dl víz

Diós töltelékhez:

  • 42,5 dkg darált dió
  • 25 dkg kristálycukor
  • 7,5 dkg darált kekszmorzsa
  • 5 dkg mazsola (ízlés szerint)
  • reszelt citromhéj
  • 2,5 dl víz
  • 3 ek. rum

Bejgli elkészítése:

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk majd a vajjal/margarinnal, zsírral porcukorral és a csipet sóval összedolgozzuk.
  2. A tejben az élesztőt felfuttatjuk 1 kiskanál porcukorral. Ha felfutott az élesztő belekeverjük a 2 db tojássárgáját és a hideg vizet.
  3. A tésztának keménynek kell lennie.
  4. Osszuk 6 felé. Nem szemre, hanem mérjük le mérlegen, (egyenként 27 dkg kell lennie) ez azért fontos hogy egyszerre süljön meg, a tölteléket is egyformán kell majd mérni bele.
  5. A 6 db tésztát folpackba teszem és min. 1 órára beteszem a hűtőbe.
  6. Addig elkészítjük a töltelékeket: A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. (Külön-külön a diós és a mákos tölteléket) Jól ki kell hűteni.
  7. A tésztagombócokat egyenként készítjük el. Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát. Ha ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen! És a titok: A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem szabad lisztezni. Érdemes szilikonos sütőpapíron dolgozni vele. Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
  8. Rákenjük a tölteléket a tésztára úgy, (pontosan 27dkg-ot) hogy a szélén hagyjunk egy kis üres részt.
  9. Mielőtt elkezdem feltekerjük a tésztát, a tészta két rövidebb oldalán felhajtjuk, ezzel csinálunk egy kis támasztékot a tölteléknek. Majd az egyik hosszanti oldalán szorosan feltekerjük a tésztát. Ugyanezt csináljuk mind a hattal.
  10. Lekenjük 1 db tojássárgájával hosszanti irányban ezután pihentetni kell úgy félórát hűvös helyen.
  11. Majd lekenjük de most keresztirányban!!! a tojásfehérjével, megint pihentetjük min. félórát hűvösön, de akár egész éjszaka. (Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.) Az a lényeg, hogy rendesen megszáradjanak a tojásrétegek.
  12. A sütőt előmelegítjük 180 °C -ra (légkeveréssel 160 °C -ra). Vastagság kötőtűvel vagy fém nyárssal, akár hurkapálcával, 4-5 cm-ként, egészen “koppanásig” nyomva, sűrűn megszurkáljuk a tésztatekercsek oldalait és tetejét. Azaz utat biztosítunk a gőznek, hogy szét ne repessze a tésztát, és 30-35 perc alatt, aranybarnára sütjük.

Bejgli készítés képekben:

Tippek:

Ha nehezen boldogulsz a töltelék kenésével itt egy kis segítség hozzá: a kimért tölteléket is kinyújtom valamivel kisebbre mint a tésztákat. Ezt úgy csináltam, hogy két folpack közé tettem a tölteléket és nyomkodva eligazítottam a méretre. A folpack nagyon hasznos lesz még, a felső fóliát lehúzom a töltelékről, majd az alsó fólia segítségével ráborítom a tésztára a tölteléket. Ha véletlen híg lett a töltelék javíthatsz az állagán utólag is, fogsz egy marék édes kekszet, összetöröd és a töltelékre szóród, ez majd felszívja a felesleges nedvességet.

A kész bejgli remekül tűri a mélyhűtőt: a teljesen kihűlt tekercseket folpackba csomagolva betesszük a fagyasztóba. Fogyasztás előtt 6-8 órával kivesszük a mélyhűtőből, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.

Kívánom, hogy minél több asztalon ott illatozzon, a saját magatok által, szeretettel elkészített bejgli!

A zserbó is kedvenc karácsonyi süteményünk, ha kedvet kapnál elkészíteni, szívből ajánlom neked a jól követhető receptemet>>Zserbó, gazdag dió töltelékkel

Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől