Kelt tészták
-
A legfinomabb gőzgombóc
Ha eddig visszatartott a gőzgombóc elkészítésétől, hogy bonyolult és esetleg extrém konyhagép kellene hozzá, most ezzel a receptemmel biztosan kedvet kapsz te is, hogy remekelhess!☺️ Nincs szükséged másra mint két lábasra és egy kifröccsenésgátló fedőre! (Ami nem is fedő csak egy lapos szűrörács)
A gőzgombóc puha, pillekönnyű állagú, és általában szilvalekváros töltelékkel van töltve. Megkoronázzuk egy igazi vanília sodóval és cukros mákot szórunk rá.
Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj olvasztva
- 2 tojás
- csipet só
Vanília sodó
- 4 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vanília örlemény
- 5 tojás sárgája
- 1 csapott evőkanál kukorica keményítő
+Hozzávalók:
- 5 dkg darált mák
- 5 dkg porcukor
- 1 üveg jó minőségű sűrű szilvalekvár
Gőzgombóc elkészítése
- A langyos tejben 1 ek cukorral futtassuk fel az élesztőt.
- A lisztet keverőtálba mérjük, és minden hozzávalóval+ az élesztős tejjel jól kidolgozzuk. Egy enyhén ragacsos tésztát kapunk, ami kelesztés után tökéletesen jó állagú lesz.
- Kb 1 óra kelesztés után a tésztát 8 egyenlő részre vágjuk és gombócokká formáljuk lisztezett felületen.
- Minden gombócot ujjnyi vastag korongra nyújtunk. Bő evőkanál szilvalekvárt teszünk a közepére.(ne sajnáljuk)
- Először nyégy csücsköt majd a további széleket is összefogjuk és jól összenyomkodjuk, hogy a gombócok ne nyíljanak meg gőzölés alatt.
- Letakarva még 20 percet újra kelsztjük a töltött gombócainkat.
- Egy lábasban vizet forralunk, ha már forr a fröccsenésgátlóra helyezünk 2-3 gombócot és egy másik nagyobb lábassal lefedjük.
- 15 percig hagyjuk a forrásban lévő vízben gőzölődni a gombócokat, majd kivesszük és mehet be gőz alá az újabb adag, míg az összes el nem készül.
- A sódóhoz a tejet és a tejszínt egybeöntve feltesszük melegedni a vaníliával.
- Egy hőálló tálban kikeverjük az 5 tojás sárgáját a cukorral és a keményítővel.
- Ha kezd forrni a tej, egy-két merőkanállal kimerünk a tojáshoz, (a hőkiegyenlítés végett, így nem fog összeugrani a tojásunk) és jól összejeverjük, így öntjük hozzá állandó keverés mellett a tej-tejszínhez.
- Kevergetve gyorsan besűrűsödik, ezzel el is készült. (Ha túl sűrűnek érezzük, kis tejjel lehet higítani)
- A gombócot tányérra tesszük, leöntjük sodóval és megszorjuk cukros mákkal, így tálaljuk még forrón.
Jó étvágyat!
Gőzgombóc készítése képekben:
A gőzgombóc tökéletes választás lehet ünnepi alkalmakra, családi összejövetelekre vagy akár egy ebéd utáni desszertnek is. Könnyű elkészíteni, és biztos, hogy mindenki elégedett mosollyal fogyasztja majd el!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked>>Krémes almás pite
-
Papucsállatka
Ennek a sütemény receptnek a neve kitaláció,mivel a papucsállatka elnevezés jutott róla eszébe a nagynénémnek, aki kicsit újra gondolta ezt a lágy kelt tésztát. Sokkal egyszerűbben elkapkodható akár gyerekeknek is a mérete miatt, és a lágy tésztája, a krémes tölteléke miatt nagy kedvenc az unokáimnak is.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (BL55)
- 1 dl min. 2,8-as tej
- 2 dkg élesztő
- 3 ek. cukor
- 1 mk. só
- 2dl min. 30%-os tejszín
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- A tetejére egy tojás felverve a kenéshez
Töltelék:
- Nutella
- Darált mák+cukor+szilvalekvár
Papucsállatka elkészítése:
- A langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- A hozzávalókkal lágy tésztát dagasztunk, amit 1 órát hagyunk letakarva kelni.
- A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és pohárral vagy fánkszaggatóval kb. 8cm-es köröket szúrunk ki.
- A közepére egy fél tk nutellát vagy szilvalekváros mákot teszünk. ( A 10 dkg darált mákot és 10 dkg porcukrot összekeverjük 1-2 ek szilvalekvárral, a lényeg, hogy sűrű krémes állagot kapjunk) Felbehajtjuk, a széleit villával összenyomkodjuk.
- Sütőpapírral bélelt lapos nagy tepsire sorakoztatjuk őket, kis helyeket hagyva a sütemény közt és hagyjuk 15 percet újra kelni.
- Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra, majd felvert tojással lekenjük a papucsállatkákat és kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Papucsállatka készítése képekben:
Jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked>> Csokis kifli-Jucustól
-
Túrós batyu
Próbáld ki a legfinomabb túrós batyut, amit valaha kóstoltál, aminek a tésztája könnyű és puha, a tölteléke pedig krémesen mennyei túró! Klasszikus kelt tészta alappal, bármilyen étkezésre, tartalmasabb levesek mellé főétkezésre is megállja a helyét.
Hozzávalók:Tésztához:
- 6 dkg cukor
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 – 3dl tej
- 1 tojássárgája
- 8 dkg puha vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
Töltelék hozzávalói:
- 40 dkg túró
- 2 tojássárgája
- 3-4 ek. cukor (ízlés szerint)
- 1. cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja (bio)
- 2-3 ek. búzadara
- 1 csipet só
- 10 dkg mazsola(opcionális)
Kenéshez 1 tojás
Elkészítése:
- Élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben.
- A lisztet átszitáljuk, és a hozzávalókkal jól összedolgozzuk a tésztát.
- 1 órát kelesztetjük, közben elkészítjük a tölteléket.
- A túrót összetörjük krémesre, hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, 1 csomag vaníliáscukrot, reszelt citromhéjat, ízlés szerint cukrot, 2-3 evőkanál búzadarát, csipet sót.
- A tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, majd felkockázzuk 10×10cm-re.
- Megtöltjük túróval, négy sarkát összefogjuk, megcsavarjuk, hogy ne nyíljon szét sütés közben és tojással lekenjük, hogy szép pirosra süljenek.
- 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük.
- Kihülés után porcukorral megszórva tálaljuk.
Túros batyu készítése képekben:
Jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Szerintem ez a receptem is tetszeni fog neked>>Túrógombóc egyszerűen
-
Bukta készítés
A bukta igazi hungarikum, szeretjük egy leves mellé, vagy csak úgy, mert Mi leginkább sárgabarack lekvárral töltjük, ami természetesen saját házi főzés, de szinte bármivel tőlthető. Képzeljétek, én most felhasználtam az unokáim kinder buenó szeleteit és nagyon nagy sikere volt! Nyilván a nutellás töltelékkel is mennyei finomság, nézzetek körül otthon, és bátran kísérletezzetek többféle töltelékkel.
Maga a tésztája egy könnyű, lágy dagasztott kelt tészta, amit én természetesen megint dupla adagban sütöttem meg, így a legnagyobb tepsim pont tele lett vele. Sajnos meg nem számoltam, de ez az extra adag már nagycsaládos, vagy vendégváró mennyiség, vagyis döntsétek el, hogy az alapmennyiségek alapján mennyit szeretnétek sütni.
Az tény, hogy a legfinomabb frissen, másnap már sosem ugyan olyan lágy, de zacskóban tárolva még két napig simán ehető és finom, vagy egy kicsit rámikrózva azonnal fogyasztva olyan lesz mint frissen kisülve.
Hozzávalók:
Tészta hozzávalók:
- 250 ml 2,8%-os tej
- 30 g élesztő (friss)
- 50 g porcukor
- 250 g búzaliszt (BL55)
- 250 g búza-rétesliszt (BFF 55)
- 1/2 kk só
- 1 db tojás (közepes, „M”-es méretű)
- 90 g vaj
- A tepsibe a kenéshez:120gr vaj
Tölteléknek:
- lekvár (sárgabarack, szilva, megy, bármilyen amit szerettek vagy van otthon) Sokkal könnyebb feltekerni, ha sűrű lekvárt használtok, kevésbé folyik ki vagy szívja fel a tészta.
- Kinder szelet
- nutella
Bukta elkészítése:
- A szobahőmérsékletű tejben (1 dl) felfuttatjuk az élesztőt egy teáskanál cukorral.
- A liszteket és a porcukrot egy tálba szitáljuk a sóval.
- Ráöntjük a tojást, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt. A maradék tejet óvatosan adagoljuk összekeverés közben a tésztához, mert lehet nem veszi fel mindet.
- Kb. 5 perc dagasztás után elválik a tál oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk, letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. (Kb 30-45 perc alatt)
- Lisztezett asztalon fél cm vastag téglalapot nyújtunk, majd kb. 7×7 cm-es négyzetekre vágjuk. (30 db négyzetet kell kapnunk.)
- Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy nutelláva töltjük őket.(Én félbe vágtam a kinder szeleteket, így raktam rá.)
- Ha rájuk tettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából. Kicsit érdemes összenyomkodni az összezárásnál és az oldalánál.
- 12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk úgy, hogy az alján legyenek az összeeresztések.
- Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, addig bemelegítjük a sütőt 180°C-ra, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük.
- Hagyjuk a tepsiben kihülni, majd szépen szétválasztgatva tálcára pakoljuk és porcukorral megszórjuk tálalás előtt.
Jó étvágyat!
Bukta készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
Szereted a könnyű, kelesztett tésztákat? Szerintem ez is a receptem is tetszeni fog Neked>>Kakaós csiga kelt tésztából
-
Bejgli-egy elronthatatlan recept
Nagyon féltem a bejgli sütéstől, sokáig nem is mertem belevágni, azt gondoltam, hogy ez nekem úgysem sikerül, nem lesz olyan mint Nagymamámé. De egyszer csak eljött a nagy elhatározás, most vagy soha, legfeljebb nem lesz publikus az eredmény!☺️ Alig akartam hinni a szememnek, milyen szép márványos és nem mellesleg milyen isteni finom lett a végeredmény!! Innentől nem volt mese, az egész családnak én gondoskodtam a karácsonyi diós és mákos bejgliéről😁
Szeretném most veletek is megosztani a receptem és drukkolni mindenkinek, aki szintén először szánja rá magát, hogy saját készítésű bejglivel lepje meg a családját-barátait! Sikerülni fog!!🤞
A receptemből 6 db kb. fél kg-os bejglitek lesz, eszerint készítve 3 diós és 3 rúd mákos. Ehhez fontos lesz egy konyhamérleg használata, mert minden egyes bejglinek a tésztájának és a töltelékének is 27-27 dkg kell legyen a súlya! Ez az egyik titka amitől tökéletes lesz az arány is és a látvány!(És át is sül!!)
Hozzávalói:
Én 3-3 mákos és diós bejglit készítettem, ha te csak egyféle ízesítésűt szeretnél, duplázd a mennyiségét.
A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez )
- 90 dkg liszt
- 25 dkg vaj/margarin
- 12.5 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 2.5 dkg élesztő
- 1 dkg só
- 2 db tojássárgája
- 1 dl langyos tej vagy tejszín
- kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.
Mákos töltelékhez:
- 42,5 dkg darált mák
- 25 dkg kristálycukor
- 7,5 dkg darált kekszmorzsa
- 5 dkg mazsola (ízlés szerint)
- őrölt fahéj (1 kk)
- 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
- sok reszelt citromhéj
- 2,5 dl víz
Diós töltelékhez:
- 42,5 dkg darált dió
- 25 dkg kristálycukor
- 7,5 dkg darált kekszmorzsa
- 5 dkg mazsola (ízlés szerint)
- reszelt citromhéj
- 2,5 dl víz
- 3 ek. rum
Bejgli elkészítése:
- A lisztet egy tálba szitáljuk majd a vajjal/margarinnal, zsírral porcukorral és a csipet sóval összedolgozzuk.
- A tejben az élesztőt felfuttatjuk 1 kiskanál porcukorral. Ha felfutott az élesztő belekeverjük a 2 db tojássárgáját és a hideg vizet.
- A tésztának keménynek kell lennie.
- Osszuk 6 felé. Nem szemre, hanem mérjük le mérlegen, (egyenként 27 dkg kell lennie) ez azért fontos hogy egyszerre süljön meg, a tölteléket is egyformán kell majd mérni bele.
- A 6 db tésztát folpackba teszem és min. 1 órára beteszem a hűtőbe.
- Addig elkészítjük a töltelékeket: A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. (Külön-külön a diós és a mákos tölteléket) Jól ki kell hűteni.
- A tésztagombócokat egyenként készítjük el. Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát. Ha ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen! És a titok: A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem szabad lisztezni. Érdemes szilikonos sütőpapíron dolgozni vele. Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
- Rákenjük a tölteléket a tésztára úgy, (pontosan 27dkg-ot) hogy a szélén hagyjunk egy kis üres részt.
- Mielőtt elkezdem feltekerjük a tésztát, a tészta két rövidebb oldalán felhajtjuk, ezzel csinálunk egy kis támasztékot a tölteléknek. Majd az egyik hosszanti oldalán szorosan feltekerjük a tésztát. Ugyanezt csináljuk mind a hattal.
- Lekenjük 1 db tojássárgájával hosszanti irányban ezután pihentetni kell úgy félórát hűvös helyen.
- Majd lekenjük de most keresztirányban!!! a tojásfehérjével, megint pihentetjük min. félórát hűvösön, de akár egész éjszaka. (Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.) Az a lényeg, hogy rendesen megszáradjanak a tojásrétegek.
- A sütőt előmelegítjük 180 °C -ra (légkeveréssel 160 °C -ra). Vastagság kötőtűvel vagy fém nyárssal, akár hurkapálcával, 4-5 cm-ként, egészen “koppanásig” nyomva, sűrűn megszurkáljuk a tésztatekercsek oldalait és tetejét. Azaz utat biztosítunk a gőznek, hogy szét ne repessze a tésztát, és 30-35 perc alatt, aranybarnára sütjük.
Bejgli készítés képekben:
Tippek:
Ha nehezen boldogulsz a töltelék kenésével itt egy kis segítség hozzá: a kimért tölteléket is kinyújtom valamivel kisebbre mint a tésztákat. Ezt úgy csináltam, hogy két folpack közé tettem a tölteléket és nyomkodva eligazítottam a méretre. A folpack nagyon hasznos lesz még, a felső fóliát lehúzom a töltelékről, majd az alsó fólia segítségével ráborítom a tésztára a tölteléket. Ha véletlen híg lett a töltelék javíthatsz az állagán utólag is, fogsz egy marék édes kekszet, összetöröd és a töltelékre szóród, ez majd felszívja a felesleges nedvességet.
A kész bejgli remekül tűri a mélyhűtőt: a teljesen kihűlt tekercseket folpackba csomagolva betesszük a fagyasztóba. Fogyasztás előtt 6-8 órával kivesszük a mélyhűtőből, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
Kívánom, hogy minél több asztalon ott illatozzon, a saját magatok által, szeretettel elkészített bejgli!
A zserbó is kedvenc karácsonyi süteményünk, ha kedvet kapnál elkészíteni, szívből ajánlom neked a jól követhető receptemet>>Zserbó, gazdag dió töltelékkel
Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem
-
Szalagos fánk recept
Ha a tökéletes szalagos fánk receptet keresed, már meg is találtad én csak így sütöm és dicsekvés nélkül mondom, hogy tökéletes mindig. A fánk készítésekor pár dologra kell figyelni és a receptemet követve Neked is sikerülni fog ígérem ez az isteni finom édesség! Akkor a tökéletes, ha habkönnyű lesz a sütés után a végeredmény, nem pedig egy nehéz tésztát kapunk.
Pár alapszabályt be kell tartani a fánksütéskor a recept mellé, ez a titka a szép szalagos, könnyű végeredménynek! A liszt és a tojás is legyen meleg helyen tárolva felhasználás előtt, és ne legyen hűvös vagy huzatos a konyha ahol dolgozunk vele. Ne kelesszük túl, ha úgy készíted ahogy a receptemben vezetlek ez nem fog megtörténni. A sütés hőfoka is nagyon fontos, ha túl forró zsiradékba tesszük, a külselye hamar megpirosodik, de belül nyers marad.
A receptem mennyiségéből 15 db fánk készült el a hagyományos fánkszaggató mérettel.
Szalagos fánk hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 5 dkg puha vaj
- 2-2,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- kb egy feles pohár rum(4-5cl)
- bő olaj a sütéshez
- lekvár és porcukor a tálaláshoz
A szalagos fánk elkészítése:
- A langyos tejben elkeverjük a porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni.
- A robotgép keverőtáljába öntjük a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat, a rumot, a csipet sót és a felfutott élesztőt, olvasztott vajat és az egészet összedolgozzuk. Érdemes először csak 2 dl tejet hozzáadni és ha szükséges a dagasztás során még mehet hozzá a maradék fél dl is.
- Sima, fényes tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk és huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
- Kb. egy óra múlva kinyomkodjuk a tésztából a levegőt.
- Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
- Ezután ismét fél órán át hagyjuk pihenni.
- Egy magas falú lábosban hevíts annyi olajat, amennyi félig lepi el a fánkokat. (Ne túl forróra, kb 160°C, nálam a kerámialaposon 1-9-g skálán a 6-oson sültek)
- Ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal mindegyik közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk oldala szép piros szalagos, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább.(mindkét oldal2-3 perc sütést igényel kb.)
- Papírtörlőre szedjük a kisült fánkokat és a maradékot is ugyanígy kisütjük.
- Tálaláskor megszórjuk porcukorral és lekvárral kínáljuk.
Szalagos fánk készítése képekben:
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha húsmentes ebédet szeretnél, ami néha nem is árt, készíts mellé egy könnyű zöldborsó levest!
-
Csokis kifli-Jucustól
A csokis kifli egy isteni finom kelt tészta, amit bármilyen alkalomra vagy alkalom nélkül is érdemes megsütni. A család apraja-nagyja elkapkodja, hiszen pont kis formás pár falatnyi csupa csoki édesség.
A könnyű kelt tészta amitől olyan finom a kifli, leginkább a vaj és liszt arányából alakul. Érdemes jó minőségű alapanyagokkal dolgozni, véleményem szerint a legfontosabb ennél a receptnél, hogy a vaj ne margarin legyen és a kakaóporból is jó minőséget használjunk!
Ez a kis, félhold alakú sütemény igazi kényeztetés az ízlelőbimbóknak. A kifli puha, omlós tésztája és az ízletes csokoládé tölteléke együttesen alkotják a tökéletes élményt.
Tészta:
- 37,5 dkg BL 55 finomliszt
- 125 ml langyos tej
- 2,5 dkg élesztő vagy 1 tasak száritott élesztő
- 1 tojás fehérje
- 2 púpos evőkanál cukor
- fél kávés kanák só
- 5 dkg vaj
- 1 cs. vaníliás cukor.
Töltelék:
- 5 evőkanál cukor
- 5 evőkanál holland kakaópor.
Vagy csokis töltelékhez:
- 10 dkg étcsokoládé(min 50%-os kakaó)
- 1-2 ek. lekvár
- 1 ek kakaópor
Kenéshez: 1 tojás sárgája
Csokis kifli elkészítése:
- Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
- A tészta hozzávalóiból szokásos módon kelt tésztát gyúrunk, kicsit lágyabb tésztát kapunk.
- Kg 30 percet kelni hagyjuk.
- Addig a tölteléket összeállítjuk. Kakaóport kikeverjük a porcukorral. Ha rendes csokoládés töltetet szeretnénk: 10dkg étcsokit, 1-2 ek lekvárt és 1 ek kakaóport robotgépben krémesre aprítunk-keverünk, és ezt a masszát használjuk a kiflikhez.
- Ha a tésztánk megkelt, kör alakúra nyújtjuk (kb 2-3mm vékonyra)
- Megkenjük a tojás sárgájával kakaós-csokis töltelékkel, majd cikkekre vágjuk.
- Kifliket formázunk belőlük, szélesebb végétől tekerjük fel szorosan.
- Tepsibe rakjuk és tojással lekenjük.
- Szép aranybarnára sütjük.
Képekben a csokis kifli recept:
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Hasonló a Croissant egyszerűen Jucustól receptem is ha kedvet kaptál ezekhez a fincsi péksütikhez, szívből ajánlom Neked!
-
„Pooh” tészta, amiből bármit süthetsz
A „ Pooh tészta alapból szinte akármit elkészíthetsz, lehet belőle pizza, kakaós csiga,diós kifli, sajtos rúd.. A tésztába tehetsz vaníliát, kicsivel több cukrot, tetszés szerint variálhatod attól függően, hogy sós, vagy édes tésztát akarsz. Ha olaj helyett olvasztott vajjal készíted, még lágyabb állagú lesz.
A kiméréshez 250 ml-s bögrét használunk. A tészta nem fog megnőni a félóra pihentetés alatt, majd sütés közben nő meg.
Hozzávalók:
- 250 ml natúr joghurt/kefír (akár kecskekefír)
- fél bögre olaj, vagy olvasztott vaj
- 10 g porélesztő
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 3 bögre liszt
- a töltelék bármi lehet
Pooh tészta elkészítése:
- A joghurtot elkeverjük az olajjal, vagy az olvasztott, de kihűtött vajjal.
- Hozzáadjuk a sót, a cukrot és beleszitáljuk a lisztet, majd az élesztőt.
- Meggyúrjuk a tésztát, letakarjuk és meleg helyen pihentetjük félórán át.
- A tészta remek állagú lesz.
- A pihentetés után tetszés szerint kinyújtjuk és megtöltjük.
- 200°C-os sütőben aranybarnára sütjük.
Régen is ismerték a „pooh” tészta receptjét, de úgy tűnik egy ideje feledésbe merült, vagy csak elveszett a sok remek süteményrecept közt. Egyszerűsége a nagyszerűsége, azt használunk tölteléknek ami épp otthon van és az alap tészta is viszonylag olcsón kihozható.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Nézd milyen egyszerű lángos receptem van 🤩
-
Kecske-kefíres lángos 2 db
A kecske-kefíres lángos még finomabb, mint ha tenéntejből készült kefírrel készítenénk. Nem tudom nektek megmondani az okát, de megittam a maradék kecske kefírt és valami isteni finom, gondolom ez hozzájárul az ízéhez. Hogy állagában min változtat nem tudom, de a lényeg, ha tehetem én csak kecske kefírrel fogom készíteni.
Tényleg elronthatatlan, kevés hozzávalóból áll, így bátran ajánlom kezdőknek is. Kecske kefírt tudtok könnyen vásárolni a Baglyashegyi Tenyészettől, szívből ajánlom a termékeiket Nektek!
Hozzávalók:
- 50 dkg búzaliszt (BL55)
- 4 ek. olaj
- 2,5 dl kecske kefir
- 1 evőkanál só
- 1tk. kristálycukor
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő (friss)
Kecske-kefíres lángos elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot is hozzáadjuk, felfuttatjuk.
- A felfutott élesztőt hozzákeverjük a liszthez, hozzáadjuk a kecske kefirt, az olajat és a sót, majd kézzel vagy robotgépben kidolgozzuk a tésztát.
- Amennyit fel szeretnénk használni, annyit kiveszünk a tésztából a többi mehet letakarva hűtőbe.( vigyázz, dagadni fog, nagyobb tálba tedd)
- A kint maradt tésztát meleg helyen kelesztjük fél órát.
- Gombócokat( öklömnyi kb) formálunk, olajjal megkent felületen, és ismét hagyjuk kelni.
- Olajat felhevítünk egy serpenyőben, olajos kézzel vékonyra széthúzzuk a gombócot és a közepesen forró olajban kisütjük néhány perc alatt.
- Az első oldalt fedő alatt 1-2 percig( mikor már szép piros) konyhai csipesszel vagy két villával megfordítjuk, majd ha a másik oldala is megsült, az olajból kivéve lecsepegtetjük konyhai papírtörlőn.
- Még frissen fogyasztjuk!
Kecske-kefíres lángos feltét:
A lángos kevés sóval és fokhagymával megkenve is isteni finom, de azért a sajtos tejfölös változata a legkelendőbb és leglaktatóbb is!
Készítsd el különlegesebben: csupa kecsketej alapanyagból, biztosan minden vendéged megnyalja a 10 ujját utána!
Mire van szükséged?
Ha legalább 10 db lángoshoz számolsz: reszelj le 20 dkg kecske sajtot, egy pohár tejfölbe nyomj 3 gerezd fokhagymát, keverd ki kevés sóval. A friss lángosokat kend meg vele és szórd meg a reszelt sajttal.
Érdekesség, hogy a lángost édesen is ehetitek! Egyszerűen kenjétek feltétnek a baracklekvárt rá, olyan mintha fánkot ennétek!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Ha érdekelnek a kecsketermékek, kövessétek Gáborék oldalát is, Náluk mindig friss , maguk által készített isteni finom termékeket tudtok vásárolni>>Baglyas-hegyi Tenyészet Kistermelői termékei
Készíts mellé egy könnyű zöldborsó levest és meg is van az ebéd!
-
Kefíres lángos 1 hétre
A kefíres lángos tésztáját elkészítem gyakran, a gyerekek nagy kedvence. Tényleg elronthatatlan, kevés hozzávalóból áll, így bátran ajánlom kezdőknek is. Azt szeretem benne, hogy 1 hétig eláll a hűtőben. Így ez nem egy kis egyszeri adag és 1 hét alatt sose volt olyan, hogy ne fogyott volna el. Mérettől függően természetesen de kb. 20-25 db lesz ebből az adagból.
Hozzávalók:
- 1 kg búzaliszt (BL55)
- 2 db tojás (közepes, „M”-es méretű)
- 300 g kefir
- 1 evőkanál só
- 1 csapott evőkanál kristálycukor
- 200 ml 2,8%-os tej
- 50 g élesztő (friss)
Kefíres lángos elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot is hozzáadjuk, felfuttatjuk.
- A felfutott élesztőt hozzákeverjük a liszthez, hozzáadjuk a kefirt, a tojást és a sót, majd kézzel vagy robotgépben kidolgozzuk a tésztát.
- Amennyit fel szeretnénk használni, annyit kiveszünk a tésztából a többi mehet letakarva hűtőbe.( vigyázz, dagadni fog, nagyobb tálba tedd)
- A kint maradt tésztát meleg helyen kelesztjük fél órát.
- Gombócokat( öklömnyi kb) formálunk, olajjal megkent felületen, és ismét hagyjuk kelni.
- Olajat felhevítünk egy serpenyőben, olajos kézzel jó vékonyra széthúzzuk a gombócot és a közepesen forró olajban kisütjük néhány perc alatt.
- Az első oldalt fedő alatt 1-2 percig( mikor már szép piros) konyhai csipesszel vagy két villával megfordítjuk, majd ha a másik oldala is megsült, az olajból kivéve lecsepegtetjük, és konyhai papírtörlőre tesszük.
Lángos feltét:
A lángos kevés sóval és fokhagymával megkenve is isteni finom, de azért a sajtos tejfölös változata a legkelendőbb és leglaktatóbb is!
Mire van szükséged?
Ha legalább 10 db lángoshoz számolsz: reszelj le 20 dkg sajtot, egy pohár tejfölbe nyomj 3 gerezd fokhagymát, keverd ki kevés sóval. A friss lángosokat kend meg vele és szórd meg a reszelt sajttal.
Érdekesség, hogy a lángost édesen is ehetitek! Egyszerűen kenjétek feltétnek a baracklekvárt rá, olyan mintha fánkot ennétek!
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess Facebookon. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/mindmegtettem/
Készíts mellé egy könnyű zöldborsó levest és meg is van az ebéd!